Αποστολέας Θέμα: Μοντελισμός και ορισμοί  (Αναγνώστηκε 12455 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Μοντελισμός και ορισμοί
« στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 01:53:02 πμ »
Προσφάτως παρακολούθησα ακόμα μία ακόμα ατελέσφορη ανταλλαγή απόψεων (πυρών; ) με θέμα την ποιότητα και την ορθότητα κάποιας κατασκευής. Η επανάληψη των απόψεων μου έκανε εντύπωση και αποφάσισα να διατρέξω το forum και να ξαναδιαβάσω όσα περισσότερα ανάλογα "συμβάντα" μπορούσα να θυμηθώ. Κοινός παρονομαστής σε όλες τις περιπτώσεις ήταν η άσκηση κριτικής από κάποιον (ας τον ονομάσουμε κριτή) και η αντίδραση του αποδέκτη της κριτικής αυτής (που θα τον λέω από εδώ και πέρα κρινόμενο). Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή, μέχρι και σε ban κατέληξαν κάποιες περιπτώσεις. Αλλά σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις υπήρχε κάτι κοινό το οποίο κανείς δεν ανέφερε και ουδείς ασχολείτο με αυτό. Θα εξηγήσω παρακάτω.

Ας πιάσω τώρα την κριτική. Οπως την αντιλαμβάνομαι εγώ είναι η σύγκριση ενός αντικειμένου, ενός συνόλου ιδεών ή μίας πράξης σε σχέση με σαφώς ορισμένα πρότυπα. Τα πρότυπα αυτά πρέπει να είναι μονοσήμαντα και σαφώς ορισμένα και ο κριτής να έχει απόλυτη γνώση αυτών. Ετσι πχ εγώ δεν μπορώ να κρίνω τη λύση του Wiles για το τελευταίο θεώρημα του Fermat γιατί στο σύνολο των περίπου 110 σελίδων, χάνω τη μπάλα μόλις από την 4η... (για όσους το ψάχνουν, υπάρχει εδώ, καλή τύχη). Επίσης τα πρότυπα αυτά θα πρέπει να είναι αποδεκτά και από τον κρινόμενα, αλλιώς η κριτική δεν έχει κανένα νόημα. Φανταστείτε για παράδειγμα να προσπαθήσω να εξηγήσω τα αυστηρά ήθη κάποιων θρησκειών για το γυμνό σώμα σε έναν ιθαγενή της Νέας Γουινέας, δεν προβλέπω και μεγάλη επιτυχία.

Και όμως η κριτική στο forum καλά κρατεί αλλά από πρότυπα υπάρχει μία μεγάλη έλλειψη. Ως προς τι ελέγχεται ένα μοντέλο; Για να το εξετάσει ο κριτής πρέπει να έχει ένα σύνολο κανόνων και βάση αυτών να προχωρήσει. Τους ίδιους κανόνες πρέπει να γνωρίζει, και να αποδέχεται, ο κρινόμενος για να έχει έναν μπούσουλα κατά την κατασκευή και για να μπορεί να αντικρούσει τυχόν αποφάσεις του κριτή για τις οποίες έχει αντίθετη άποψη. Αλλά κανείς δεν ορίζει, ούταν καν προσπαθεί, τους παραπάνω κανόνες, απλά πυροβολισμοί ανταλλάσονται για δεκάδες posts χωρίς φυσικά να βγαίνει κάποιο λογικό συμπέρασμα πέραν από την, πολλές φορές επιβαλλόμενη, επέμβαση της διαχείρησης προς εκτόνωση των πιέσεων και αποφυγή αιματοχυσίας. Κριτές και κρινόμενοι αποφεύγουν συστηματικά, ίσως ακούσια, να ορίσουν οι μεν και να απαιτήσουν οι δε τον ορισμό του βιβλίου του μοντελισμού και αυτό με έχει εντυπωσιάσει!

Θα μου πείτε, που είναι το πρόβλημα βραδυάτικα και μας πρήζεις; Εχει αρχίσει και με ενοχλεί. Πολύ μάλιστα. Ανούσια κατεβατά, χωρίς λογική ενότητα και συνέχεια, πικρόχολα σχόλια και αλληλοκατηγορίες, ούτε καν μια χροιά λεπτού χιούμορ, και πολύ συχνά ύβρεις. Φυσικά θα μπορούσα να ζητήσω να "σημαδεύονται" τα εν λόγω posts με κάποιον τρόπο και να ζητήσω από τη διαχείριση να μην τα βλέπω καν, λύση που έχει αρκετή πέραση τελευταία. Δεν είναι όμως μία αποδεκτή από τα πιστεύω μου λύση, μου θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές όπου οι αυθαίρετες κατηγοριοποιήσεις ήταν στην ημερησία διάταξη. Επειδή όμως η ενόχληση παραμένει, θα προσπαθήσω με τη βοήθειά σας να ορίσω αυτούς τους περίφημους κανόνες για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες συρράξεις και να μπορούμε να θαυμάζουμε τις όμορφες κατασκευές των άλλων μελών σε ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα.

Θα μου πείτε, εδώ ο Godel απέδειξε πως ακόμα και τα μαθηματικά δεν μπορούν να είναι συνεπή και πλήρη ταυτόχρονα, ορισμούς στο μοντελισμό ψάχνεις; Μα εδώ μιλάμε για κάτι απόλυτα καθημερινό με το οποίο οι περισσότεροι από εμάς έχουν μακροχρόνια ενασχόληση, το βρίσκω εύκολο να ορίσουμε κάποια πράγματα, δε χρειάζεται να περάσουμε στη φιλοσοφία για να τα καταφέρουμε! Αυτό που ζητάμε δεν είναι πολύπλοκο, ορισμούς ζητάμε που να καλύπτουν το σύνολο των δραστηριοτήτων του χόμπυ μας. Οπότε για πάμε να κάνουμε μία πρώτη προσπάθεια:

- Τι είναι μοντελισμός;
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος sotiris

• Aρχικατής Πρωτοσύγγελος και Πάπας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Μέσ'το άρμα θα καούμε!
Απ: Μοντελισμός και ορισμοί
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 02:09:04 πμ »
Πιστευω οτι εθεσες ενα βαρυσημαντο ερωτημα ,σε ενα ταλαιπωρημενο φορουμ(δεν χρειαζεται να απαριθμησω απο τι).Τελικα καλυτερα να μοντελαρεις παρα να ποσταρεις

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 02:30:08 πμ »
- Τι είναι μοντελισμός;

ʼρχισαν τα δύσκολα.........

Κατά την γνώμη μου λοιπόν γιά να απαντηθεί το παραπάνω κρίσιμο ερώτημα,πρέπει να χωριστούν αυτοί που κάνουν μοντελισμό σε τρείς γενικές κατηγορίες.

1) Αυτοί που ζουν τον μοντελισμό σαν χόμπυ.
  2) Αυτοί που ζουν τον μοντελισμό σας επάγγελμα (θεωρώ επαγγελματία όποιον κερδίζει απο τον μοντελισμό έστω καί 1 ευρώ) καί
  3) Αυτοί που έχουν τον μοντελισμό ως μέσο κοινωνικής καταξίωσης.

Κάθε ένας που ανήκει σε διαφορετική κατηγορία,βλέπει τον μοντελισμό από διαφορετική σκοπιά.Σίγουρα όλοι μας ξεκινήσαμε τον μοντελισμό σαν χόμπυ,με την πάροδο του χρόνου όμως κάποιοι αποφάσισαν να πάνε παραπέρα.Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορίσει γι αυτό.Όμως ούτε κι αυτοί δικαιούνται να κατηγορούν ή να "σνομπάρουν" αυτούς που γιά τους δικούς τους λόγους κράτησαν τον μοντελισμό σαν χόμπυ.

Είναι ο μοντελισμός τέχνη,ώστε το κάθε μοντέλο να μπορεί να κριθεί επιστημονικά με ορισμούς καί με κανόνες ?

Είναι οι εταιρείες που παράγουν μοντέλα καί υλικά τόσο ακριβείς ώστε η πρώτη ύλη που δίνουν στους μοντελιστές να είναι απόλυτα πιστό αντίγραφο του πραγματικού ?

Κατάφερε έως σήμερα κάποιος μοντελιστής να φτιάξει έργα τόσο υψηλής ιστορικής,αλλά καί καλλιτεχνικής αξίας, ώστε αυτά να μπορούν να αξιολογηθούν από ειδικούς (μη μοντελιστές) καί να θεωρηθούν τέχνη ?

Υπάρχουν σήμερα "μοντέλα" που θα πρέπει να μπορέσουν να τα δούν οι μελλοντικές γενιές σαν αξιοθέατα ?  Θα τα σώσει κάποιος ?

Γιατί τα προ εικοσαετίας μοντέλα δείχνουν σήμερα τόσο ξεπερασμένα ?  Αν σήμερα μπουν κάποιοι κανόνε,θα μπορούν να ισχύουν μετά από είκοσι χρόνια ?

Μήπως τελικά...........πολύ κακό γιά το τίποτα ?   
  Μήπως χάσαμε την ευκαιρία να χαιρόμαστε τα απλά..........?

Αποσυνδεδεμένος Ni_Kos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki - Milano
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 02:32:03 πμ »

- Τι είναι μοντελισμός;

..... ένα απλό χόμπυ  

.... το οποίο όμως, όπως προσωπικά το έχω γνωρίσει στη δεύτερη περίοδο ενασχόλησης στη ζωή μου, έχει αρχίσει να με αγχώνει από πολλές απόψεις ... Από το φόβο τις κριτικής (της κακοπροαίρετης εννοώ), της σύγκρισης, το να είσαι γνώστης όλων των τεχνικών, ακόμα και το να προλάβεις μια έκθεση !! (Ευτυχώς το να κερδίσω και κάποιο βραβείο δεν με απασχολεί, τουλάχιστον ακόμα .... ένα άγχος λιγότερο !!)

Συμπέρασμα : έχει πάψει να είναι χόμπυ !!  Έχει γίνει ένα ακόμα καθημερινό πρόβλημα με τις ανάλογες συνέπειες ακόμα και μεταξύ ανθρώπινων σχέσεων  ....
Nikolas Kostoulas

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 02:35:28 πμ »
Ωχχχχ Γιώργο "ανοίγεις" θέμα που "πονάει"  8) 8) 8) 8)   Καταρχήν έχουμε κάνει ενα μέγα λάθος κατα την γνώμη μου....ανάγαμε τον μοντελλισμό απο hobby σε "τέχνη" μ' οτι αυτό συνεπάγεται......λόγω αυτού του γεγονότος "περνάμε" την κρίση που "πέρασαν" όλες η μορφές τέχνης.....Σ' άλλους αρέσει ο Σουρεαλισμός σ' άλλους η αφηρημένη τέχνη - άλλοι τρελαίνονται για αλληγορικό σινεμά άλλοι για "καρατέγκες" απο Ταιβάν κτλ κτλ.....Δύσκολα να "μπούν" όρια και φραγμοί σε κάτι που τον άλλον (δημιουργό) εκφράζει....
 Πολλές φορές γίνεται κριτική σωστή ίσως αλλά με λάθος τρόπο......ʼλλο να σου πώ "Μπράβο Γιώργο αλλά δές λίγο π.χ. το chipping σου" και άλλο "Γιώργο είναι λάθος κάντο απ' την αρχή"........Αυτός είναι και ο λόγος που όπως γράφει και ο Σωτήρης "...καλύτερα να μοντελλάρεις παρά να ποστάρεις...." και πιστεύω οτι πολλοί απο μας έτσι κάνουν  :roll: :roll: :roll:  Σίγουρα όλοι κάτι φτιάχνουμε αλλά "φοβόμαστε" ή και δεν θέλουμε (για το τί θα "ξεκινήσει") να το ποστάρουμε....
 Δεν φταίει Γιώργο μου ούτε τα δεδομένα κρίσης, ούτε τπτ άλλο......ο εγωισμός μας και η έλλειψη παιδείας (ευγένεια προς τον άλλο) φταίει  :!: :!: :!: :!:  Γιατί κάποιοι νομίζουν οτι το βραβείο ή "το άγγιγμα των μοντελοθεών" είναι ο στόχος και οχι η χαρά του να μαζευτεί η παρέα, να κάνει το hobby της και να περάσει καλά.......εδώ φθάσαμε να παραγγέλνουμε έτοιμα κιτ για να πάρουμε το Α' βραβείο  :cry: :cry: :cry:  

Αποσυνδεδεμένος Nikos Tsitsos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Athens
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 05:10:46 πμ »
Ρε συ Γιώργη να σε ρωτήσω κάτι?
Με ένα τέτοιο ποστ δεν νομίζεις ότι συμβάλεις και εσύ άθελα σου σε άσκοπο κουβεντολόι???
Σέβομαι το ότι κάποια πράγματα σε ενοχλούν αλλά δεν νομίζω ότι με ορισμούς θα βρεις της απαντήσεις / λύσεις.

Μπορείς εσύ (και ο καθένας μας) να ποστάρεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έστω και ένα μικρό progress από την τελευταία σου δουλειά???
 Μπορείς να ανεβάζεις τεχνικές πολύ συχνότερα (ειδικά μετά το σημερινό διπλό ξαράχνιασμα του αρχαίου αυτού ποστ)???
 Μπορείς να συμμετέχεις με το γνωστό σου χιούμορ σε όσα περισσότερα θέματα σου αφήνει ο περιορισμένος σου χρόνος???

Τότε θα είσαι(είμαστε) μάγκες και θα δεις που τίποτα δεν θα σε ενοχλεί τόσο ώστε να το αναφέρεις.

Ο μοντελισμός και η μαγεία του είναι απλότητα του.
Την έχουμε χάσει προ πόλου. Γνωστό αυτό και το ξέραμε. Καλύτερα να την ξεχάσουμε γιατί όσο και να την αναπολούμε δεν πρόκειται να επιστρέψει.

Spoiler (hover to show)

Ένας είναι ο τρόπος για να γυρίσεις τη μαγεία και την απλότητα του μοντελισμού..... να κολλάς με UHU! :wink:

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 09:03:23 πμ »
Για μένα μοντελισμός είναι πολλά πράγματα!
Ασχολία,χόμπυ,επάγγελμα,κόλλημα,τέχνη,και πολλά άλλα!
Ασχολία και χόμπυ είναι όταν φτιάχνεις,κάτι για να περάσεις ευχάριστα τον χρόνο σου και να χαλαρώσεις απ τα υπόλοιπα άγχη της ημέρας(σχολείο,μαθήματα,δουλειά,οικογένεια,κατάθλιψη,ναρκωτικά :shock:!(ναι έχει συμβεί))
Επάγγελμα,όταν με κάποιο τρόπο,είτε λόγω εμπειρίας,είτε λόγω ανάγκης,φτάνεις σε σημείο να κερδίζεις χρήματα απ αυτή την ασχολία(γιατί οι ζωγράφοι πουλάνε έργα τους?Να κάνουμε και μεις μια γκαλερί μοντέλων! ::glossa::)
Και τέχνη,όταν η συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση πάνω στον μοντελισμό,φτάνουν στο να δημιουργηθεί ένα μοντέλο,άξιο θαυμασμού αλλά και κριτικής!
Μην ξεχνάμε ότι η κριτική εκτός απο αντικειμενικότητα,έχει και υποκειμενικότητα,
το ίδιο και η κριτική μοντέλων!
Ασχετα απ την ιστορική αλήθεια πάνω σε ένα μοντέλο,υπάρχει και αυτό το κατι,που έχουμε έμφυτο όλοι μας,να βλέπουμε διαφορετικά,ένα ίδιο αντικείμενο!
Το να επιλέγεις να έχεις το μοντέλο σου προς κριτική,αυτόματα πρέπει να το αποδέχεται...
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 09:22:41 πμ »
Πριν απο τους κοινώς αποδεκτούς ορισμούς,
μήπως χρειαζόμαστε όλοι να έχουμε τα παρακάτω ;
- παιδεία  : για να συμπεριφερόμαστε σωστά όταν μας κρίνουν και όταν κρίνουμε
- αντίληψη της πραγματικότητας  : για να καταλαβαίνουμε κυρίως "τι μας γίνεται" και ποιες είναι οι δυνατότητες μας.
- σεμνότητα : (αυτονόητο)

αυτά
και όπως είπε ο Σωτήρης, τέρμα τα λόγια και συνεχίζω το μοντελαρισμα  :wink:
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 10:00:56 πμ »
Γεια σας.....
θα πω και εγω την ταπεινη μου γνωμη...
ι κριτικη παντα εναι υποκειμενικη....οσο και να θελουμε να την βαφτισουμε αντικειμενικη. Αυτο γινεται σε οποιαδήποτε πτυχη και χρονικη στιγμη της ζωης μας και φυσικα αναλογα την χρονικη στιγμη λογο εμπειριων και ψυχολογικων αλλων παραγγοντως και συγκυριων που κρινουν κατι ή καποιον.
Το μόνο που μπορώ να πω.... ειναι οτι παρα πολυ απλα ο μοντελισμος ειναι οτι βλεπει ο καθενας στο προσωπο του ορισμου του μοντελισμου.
Ο αλλος το κανει για να συλλεγει μοντελα...κουτια ...αφτιαχτα ...φτιαγμενα... η αγορασμενα.
αλλο το κανει για να περναει την ώρα του χαλαρα...
αλλος το κανει για επαγγελματικους λογους οπως προανεφερε ο αγαπητος Melpas
αλλος το κανει απλα γιατι το θεωρει τεχνη...
αλλος ξεσπα την τελειομανια του με θετικο και δημιουργικο τροπο.

αμα ανοιξεις το μπαουλο του μοντελισμου θα βρεις αμετρητες αποψεις και παρακλαδια αυτων που θα αδηγουν σε ενα συμπερασμα στο τελος
μια ερωτηση...... οπως παραπανω που εκανε ο φιλος μας που χειριζεται την ελληνικη γλωσσα τοσο καλα.
τι ειναι μοντελισμος....απλα ...οτι πιστευει ο καθενας εγω αυτη πιστευω ειναι η απαντηση.
Εγω προσωπικα το μονο που εχω να πω ειναι το εξης...
ο μονος λογος που κανω μοντελισμο ειναι για να κανω κατι που να με ευχαριστει εμενα πρωτα.... και μετα τα ματια των υπολοιπων.
Η βελτιωση ειναι παραγωντας τον οποιο επιθυμω και αναζητω σε καθε ποστ αυτου του σιτε ...και απο την στιγμη που μπηκα.. και ειδα και συμμετεχω μπορώ να πω οτι η βελτιωση μου ειναι δραματικη...(οχι δραμα :) )
Απο εκει και περα εγω την βλεπω ετσι.... γαιτι παρα πολυ απλα τα προηγουμενα μοντελα μου δεν ειχαν κατι να επιδέιξουν....
ο λογοι ...απλοι ...οσο ζεις μαθαινεις και βελτιωνεσαι....
οι λογοι που με οδηγησαν στο μοντελισμο ώς χαλαρωση ειναι η φυση του αντικειμενου.... γιατι εχει να κανει με κατι που ως σκοπο εχει την δημιουργει απο το ματι απο αυτον που το φτιανχει.
εγω κοινως χαλαρωνω με αυτο το χομπυ που ονομαζεται μοντελισμος....
κατι ακομα...και εγω ειμαι συλλεκτης μοντελων... αλλα απο εκει και περα... ο καθενας κανει οτι θελει.
λοιπον.... για να μην μακρολογω... αυτο που πιστευω ειναι οτι παρα πολυ απλα..... καλυτερα να μοντελαρεις παρα να μιλας για μοντελισμο.
αρα ο Σωτηρης ειπε κατι πολυ σοφο....μπραβο σε Σωτηρη. ::icon_thumright::

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 02:26:34 μμ »
Τελικα καλυτερα να μοντελαρεις παρα να ποσταρεις
Τον τελευταίο καιρό ακριβώς αυτό κάνω...

Σέβομαι το ότι κάποια πράγματα σε ενοχλούν αλλά δεν νομίζω ότι με ορισμούς θα βρεις της απαντήσεις / λύσεις.
Ισως όχι, αλλά στον επόμενο γύρο θα μπορώ να καταλάβω και εγώ τι γίνετε, γιατί τώρα με το περιορισμένο μου μυαλό βλέπω κοκορομαχίες και έλλειψη σοβαρότητας. Πιθανότατα κάνω λάθος, αλλά κάποιος θα πρέπει να μου το αποδείξει.

Μπορείς εσύ (και ο καθένας μας) να ποστάρεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έστω και ένα μικρό progress από την τελευταία σου δουλειά???
Δυστυχώς όχι. Μοντέλο έχω, δεν το ποστάρω γιατί πλέον πιστεύω πως υπάρχει η πιθανότητα να αρχίσει κάποια αντιπαράθεση και θα ήθελα να ξέρω τους κανόνες εμπλοκής.

Ο μοντελισμός και η μαγεία του είναι απλότητα του.
Την έχουμε χάσει προ πόλου. Γνωστό αυτό και το ξέραμε. Καλύτερα να την ξεχάσουμε γιατί όσο και να την αναπολούμε δεν πρόκειται να επιστρέψει.
Αν αυτό ισχύει σε αυτό το forum, τότε κακώς είμαι εδώ. Το λέω με πολύ λύπη, αλλά δυστυχώς έτσι είναι, οπότε αν αυτό είναι γενική παραδοχή τότε μάλλον ενοχλώ και είναι καιρός να αποσυρθώ στον προσωπικό και ρομαντικό μικρόκοσμό μου.

Αλλά νομίζω πως ξεφύγαμε. Ο ορισμός που ζητάω δεν πρέπει να περιέχει καμμία υποκειμενικότητα και να είναι όσο πιο γενικός γίνετε. Θα πρέπει να το δούμε αφαιρετικά, οπότε θα κάνω μία προσπάθεια:

- Μοντελισμός είναι η αναπαράσταση ενός ή περισσοτέρων αντικειμένων, υπαρκτών ή φανταστικών, σε κλίμακα, με χρήση οποιουδήποτε υλικού ή συνδιασμού υλικών.

Αυτό περιλαμβάνει και τα πήλινα ζωάκια από 30000 πΧ που βρέθηκαν στη Γαλλία και τα αριστουργήματα του Τσώνου. Συμφωνούμε; Αν ναι, να πάμε στον επόμενο.

Αποσυνδεδεμένος tsap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αττική
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 03:57:03 μμ »
Μήπως το ερώτημα θα έπρεπε να είναι ποιά κριτική είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε ή ποιό είναι το ύφος μας γενικά αλλά και όταν κρίνουμε;
Αυτό το λέω για να μπορεί να ξέρει ο καθένας τί εννοεί ή τί μπορεί να δεχτεί ο καθένας κατά την διάρκεια μιας συζήτησης, άλλωστε οι περισσότεροι δεν γνωριζόμαστε ώστε να ξέρουμε τις αντιδράσεις του συνομιλητή μας. Μπορεί για παράδειγμα κάτι καλοπροαίρετο να εκλιφθεί ώς προσβολή λόγω του ύφους και της διατύπωσης.
Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι οι αντιπαραθέσεις προέρχονται είτε από προσωπικές διαφορές (σύλλογοι κτλ), είτε συχνώτερα γιατί η κριτική κάποιου καλώς ή κακώς ενόχλησε κάποια στιγμή και ο θιγμένος το "κρατάει" μέχρι να βρει την ευκαιρία να "ανταποδόσει", είτε γιατί δεν είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε κάποια πράγματα -εδώ μπορεί να είναι υπερβολικός ο κριτής ή ευαίσθητος ο κρινόμενος.
Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με το να με διορθώσει κάποιος, ακόμα και εάν είναι υπερβολικός. (Αυτό το λέω γενικά, δεν έχει τύχει κάτι τέτοιο εδώ μέσα σε εμένα)
 ::salut::
Στράτος Τσαποΐτης IPMS 961

Αποσυνδεδεμένος kall1966

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 09:06:18 μμ »
Συνάδελφοι

Δύο σχόλια αν επιτρέπεται και από μένα

Πρώτο: Θεωρώ ότι μεγάλη πλειοψηφία μοντελιστών στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τον μοντελισμό ωε μέσον κοινωνικής καταξίωσης. Οι περισσότεροι από όσους συμμετέχουν στις εκθέσεις συμμετέχουν για έναν και μόνο λόγο: για να κερδίσουν κάποιο έπαθλο και όχι για τη χαρά της συμμετοχής. Στο εξωτερικό, γιατί έζησα στο Σικάγο 23 χρόνια, οι μοντελιστές κάθε μήνα συγκεντρώνονται και απλώς εκθέτουν στο φιλοθέαμον κοινόν τα μοντέλα τους. Στο καταστατικό της ένωσης, αν δεν απατώμαι, υπάρχει κανονισμός όσοι  μετέχουν στο προεδρείο και έχουν κατά το παρελθόν λάβει πάνω από τρία έπαθλα, συμμετέχουν ΕΣ.

Ας κάνουμε αρχή από φέτος να θέσουμε οι ίδιοι  1-2 από τα εκθέματα που θα κατεβάσουμε στην έκθεση εκτός συναγωνισμού.

Δεύτερο: Το ότι δεν είναι σωστό να κρίνουμε είναι αυτονόητο. Αντίθετα όλοι στην Ελλάδα αλληλοκρινόμαστε και κάποιες φορές εκφραζόμαστε και με εμπάθεια σε κάποιους. Ας σταματήσουμε να το κάνουμε και ας στηρίζουμε τις προσπάθειες των απανταχού μοντελιστών. Ας μην κάνουμε κριτική για όλους και για όλα.
Στο Σικάγο υπήρχαν πάνω από 20 μοντελιστικές ενώσεις, που αποτελούνταν από 5-10 το πολύ μοντελιστές, που είχαν την έδρα τους κάθε μήνα στο σπίτι ενός εκ των μελών. Με τον τρόπο αυτό μιλούσαν όλοι με όλους και γνώριζαν όλοι τις δουλειές των άλλων. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να γίνει και εδώ αυτό.

Αυτά

Σας ευχαριστώ για το χρόνο
Νίκος Χατζής

Ενασχολήσεις:  μουσική, μοντελισμός,διάβασμα.

Αποσυνδεδεμένος Zark

• Professional Lego builder !!!
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πατρα
  • aka Παναγιώτης Ζαρκάδης
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 10:05:21 μμ »
Μοντελισμος ειναι...ενα ποτο πριν και ενα τσιγαρο μετα...

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 10:15:04 μμ »

εισαι σιγουρος οτι μιλαμε για μοντελλισμο Παναγιωτη? :mrgreen:

θα μπορουσα να πω πολλα σχετικα με το θεμα ως προσφατα εμπλακης αλλα νομιζω οτι δεν προαγουμε σε τιποτα
το μοντελισμο
εξ αλλου οσοι επρεπε τα βρηκαμε και ετσι μοντελλιζουμε αδιακοπα ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Χωματερή της Ευρώπης
  • Keep modeling !
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 10:24:06 μμ »
Χωρις να θελω να επεμβω στη πολυ ωραια κουβεντα σας,και διαβάζοντας τις αποψεις ολων με ενδιαφερον σας ερωτω: τι μπορει (αν μπορει και αν πρεπει) να κανει η διαχείριση για αυτο το θεμα?  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 10:26:39 μμ »
Χωρις να θελω να επεμβω στη πολυ ωραια κουβεντα σας,και διαβάζοντας τις αποψεις ολων με ενδιαφερον σας ερωτω: τι μπορει (αν μπορει και αν πρεπει) να κανει η διαχείριση για αυτο το θεμα?  :mrgreen:

τιποτε γιατι θα εχεις αλλες γκρινιες μετα :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

salonikios

• Επισκέπτης
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 10:41:30 μμ »
  3) Αυτοί που έχουν τον μοντελισμό ως μέσο κοινωνικής καταξίωσης.

αυτή την παράμετρο δέν την είχα σκεφτεί  :roll:, αλλά δυστηχώς ή ευτυχώς ισχύει

εισαι σιγουρος οτι μιλαμε για μοντελλισμο Παναγιωτη? :mrgreen:

::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: δέν παίζεσαι κ. καθηγητά

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 10:42:11 μμ »
Χωρις να θελω να επεμβω στη πολυ ωραια κουβεντα σας,και διαβάζοντας τις αποψεις ολων με ενδιαφερον σας ερωτω: τι μπορει (αν μπορει και αν πρεπει) να κανει η διαχείριση για αυτο το θεμα?  :mrgreen:
Δε νομίζω πως πρέπει να κάνει κάτι παρά μόνο αν παρεκτρέπονται τα πράγματα.

Και επιμένω πως αν δεν ορίσουμε κάποιες παραμέτρους τότε πολύ συχνά θα παρεκτρέπονται... :(

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 10:50:45 μμ »
Ενα άλλο φιλοσοφικό ερώτημα που μπορεί να τεθεί, είναι το αν χρειάζεται σε κάτι αυτή η συζήτηση.
 ::dontknow::

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 11:11:59 μμ »
Λοιπόν κατα τον Κο Μπαμπινιώτη η λέξη μοντέλο σημαίνει "......1. πρόσωπο ή αντικείμενο που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης ως πρότυπο για το έργο του.....2. οτιδήποτε λειτουργεί ως πρότυπο, ως υπόδειγμα....3. η τρισδίαστατη αναπαράσταση σε μικρογραφία ή μεγένθυση....4. πρόσωπο που εμφανίζεται δημοσίως για την παρουσίαση, διαφήμιση προιόντος...5. είδος νεωτερισμού στον τομέα της ένδυσης....5. οποιοδήποτε σύστημα, οικονομικό - πολιτικό - κοινωνικό που τίθεται ως στόχος μιας πολιτικής...."  Αρα εμάς μας ενδιαφέρουν οι ορισμοί 1, 2 & 3......Συνεπώς η λέξη μοντελιστός σημαίνει "....1. ο σχεδιασμός και η κατασκευή μοντέλων για επαγγελματικούς λόγους (για επίδειξη σε εκθέσεις πριν μπούν σε μαζική παραγωγή)....2. η κατασκευή μοντέλων σε μικρογραφία με την χρήση μικρών επιμέρους κομματιών..."
  Εαν τώρα υιοθετήσουμε την άποψη 1 σχετικά με την έννοια μοντέλο τότε οδηγούμαστε σ' αυτά που έγραψα νωρίτερα δλδ στο ΠΩΣ "βλέπει" ο καλλιτέχνης και ΠΩΣ θέλει να αποδώσει το πρόσωπο/αντικείμενο που χρησιμοποιεί.....Σίγουρα όλοι οι ζωγράφοι κάτι είχαν σαν μοντέλο αλλά άλλοι το απέδιδαν με φανταστικό τρόπο και άλλοι με όσο το δυνατό πιο πιστό στην πραγματικότητα....Έτσι άλλοι θέλουμε να κάνουμε τα μοντέλα μας όσο το δυνατό πιο "κοντά" στο πώς φαίνονται σε φώτο εποχής ενώ άλλοι οχι.
 Εάν πάλι υιοθετήσουμε την άποψη 3 περι μοντέλο τότε οδηγούμαστε στην απόλυτα πιστή αναπαράσταση.....νομίζω τουλάχιστον  :roll: :roll: :roll:
 Προσωπικά νομίζω οτι δεν μπορούν να "μπούν" όροι στο ΤΙ & ΠΩΣ μας αρέσει.....Εαν θέλουμε ενα "μπούσουλα" πιστεύω οτι
1ον Το κιτ να είναι σε γενικές γραμμές ok δλδ χρονικά, ιστορικά να είναι εντάξει (οχι Pz III π.χ. στον πόλεμο του Περσικού)
2ον Κατασκευαστικά να είναι ok. Μην λείπουν κομμάτια απο το κιτ ή είναι κάτι στραβά κολλημένο
3ον Βάψιμο. Εδώ πλέον υπάρχουν πολλές απόψεις  :!: :!: :!: Εμένα ενα καλό βάψιμο (στο μάτι πάντα λέω) μου αρκεί. Βέβαια όσο πιο "τεχνικό" τόσο το καλύτερο αλλά και αν δεν εεεεε δεν θα παθάνουμε κιόλας  :D :D
 Μου αρέσει  :?: :?: ok το επιβραβεύω....οχι  :?: :?: προτείνω ΠΑΝΤΑ με "τάκτ" και χωρίς προσβολές...
Κανείς δεν είναι τέλειος...και ΟΥΤΕ ποτέ θα γίνει  :!: :!: :!: Και να ξέρει πάντα αυτός που κρίνει οτι πολλά απ' αυτά που νομίζει είναι ΛΑΘΟΣ  :!: :!: :!: :!:  Μόνο έτσι ίσως κρίνει σωστά..να ξέρει οτι μπορεί να κάνει και λάθος....

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 04, 2009, 11:23:32 μμ »
Ενα άλλο φιλοσοφικό ερώτημα που μπορεί να τεθεί, είναι το αν χρειάζεται σε κάτι αυτή η συζήτηση.
Συγνωμη γιαννο....αλλα η κουβέντα που αρχισε ο γιωργος ειναι πολυ σωστα τοποθετημενη και με σωστα επιχειρηματα.
Δεν νομιζω κανενας να αμφισβητει τα λεγομενα του γιατι οντως οτιδηποτε εξεφρασε ειναι πραγματικοτητα.
σιγουρα δεν οδηγει πουθενα η ολη συζητηση...ωστε να υπαρξει ενα τελικο συμπερασμα..γιατι ο καθενας μας ειναι διαφορετικος... και λειτουργει διαφορετικα σε καθε πτυχη της ζωης και μοντελισμου. Αρα εγκειται στην παιδεια ...στην συμπεριφορα....τον σεβασμο και την αξιοπρεπεια του καθενος.Επισης πιστευω οτι απλα εξεφρασε ενα παραπονο-παρατηρηση-αληθεια το οποια διακατεχεται σε ατομα του χομπυ μας.
ο καθενας μπορει να εκφρασει καθε συναισθημα του με γνωμονα τον σεβασμο και την αξιοπρεπια απεναντι στο καθενα μας που μπαινει εδω.
αυτο.....τιποτα αλλο. :wink:

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 12:45:47 πμ »
Ισως να μη χρειάζεται, ίσως να γίνομαι εξαιρετικά ενοχλητικός (για αυτό και θα σταματήσω εδώ, δε νομίζω πως έχει νόημα η συνέχεια), αλλά έχω δει θέσεις που αγγίζουν τα όρια του θεολογικού δόγματος και εν θερμώ αντιπαραθέσεις και περίμενα (κακώς ίσως) να εμφανιστούν κριτές και κρινόμενοι να θέσουν την άποψή τους και να ορίσουν πως κρίνουν και πως κρίνονται ή θέλουν να κρίνονται.

Μάλλον για μία ακόμα φορά σπάμαρα το σύμπαν, παρά τη χροιά σοβαρότητας που έριξα από πάνω. Αν θέλει η διαχείριση ας σβήσει/κλειδώσει του topic. Θα πρέπει να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου να αγνοεί τα επίμαχα posts και να μην διαβάζω topics που καταλήγουν σε τέτοιες καταστάσεις. Ή, αν όντως έχει χαθεί η μαγεία του μοντελισμού, να αποσυρθώ με λύπη μου από τα μοντελιστικά δρώμενα :(

Αποσυνδεδεμένος NebelWerfer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Riyadh
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 01:00:16 πμ »
Γιωργο οπως αναφερθηκε ποιο πριν απο τον Παναγιωτη.

Ειναι θεμα παιδειας φιλε το πως θα κρινεις και το πως θα λαβεις την κριτικη
Αλβινος
  [img]http://www.modelclub.gr/images/bob.jpg

Αποσυνδεδεμένος jogiav

• ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Innocence is no excuse
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 09:40:33 πμ »
Ή, αν όντως έχει χαθεί η μαγεία του μοντελισμού, να αποσυρθώ με λύπη μου από τα μοντελιστικά δρώμενα :(

Γιώργο, κατά τη γνώμη μου πράγματι έχει χαθεί για πολλούς η μαγεία του μοντελισμού.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποσυρθείς...

Διατηρώ (ίσως αυθαίρετα) το δικαίωμα να αναπολώ τον χαρακτήρα του φιλόξενου αυτού φόρουμ πριν 2,5 χρόνια όταν έγινα μέλος...
Υπήρχε ένα πολύ πιο χαλαρό κλίμα, μια μεγάλη παρέα που απολάμβανε το hobby, που αυτοσαρκάζονταν, που διασκέδαζε και που γελούσε (πολλοί ίσως θυμούνται το topic που είχε ανοίξει ο Φίλιππος με χιουμοριστικά αποσπάσματα από posts των μελών του forum στα κατασκευαστικά τους θέματα, όχι στα ανέκδοτα).

Βέβαια, τότε τα μέλη ήταν 700 και όχι 1.500 που είναι σήμερα.
Σήμερα έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Το παλιό κλίμα άλλαξε, φτάσαμε στα ενοχλητικά που περιέγραψες και με τα οποία συμφωνώ.

Όσον αφορά το θέμα της κριτικής, πράγματι είναι κατά πολύ σχετικό με την παιδεία και την αγωγή του καθένα στο επίπεδο της έκφρασής της, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Αυτό φυσικά αφορά και τους κριτές και τους κρινόμενους.
Σχετικά τώρα με την ουσία της κριτικής, πραγματικά θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιοι κοινά αποδεκτοί κανόνες, φοβάμαι όμως ότι ποτέ δεν θα καταλήξουμε σε κάτι τέτοιο, γιατί εμπλέκονται ζιζάνια όπως η ματαιοδοξία, ο φθόνος, οι αντιπάθειες, κλπ.

Πρόσφατα, είχα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση στο φόρουμ με τον φίλο Wildcat με θέμα μια κατασκευή μου, και πραγματικά το απόλαυσα.

Και σκοπεύω να συνεχίσω έτσι... Έστω και χωρίς να ποστάρω πολλά μηνύματα...

...και για να μην ξεχνιόμαστε, παίρνουμε ΠΑΝΤΑ τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όταν μοντελάρουμε:

Γιάννης Γιαβάσης

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 11:17:37 πμ »
Μοντελισμός (ενν. στατικός μοντελισμός) είναι η επί πάγκου άσκηση ποικίλων τεχνικών πύκνωσης πληροφορίας με σκοπό την ει δυνατόν πιστότερη υπό κλίμακα αναπαράσταση διαφόρων θεμάτων.

Επ ουδενί θα θεωρούσα τον μοντελισμό ως Τέχνη, το σίγουρο όμως είναι ότι ορισμένοι μοντελιστές (πολλοί από τους οποίους είναι συνάδελφοι εδώ μέσα) είναι πραγματικοί καλλιτέχνες! Και με τους καλλιτέχνες δεν τσακώνεσαι ποτέ, απλά τους κοιτάς για να μαθαίνεις. Αν τώρα κάποιος έρχεται για να τσακωθεί, ε, μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, ξέρουμε να ξεχωρίζουμε. Του λέμε "¨ναι...." και ξαναγυρνάμε για μάθημα με τους καλλιτέχνες!

Tags: