Αποστολέας Θέμα: Τι Βερνίκια χρησιμοποιείτε και γιατί καταλήξατε σε αυτά?  (Αναγνώστηκε 37819 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Αθήνα
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Απ: Τι Βερνικια χρησημοποιειτε και γιατι καταληξατε σε αυτα?
« Απάντηση #25 στις: Φεβρουαρίου 17, 2009, 06:17:25 μμ »
Microscale =χαμηλη αντοχη.Προσεχε αν κανεις wash απο πανω μην στο ξηλωσει.

Δηλώνω θύμα!!! :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος LIVERPOOL

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
« Απάντηση #26 στις: Φεβρουαρίου 17, 2009, 09:29:31 μμ »
Για γυαλιστερό βερνίκι άλλα και για σφράγισμα τον χρωμάτων χρησιμοποιώ Long Shine και για ματ η αναμηξη για σεμι χρησημοποιο τα βερνικια τις winsor & newton (Galeria) γιατι
1. μεσα σε 15' λεπτα (αναλογα με την αρεοση) στεγνονου,
2. δεν αφήνουν σημάδια και άσπρους κόκκους όπως τα gunze
3. τα αρεονεις με νερό-οινόπνευμα-αζαχ ανάλογος με το αποτέλεσμα που θέλεις και τον χρόνο στεγνώματος, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα προηγούμενα υλικά.
4. ειναι 75ml σε τιμη περίπου ίδια με τα χρώματα που ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ κάπου 4.5-5EUR
5. εχει ολους τους τυπους και τα σχεδια  :lol: :lol: :lol: Mat, Gloss, semi-Gloss

Για ματ βερνίκι χρησιμοποιώ της Marabu σε σπρέι (με πολύ προσοχή πάνω σε έναμελ λόγω όμοιας σύστασης) και έχω καβάτζα της Winsor & Newton, όλα από Πλαίσιο.
Για γυαλιστερό χρησιμοποιώ (σπάνια) της Humbrol στο γυάλινο μπουκαλάκι

Κάποτε είχα το πολύ καλό ματ ακρυλικό βερνίκι της Heller, αλλά από τότε δεν το έχει ξαναβρεί :cry:

Κοίτα σύμπτωση. Πήγα σήμερα στο ΠΛΑΙΣΙΟ πήρα τα παραπάνω βερνίκια, χωρίς βέβαια να γνωρίζω ότι ανοίχθηκε τέτοιο θέμα, αλλά τα πήρα με κρύα καρδιά και μόνο για να τα δοκιμάσω. Απ' ότι βλέπω όμως δεν θα πάνε χαμένα τα λεφτουδάκια μου.

Γιάννη Γιάννη, με τι τα αραιώνεις τα Galeria και σε τι αναλογία (για να μην κάνω πειραματισμούς).

Καπ, επειδή δεν έχω δοκιμάσει ξανά σε σπρευ, πες μας σε τι απόσταση κρατάς την φιάλη ? Ή κάτι που θα πρέπει να προσέξω ?
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος Ni_Kos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki - Milano
« Απάντηση #27 στις: Φεβρουαρίου 17, 2009, 09:38:24 μμ »

Καπ, επειδή δεν έχω δοκιμάσει ξανά σε σπρευ, πες μας σε τι απόσταση κρατάς την φιάλη ? Ή κάτι που θα πρέπει να προσέξω ?

.... να μη την κρατάς .... ανάποδα, προς τα εσένα  :mrgreen:

Την παρκετίνη Long Shine τη βρίσκεται στα Super Market ;
Nikolas Kostoulas

Αποσυνδεδεμένος John-John

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 80% Θεσ/νικη - 20% Κοζανη
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #28 στις: Φεβρουαρίου 17, 2009, 09:42:52 μμ »
Nik_ko παρκετίνη στα σουπερ μαρκετ χαλαρά όλα έχουν.

Στέλιο ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλω να πετύχω  1:1 νομίζω είναι καλά
έχω παρατήρηση οτι οσο πιο πολύ το αραιώνεις  τόσο πιο ματ αποτέλεσμα
Η άποψη και η γνώμη είναι σαν την κ..τρυπιδα, όλοι έχουν από μια, Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κλ@νει..

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #29 στις: Φεβρουαρίου 17, 2009, 09:43:22 μμ »

.... να μη την κρατάς .... ανάποδα, προς τα εσένα  :mrgreen:

Την παρκετίνη Long Shine τη βρίσκεται στα Super Market ;

Καλά εσένα η γυναίκα σου δεν σε στέλνει για ψώνια ???????  Τι ερωτήσεις είναι αυτές  ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #30 στις: Φεβρουαρίου 17, 2009, 09:44:56 μμ »
Nik_ko παρκετίνη στα σουπερ μαρκετ χαλαρά όλα έχουν.

Στέλιο ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλω να πετύχω  1:1 νομίζω είναι καλά
έχω παρατήρηση οτι οσο πιο πολύ το αραιώνεις  τόσο πιο ματ αποτέλεσμα

Καλά η αναλογία βρε Γιάννη, αλλά με τι το αραιώνεις ?  Ας απαντήσει ο "άλλος" Γιάννης  :mrgreen:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

• Scale 1/35
  • *
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #31 στις: Φεβρουαρίου 17, 2009, 09:47:13 μμ »
μονο στα χοντρα τον στέλνει πάνες χαρτί υγείας σκονι για το πλυντήριο, και να σπρώχνει το καροτσάκι
 ::tanzen_009:: ::tanzen_009::   ::mastigoma:: σπρωχνε   ::mastigoma:: σπρωνχε  
Η άποψη και η γνώμη είναι σαν την κ..τρυπιδα, όλοι έχουν από μια, Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κλ@νει..

• Scale 1/35
  • *
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #32 στις: Φεβρουαρίου 17, 2009, 09:48:02 μμ »
άμα διαβάσεις πιο πανω στραβουλιακα  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: θα δεις

Αποσυνδεδεμένος Ni_Kos

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #33 στις: Φεβρουαρίου 17, 2009, 10:19:32 μμ »
 ::spam_emoticon::

μονο στα χοντρα τον στέλνει πάνες χαρτί υγείας σκονι για το πλυντήριο, και να σπρώχνει το καροτσάκι
 ::tanzen_009:: ::tanzen_009::   ::mastigoma:: σπρωχνε   ::mastigoma:: σπρωνχε  
Καλά ... καλά !!! Θά ΄ρθει και η δική σου η σειρά και εσύ θα έχεις ... δύο γυναίκες  :twisted: !!!!  Μία για κάθε Γιάννη  ::lol18:: ::lol18::

::offtopic::

Βασικά για την παρκετίνη ρωτάω γιατί έχω διαβάσει κάτι παλαιότερα topic εδώ στο MC για κάποιο είδος "θαυματουργής" παρκετίνης που την έφεραν από Αμερική, Αγγλία, Ολλανδία (δεν θυμάμαι ακριβώς) και την μοιράζανε με το ... δελτίο !! Είναι έτσι τα πράγματα ή οποιαδήποτε παρκετίνη κάνει εξίσου καλή δουλειά ;
Nikolas Kostoulas

• Scale 1/35
  • *
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #34 στις: Φεβρουαρίου 17, 2009, 10:23:14 μμ »
εχει καταργηθεί στο Ελαντα, κάτι αντίστοιχο της είναι h long shine.
από την άλλη έμαθα από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ οτι υπαρχει σε γειτονική χώρα αποτε μια ομαδικη λεει

Αποσυνδεδεμένος Ni_Kos

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #35 στις: Φεβρουαρίου 17, 2009, 10:27:40 μμ »
εχει καταργηθεί στο Ελαντα, κάτι αντίστοιχο της είναι h long shine.
από την άλλη έμαθα από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ οτι υπαρχει σε γειτονική χώρα αποτε μια ομαδικη λεει

ΝΑΙ !!! ΝΑΙ !! Μιά ομαδική .... βόλτα στο .....  ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ  :wink: λέει   :mrgreen: 

Spoiler (hover to show)
Nikolas Kostoulas

Αποσυνδεδεμένος Rage

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Λαρισα
« Απάντηση #36 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 09:35:25 πμ »
Της Ηumbrol τα εχει δοκιμασει κανεις? Ευχαριστω...

• Scale 1/35
  • *
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #37 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 10:13:57 πμ »
Της Ηumbrol τα εχει δοκιμασει κανεις? Ευχαριστω...

εχει συζητηθεί ποιο πάνω το συγκεκριμένο.

Tα βερνίκια της Humbrol γενικά κιτρινίζανε με τον καιρό, εννοώ αυτά στα κλασσικά "τενεκεδάκια", ίδια με αυτά των χρωμάτων.  Τα βερνίκια της ίδιας εταιρείας στα γυάλινα μπουκαλάκια είναι πολύ καλύτερα και δεν κιτρινίζουν πλέον, σύν ότι αραιώνουν πολύ καλύτερα.
Στα τελευταία μου μοντέλα χρησημοποίησα το ακρυλικό matt (flat)  βερνίκι της Model Master / Testors (όπως και ο Leopard που προανέφερε πιό πάνω) και είμαι πολύ ευχαριστημένος.  Είναι σε γυάλινο μπουκαλάκι και έχει λευκό - γαλακτώδες χρώμα, κάτι που στην αρχή με προβλημάτισε.  Αφού το δοκίμασα σε ...πειραματόζωο  :wink: διαπίστωσα πως στεγνώνει τελείως διαφανές  ::icon_thumright::
Μόνο λίγο προσοχή μην τρέξει, διότι τότε στα σημεία που μαζεύεται αφήνει λευκά σημάδια.

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #38 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 11:02:08 πμ »
λοιπον να καταθέσω και εγω τις απόψεις μου πανω στο θεμα αυτό.
Εχω 2 μαχητικά τα οποια μικρος μου αρεσε να ειναι γυαλιστερα....λαθος μου μεν....αλλα μου αρεσαν  τι να κανω ρε παιδια...
ενα Α-4 ...ενα Α-7 και ενα F-104 .....επισεις ενα  Mig 29 με την ανατολικογερμανική παραλαγη.
Τα οποι μονο το Mig 29 εχει περαστει και τα 2 πριν gloss - decals - mat ολα Humbrol και απλωθηκαν με πινελο λιγο αραιομενα
ήταν ολα στο γυαλινο το μπουκαλακι.....το παλαιο το τετραγωνο αν θυμωσαστε καλα.... οχι τα τενεκεδακια....αυτα ηταν αισχρα.
ΟΛΑ μα ΟΛΑ εινια κατακίτρινα.... και μιλαμε για 10ετια και πανω ομως.
απο 10-18 ετη ειναι τα χρονια που περασαν απο πανω τους.
το θεμα ειναι οτι παρα πολυ απλα στην αρχη δεν κιτρινιζουν..... μετα την 5ετια γινονται κιτρινα....και μετα αντε γγεια.... αλλαζει εντελως το χρώμα.

Τωρα βερνίκια αλλα δεν εχω χρησιμοποιήσει...γαιτι τωρα τον τελευταιο χρονο εχω ξαναρχισει να μοντελαρω όποτε βρω...και τα περισσοτερα μοντελα που εχω ξεκινησει  (περιπου τα 4) δεν εχουν φτάσει για βερνίκομα....
προφανως θα χρησιμοποιήσω  παρκετίνη.....αλλα ρε παιδες αυτο που δεν καταλαβα ...πως ψεκάζετε την παρκετινη...σε τι αναλογια..και με τι διαλυτικο;;;;;
το Future διαλύεται και αυτο ..αν ναι με τι;
γενικα τα καινουργια Humbrol  εχετε δει διαφορα ποιοτητας σε σχεση με τα παλαιότερα;

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #39 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 11:32:21 πμ »
γενικα τα καινουργια Humbrol  εχετε δει διαφορα ποιοτητας σε σχεση με τα παλαιότερα;
Πριν από 10-12 χρόνια τα ΠΑΝΤΑ κιτρίνιζαν. Και δεν το λέω μόνο για τα μοντελιστικά χρώματα, τα βερνίκια ξύλου τα οποία ΔΕΝ πρέπει να κιτρινίζουν, στην 5ετία γινόντουσαν χάλια. Από τότε πιθανότατα λόγω της προόδου στη χημική κατεργασία των χρωμάτων, το φαινόμενο έχει πρακτικά εξαφανιστεί. Το ίδιο ισχύει και για τα μοντελιστικά χρώματα. Οταν επανήλθα στο χόμπυ χρησιμοποίησα κάποια παλιά μπουκαλάκια και τενεκεδάκια Humbrol και άλλων εταιρειών τα οποία μέσα σε 2 χρόνια είχαν αλλάξει απόχρωση και τα βερνίκια είχαν γίνει κίτρινα! Οι νέες αγορές δεν παρουσιάζουν το ίδιο πρόβλημα και ευελπιστώ οτι δεν θα το παρουσιάσουν στο μέλλον.

προφανως θα χρησιμοποιήσω  παρκετίνη.....αλλα ρε παιδες αυτο που δεν καταλαβα ...πως ψεκάζετε την παρκετινη...σε τι αναλογια..και με τι διαλυτικο;;;;;
Azax σε αναλογία 10 παρκετίνη, 1 Azax, τουλάχιστον αυτή την αναλογία χρησιμοποιώ εγώ όταν το ψεκάζω. Επίσης με Azax καθαρίζεις και τον αερογράφο μετά.

το Future διαλύεται και αυτο ..αν ναι με τι;
Και αυτό με Azax.

Τώρα να καταθέσω την ολόφρεσκια εμπειρία μου με το matt βερνίκι της Modelmaster. Μόνο matt δεν είναι, σατινέ προς gloss το κατατάσσω, αλλά σίγουρα όχι matt. Θαυμάστε το αποτέλεσμα, όχι matt δεν είναι, αλλά δεν στέκονταν πάνω του ούτε οι σκόνες της CMK. Να φανταστείτε πως με τα wash και τα dry brush αρκετά σημεία έδειχναν πλέον εντελώς matt ακόμα και πάνω από την παρκετίνη και με το "matt" βερνίκι γυάλισαν μια χαρά :shock: σαν τα είχα ξαναπεράσει παρκετίνη :shock: :shock: Κάποιοι, κάπου, μας δουλεύουν μου φαίνεται...

Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Ni_Kos

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #40 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 11:38:10 πμ »
..... μετα την 5ετια γινονται κιτρινα....και μετα αντε γγεια.... αλλαζει εντελως το χρώμα.

Τελικά μήπως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε βερνίκια  :?: :?: :?: :?: Εγώ σε όλα τα παλιά μοντέλα δεν χρησιμοποίησα καθόλου βερνίκια και οι αποχρώσεις είναι μια χαρά ύστερα από 12-15 χρόνια.

Δεν ξέρω   ::dontknow::   Τι λένε οι ειδήμονες στο χώρο ;  Ο κύριος Mig ή όλοι οι υπόλοιποι σχετικοί με πολυετή εμπειρία και εμφανή αποτελέσματα ;
Nikolas Kostoulas

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #41 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 11:47:55 πμ »
..... μετα την 5ετια γινονται κιτρινα....και μετα αντε γγεια.... αλλαζει εντελως το χρώμα.

Τελικά μήπως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε βερνίκια  :?: :?: :?: :?: Εγώ σε όλα τα παλιά μοντέλα δεν χρησιμοποίησα καθόλου βερνίκια και οι αποχρώσεις είναι μια χαρά ύστερα από 12-15 χρόνια.

Δεν ξέρω   ::dontknow::   Τι λένε οι ειδήμονες στο χώρο ;  Ο κύριος Mig ή όλοι οι υπόλοιποι σχετικοί με πολυετή εμπειρία και εμφανή αποτελέσματα ;

Θα σου ξεφτίσουν οι χαλκομανίες (λογικά)...
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος Ni_Kos

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #42 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 11:54:55 πμ »

Θα σου ξεφτίσουν οι χαλκομανίες (λογικά)...

Πράγματι εκεί είχα λίγα προβλήματα αλλά σε ποσοστό 90% βλέπω ότι κρατάνε. Τώρα σε καμιά 20αριά χρονάκια ακόμα δεν ξέρω !!!

Δηλαδή με τη χρήση βερνικιού δεν θα ξεφτίσουν ... ποτέ ;
Nikolas Kostoulas

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Χωματερή της Ευρώπης
  • Keep modeling !
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #43 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 11:56:06 πμ »
Θεωρω πως με τα σημερινα ακρυλικα βερνικια δε θα εχουμε το προβλημα του κιτρινισματος,με τα W&N δε το παρατηρησα προσωπικα :wink:

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #44 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 11:57:45 πμ »
Όχι, διότι το βερνίκι τα "εγκλωβίζει"   :wink:
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #45 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 12:00:27 μμ »
Εγώ πάντως ΔΕΝ χρησιμοποιώ βερνίκια γιατί σου ΧΑΛΑΝΕ - "ΣΒΥΝΟΥΝ" όλη την δουλειά που έχεις κάνει. Παρκετινούλα και μόνο.  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Ni_Kos

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #46 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 12:10:40 μμ »
Εγώ πάντως ΔΕΝ χρησιμοποιώ βερνίκια γιατί σου ΧΑΛΑΝΕ - "ΣΒΥΝΟΥΝ" όλη την δουλειά που έχεις κάνει. Παρκετινούλα και μόνο.  :wink:

Νίκο, παρκετίνη περνάς μετά τις χαλκομανίες και μετά προχωράς σε wash και τα σχετικά ;
Nikolas Kostoulas

Αποσυνδεδεμένος VM

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘήνα
« Απάντηση #47 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 12:11:31 μμ »
Εγω χρησιμοποιω W&Ν και μεχρι στιγμης δεν μου εχει φανει κατι το περιεργο. Μιλαμε για μοντελα κοντα στους 8 μηνες ετσι..Δεν ξερω αν αργοτερα μου παρουσιασουν προβλημα.

Παντως μια φορα περασα ενα μοντελο με σατινε βερνικι της MOLAK και κοντεψα να παθω συγκοπη ::eusa_wall:: ::eusa_wall:: απο τον χρωματισμο...Ευτυχως ηταν δοκιμαστικο...

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #48 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 12:14:59 μμ »
Νίκο, παρκετίνη περνάς μετά τις χαλκομανίες και μετά προχωράς σε wash και τα σχετικά ;
Παρκετίνη περνάω πριν τα σήματα, ξανά παρκετίνη από πάνω και κανονικά μετά και wash και σκόνες και όλα ...  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος Ni_Kos

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #49 στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 12:16:35 μμ »
Παρκετίνη περνάω πριν τα σήματα, ξανά παρκετίνη από πάνω και κανονικά μετά και wash και σκόνες και όλα ...  ::icon_thumright::

::icon_thumright::   ..... δηλαδή η παρκετίνη είναι ματ ;
Nikolas Kostoulas

Tags: