Πριν παραλάβουμε την S-100 αποφασίσαμε την τιμή των EUR 109,90 που είναι μια φιλότιμη τιμή, δεδομένου του μεγέθους της Ελληνικής αγοράς και των τιμών της Ευρώπης. Παράλληλα κρατήσαμε όλες τις αποδεκτές ισορροπίες τιμών για όλα τα καταστήματα της Ελλάδας,
Χωρις να θελω να σχολιασω κατι στα γραφωμενα σας,επιτρεψτε μου να κανω μια μικρη διορθωση κ. Καλφακη, πριν τη παραλαβετε, στα 144 ευρω την ειχατε ανακοινωσει στο site σας...αν κανω λαθος ζητω συγγνωμη.
Απαντώ τώρα, γιατί οι δουλειές ήταν πολλές αυτές τις μέρες, και ειδικά στο νέο κατάστημα στην οδό Πρωτοπαπαδάκη 67 στο Γαλάτσι.
Ναι, είχε γίνει αναγγελία στο site μας στα 139 βάσει προκοστολόγισης από το λογιστήριο μας στα μέσα Νοεμβρίου. Όταν έγινε η οριστικοποίηση των τιμών με την παραλαβή στα μέσα Δεκεμβρίου, εγώ την καθόρισα στα 109,90 για τους λόγους που εξήγησα σε άλλο post. Τι τιμές είχαν οι ανταγωνιστές και έαν είχαν κάνει παραεοσαγωγή δεν το ήξερα και το μαθαίνω συνήθως μετά από 1-2 εβδομάδες. Πες όμως ότι το ήξερα, πες ότι το είχα προαναγγείλει στα 154.
Και τι με αυτό ? Σε απασχολεί στο πως κάνω κουμάντο στην δουλειά μου ή γιατί το Plastimodelismo αναγκάστηκε σε μείωση τιμής ?
Μου ελέγχεις στο δικαίωμα να αποφασίζω εγώ το ποια θα είναι η τιμή που θα ισχύει στα προϊόντα μου για το καλό των πελατών μου και των αντιπροσωπειών μου ?.
Μήπως πουλήσαμε εμείς σε κανένα κατάστημα ή μοντελιστή στα 139 και κοροϊδέψαμε τον κόσμο ? ΟΧΙ.
Οι μόνοι που θα ενοχλήθηκαν είναι οι παραεισαγωγείς, που βγήκαν αρχικά και πούλησαν με 135-125 και η επίσημη τιμή μας τους χάλασε τα σχέδια.
Επειδή λοιπόν μου κάνεις συνεχώς την ίδια ερώτηση σε ερωτώ πλέον εάν σκώπτεσαι προσωπικά που χάλασαν τα αρχικά τους σχέδια και αναγκάστηκαν στην μανούβρα της μείωσης των τιμών τους. Σε πείραξε αυτό ? Πιστεύω πως όχι, και μάλλον θα πείραξε μόνον τους ίδιους που εκτέθηκαν στους πελάτες τους. Λυπάμαι που ένας από αυτούς είναι σπόνσορας των εκδηλώσεών σας. Θα πρέπει να προμηθεύεται στο μέλλον τα ITALERI από τον αντιπρόσωπο για να μην εκτίθεται, (εκτός από τα παραμύθια που γράφει σε e-mail στην Italeri).
Για το όλο θέμα των τιμών, πιστεύω ότι θα πρέπει να ενοχλεί και εσένα και τους όλους (που ασχολούνται συλλογικά με τον μοντελισμό), για το ότι η επίσημη τιμή της αντιπροσωπείας γίνεται αντικείμενο μονοπωλιακής εκμετάλλευσης από μερικούς, εις βάρος όλων των άλλων μοντελιστικών καταστημάτων της χώρας, που θέλουν να ισχύει η επίσημη και συμφωνημένη τιμή της αντιπροσωπείας και όχι να καταστρέφεται από ευκαιριακές σκοπιμότητες.
Το «όσο πιο φθηνά τόσο πιο καλά» είναι αφελές. Υπάρχουν κατώτατα όρια κάτω από τα οποία τα καταστήματα ζημιώνουν. Εκτός και εάν στις σημερινές εποχές του Internet θα πρέπει να ξεγράψουμε τα μοντελιστικά καταστήματα και να αναδείξουμε σαν ήρωες τους επιτήδειους και τα e-shops.
Επισημαίνω επίσης ότι δεν αντιτίθεμαι που οι μοντελιστές αγοράζουν από το Internet, όπως και οι μοντελιστές όμως να μην μας κατακρίνουν ούτε να σχολιάζουν πικρόχολα και δειχτικά που είμαστε ακριβότεροι από το Internet, γιατί τα Ελληνικά καταστήματα δεν μπορούν να διαφεύγουμε φόρων και δασμών για να συναγωνιστούν αυτές τις τιμές, ούτε να πληρώνουν μισθούς των EUR 150, όπως στο Hong Kong και EUR 400 στην Πολωνία, ούτε η Ελλάδα είναι η χώρα του 1.000.000 μοντελιστών όπως στις ΗΠΑ. Το γάλα που έχει την μισή τιμή στη Γερμανία το σκέφτηκε κανείς να κάνει τίποτα ?
Σαν αντιπρόσωπος εξυπηρετώ και υποστηρίζω 40 χρόνια τώρα τα μοντελιστικά καταστήματα και δεν μονοπωλώ την αγορά όπως με κατηγόρησε επιπόλαια το μέλος σας. Γνωρίζεις επίσης ότι δεν έχω δεχθεί να προμηθεύσω Ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα, για να μην χαλάσω τις τιμές των καταστημάτων, που έχω πολύ μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα από ένα virtual κατάστημα. Πιστεύω ότι τα μοντελιστικά καταστήματα διαδίδουν τον μοντελισμό στην Ελλάδα και τους αξίζει αυτή η υποστήριξη. Εάν δεν το πίστευα, κουλός δεν είμαι, θα είχα φτιάξει δικό που virtual shop.
Εάν ήμουν παράλογος και ήθελα πόλεμο και να μονοπωλήσω την αγορά, όπως δέχθηκα την μομφή, μήπως πιστεύεις ότι δεν θα μπορούσα να αλλάξω τον τρόπο που λειτουργώ, να φέρνω μικροποσότητες μόνον για το κατάστημά μου και συνθλίψω τις τιμές (και όχι μόνο στα δικά μου προϊόντα αλλά και για άλλα πολλά όπως π.χ. ACADEMY, DRAGON και TRUMPETER) ?
Δεν είναι όμως σωστό να καταστρέφεται η αγορά και ούτε συναδελφικό να ανακατεύεσαι και να παρενοχλείς τις δουλειές των άλλων. Οτι κάνουμε σήμερα πρέπει να είναι σωστό και ισσοροπημένο για να υπάρχουμε όλοι μας και εμείς στον μοντελισμό και όλοι εσείς στις δουλειές σας.
Σε αυτά που σου γράφω τώρα, απαντώ έμεσα και στα υπονοούμενα που κρύβουν οι κακίες προηγούμενου post . Θέλω να ξέρετε ότι δεν έχω πρόθεση να προσβάλω ή να κατηγορήσω κανέναν αλλά προσπαθώ να αντιδιαστείλω, έστω λεκτικά, τις έννοιες, για να κατανοήσουμε ποιος έχει το δίκιο και που σταματάει αυτό όταν καταπατάει το δίκιο του άλλου.
πάνω απ' όλα
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και υγεία σε όλους εσας και
τις οικογένειές σαςφιλικά
Κώστας Καλφάκης