Αποστολέας Θέμα: Καλώς σας βρήκα & Τρισδιάστατος μοντελισμός  (Αναγνώστηκε 4893 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
Καλώς σας βρήκα & Τρισδιάστατος μοντελισμός
« στις: Μαρτίου 17, 2009, 03:14:08 πμ »
Καλώς σας βρήκα λοιπόν κι εγώ. Υπέροχη η προσπάθεια. Για να είμαι ειλικρινής έπεσα πάνω σας ψάχνοντας απελπισμένα φωτό εγκαταλελειμένων Αστρομαχητών στο Google. Σκέφτηκα πως δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να μπώ στην παρέα αν και δεν είμαι και πολύ ενεργός μοντελιστής αυτόν τον καιρό. Κάτι το οικονομικό, κάτι η ρευστή κατάσταση μόνιμης κατοικίας στην οποία βρίσκομαι, και το 48άρι Α7 περιμένει υπομονετικά ημιτελές πολλούς μήνες τώρα... Ωστόσο, μιας και είναι το πρώτο μου θέμα, θα ξεκινήσω με κάτι που κάνω αρκετό καιρό τώρα, και αν χρειαστεί επανατοποθετήστε το θέμα όπου αρμόζει. Εγώ μπερδεύτηκα λίγο για το που να το ανοίξω...
  Απο τα Χριστούγεννα του 2006 ξεκίνησα ένα project στο 3d Studio με θέμα όπως ίσως μαντέψατε έναν ελληνικό Αστρομαχητή. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε Τριαδιάστατο μοντελισμό, σίγουρα πάντως είναι... φτηνός μοντελισμός. Έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με τον στατικό μοντελισμό. Αναφέρω ενδεικτικά πέντε απο κάθε πλευρά ώστε να μην τεθεί και θέμα σύγκρισης μιας και δεν είναι αυτό που θέλω να κάνω. Προσωπικά τα αγαπώ εξίσου και τα δύο.

Πλεονεκτήματα στατικού μοντελισμού.

1. Έχει πολλές ενδιαφέρουσες τεχνικές κατασκευής και βαφής, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη ίσως χαρά του χόμπυ. Πρέπει "να πιάνουν τα χεράκια σου" που λένε.
2. Για πολλούς απο μας αποτελεί πηγή υπέροχων παιδικών αναμνήσεων μιας και πολλοί ξεκινήσαμε παιδιά ή και σχεδόν μωρά...
3. Συναντάς ανθρώπους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον ενδιαφέροντες. Όσοι απο σας είχατε κάποτε μακρυά κόμη και θυμάστε τους φίλους σας απο τότε καταλαβαίνετε τι εννοώ.
4. Αποτελεί κάτι που αρκετοί το κάνουν, λίγοι τα καταφέρνουν καλά και ακόμα λιγότεροι διακρίνονται. Θεωρώ ότι είναι κάτι που απαιτεί θάρρος και ικανότητα άρα όσοι "μπαίνουν" τα διαθέτουν.
5. Δίνει τη χαρά της χειροπιαστής δημιουργίας.

Μειονεκτήματα στατικού μοντελισμού.

1. Δεν είναι καθόλου δύσκολο το επόμενο 48άρι να βιώσει τη συγκίνηση της πτήσεως που ζουν τα πραγματικά. Η γνωστή απο την εποχή των Κωνσταντινίδη - Δημητρόπουλου... "εκπαραθύρωση". Αρκεί μια λάθος κίνηση.
2. Ε κακά τα ψέμματα θέλει λεφτά. Είναι σαν τα αυτοκίνητα. Πάντα έχεις κάτι που σε καλύπτει και σε ικανοποιεί αλλά πάντα κοιτάς και πιο καλά και πιο ακριβά.
3. Όταν μιλάς γι' αυτό σε άσχετους με τον χώρο σε κοιτούν σαν να είσαι ο Μπιν Λάντεν ντυμένος τσολιάς. Κάποιοι ίσως το βάζουν και στα συν αυτό...
4. Μπορεί να γίνουν αδιόρθωτα λάθη λόγω έλλειψης βιβλιογραφίας. Αν έχεις ολοκληρώσει το μοντέλο, τρέχα γύρευε...
5. Το τελικό έκθεμα είναι πολύ ευαίσθητο και θέλει πολύ προσοχή για να διατηρηθεί αναλοίωτο. Όσοι έχετε κάνει μετακόμιση ξέρετε.

Πλεονεκτήματα Τρισδιάστατου μοτελισμού.

1. Επιτρέπει λάθη βιβλιογραφίας. Δηλαδή αφού κάποιος φίλος το προσέξει και σου παραδώσει την ανοιχτή παλάμη, είσαι μερικά κλικ μακρυά απο το να το διορθώσεις.
2. Δεν απαιτεί τρελό Hardware οπότε είναι ουσιαστικά ανέξοδο. Τώρα αν θέλεις να φτιάξεις και κανένα sequence a la Indipendence Day ας πρόσεχες...
3. Μπορείς να δεις τα μοντέλα σου σε κίνηση και μάλιστα κινηματογραφικού στυλ αν διαβάσεις πολλά tutorials. Επίσης τα ανατινάζεις, τα καις και τα ταλαιπωρείς όσο θες χωρίς να... πάθουν τίποτα! ʼσε που τα βάφεις με όσες παραλλαγές θες και μετά τις κρατάς όλες!
4. Αποτελεί ένα καλό επαγγελματικό "χώσιμο" στην κοιμισμένη απο ειδικά εφφέ και CGI κινηματογραφική Ελλάδα μας. (Όσοι ψήνονται για κοινά project pm)
5. Έχει πολύ διευρυμένη θεματολογία. Φωτιά και καπνός ας πούμε.

Μειονεκτήματα Τρισδιάστατου Μοντελισμού. 

1. Έχει να κάνει με υπολογιστές. Τους μισώ!
2. Πολλές φορές καλείσαι να λύσεις προβλήματα λογισμικού. Αλλά πολλέέέέέέέέές φορές.
3. Δεν έχεις προσωπική επαφή με το αντικείμενο. Δεν το 'χεις μπροστά σου. Βέβαια οι 3d printers δίνουν ενδεχομένως λύση και σε αυτό αλλά και σε κάποια κομμάτια για στατικά μοντέλα που θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε με ένα τέτοιο μηχάνημα. Δείτε το. Θα εκπλαγείτε.
4. Σε κολλάει με το Microsoft Flight Simulator...
5. Είναι λιγότερο κουραστικό απο τον στατικό μοντελισμό με αποτέλεσμα να σπαταλάς ώρες και μέρες σερί...

Αυτά μέχρι στιγμής. Σύντομα θα ετοιμάσω κάτι για το τρισδιάστατο μοντέλο μου, F-104G παραλλαγή Βιετνάμ. Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Ντίνος

Αποσυνδεδεμένος kap

• Κώστας Καπέλος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα...Ostfront
  • Ψυχή βαθιά!
Απ: Καλώς σας βρήκα & Τρισδιάστατος μοντελισμός
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 17, 2009, 08:50:11 πμ »
 ::welcome_model::
Ψυχή βαθιά!

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 17, 2009, 09:04:24 πμ »
Εδώ φαίνεται που περίπου βρίσκομαι. Όλο το βάψιμο έχει γίνει στο Photoshop οπότε αντιλαμβάνεστε τι τραβάω!

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 17, 2009, 09:15:08 πμ »

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 17, 2009, 09:36:29 πμ »

Εδώ είμαστε πίσω στο 2007, στις πρώτες μέρες. Το blueprint πίσω αντικαταστάθηκε αργότερα με ένα σκαναρισμένο φυλλάδιο οδηγιών της Hasegawa για το 48άρι. Η σελίδα με τους χρωματισμούς. Γενικά οι οδηγίες των μοντέλων και τα ίδια τα μοντέλα προτείνονται ανεπιφύλακτα για τέτοιου είδους δουλειές.

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 17, 2009, 09:52:08 πμ »
Πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Βασικά θα το έβλεπα περισσότερο ως 3D profiling παρά ως μοντελισμό.

Γιώργο Ψ. τι λες;

Αποσυνδεδεμένος Περικλής

• Περικλής Σαλεσιώτης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ναύπλιο - Newcastle
  • Καλημέρα σας απο Newcastle!!!!!!!!!
    • My Home Page
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 17, 2009, 11:11:54 πμ »
φιλε μου καλως ηρθες στην παρεα μας!
Το μοντελακι φοβερο!!! 3D Studio MAX? με τι δουλευεις U Loft? εαν μπορεις για δωσε κανενα βημα βημα!!!
 ::icon_thumright::
Περικλης Σαλεσιωτης
http://periklissalessiotismodels.webs.com/

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 17, 2009, 11:28:43 πμ »
Ευχαριστώ για την υποδοχή Περικλή! Ναι είναι στο max και όχι, δεν είναι U loft, είναι απλό πολυγωνικό modelling, δηλαδή ξεκίνησα με ένα plane απο το πάνω μέρος της εισαγωγής συγκεκριμένα και μετά άνοιγα πολύγωνα κάνοντας χιλιάδες (χωρίς πλάκα) διορθώσεις στο σχήμα εδώ και δύο χρόνια. Θα βάλω κάποιες φωτό του μοντέλου μόνο με το πλέγμα για να δεις τον σκελετό. Βήμα βήμα είναι δύσκολο να το περιγράψω απο πλευράς μοντέλου αλλά μπορώ να σου λύσω πολλές απορίες στο πως να το χαρτογραφήσεις (mapping) και εν συνεχεία να το βάψεις στο photoshop. Επίσης έχω "τσακώσει" μερικά πολύ καλά tutorials. Αν μου πεις συγκεκριμένα τι θέλεις μπορώ να σου βρω καλό υλικό. Παρέλειψα να πω ότι το rendering έγινε με VRay. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι αν και η "κατασκευή" είναι αρκετά δύσκολη, το μεγαλύτερο "μανίκι" είναι το photoshop γιατί όχι μόνο τα φτιάχνω όλα απο το μηδέν αλλά σε κάποια σημεία τα σήματα πρέπει να είναι τεντωμένα (παραμορφωμένα) στη φωτογραφία για να δείχνουν σωστά στο μοντέλο κάτι που δεν αποφεύγεται με τίποτα...

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 17, 2009, 11:42:31 πμ »

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 17, 2009, 11:45:45 πμ »

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 17, 2009, 12:25:07 μμ »
Όχι ρε συ, φτιάξε ένα κανονικό πλαστικό μοντέλο, είναι πραγματικά πιο εύκολο!

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 17, 2009, 12:26:35 μμ »
 ::welcome_model::
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 17, 2009, 12:32:41 μμ »
Γιάννη τα είπα απότομα και τρόμαξες ε? Ε έχει τα υπέρ και τα κατά του είπαμε... Πάντως σε λίγο καιρό θα ετοιμάσω τίγρη και όλυμπο, κάτι που δεν θα τολμούσα σε πλαστικό...!

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 17, 2009, 12:37:46 μμ »
Αυτό όιμως που μου αρέσει ως ιδέα είναι ότι μπορείς να φτιάξεις 3D κάποιες ιστορικές υποθέσεις τις οποίες αλλιώς ή δεν θα έφτιαχνε κανείς ή θα έφτιαχνε με τον "φόβο" να αποδειχτεί ότι τελικά ο κόπος του ήταν... "what-if"!

Αποσυνδεδεμένος CNCman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Der Panzerfahrer
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 17, 2009, 12:45:22 μμ »
Καλωσήλθες στην παρέα μας Ντίνο. Βλέπω συνάδελφος και μπράβο για το κουράγιο σου!
Cross sections εχουν τα blueprints που πήρες?
Δεν υπάρχει η λέξη " ΑΔΥΝΑΤΟΝ " στο λεξιλόγιό μου και το εννοώ!
Βασίλης μόνον για του φίλους.

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 17, 2009, 12:47:02 μμ »
Όντως αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του 3d. Επεμβαίνεις όποτε θες. Αν προσέξεις την ουρά στην πρώτη φωτό θα δεις ότι φοράει μια πιο "δοκιμαστική" παραλλαγή πάνω στην οποία έφτιαξα την καινούργια και απλά αντικατέστησα τις φωτογραφίες. Σου είπα ότι έχει και χαραγμένες γραμμώσεις πάλι απο photoshop;;; Παραθέτω και ένα video walkaround σε σκέτο γκρι. Ελπίζω να το ανέβασα σωστά. Στα άλλα μου video φοράμε την δοκιμαστική παραλλαγή.

http://www.youtube.com/watch?v=76G9So7ieJA&feature=channel_page

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 17, 2009, 12:49:28 μμ »
Όταν τελικά πήρα blueprints με cross sections είδα ότι ελάχιστα μου χρειάζονταν πια. Οι τρείς όψεις της Hasegawa μου έδωσαν τρομερή ακρίβεια.

Αποσυνδεδεμένος CNCman

• Scale 1/35
  • *
  • Der Panzerfahrer
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 17, 2009, 12:54:06 μμ »
Απο πού τα προμηθεύτηκες αν επιτρέπεται?

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 17, 2009, 12:58:43 μμ »
Τυχαία τα βρήκα στο Google. Μισό και έφτασεεεε.

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #19 στις: Μαρτίου 17, 2009, 01:02:41 μμ »
Κάτι τέτοιο δεν εννοείς; ελπίζω να σου φανεί χρήσιμο. Σε σύγκριση με τα σχέδια και το το μοντέλο της Hasegawa όμως είδα ότι αυτό εδώ χάνει λίγο. Σου δίνει όμως μια καλή αίσθηση των αναλογιών στις τομές.

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Μαρτίου 17, 2009, 01:15:30 μμ »
Ντινο καλως ηλθες στην παρεα εγω δουλευω το cinema 4d και το photoshop περισσοτερο για 3d worlds & figures οχι για μοντελισμο
που πιστευω ειναι διαφορετικο πραγμα πιο καλλιτεχνικο ας πουμε ενω το 3Δ ειναι πιο μηχανικο
αν ποτε θελησεις κατι γραψε γιατι ασχολουμαι με το σπορ αρκετα χρονια (utilities software textures links κλπ)
Απο την φωτο παρατηρησα οτι χρειαζεται δουλεια στα textures( software texture map layers)οταν τελειοποιηθεις το αποτελεσμα θα ειναι εκπληκτικο
στη διαθεση σου

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #21 στις: Μαρτίου 17, 2009, 01:18:48 μμ »
Να και οι γραμμώσεις μαζί με λίγο "wash"... Βλέπετε πόση δουλειά έχω ακόμα... Τα "σκαλοπάτια" στα όρια της πράσινης γραμμής είναι επειδή δεν έχω ρεγουλάρει ακόμα τις γραμμές ώστε να κολλάνε στα psd αρχεία. Σιγά σιγά, το αποτελούν πάνω απο 20 psd μαζί με σήματα και γραμμώσεις.

Αποσυνδεδεμένος Ντινος

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #22 στις: Μαρτίου 17, 2009, 01:23:52 μμ »
Να σαι καλά φίλε Dim(itri?)! Τι παρατηρείς πιο συγκεκριμένα πέρα απο τις γνωστές διορθώσεις και τα ράβε ξύλωνε που θα έχω να κάνω για πολύ καιρό ακόμα; Για την ώρα πετάω πάνω σήματα, βλέπω που πρέπει να πάνε με τα stretching κι αυτά και μετά τα ξαναφτιάχνω απ 'την αρχή πάνω στα παλιά και κεντραρισμένα. Όσο για το bump πίκρα... Ξέρεις πόσα πριτσίνια έχει το 104;;; Παναγιά βοήθα...

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #23 στις: Μαρτίου 17, 2009, 01:43:31 μμ »
Ας παρουμε ετσι με μια γρηγορη ματια οι γραμωσεις πρεπει να φαινονται πιο "χαραγμενες" (εδω χρειαζεται δηλαδη πιο εντονο  bump map υπαρχει ενα προγραμματακι το crazybump  που θα σε βοηθησει πολυ)
αργοτερα να βαλεις φθορες επανω στην παραλαγη με χρηση πραγματικων textures μεταλων κλπ ακομη και απο φωτο του πραγματικου αεροπλανου (ακομη και η παραμικρη λεπτομερια μπαινει επανω ευκολα πχ τα πριτσινι α παρε τα πριτσινια του πραγματικου και με copy paste βαλτα στο texture map αν θελεις κυριως εικαστικη απεικονιση γιατι για animation ισως να εχεις προβλημα στις φωτοσκιασεις) και υπομονη

Αποσυνδεδεμένος CNCman

• Scale 1/35
  • *
  • Der Panzerfahrer
« Απάντηση #24 στις: Μαρτίου 17, 2009, 01:50:37 μμ »
Ευχαριστώ Ντίνο.
Βγαίνει εύκολα καλούπι αυτό!

Tags: