Αποστολέας Θέμα: ΠΩΣ ΘΑ "ΑΝΟΙΞΩ" ΠΑΝΕΛ ΤΟΥ ΚΙΤ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟΥ ΣΕΤ?  (Αναγνώστηκε 2884 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Ροΐδης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη να βρώ την ηρεμία μου...
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μου.Έκανα μια βόλτα στην ενότητα Τεχνικές & Superdetailing αλλά δεν κατάφερα να βρώ κάτι σχετικό.Μπορεί να σας φανεί γελοία η απορία μου αδέρφια,αλλά έχω ένα τεράστιο φόβο στο άνοιγμα των πάνελ του κιτ.Για παράδειγμα,έχω στα άμεσα σχέδια την κατασκευή ενός phantom F-4E και σήμερα μου ήρθε βελτιωτικό της aires το οποίο προυποθέτει το άνοιγμα κάποιων πάνελς π.χ στο ρύγχος του α/φους.Τρέμω στην ιδέα να ανοίξω τέτοια δουλειά χωρίς να με κατατοπήσει κάποιος έμπειρος σε τέτοιου είδους κατασκευές.Ελπίζω στη βοήθειά σας ::icon_thumright::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Αρης
    • My photo Gallery
Απ: ΠΩΣ ΘΑ ''ΑΝΟΙΞΩ' 'ΠΑΝΕΛ ΤΟΥ ΚΙΤ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟΥ ΣΕΤ?
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 01:47:18 πμ »
Καλήμερα!
Ανοίγεις τρυπούλες περιμετρικά στο σχήμα που θες να κόψεις! δε πας απευθείας να κάνεις γραμμή. ::icon_thumright::

Edit: αυτή η τεχνική ισχύει για επίπεδες επιφάνειες

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 02:18:25 πμ »
Nα υποθέσω πως μιλάς για τρυπούλες από τρυπανάκι,σωστά?Πές (λέμε τώρα!!!!!) πως το κάνω αυτό,στη συνέχεια πώς θα τελειοποιήσω το σχήμα που απαιτεί το ρητινένιο κομμάτι?Μιλάμε ότι ήδη έχω καταστρέψει 2 κιτ και φοβάμαι πλέον να πάω για το τρίτο!!! :evil:Βοηθάτε Χριστιανοί!!!!!!!!!!!!!!!11 :oops:
IPMS 1188

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 02:20:09 πμ »
Από εργαλεία ...τί χρησιμοποιώ για καλύτερο αποτέλεσμα γιατί εγώ κυρίως δουλεύω με τον κόφτη!!! :oops:
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 02:26:46 πμ »
Oxi με το κοφτη! Με καινούργια λεπίδα κάθετα στο πλαστικό αρχίζεις και στριφογυρίζεις μαλακά μέχρι να ανοίξεις το πάχος που θες!

Τώρα αν δε χωράει το βελτιωτικό και πρέπει να φας το εσωτερικό του πλαστικού στο μοντέλο εκει αρχίζουν τα δύσκολα!!!

Δε θα σου προτείνω κάτι που δεν έχω δοκιμάσει πχ σκαλεμα κλπ, αλλα τι έχω δει:Ταχυτροχό και φάγωμα σιγά σιγά!!!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 02:42:05 πμ »
Πρόβλημα αδερφέ...Πρόβλημα! :twisted:Δεν τα βλέπω καλά τα πράματα.Δεν είχα και δεν έχω την εξοικείωση εκείνη που θα μου επιτρέψει ''ζαμανφουτίστικα''να σφάξω το αεροπλάνο και ότι είναι για να γίνει....ας γίνει!!!Τα πονάω τα μοντέλα μου αν και βασικά δεν έχω το μικρόβιο της τελειομανίας σε τεράστιο βαθμό! :?Ελπίζω άν κάποιος ξέρει κάτι πιό''σίγουρο''να βοηθήσει!Σ'ευχαριστώ αδερφέ ::icon_thumright::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 02:53:47 πμ »
Παρακαλώ  ::icon_thumright::
Αυτές οι δυο τεχνικές ισχύουν.Αν δεν υπάρχει ταχυτροχός για το 2ο μέρος της εργασίας αναμένεις για νεότερα από τους φίλους μας!
 ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 03:25:23 πμ »
Υπάρχει ένα σετάκι της HASEGAWA με πριονάκια σε πολλά σχήματα για τέτοιες δουλειές.Φαντάσου οτι έχουν το πάχος των photoetched μιας και tο σετάκι είναι σε μορφή photoetched.Κάνει νομίζω 15EUR.Πάντως η πιο σίγουρη και πιο διαδεδομένη τεχνική είναι αυτή με τις τρυπούλες..

Αποσυνδεδεμένος jogiav

• ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Innocence is no excuse
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 08:17:11 πμ »
Δες λίγο στο παρακάτω θέμα, προς το τέλος της σελίδας:

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,8962.0.html
Γιάννης Γιαβάσης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 08:41:41 πμ »
Καλημέρα!!!Είδα το link σου φίλε μου για τις φωλεές των πυροβόλων των φτερών και εντυπωσιάστηκα αν και εσύ μπορεί να το θεωρείς και να το εκτελείς πλέον ως μπούσουλα.Μιλάς για την κλασσική τεχνική με τις τρύπες περιμετρικά,κόψιμο με το κόφτη και λιμάρισμα.Εκτός της κλασσικής αυτής τεχνικής,πιστεύεις πως υπάρχει και κάποια άλλη άξια αναφοράς?Τα πριονάκια της hasegawa (trytool) πιστεύεις πως αξίζουν για τη δουλειά που θέλω ή να ''τριφτώ''πάνω στην κλασσική τεχνική?Καλημέρα και πάλι σε όλους ::icon_thumright::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος jogiav

• ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Innocence is no excuse
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 08:59:16 πμ »
Τα πριονάκια που αναφέρεις μπορούν να σου κάνουν δουλειά, αλλά απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή καθώς θα κόβεις ακριβώς επάνω στη γράμμωση του πάνελ (αν κόβεις πιο μέσα από το πάνελ δεν έχει νόημα να ταλαιπωρηθείς με το πριονάκι). Επίσης, εφόσον συνήθως τα προς αφαίρεση πάνελ βρίσκονται στο εσωτερικό μιας μεγαλύτερης επιφάνειας, θα πρέπει να κάνεις την αρχή με κάποιο στρόγγυλο πριονάκι ώστε να γίνει μια πρώτη τομή και κατόπιν να συνεχίσεις με με κάποιο ίσιο πριονάκι.
Επίσης, στην περίπτωση που κόβεις στα όρια του πάνελ, δεν έχεις την ευκαιρία για δοκιμαστικές εφαρμογές του ρητινένιου κομματιού, το οποίο υπάρχει περίπτωση να είναι λίγο μικρότερο από το άνοιγμα του πάνελ και να χειαστείς μετά στοκαρίσματα κλπ. Με τις τρυπούλες και το λιμάρισμα, μπορείς να κάνεις δοκιμαστικές εφαρμογές καθώς προχωράει το τρίψιμο.Όλα διορθώνονται βέβαια, αλλά είναι μεγαλύτερος ο κόπος.
Τα πριονάκια προσωπικά τα χρησιμοποιώ σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. να κόψω φλαπς που θέλω να τα τοποθετήσω κατεβασμένα. Στην περίπτωση αυτή, τα πριονάκια είναι ιδανικά μιας και εφόσον θα χρησιμοποιήσουμε το κομμάτι που αφαιρούμε, θέλουμε καταρχήν να μην "φ'αμε" πολύ πλαστικό στην τομή και επίσης να έχουμε ένα ακριβές κόψιμο, πράγματα που επιτυγχάνονται με τα πριονάκια.

Τα παραπάνω φυσικά είναι εντελώς προσωπικές απόψεις.
Γιάννης Γιαβάσης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 09:11:23 πμ »
Για το σκοπό αυτό (φλάπς,σλάτς κ.α) έχω προμηθευτεί σέγα αργυροχρυσοχοίας και είμαι πολύ ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα και στο πλαστικό αλλά και στη ρητίνη.Τα σετάκια της hasegawa αφ'ενός έχουν ποικιλία,αφετέρου είναι αρκετά ακριβά(16-20 ευρά!!! για κάθε σετάκι).Θα δοκιμάσω με την τεχνική την κλασσική και μακάρι να τα καταφέρω στο τέλος να στείλω και φωτό. ::icon_thumright::Σ'ευχαριστώ πολύ.Να είσαι καλά ::eusa_clap::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 09:52:07 πμ »
Εστιάσου στο να αφαιρέσεις το ψαχνό και να αφήσεις την γράμμωση του πάνελ να φαίνεται. Στο τέλος γδέροντας, τρίβοντας, ξύνοντας, λιμάροντας, ντουκοχαρτίζοντας ή με όποιον άλλο τρόπο βολεύεσαι θα αφαιρέσεις σιγά σιγά το υπόλοιπο πλαστικό μέχρι να φτάσεις στην ίδια την γράμμωση.

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 10:19:44 πμ »
klv1000 ->
Πάντως ειδικά αν το φοβάσαι, θα πρότεινα να κρατήσεις τους ταχυτροχούς μακριά από το πλαστικό, διότι έχουν τις εξής τάσεις:
1. Να ξεφεύγουν από το σταθερό κράτημα, κυρίως όταν εστιάζεις την προσοχή σου στο να τοποθετήσεις το μοντέλο στην κατάλληλη γωνία με το άλλο χέρι.
2. Να καίνε το πλαστικό αντί να το τρώνε, αν μείνουν σε επαφή με την επιφάνεια πάνω από 5 δευτερόλεπτα.

Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα Jet72, κάνε τρυπούλες πιο μέσα από την γράμμωση, αφαίρεσε τα χοντρά και προχώρα με λίμα και γυαλόχαρτο. Εναλλακτικά, μάσκαρε προσεκτικά ΤΙΣ ΕΥΘΕΙΕΣ του πάνελ με ταινία ετικετογράφου και μπες απ' ευθείας στη γράμμωση με scriber. Θέλει περισσότερη προσοχή και υπομονή, αλλά μετά τις 2-3 πρώτες χαράξεις θα προχωρήσεις πολύ πιο γρήγορα. Κατόπιν οι γωνίες / καμπύλες φεύγουν με το κλασικό τρίπτυχο τρυπανάκι - λίμα - sandpaper.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 10:34:44 πμ »
Indy ->
Aδερφέ βοήθησες πολύ.Απλά όταν ανέφερα στο πρώτο post ότι έχω καταστρέψει 2 κιτ,δε χρησιμοποιούσα τις τεχνικές που μου είπατε όλοι σας.Πάλευα με τον κόφτη και είχαμε πανωλεθρίες με αποτέλεσμα να ξεφεύγω τραγικά έξω από το κομμάτι που έπρεπε να αφαιρεθεί και να παλεύω μετά με τους στόκους :oops:Είστε ΑΡΧΟΝΤΕΣ ::eusa_clap::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
Απ: ΠΩΣ ΘΑ ''ΑΝΟΙΞΩ' 'ΠΑΝΕΛ ΤΟΥ ΚΙΤ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΕΛ&
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 10:37:00 πμ »
Ελπίζω ότι θα σου γλιτώσουμε, νεύρα, χρόνο και χρήμα (και ίσως και κανένα δάχτυλο εκεί γύρω από το πάνελ που κόβεις...)

Spam On

Θυμάμαι στα χρόνια του Γυμνασίου.... κερί πάνω στο οποίο έκαιγα την (μία και μοναδική μου) λεπίδα του κοπιδιού μου και μετά την βύθιζα μέσα στο πλαστικό... Το πλαστικό κρύωνε αμέσως, κρατώντας μέσα του τη λεπίδα... Και μετά με όλη μου τη δύναμη έπρεπε να την τραβήξω έξω... Καλά, αυτό ήταν γκραν-γκινιόλ, δεν ήταν μοντελισμός...

Spam Off

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 10:47:45 πμ »
jet72 ->
Σα να αντιλαμβάνομαι τί λές :lol:
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος ΛΕΥΤΕΡΗΣ

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γερακας
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 12:47:39 πμ »
μπορεις και με αυτον τον τροπο,ειναι ο πλεον ακινδυνος !!!! με το Scriber σιγα σιγα στα ορια του πανελ που θες να ανοιξεις!!!! ::salut::

ετσι εχω ανοιξει ολα τα πανελ στο Α-10 που βλεπεις στην υπογραφη μου !!!! ::icon_thumright:: ::icon_thumright::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 01:23:14 πμ »
ΛΕΥΤΕΡΗ ->
Φίλε μου η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν περνούσε από το κεφάλι μου :oops:.Μοιάζει η ιδανική τεχνική.Θα τη δοκιμάσω και θα πω εντυπώσεις!!!Σ'ευχαριστώ!Α!ʼψογο το Α-10 ::eusa_clap::
IPMS 1188