Σήμερα ξεκινάω με επικίνδυνες διαθέσεις (επικίνδυνες για τον εαυτό μου).
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς παρακολουθήσατε τη διαδικασία κατασκευής του StuG (
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,12530.0.html). Μιας και το StuG φόρεσε σήματα ενός άρματος που έδρασε στην Ελλάδα, είχα απ' την αρχή στο μυαλό μου να το βάλω σε ένα διοραματάκι με κάποιο ελληνικό τοπίο.
Ψάχνοντας δεξιά-αριστερά, δεν βρήκα κάτι που να με εντυπωσιάζει.
Πριν λίγη ώρα, καθώς κοιτούσα το απίστευτο αστικό διόραμα του diego (
http://www.migproductionsforums.com/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=7247&start=15) μου ήρθε μια φανταστική ιδέα στο μυαλό.
...
Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Βόλο, είχα εντοπίσει, μέσα σε άλλα, και ένα ιδιαίτερα επιβλητικό κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί στην κατοχή. Πρόκειται για το κτίριο της καπναποθήκης της Αμερικάνικης Εταιρίας Καπνού, γνωστό στους ντόπιους και ως "κίτρινη αποθήκη".Το κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1926, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασσάνη και ʼνθιμου Γαζή και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Ο.Τ. που ορίζεται από τις οδούς Κωνσταντά, Βασσάνη, ʼνθιμου Γαζή και Κρίτσκη. Έχει σχήμα Π με την ανοιχτή πλευρά του να στρέφεται προς τη μέσα πλευρά. Το γεγονός αυτό του δίνει 2 προσόψεις στους δύο δρόμους (Βασσάνη και Γαζή). Στο κτίριο υπάρχουν είσοδοι και από τις δύο πλευρές με καγκελόπορτες (που προφανώς σήμερα έχουν αντικατασταθεί από πρόχειρες κατασκευές).
Κηρύχθηκε διατηρητέο το 1993.
Παρά την εντύπωση που είχα όταν περνούσα από δίπλα του, ότι δηλαδή κάποτε θα υπήρξε ίσως διοικητήριο των Ναζί, αποδεικνύεται τελικά ότι χρησιμοποιήθηκε μονάχα ως φυλακή και χώρος βασανιστηρίων των Εβραίων που συλλαμβάνονταν στην περιοχή. Συνεπώς οι εικόνες που είχα στο μυαλό μου με προβλεπόμενους σκοπούς και καλογυαλισμένους αξιωματικούς των SS να περνούν με τα Kubelwagen τους την είσοδο του κτιρίου, μάλλον πάνε περίπατο.
Γιατί όμως ένα StuG να μην είχε σταματήσει για μία μικρή ανάπαυλα του πληρώματος έξω απ' τη μία εκ των δύο εισόδων του, για ένα τσιγάρο και λίγη κουβέντα με το σκοπό της πύλης;

(Η πάνω εικόνα από το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου, οι υπόλοιπες από το αρχείο μου)
Και τώρα που γνωριστήκατε με το κτίριο...
Σκέψη μου είναι να βάλω τη μία από τις δύο γωνίες του κτιρίου που διαθέτουν πύλες στη μία γωνία μίας παραλληλόγραμμης βάσης, μετά πεζοδρόμιο, μετά έναν δρόμο (χωμάτινο ή με πέτρα, θα μάθω πώς ήταν τότε) και κάπου εκεί το αρματάκι μου.
Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να το ξεφορτώσω (ευτυχώς δεν έχω κολλήσει τα φορτία) και επίσης δεν ξέρω πλέον αν η σημαία αναγνώρισης έχει θέση εκεί, μέσα στην πόλη. Δεν ξέρω όμως αν αυτή ξεκολλάει, γιατί την κόλλησα με atlacol (πρόκοψα κι εγώ)... Οπότε, ποιητική αδεία, μάλλον θα μείνει.
Φιγούρες δεν έχω, που να ταιριάζουν δηλαδή, αλλά θα βρω.
Υλικά δεν έχω, αλλά θα βρω (μάλλον για γύψο και εξηλασμένη πολυστερίνη το βλέπω).
Φωτογραφίες εποχής δεν έχω...
Καλά ρε φίλε, τι έχεις τέλος πάντων;, θα ρωτήσετε και δικαίως... Χεχεχε... Ρομαντισμό, μια λατρεία για το Βόλο και αφού μου ήρθε στο μυαλό αυτή η ιδέα που θα θέσει πάλι την υπέροχη αυτή πόλη στο επίκεντρο της σκέψης μου για κάποιο διάστημα, θα τη δοκιμάσω.
Σας ενημερώνω ότι είναι πολύ πιθανό να αποτύχω. ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ! Αλλά δεν πειράζει.
Επίσης, ενημερώνω τον αγαπητό distam ότι είναι πολύ πιθανό να του ζητήσω βοήθεια!!! Οι ικανότητές του στη δημιουργία από το μηδέν, είναι ανεπανάληπτες! Οπότε Δημήτρη, αν δεν έχεις πρόβλημα, ετοιμάσου για συναντήσεις μαζί με τον Κώστα.

Οπλιστείτε με υπομονή λοιπόν, ετοιμάστε όλοι τις συμβουλές σας (θα χρειαστώ πολλές) και....... αναμονή μέχρι να έχω κάτι να πω/δείξω...
Εάν παρόλα αυτά έχετε επιφυλάξεις ως προς την ιστορική ακρίβεια της σκηνής που προτίθεμαι να αναπαραστήσω, τις ακούω με ενδιαφέρον. Μην σας αναστείλει ο ενθουσιασμός μου. Κόψτε με, αν πρόκειται να κάνω βλακεία.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!!!

(edit: Πρώτο πρόβλημα... Αυτό το πράγμα θα έχει πάνω από 50cm ύψος στην 1/35...

)