Καλώς σας βρήκα λοιπόν κι εγώ. Υπέροχη η προσπάθεια. Για να είμαι ειλικρινής έπεσα πάνω σας ψάχνοντας απελπισμένα φωτό εγκαταλελειμένων Αστρομαχητών στο Google. Σκέφτηκα πως δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να μπώ στην παρέα αν και δεν είμαι και πολύ ενεργός μοντελιστής αυτόν τον καιρό. Κάτι το οικονομικό, κάτι η ρευστή κατάσταση μόνιμης κατοικίας στην οποία βρίσκομαι, και το 48άρι Α7 περιμένει υπομονετικά ημιτελές πολλούς μήνες τώρα... Ωστόσο, μιας και είναι το πρώτο μου θέμα, θα ξεκινήσω με κάτι που κάνω αρκετό καιρό τώρα, και αν χρειαστεί επανατοποθετήστε το θέμα όπου αρμόζει. Εγώ μπερδεύτηκα λίγο για το που να το ανοίξω...
Απο τα Χριστούγεννα του 2006 ξεκίνησα ένα project στο 3d Studio με θέμα όπως ίσως μαντέψατε έναν ελληνικό Αστρομαχητή. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε Τριαδιάστατο μοντελισμό, σίγουρα πάντως είναι... φτηνός μοντελισμός. Έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με τον στατικό μοντελισμό. Αναφέρω ενδεικτικά πέντε απο κάθε πλευρά ώστε να μην τεθεί και θέμα σύγκρισης μιας και δεν είναι αυτό που θέλω να κάνω. Προσωπικά τα αγαπώ εξίσου και τα δύο.
Πλεονεκτήματα στατικού μοντελισμού.
1. Έχει πολλές ενδιαφέρουσες τεχνικές κατασκευής και βαφής, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη ίσως χαρά του χόμπυ. Πρέπει "να πιάνουν τα χεράκια σου" που λένε.
2. Για πολλούς απο μας αποτελεί πηγή υπέροχων παιδικών αναμνήσεων μιας και πολλοί ξεκινήσαμε παιδιά ή και σχεδόν μωρά...
3. Συναντάς ανθρώπους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον ενδιαφέροντες. Όσοι απο σας είχατε κάποτε μακρυά κόμη και θυμάστε τους φίλους σας απο τότε καταλαβαίνετε τι εννοώ.
4. Αποτελεί κάτι που αρκετοί το κάνουν, λίγοι τα καταφέρνουν καλά και ακόμα λιγότεροι διακρίνονται. Θεωρώ ότι είναι κάτι που απαιτεί θάρρος και ικανότητα άρα όσοι "μπαίνουν" τα διαθέτουν.
5. Δίνει τη χαρά της χειροπιαστής δημιουργίας.
Μειονεκτήματα στατικού μοντελισμού.
1. Δεν είναι καθόλου δύσκολο το επόμενο 48άρι να βιώσει τη συγκίνηση της πτήσεως που ζουν τα πραγματικά. Η γνωστή απο την εποχή των Κωνσταντινίδη - Δημητρόπουλου... "εκπαραθύρωση". Αρκεί μια λάθος κίνηση.
2. Ε κακά τα ψέμματα θέλει λεφτά. Είναι σαν τα αυτοκίνητα. Πάντα έχεις κάτι που σε καλύπτει και σε ικανοποιεί αλλά πάντα κοιτάς και πιο καλά και πιο ακριβά.
3. Όταν μιλάς γι' αυτό σε άσχετους με τον χώρο σε κοιτούν σαν να είσαι ο Μπιν Λάντεν ντυμένος τσολιάς. Κάποιοι ίσως το βάζουν και στα συν αυτό...
4. Μπορεί να γίνουν αδιόρθωτα λάθη λόγω έλλειψης βιβλιογραφίας. Αν έχεις ολοκληρώσει το μοντέλο, τρέχα γύρευε...
5. Το τελικό έκθεμα είναι πολύ ευαίσθητο και θέλει πολύ προσοχή για να διατηρηθεί αναλοίωτο. Όσοι έχετε κάνει μετακόμιση ξέρετε.
Πλεονεκτήματα Τρισδιάστατου μοτελισμού.
1. Επιτρέπει λάθη βιβλιογραφίας. Δηλαδή αφού κάποιος φίλος το προσέξει και σου παραδώσει την ανοιχτή παλάμη, είσαι μερικά κλικ μακρυά απο το να το διορθώσεις.
2. Δεν απαιτεί τρελό Hardware οπότε είναι ουσιαστικά ανέξοδο. Τώρα αν θέλεις να φτιάξεις και κανένα sequence a la Indipendence Day ας πρόσεχες...
3. Μπορείς να δεις τα μοντέλα σου σε κίνηση και μάλιστα κινηματογραφικού στυλ αν διαβάσεις πολλά tutorials. Επίσης τα ανατινάζεις, τα καις και τα ταλαιπωρείς όσο θες χωρίς να... πάθουν τίποτα! ʼσε που τα βάφεις με όσες παραλλαγές θες και μετά τις κρατάς όλες!
4. Αποτελεί ένα καλό επαγγελματικό "χώσιμο" στην κοιμισμένη απο ειδικά εφφέ και CGI κινηματογραφική Ελλάδα μας. (Όσοι ψήνονται για κοινά project pm)
5. Έχει πολύ διευρυμένη θεματολογία. Φωτιά και καπνός ας πούμε.
Μειονεκτήματα Τρισδιάστατου Μοντελισμού.
1. Έχει να κάνει με υπολογιστές. Τους μισώ!
2. Πολλές φορές καλείσαι να λύσεις προβλήματα λογισμικού. Αλλά πολλέέέέέέέέές φορές.
3. Δεν έχεις προσωπική επαφή με το αντικείμενο. Δεν το 'χεις μπροστά σου. Βέβαια οι 3d printers δίνουν ενδεχομένως λύση και σε αυτό αλλά και σε κάποια κομμάτια για στατικά μοντέλα που θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε με ένα τέτοιο μηχάνημα. Δείτε το. Θα εκπλαγείτε.
4. Σε κολλάει με το Microsoft Flight Simulator...
5. Είναι λιγότερο κουραστικό απο τον στατικό μοντελισμό με αποτέλεσμα να σπαταλάς ώρες και μέρες σερί...
Αυτά μέχρι στιγμής. Σύντομα θα ετοιμάσω κάτι για το τρισδιάστατο μοντέλο μου, F-104G παραλλαγή Βιετνάμ. Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση!
Ντίνος