Αποστολέας Θέμα: Διόραμα StuG III Ausf.B στον Βόλο (Κίτρινη Αποθήκη) - Λέμε τώρα!  (Αναγνώστηκε 7318 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
 :D  :D  :D

Σήμερα ξεκινάω με επικίνδυνες διαθέσεις (επικίνδυνες για τον εαυτό μου).
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς παρακολουθήσατε τη διαδικασία κατασκευής του StuG (http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,12530.0.html). Μιας και το StuG φόρεσε σήματα ενός άρματος που έδρασε στην Ελλάδα, είχα απ' την αρχή στο μυαλό μου να το βάλω σε ένα διοραματάκι με κάποιο ελληνικό τοπίο.
Ψάχνοντας δεξιά-αριστερά, δεν βρήκα κάτι που να με εντυπωσιάζει.
Πριν λίγη ώρα, καθώς κοιτούσα το απίστευτο αστικό διόραμα του diego (http://www.migproductionsforums.com/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=7247&start=15) μου ήρθε μια φανταστική ιδέα στο μυαλό.
...
Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Βόλο, είχα εντοπίσει, μέσα σε άλλα, και ένα ιδιαίτερα επιβλητικό κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί στην κατοχή. Πρόκειται για το κτίριο της καπναποθήκης της Αμερικάνικης Εταιρίας Καπνού, γνωστό στους ντόπιους και ως "κίτρινη αποθήκη".Το κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1926, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασσάνη και ʼνθιμου Γαζή και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Ο.Τ. που ορίζεται από τις οδούς Κωνσταντά, Βασσάνη, ʼνθιμου Γαζή και Κρίτσκη. Έχει σχήμα Π με την ανοιχτή πλευρά του να στρέφεται προς τη μέσα πλευρά. Το γεγονός αυτό του δίνει 2 προσόψεις στους δύο δρόμους (Βασσάνη και Γαζή). Στο κτίριο υπάρχουν είσοδοι και από τις δύο πλευρές με καγκελόπορτες (που προφανώς σήμερα έχουν αντικατασταθεί από πρόχειρες κατασκευές).
Κηρύχθηκε διατηρητέο το 1993.

Παρά την εντύπωση που είχα όταν περνούσα από δίπλα του, ότι δηλαδή κάποτε θα υπήρξε ίσως διοικητήριο των Ναζί, αποδεικνύεται τελικά ότι χρησιμοποιήθηκε μονάχα ως φυλακή και χώρος βασανιστηρίων των Εβραίων που συλλαμβάνονταν στην περιοχή. Συνεπώς οι εικόνες που είχα στο μυαλό μου με προβλεπόμενους σκοπούς και καλογυαλισμένους αξιωματικούς των SS να περνούν με τα Kubelwagen τους την είσοδο του κτιρίου, μάλλον πάνε περίπατο.
Γιατί όμως ένα StuG να μην είχε σταματήσει για μία μικρή ανάπαυλα του πληρώματος έξω απ' τη μία εκ των δύο εισόδων του, για ένα τσιγάρο και λίγη κουβέντα με το σκοπό της πύλης;

(Η πάνω εικόνα από το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου, οι υπόλοιπες από το αρχείο μου)

Και τώρα που γνωριστήκατε με το κτίριο...
Σκέψη μου είναι να βάλω τη μία από τις δύο γωνίες του κτιρίου που διαθέτουν πύλες στη μία γωνία μίας παραλληλόγραμμης βάσης, μετά πεζοδρόμιο, μετά έναν δρόμο (χωμάτινο ή με πέτρα, θα μάθω πώς ήταν τότε) και κάπου εκεί το αρματάκι μου.
Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να το ξεφορτώσω (ευτυχώς δεν έχω κολλήσει τα φορτία) και επίσης δεν ξέρω πλέον αν η σημαία αναγνώρισης έχει θέση εκεί, μέσα στην πόλη. Δεν ξέρω όμως αν αυτή ξεκολλάει, γιατί την κόλλησα με atlacol (πρόκοψα κι εγώ)... Οπότε, ποιητική αδεία, μάλλον θα μείνει.
Φιγούρες δεν έχω, που να ταιριάζουν δηλαδή, αλλά θα βρω.
Υλικά δεν έχω, αλλά θα βρω (μάλλον για γύψο και εξηλασμένη πολυστερίνη το βλέπω).
Φωτογραφίες εποχής δεν έχω...

Καλά ρε φίλε, τι έχεις τέλος πάντων;, θα ρωτήσετε και δικαίως... Χεχεχε... Ρομαντισμό, μια λατρεία για το Βόλο και αφού μου ήρθε στο μυαλό αυτή η ιδέα που θα θέσει πάλι την υπέροχη αυτή πόλη στο επίκεντρο της σκέψης μου για κάποιο διάστημα, θα τη δοκιμάσω.

Σας ενημερώνω ότι είναι πολύ πιθανό να αποτύχω. ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ! Αλλά δεν πειράζει.

Επίσης, ενημερώνω τον αγαπητό distam ότι είναι πολύ πιθανό να του ζητήσω βοήθεια!!! Οι ικανότητές του στη δημιουργία από το μηδέν, είναι ανεπανάληπτες! Οπότε Δημήτρη, αν δεν έχεις πρόβλημα, ετοιμάσου για συναντήσεις μαζί με τον Κώστα.  :wink:
Οπλιστείτε με υπομονή λοιπόν, ετοιμάστε όλοι τις συμβουλές σας (θα χρειαστώ πολλές) και....... αναμονή μέχρι να έχω κάτι να πω/δείξω...

Εάν παρόλα αυτά έχετε επιφυλάξεις ως προς την ιστορική ακρίβεια της σκηνής που προτίθεμαι να αναπαραστήσω, τις ακούω με ενδιαφέρον. Μην σας αναστείλει ο ενθουσιασμός μου. Κόψτε με, αν πρόκειται να κάνω βλακεία.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!!!

::salut::

(edit: Πρώτο πρόβλημα... Αυτό το πράγμα θα έχει πάνω από 50cm ύψος στην 1/35... :( )

Αποσυνδεδεμένος Παναγιώτης Μαυροειδής

• Δεν είναι ψέμα, τελείωσα μοντέλο!!!
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Βόλος
Απ: Διόραμα StuG III Ausf.B στον Βόλο (Κίτρινη Αποθήκη) - Λέμε τώρα!
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 11:30:41 πμ »
Κατ' αρχάς δηλώνω ενθουσιασμένος ως βολιώτης που αποφάσισες να ασχοληθείς με ένα τέτοιο καταπληκτικό θέμα!!! ::icon_thumright::
Αν ενδιαφέρεσαι για άλλα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς στην περίοδο της κατοχής είναι και το κτίριο που σήμερα στεγάζεται η Λέσχη Αξιωματικών της ΠΑ (Πολυμέρη και Σταθά) και νομίζω ότι ήταν και το κτήριο που στεγαζότανε παλιά ο ΕΟΜΜΕΧ (Πολυμέρη μεταξύ Νικοτσάρα και Βλαχάβα).
Καλή επιτυχία στο διόραμα που αποφάσισες να κάνεις και αν χρειαστείς κάτι σε φωτογραφικό υλικό ή στοιχεία ελπίζω να σου φανώ χρήσιμος. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 11:42:25 πμ »
Παναγιώτη, καλημέρα
Αφήνοντας λίγο τα μοντελιστικά στην άκρη (δικό μου είναι το θέμα κύριοι συντονιστές, ό,τι θέλω το κάνω  :lol:  :mrgreen: ) να στείλω μια εγκάρδια καλημέρα στο Βόλο.
Είναι η αγαπημένη μου πόλη, έζησα 5,5 απίστευτα χρόνια εκεί, έχω φανταστικές αναμνήσεις, φίλους ακόμα εκεί και όποτε μπορώ την επισκέπτομαι. Τελευταία φορά ήρθα τέλος Σεπτέμβρη, για ένα συνέδριο.
Έμενα Παγασών και Φεραίου, αν έχεις δει τη γωνιακή πολυκατοικία των α/φων Στραπάτσα, που στο ισόγειό της τώρα έχει έπιπλα; Οπότε η κίτρινη αποθήκη ήταν στο δρόμο μου πολύ συχνά.
Κάποιο βράδυ, είχαμε μπει και μέσα, παρέα με κάτι παλικαράκια Βολιώτες, συμμαθητές μας στα αγγλικά της Γκαραγκάνη (στην Κωνσταντά, λίγα μέτρα παραπάνω). Όπως αντιλαμβάνεσαι, αυτό το κτίριο έχει ξεχωριστή θέση στο μυαλό μου, δεν είναι απλά ένα κτίριο που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί.

Το μόνο σοβαρό πρόβλημα είναι το ύψος του, γμτ... :(

Και επειδή μου έδωσες θάρρος (ας πρόσεχες, χαχα), δυσκολεύομαι να βρω φωτογραφίες εποχής, που να φαίνεται η καγκελόπορτα όπως ήταν τότε, το πεζοδρόμιο και ο δρόμος... Μην κάνω εντελώς του κεφαλιού μου...

Μία ερώτηση προς όλους τους διοραματάδες... Αν κόψω το κτίριο στον 2ο ή 3ο όροφο, για να μην μου ανέβει στους ουρανούς (το κτίριο και η πίεση), θα είναι τρομερά λάθος, ε;

Παναγιώτη, χάρηκα ξανά πολύ. :) Σε 2' κοίταξε και το inbox σου.  8)

Αποσυνδεδεμένος anivasgr

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 11:43:49 πμ »
Καταπληκτική ιδέα φίλε. Προχώρα και μη σε νοιάζει τίποτα. Θα σε βοηθήσουμε όλοι όπως μπορούμε. Ηθελα και εγώ να κάνω ένα ελληνικό θέμα με τα ελληνικά οχυρά αλλά πάει πιο πίσω.
Και μην ξεχνάς οτι μπορείς να το κάνεις κάτι σαν what if  ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος NebelWerfer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Riyadh
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 11:45:43 πμ »
Νασο καταπληκτικη ιδεα φιλε!

οτι θες εδω ειμαστε

:wink:
Αλβινος
  [img]http://www.modelclub.gr/images/bob.jpg

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 11:54:25 πμ »
Καταπληκτική ιδέα φίλε. Προχώρα και μη σε νοιάζει τίποτα. Θα σε βοηθήσουμε όλοι όπως μπορούμε. Ηθελα και εγώ να κάνω ένα ελληνικό θέμα με τα ελληνικά οχυρά αλλά πάει πιο πίσω.
Και μην ξεχνάς οτι μπορείς να το κάνεις κάτι σαν what if  ::eusa_clap::

Ευχαριστώ φίλε Αννίβα. Το "what if" πέρασε απ' το μυαλό μου στιγμιαία (μία γκρεμισμένη γωνία του κτιρίου θα ήταν πολύ πιο συμμαζεμένη από πλευράς διαστάσεων) αλλά την έχω απορρίψει, εξ αιτίας της ιδιαίτερης σχέσης μου με αυτό το κτίσμα. Δεν θέλω να... "του φερθώ άσχημα". Αλλά..... είναι πολλά τα εκατοστά ʼρη! :) Θα δούμε, θα δούμε...

Νασο καταπληκτικη ιδεα φιλε!
οτι θες εδω ειμαστε
 :wink:

Thanks ʼλβι. Σε έχω χάσει εσένα. Όλα καλά;

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 12:05:38 μμ »
Νάσο πολύ ωραία ιδέα και θέμα.  ::eusa_clap::

... Αν κόψω το κτίριο στον 2ο ή 3ο όροφο, για να μην μου ανέβει στους ουρανούς (το κτίριο και η πίεση), θα είναι τρομερά λάθος, ε;
Προχωράς ακάθεκτος και δεν σε νοιάζει τίποτα. "Ποιητική αδεία" όλα επιτρέπονται  ::icon_thumright::
Για το κτίριο και την κατασκευή του μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε γυψοσανίδα (το συστήνω για την πρόσοψη αν μάλιστα έχεις αρκετά ανοίγματα ώστε να έχεις αντοχή) είτε κατασκευή με ξύλο μπάλσα. Για τοίχους χωρίς ανοίγματα (και για εξοικονόμηση βάρους) μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μακετόχαρτο.

Ρίξε και μια ματιά εδώ για να καταλάβεις καλύτερα ::arrowred::   http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,6138.0.html
Καλή συνέχεια  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 12:20:04 μμ »
Καλημέρα Νίκο.
Μπράβο, το είχα δει το θέμα σου και είχα εντυπωσιαστεί τότε. Μακάρι να μου βγει κι εμένα το ίδιο απροβλημάτιστα. Χεχε.

Η γυψοσανίδα είναι υλικό που το ξέρω αρκετά καλά, γιατί το έχω δουλέψει (σε οικοδομή όμως, όχι σε μοντελισμό). Με προβληματίζει κυρίως το βάρος που θα έχει το κτίριο αν το κάνω όλο από γυψοσανίδα καθώς και ο πανικός που θα δημιουργηθεί στο εργαστήριο απ' τα τριψίματα για να ισιώσουν οι τομές. Θα μου κάνουν έξωση απ' όλο το χωριό μάλλον, χαχα. :P
Μακετόχαρτο και roofmate είναι δύο καλές λύσεις (και ελαφριές και εύκολες στο χειρισμό) και για τις κορνίζες των παραθύρων θα χρησιμοποιήσω μπάλσα μάλλον. Θα το δούμε παιδιά, σιγά-σιγά, να το σχεδιάσω σε CAD πρώτα, να δω διαστάσεις, απαιτήσεις υλικών κτλ και μετά θα ξεκινήσουμε. Ως τότε, απλά φιλολογική συζήτηση κάνουμε, με πολλές (και καλές, να 'στε καλά) ιδέες.

::salut::

(Νίκο, βλέποντας ξανά την κατασκευή σου, σίγουρα θα χρειαστώ τις συμβουλές σου σε πολλά σημεία... Stay tuned please!!!)

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 12:24:45 μμ »
καλη αρχη ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 03:56:41 μμ »
Μπράβο στον καλλιτέχνη για την ιδέα και περιμένουμε  να την δούμε και ολοκληρωμένη :D

::icon_thumright:: ::eusa_clap:: ::salut::
type less model more

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 04:01:51 μμ »
Καλή αρχή φίλε ,κάνε αυτό που έχεις στο μυαλό σου και μην σκέφτεσαι τίποτα και κανέναν.Αλίμονο.

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος John-John

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 80% Θεσ/νικη - 20% Κοζανη
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 04:12:10 μμ »
Καλη επιτυχία σου εύχομαι και καλή αρχή
Η άποψη και η γνώμη είναι σαν την κ..τρυπιδα, όλοι έχουν από μια, Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κλ@νει..

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Καρδιτσα
  • Γιώργος Τέτσιος
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 04:34:33 μμ »
Πολλα μπραβο στην ιδεα.Αντε καλη αρχη ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 04:44:25 μμ »
Ωραία ιδέα και εύχομαι να έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, προχώρα  ::icon_thumright:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 06:05:25 μμ »
Όλα λοιπόν ξεκινάνε απ' τα σχέδια, σωστά;

Από το google earth και απ' τις φωτογραφίες, μέτρησα τις διαστάσεις του κτιρίου και προσπάθησα να υπολογίσω το ύψος του. Προέκυψε η όψη (και η κάτοψη-ας πούμε) που βλέπετε στο συνημμένο pdf (κάποιες λεπτομέρειες επίτηδες δεν τις έχω κάνει, όπως το σπάσιμο στη μέση της πλευράς κτλ).
Πρόβλημα: ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ!!! Ακόμα και μια πολύ μικρή γωνίτσα να βάλω στο διόραμα (εκείνη που φαίνεται στα δεξιά της όψης, με την πύλη), πάλι θέλει αρκετό χώρο. Χωράει ναι μεν σε μία βάση γύρω στα 30x21cm, αλλά έχω πρόβλημα με το ύψος του κτιρίου. Το ύψος του λοιπόν υπολογίστηκε γύρω στα 17 μέτρα (μαζί με τη στέγη), που στην 1/35 βγαίνει γύρω στα 48cm. Δεδομένου ότι εγώ δεν θα φτάσω στο ψηλότερο τμήμα της στέγης που είναι αρκετά μέσα, αλλά κάπου πιο έξω, υπολογίζω ύψος κτιρίου στα 42-45cm.

Και ρωτάω:
Δεν θα είναι εντελώς άσχημο αν το κτίριο είναι πιο ψηλό απ' τη μεγαλύτερη διάσταση της βάσης;

Έτσι κάπως το "βλέπω"...

Σε αυτό το μέγεθος βάσης, αυτό το τμήμα του κτιρίου με μέρος της πύλης, έναν φρουρό, ένα ή δύο μέλη του πληρώματος του StuG, πεζοδρόμιο, δρόμο, κανένα δέντρο κτλ...

Να το προχωρήσω ή να το στείλω στα σκουπίδια κατ' ευθείαν;

Αποσυνδεδεμένος Ni_Kos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki - Milano
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 01:25:53 πμ »
Νάσο πολύ ενδιαφέρον θέμα . Σου εύχομαι καλά αποτελέσματα  ::icon_thumright::

Σχετικά με τους τελευταίους προβληματισμούς σου .......   γιατί δε μεγαλώνεις την βάση ;;;

Ενα τέτοιο "έργο" θέλει και τον ανάλογο όγκο του .... μη τον τσιγκουνεύεσαι  :wink:
Nikolas Kostoulas

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 01:35:08 πμ »
Καλησπέρα Νίκο...
Απλώς δεν θέλω να χαθεί το άρμα μέσα στη βάση και..... δεν έχω πολύ χώρο για πολύ μεγάλες βάσεις...  :oops:
Αυτό είναι όλο.

Τέλος πάντων, θα το φτιάξουμε και αν δείχνει καλό, οκ. Το κρατάμε. Αλλιώς, περίπατο... :P

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 08:47:22 πμ »
Φίλε Νάσο καλημέρα.Το προχωράς πάρα πολύ καλά.Κατά τη γνώμη μου σωστά έχεις κάνει τη βάση μικρότερη.
Πρέπει το θέμα  να επικεντρώνεται γύρω από το άρμα για να μπορεί η σκηνή να πει κάτι και το μάτι του θεατή να μένει γύρω από αυτό.Καλή συνέχεια.

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 11:44:27 πμ »
Ωραία ιδέα  ::eusa_clap::

Καλή αρχή  ::salut::
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος giorgos800

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 11:46:56 πμ »
Η αλήθεια είναι οτι με ενα ψηλό κτιριο χάνεται το μοντέλο του αρματος, αλλα στην τελική, κάνε αυτό που νομίζεις εσυ σωστό φίλε Νασο και όπως σου αρέσει εσένα.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 12:30:49 μμ »
Φίλοι μου, καλημέρα.
Διάβασα τα σχόλιά σας και η αλήθεια είναι ότι αμφιταλαντεύομαι...
Τα πράγματα όμως έχουν ως εξής: Το κτίριο ΕΙΝΑΙ ψηλό. Εννοώ, και στην πραγματικότητα είναι ψηλό. Είναι ένα ιδιαίτερα επιβλητικό κτίριο και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μου έχει κάνει τόση εντύπωση απ' την αρχή. Προκαλεί δέος!
Το StuG είναι μικρό, αλλά απ' την άλλη, το να έβαζα π.χ. ένα King Tiger μέσα στη μέση του Βόλου, ο οποίος Βόλος μάλιστα δεν απετέλεσε και ποτέ πεδίο σοβαρών μαχών, θα ήταν λιγάκι...... άκυρο. Το διακριτικό StuG απ' την άλλη, στο μυαλό μου τουλάχιστον, ίσως και να μπορούσε να έχει βρεθεί κάποια στιγμή εκεί.
Για να μην χαθεί τώρα εντελώς το άρμα, επιλέγω να κατασκευάσω μόνο μία μικρή γωνία του κτιρίου. Να δείχνει μεν το μέγεθός του (λόγω ύψους), να δείχνει το χαρακτήρα του (η συμμετρία και η αυστηρότητα στα παράθυρα - παρεμπιπτόντως, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, τα παράθυρα του ισογείου ΔΕΝ ακολουθούν τις περασιές των πάνω ορόφων, δεν το έκανα κατά λάθος), αλλά να μην "κλέβει την παράσταση". Επιπλέον, η μάλλον χαλαρή στιγμή των Γερμανών στρατιωτών που θα επιχειρήσω να δείξω, θα τραβάει ελπίζω αρκετά τα βλέμματα.

Στη χειρότερη, αν δεν μας αρέσει, το πετάμε. Πολύ απλό.

Και τώρα μία απορία.
Αν κοιτάξετε στις φωτογραφίες, το κάτω μέρος του κτιρίου είναι άσπρο. Φαίνεται σαν να είναι ανεπίχριστο σκυρόδεμα και όντως τέτοιο πρέπει να είναι, γιατί φαίνονται τα σημάδια απ' τις τάβλες του καλουπιού. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν αυτό είναι άραγε μεταγενέστερη προσθήκη ή ήταν έτσι και στην εποχή που αναφερόμαστε. Σίγουρα σπάει τη μονοτονία του τοίχου, αλλά αν π.χ. προστέθηκε όταν αγοράστηκε απ' τον Εθνικό Οργανισμό Καπνού (1965) και εγώ το δείξω κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα είμαι ελαφρώς εκτός κλίματος.

(Παρόλα αυτά μου αρέσει)

edit:
Αποφασίστηκε το τι θα χρησιμοποιήσω τελικά... Θα το δείτε μάλλον αύριο. Τη μία πλευρά του κτιρίου τουλάχιστον, την άλλη θα την κάνω εάν και εφόσον το αποτέλεσμα μου αρέσει.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 22, 2009, 09:49:38 μμ »
Ο S.Paine στο βιβλίο του "How to build dioramas" εξηγεί ότι στα ψηλά κτίρια τα τα πατώματα μπορούν να γίνονται σταδιακά λίγο πιο χαμηλότερα όσο ανεβαίνεις για να μην έχεις το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις αλλά και για να υπάρχει η προοπτική που έχουμε εμείς οι ίδιοι όταν τα κοιτάζουμε από το πεζοδρόμιο.Βέβαια η τελική επιλογή είναι δική σου για το αν θα θες να δείξεις κάτι εντελώς ακριβές στην κλίμακα ή κάτι σαν την παραπάνω πρόταση που ίσως και να περάσει απαρατήρητο.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 22, 2009, 10:27:23 μμ »
Φίλε Κώστα, ευχαριστώ για τη συμβουλή, αλλά.......... σήμερα πέταξα την πρώτη μου προσπάθεια για τον πρώτο τοίχο του κτιρίου.
Το μακετόχαρτο εκτός από ελαφρύ (και ακριβό) δεν κάνει για τίποτα άλλο... Χεχε.
Όταν προσπάθησα να "ντύσω" με ξυλόστοκο το κάτω μέρος του, ώστε να αναπαραστήσω το τμήμα με το ανεπίχριστο, κατά το στέγνωμα το μακετόχαρτο μάζεψε και στράβωσε. Επίσης, η μπάλσα δεν είναι καλή λύση, γιατί όσο και αν τριφτεί με ντουκο-γυαλό-παπαρόχαρτα, βγάζει συνεχώς μικρές ακίδες.
Η τελευταία μου προσπάθεια να "σοβατίζω" τον τοίχο με κανονικό τσιμέντο, είχε τραγελαφικά αποτελέσματα και οδήγησε την πρώτη προσπάθεια στα σκουπίδια.

Πρέπει να το σκεφτώ λιγάκι καλύτερα για την επόμενη, να επιλέξω πιο προσεκτικά τα υλικά μου...

Καλό βράδυ σε όλους...

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 22, 2009, 11:28:28 μμ »
Οτι υλικό και να έχεις από μακετόχαρτο,μπάλσα ακόμα και χοντρό χαρτόνι ,μπορείς να απλωσεις με τη βοήθεια μια ς μικρής σπάτουλας ακρυλικό στόκο βαψίματος .Για δοκίμασέ το .......θα με θυμιθείς.

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 23, 2009, 12:14:09 πμ »
να πω?
Νασο πισω απο το μακετοχαρτο κολλησε και καρφωσε δυο πηχακια
αυτο θα το κρατησει χωρις σκεβρωμα
κατοπιν απο την μπροστινη πλευρα φτιαξε με πηχακι η μακετοχαρτο λωριδες ενα πλαισιο γυρω γυρω
κατοπιν γυψο μεσα στο πλαισιο και περιμενωντας να στεγνωσει κανε με ενα πινελακι αγριαδες κλπ
αν παρ ολα αυτα θελεις σαγρε επιφανεια μολις στεγνωσει και αφου εχεις τελειωσει τα γκρεμισματακια και τις φθορες
περασε το με ατλακολ και πασπαλισε αμμο απο πανω

Tags: