Είχαμε πει κάποια στιγμή να βοηθήσουμε κάποιον που θα ήθελε να αγοράσει dSLR με σκοπό και την αεροπορική φωτογραφία, αφού το 2010 είναι κοντά και συνήθως τα μεγάλα airshow αποτελούν καλή ευκαιρία για να πάρει κάποιος την απόφαση. Βέβαια, αν ο στόχος είναι ο Σεπτέμβριος του 2010, σίγουρα οικονομικά θα συμφέρει να αγοραστεί ο εξοπλισμός του χρόνου τέτοια εποχή, που και νέα προϊόντα θα έχουν βγει στην αγορά και οι υπάρχουσες μηχανές θα είναι φθηνότερες. Όμως αν κάποιος που δεν έχει ξαναχρησιμοποιήσει dSLR κάνει την πρώτη προσπάθεια σε ένα Αρχάγγελο, τότε δεν μπορώ να εγγυηθώ για τα αποτελέσματα. Μια λάθος ρύθμιση, μια αβλεψία και θα μείνει με το παράπονο: "αν το είχα κάνει αλλιώς, θα είχα βγάλει καλύτερες φωτογραφίες". Τα πράγματα εκεί γίνονται τόσο γρήγορα, που δεν υπάρχει χρόνος να ψάχνεις το manual για αλλαγές ρυθμίσεων δίπλα από το φράκτη, την ώρα πχ του COMAO... ʼρα μια περίοδος προσαρμογής για τους αρχάριους είναι απαραίτητη, πριν τη στιγμή της αλήθειας.
Ως χρήστης προϊόντων Nikon θα κάνω την αρχή με τη συγκεκριμένη εταιρεία, και ίσως κάποιος άλλος από τους Canon-άκηδες κάνει κάτι αντίστοιχο για τις Canon. Οι απόψεις είναι εντελώς προσωπικές και φυσικά κάθε άλλη άποψη είναι δεκτή. Ξεκινώ με την αγορά του σώματος και θα μιλήσω για φακούς αργότερα:
Η επιλογή της κατάλληλης μηχανής είναι σημαντική, ως ένα σημείο, αφού κατά τη γνώμη μου και τα entry-level μοντέλα των εταιρειών, έχουν τις δυνατότητες για πολύ καλές φωτογραφίες, σε συνδυασμό με έναν καλό φακό. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία τα οποία θεωρώ σημαντικά και στα οποία θα δώσω έμφαση. Τα διαθέσιμα λοιπόν μοντέλα από τη Nikon είναι τα εξής:
1. D60: τιμή 390 ευρώ. Το φθηνότερο μοντέλο της εταιρείας, στα 10 MP. Full review εδώ:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond60/Για κάποιον που θέλει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες μιας dSLR σε σχέση με μια compact, αλλά να μην ασχοληθεί με το άθλημα και να τη χρησιμοποιεί ως point and shoot, θα έλεγα ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψει παραπάνω. Αν έχει ήδη background γνώσεων σε SLR με φιλμ, ή θέλει να ασχοληθεί κάπως παραπάνω με τη φωτογραφία όμως, ίσως να βρει κάποιους περιορισμούς στο συγκεκριμένο μοντέλο. Τα κυριότερα μειονεκτήματα της μηχανής κατά τη γνώμη μου είναι τα εξής:
α. Δεν υποστηρίζει παλαιότερα είδη φακών, άρα άμα έχετε απόθεμα φακών από παλαιότερες SLR με φίλμ και θέλετε να τους χρησιμοποιήσετε, απλά χρειάζεστε άλλο σώμα γιατί δεν θα δουλεύει το auto focus και manual εστίαση σε κινούμενα αντικείμενα, απλά δεν γίνεται.
β. Δεν έχει έξτρα οθόνη στο πάνω μέρος της μηχανής. Δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι για άλλους, αλλά η συγκεκριμένη οθόνη για μένα είναι πολύ σημαντική όταν αρχίζεις να αλλάζεις ρυθμίσεις, γιατί με μια ματιά (μετά την απαραίτητη εξοικείωση εννοείται) μπορείς να δεις τι ρυθμίσεις έχεις και να τις αλλάξεις ανάλογα. Το να αρχίσεις να ψάχνεις στα μενού τις κύριας οθόνης για να αλλάξεις ρυθμίσεις προσωπικά δεν με βολεύει καθόλου, αν και είναι ίσως θέμα συνήθειας.
γ. Χαμηλό fps (κάτω από 3 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο). Ειδικά για airshow το βρίσκω σημαντικό, αφού είμαι της άποψης ότι πρώτα πυροβολείς και μετά κάνεις τις ερωτήσεις

. Παλιά με τα φιλμ που κόστιζαν, δεν ήταν έτσι. Με τα σημερινά δεδομένα, αν περιμένεις να δεις πρώτα κάτι να συμβαίνει και μετά να κάνεις το κλικ 99,9% το έχεις χάσει. Τραβάς λοιπόν συνεχόμενα και αφού ξέρεις τι έχει συμβεί βλέπεις μετά αν το "έπιασες". Οι πιθανότητες με <3fps είναι όπως και να το κάνουμε μειωμένες, ενώ αν τραβάς raw για οποιονδήποτε λόγο, ο αριθμός των συνεχόμενων frames με αυτή την ταχύτητα πέφτει σημαντικά.
δ. Σε συνδυασμό με το παραπάνω, αν τραβάς raw+jpeg έχεις τη δυνατότητα αποθήκευσης μόνο χαμηλής ποιότητας jpeg. Για κάποιους ίσως να μην είναι πρόβλημα, για μένα που χρησιμοποιώ την συγκεκριμένη πρακτική ώστε να αποθηκεύσω τα jpeg στο laptop (για γρήγορο preview και γρήγορη επεξεργασία όταν θέλω κάτι σε χαμηλή ανάλυση) και τα raw στον εξωτερικό σκληρό (που δεν τον έχω πάντα μαζί μου), είναι μειονέκτημα.
2. D5000: τιμή 700 ευρώ. Full review εδώ:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond5000/Κάτι μεταξύ D60 και D90 στα 12 MP. Προσωπική άποψη πάντα ότι αν φτάσεις στα 700 ευρώ, καλύτερα να δώσεις ένα κατοστάρικο παραπάνω και να πας στην D90. Δεν βλέπω επομένως το λόγο να την σχολιάσω παραπάνω.
3. D90: τιμή 810 ευρώ. Full review εδώ:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/Κατά τη γνώμη μου η συγκεκριμένη μηχανή όπως και το μοντέλο που αντικατέστησε (D80, ίσως υπάρχει ακόμη στην αγορά με φθηνότερη τιμή από την D90) είναι η κατηγορία ή οποία προσφέρει την καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης για το θέμα που μας ενδιαφέρει. Προσφέρουν τη δυνατότητα στο χρήστη να πάει ένα βήμα πιο πέρα από την φιλοσοφία της point and shoot D60, με εύκολες και γρήγορες αλλαγές ρυθμίσεων σε όλες τις βασικές παραμέτρους (και πάλι επαναλαμβάνω: αφού έχεις ξεψαχνίσει το manual εννοείται) και κατά τη γνώμη μου καλό "situation awareness" (κατά την αεροπορική ορολογία) όπου με μια ματιά μπορείς να ελέγξεις όλες τις βασικές ρυθμίσεις στην επιπλέον οθόνη. Καλύτερο fps από την D80 (4.5 fps), αλλά δεν ξέρω για πόσα frames το διατηρεί αν τραβάς σε raw+jpg. Επειδή εγώ έχω την D80, θεωρώ ότι αυτό είναι ένα από τα λίγα μειονεκτήματα που βρίσκω. Σε αυτή τη διαμόρφωση τραβάει μόλις 5 frames με σχετικά γρήγορη ταχύτητα, άρα πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός στο που ξεκινάς να "πυροβολείς", γιατί αν τα καταναλώσεις νωρίς (η αλήθεια είναι ότι το παθαίνω συχνά, γιατί δεν κρατιέμαι μέχρι να φτάσει πολύ κοντά), τότε το αεροπλάνο περνά μπροστά σου και εκείνη τη στιγμή απλά η μηχανή έχει σταματήσει ήδη να τραβάει. Αν κάποιος έχει αντίστοιχη εμπειρία στην πράξη με την D90 ας την καταθέσει (όχι με βάση τους επίσημους πίνακες που πάντα είναι πιο αισιόδοξοι από την πραγματικότητα). Επιπλέον βελτίωση σε σχέση με την D80 το αυτόματο σύστημα καθαρισμού του σένσορα, γιατί όπως και να το κάνουμε, με τις συνεχείς αλλαγές φακών, τη σκόνη δεν την αποφεύγεις. Και φυσικά η πολύ καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερη οθόνη που προσφέρει.
4. D300: τιμή 1185 ευρώ. Στα 12 MP Full review εδώ:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond300/Αν τα χρήματα δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, τότε δεν συζητάμε ότι προσωπικά τουλάχιστον θα πήγαινα σε αυτό το μοντέλο (είναι άλλωστε το απωθημένο μου). Για ερασιτεχνική χρήση, εγώ προσωπικά δεν θα συμβούλευα κάποιον να πάει πέρα από την D300 για το θέμα φυσικά που συζητάμε και για τις ελληνικές συνθήκες με τις ελάχιστες ευκαιρίες που σου δίνονται για να δικαιολογήσεις τα χρήματα που ξόδεψες. Δεν μπορώ να βρω χαρακτηριστικά που να δικαιολογούν το ξόδεμα επιπλέον 1000, 2500, ή 5000+ ευρώ για αγορά των D700, D3, D3X αντίστοιχα, εκτός αν κάποιος τη θέλει τη μηχανή για επαγγελματική χρήση (σε αεροπορικά ή άλλα θέματα). Γι' αυτό τον λόγο και δεν ασχολούμαι με τα υπόλοιπα μοντέλα. ʼρα κάπου εδώ είναι το upper limit που θα έβαζα εγώ για τον σοβαρό ερασιτέχνη φωτογράφο αεροπορικών θεμάτων. Για την D300 λοιπόν, έχουμε εξαιρετική ποιότητα φωτογραφιών ακόμη και σε υψηλά ISO (ιδανική για νυχτερινές φωτογραφήσεις), πολύ καλή και μεγάλη οθόνη και πρακτικά κανένα περιορισμό σε συνεχές shooting αφού τραβάει με 6 ή 8 (αν χρησιμοποιηθεί το έξτρα battery grip) fps και φτάνει νούμερα συνεχόμενων frames που υπερκαλύπτουν μια απλή διέλευση. Βαρύτερη βέβαια από τις προηγούμενες, αλλά επάνω της κάθονται πολύ καλύτερα και ισορροπημένα οι μεγαλύτεροι φακοί της Nikon. 6 customisable buttons, ώστε πρακτικά να υπάρχει η δυνατότητα για να γίνονται όλες οι ρυθμίσεις με χρήση κουμπιών και χωρίς να μπλέκεις σε μενού. Απ' όσο γνωρίζω, το σύστημα μέτρησης για την έκθεση είναι πολύ αποτελεσματικό και απ' ότι έχω δει από δείγματα φωτογραφιών, δίνει πολύ σωστή έκθεση στις φωτογραφίες σε πολύ διαφορετικές συνθήκες.
Αυτά σε πρώτη φάση για τις μηχανές. Ξέρω ότι δεν είναι πλήρη review (υπάρχουν άλλωστε και τα link για περισσότερες πληροφορίες) και όπως είπα πρόκειται για προσωπικές εκτιμήσεις που ίσως σηκώνουν συζήτηση. Αν πάλι κάποιος έχει συγκεκριμένες απορίες, εδώ είμαστε, γιατί οι ειδικές ανάγκες και απαιτήσεις του καθενός (budget, χρήση και σε άλλα θέματα εκτός από τα αεροπορικά κλπ.) δεν μπορούν ούτως ή άλλως να καλυφθούν σε review των πεντε γραμμών.
Οι τιμές είναι από το Adorama. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν διαφήμιση του καταστήματος, αφού ήδη έχω γράψει για τις κακές εμπειρίες μου από το κατάστημα. Είναι ενδεικτικές των φθηνότερων τιμών αγοράς στην Ελλάδα για τις αντίστοιχες μηχανές (η αγορά από το εξωτερικό είναι ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο του), αλλά με συν πλην 20 ευρώ, μπορείται να βρείτε αντίστοιχες τιμές σε πολλά ακόμη καταστήματα. Το
www.skroutz.gr σας δίνει μια λίστα με τις υπάρχουσες τιμές σε πολλά καταστήματα για συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε να διαλέξετε αυτό που σας βολεύει.
Σταματάω γιατί αν υπάρχει όριο στο μέγεθος ενός post όπου να είναι θα το υπερβώ.