Η επιχείρηση δούλευε καλά αυξάνοντας τα κέρδη της από συνδρομές περιοδικών, κουπονιών κλπ που προσφέρονταν στα μέλη σαν δήθεν "εκπτώσεις," για τις αγορές κιτ, ενώ στην ουσία έκπτωση δεν υπήρχε: απλά ο εισαγωγέας μείωνε κατά ένα πενιχρό ποσοστό τα κέρδη του από τις αγορές, ενώ ταυτόχρονα κέρδιζε τα διπλάσια σε διαφήμιση του μαγαζιού του, κάτι το οποίο υφίσταται ακόμα.
Ομολογώ ότι αντιμετωπίζω τα παραπάνω με σκεπτικισμό. Ο λόγος είναι ότι με πλήθος 1000 μελών τα πιθανά ανά μήνα κέρδη δε μου δείχνουν και τόσα μεγάλα για να στηθεί κομπίνα επ' αυτών. Ας υποθέσουμε ότι ξοδεύει το κάθε μέλος, κατά μέσο όρο, 100 EUR το μήνα μας κάνει το εντυπωσιακό 100000 EUR αλλά στο ποσό αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψη λειτουργικά έξοδα, έξοδα σχεδίασης - εκτύπωσης - διανομής και φυσικά να λάβουμε υπ' όψη και το ποσοστό κέρδους, που δεν πρέπει να είναι και τεράστιο, για τα είδη της λιανικής ή/και χονδρικής πώλησης. Αυτό που μένει δεν δικαιολογεί, κατ' εμέ τουλάχιστον, τη δυνατότητα ύπαρξης "κλίκας" η οποία θα καρπώνεται τα όποια κέρδη. Μου είναι πολύ πιο εύκολο να δεχτώ ότι η "κλίκα" υπήρχε για να χαϊδεύει τον εγωϊσμό κάποιων. Αλλά και πάλι, εγώ μοντελάρω για μένα, τη βρίσκω, χαλαρώνω, κατεβαίνω στην έκθεση και περνάω καλά και όλες οι "κλίκες", παλιές, τωρινές και μελλοντικές δεν είναι παρά μία υποσημείωση (με μικρό font, κάτι courrier τεσάρια) στα παλαιότερα των υποδημάτων μου!
Η IPMS νομίζω θα είναι σαν τον Ολυμπιακό: μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει αλλά χωρίς αυτόν τί πρωτάθλημα να γίνει;; 
Προσωπικά δε συμφωνώ. Τουλάχιστον σε όσες εκθέσεις έχω πάει (από το 2002 και μετά) πιστεύω ότι έχει γίνει πραγματική δουλειά και έχοντας λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις Η/Υ ξέρω τι ξεπάτωμα χρειάζετε για να γίνουν όλα αυτά, χώρια το καθαρά διοικητικό - οικονομικό - διαχειριστικό κομμάτι που και αυτό θέλει την προσπάθειά του.
στο τευχος Σεμπτεμβρίου ή Αυγουστου 2006 δεν θυμάμαι ακριβώς
ολο το τεύχος ηταν γεμάτο με φωτογραφίες απο την εκθεση της IPMS το 2005 (12 μηνες μετά)
τωρα που ανεβήκανε φωτογραφίες στο site απο την φετινή εκθεση να δω πια πατεντα θα βρούν για να γεμίσουν τις σελιδες του περιοδικού
οποτε δεν εχουν να παρουσιασουν αλλα profiles και φωτογραφιες απο την εκθεση στην Ιαπωνία (2 φορες το τελευταιο χρονο)

Ελεος φτανει πια
θελουμε κατασκευαστικά άρθρα και οχι φωτογραφίες και profiles 
Επιτρέψτε μου να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου. Μήπως το ότι έχει μόνο ένα κατασκευαστικό άρθρο για αεροπλάνα (ή ότι άλλο) οφείλεται στο ότι δεν έχει διαθέσιμα άρθρα; Ποιος του δίνει άρθρα; Μπορεί να εξασφαλίσει π.χ. 36 άρθρα το χρόνο για να έχει 3 το μήνα και μάλιστα σε διάφορα θέματα και κλίμακες; Τι κόστος έχει για να συλλέξει τα άρθρα αυτά; Ποιοί από εμάς έχουν προσπαθήσει να κάνουν ένα άρθρο για το περιοδικό, το όποιο περιοδικό; Προσωπικά, και αισθάνομαι άσχημα για αυτό, μου έχει ζητηθεί πολλές φορές από το συγκεκριμένο έντυπο να στείλω μοντέλα αλλά (κακώς

) δεν το έκανα για προσωπικούς λόγους που μπορεί να είναι χαζοί για άλλους, εμένα όμως με φρενάρησαν, κάποιες φορές κυριολεκτικά στην πόρτα με τα μοντέλα ανά χείρας.
Ο γνώμονας του περιοδικου είναι το χρήμα και όχι πραγματικά η προώθηση του μοντελισμού ή το πάθος και το συναίσθημα για αυτόν. Οπότε συνεχίζει να κυκλοφορεί εκ του ασφαλούς, δίχως ανταγωνιστή στον χώρο και βγαίνει πρώτο σε μία κούρσα με τον εαυτό του.
Μα το τελικό ζητούμενο από κάθε επένδυση είναι το κέρδος, και η έκδοση ενός περιοδικού είναι επένδυση, κάποιοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, βάζουν λεφτά για να βγεί το περιοδικό και απαιτούν τα λεφτά αυτά να αποδώσουν. Δεν είναι κακό ένα περιοδικό να έχει σκοπό το χρήμα, ΟΛΑ αυτό κάνουν και έτσι πρέπει να είναι αλλιώς καταλήγουν να αναφέρονται μόνο στα forum κάποιων παράξενων τύπων που κολλάνε αεροπλανάκια (ναι, για εμάς λέω

) Ασε που πιστεύω ότι το χρήμα στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να είναι και πολύ, πόσα τεύχη πουλάει ρε παιδιά και πόσο κοστίζει να βγεί; Πιστεύω ότι η έκδοσή του "χρηματοδοτείτε" από τα άλλα έντυπα του ίδιου οίκου που έχουν πολύ μεγαλύτερη απήχηση. Οσο για το πάθος, γνωρίζω ότι έχει προσπαθήσει να προσελκύσει "σπάνια" θέματα χωρίς επιτυχία. Τέλος δεν μπορούμε να του προσάψουμε το ότι έμεινε μόνο του. Ισως το ότι κοιτάει κάπως πιο σοβάρά την παράμετρο "χρήμα" το έκανε να επιζήσει όταν τόσα άλλα έχουν καταποντιστεί στη λήθη.
Κατ' αυτόν τον στυγνό, ψυχρά υπολογιστικό και εμπορικό τρόπο οικονομικής επιβίωσης, οποιοδήποτε περιοδικό θα μπορούσε να επιβιώσει - το Model Expert δεν επιτελεί κάποιον ιδιαίτερο άθλο.
Λίγο βαρείς κατά τη γνώμη μου χαρακτηρισμοί. Οταν ξεκινά συνεργασία με τον Caruanna και παρουσιάζει μοντέλα του Jimenez επενδύει και ταυτόχρονα ρισκάρει. Το ρίσκο μέχρι τώρα του βγαίνει σε καλό και έχουμε και εμείς κάποια ωραία θέματα να χαζεύουμε στο "θρόνο", οπότε δε διακρίνω στυγνότητα, εγώ τουλάχιστον. Τώρα αν αποτελεί άθλο ή όχι το ότι επέζησε εκεί που τόσοι άλλοι απέτυχαν, δε ξέρω.
Ο κος Δεμηράς είναι προσυνής και ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις, αλλά όχι και σε αυτές που δεν θα του αποφέρουν κέρδος
Δε νομίζω ότι έχει και πολλές επιλογές επ' αυτού. Το κάθε περιοδικό είναι μία επιχείρηση και για κάθε πρόταση γίνετε ένας προϋπολογισμός, άλλες φορές στο πόδι άλλες φορές πιο σοβαρά, και αν η πρόταση δεν έχει κέρδος, άμεσο ή έμμεσο, χρηματικό ή μη, τότε συνήθως απορρίπτεται. Αυτό ισχύει, και πρέπει να ισχύει, σε κάθε επιχείρηση που θέλει να έχει μέλλον. Για τις προτάσεις που δεν έχουν επιχειρηματικό κέρδος υπάρχει το forum (αν δεν παινέσεις το σπίτι σου...

), οι επιχειρήσεις δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεσμεύονται από τα χρηματοοικονομικά όρια που εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους.
Συμπερασματικά, ακριβώς λόγω του ότι τα περιοδικά είναι επιχειρήσεις και αυτό που όλοι εμείς κάνουμε είναι χόμπυ, ποτέ δεν θα υπάρξει ένα βιώσιμο περιοδικό που να μας ικανοποιεί απόλυτα. Το όποιο περιοδικό ΠΡΕΠΕΙ να έχει σα σκοπό το κέρδος, το χόμπυ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να έχει σα σκοπό το κέρδος, εξ ορισμού, άρα συνύπαρξη των δύο δε μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο σε κάποιο βαθμό. Ας κρίνουμε τα περιοδικά μέσα από τα επιχειρηματικά πλαίσια που είναι υποχρεωμένα να κινούνται, για όλα τα άλλα υπάρχει το modelclub (συγχαρητήρια για 455521
33ή φορά σε αυτούς που το ξεκίνησαν). Και επειδή πιστεύω ότι το χρειαζόμαστε το περιοδικό, και αυτό και άλλα, ας κάνουμε και κανένα μοντέλο, να το συνοδέψουμε με λίγο μπλα-μπλα για το πως το κάναμε και ας το στείλουμε (το γράφω ΚΑΙ για μένα...) και μετά ας κρίνουμε την ποσότητα, την ποιότητα και την ευρύτητα των θεμάτων του. Μπορεί, μακάρι, και να εκπλαγούμε

Και κάτι τελευταίο πριν κλείσω αυτό το θηριώδες post (πάω για τενοντίτιδα από την πληκτρολόγηση

). Επειδή το βλέπω το post να έρχεται, και μακάρι να διαψευστώ, κάνω γνωστό ότι καμμία σχέση έχω με τον εν λόγω έντυπο, πόσο μάλλον κέρδος οποιασδήποτε μορφής. Αν έπρεπε να βγάλω ισολογισμό για το χόμπυ μου τότε ο ορκωτός λογιστής θα έκοβε τις φλέβες του με κουτάλι πάνω από την εκτύπωση