Φίλε Χρήστο μια και αυτή είναι η πρώτη σου παραγγελία από εξωτερικό, θα σου πω μερικά γενικά πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψιν.
1) Για αγορές εκτός ευρωπαϊκής ένωσης :
κάποια προϊόντα χρεώνονται με δασμούς (αν θέλεις να μάθεις ποια ακριβώς, μπορείς να απευθυνθείς στο παράρτημα του Υπ. Οικονομικών για τα τελωνεία, απέναντι από την είσοδο του Εθνικού κήπου). Επίσης τυπικά όλα τα είδη χρεώνονται επιπλέον και με τον αντίστοιχο ΦΠΑ (οι απατεώνες στο τελωνείο υπολογίζουν το ΦΠΑ με τα ταχυδρομικά μέσα στο κόστος!!! ).
Για τα μοντέλα ως «συναρμολογούμενα από πλαστική ύλη» δεν υπάρχουν δασμοί. Θεωρητικά πρέπει να πληρώσεις ΦΠΑ (και πάντα να το υπολογίζεις ως πιθανό κόστος), πρακτικά όμως αν το δέμα είναι κάτω από 2 κιλά περνάει από το τελωνείο χωρίς ΦΠΑ, εκτός σπανίων περιπτώσεων αν τύχει το δέμα να επιλεχθεί τυχαία για έλεγχο ή κάτι να τρβήξει την προσοχή του τελωνειακού.. Επίσης καλό είναι το κόστος του δέματος να είναι λιγότερο από 100 ευρώ για να μην φαίνεται ως κάτι ακριβό. Τέλος μπορείς να ζητήσεις από τον πωλητή (αν δέχεται να το κάνει) να σου στείλει το δέμα με την ένδειξη "gift" ή "commercial sample".
Επειδή αρκετοί από τις απαντήσεις τους φαίνεται ότι προτιμούν courier, πρέπει να έχουμε υπόψιν τον εξής κίνδυνο : κάποιες εταιρίες (νομίζω UPS, FEDeX ίσως και άλλες) εκτελωνίζουν τα δέματα σε δικούς τους χώρους στο αεροδρόμιο. Έτσι αντί να σου παραδώσουν το δέμα στο σπίτι (όπως είναι το λογικό αφού Γι'' αυτό πλήρωσες courier ), σε κάποιες περιπτώσεις καλείσαι να παραλάβεις ο ίδιος από το αεροδρόμιο. ΠΡΟΣΟΧΗ, αν καθυστερήσεις και το αφήσεις για μέρες, χρεώνεσαι με έξοδα φύλαξης (νομίζω γύρω στα 20 ευρώ για κάθε μέρα). Επειδή 2-3 γνωστοί μου την έχουν πατήσει καλό είναι να το έχεις κατά νου.
2) Για αγορές εντός ευρωπαϊκής ένωσης :
δεν ισχύει κανένα από τα παραπάνω προβλήματα, αλλά συνήθως τα προϊόντα είναι πιο ακριβά (ο ΦΠΑ έχει είδη περιληφθεί στην τιμή).
Τώρα στη δική σου περίπτωση όντως δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη με τα ΕΛΤΑ. Έπρεπε να είχες ανοίξει το δέμα επιτόπου. Πάντως προσωπικά δεν έχω αντιπετωπίσει ποτέ παρόμοιο πρόβλημα με τα ΕΛΤΑ είτε για δέματα εσωτερικού είτε εξωτερικού. Επειδή όμως πάντα ζητώ από τους πωλητές να στέλνουν το δέμα συστημένο (για δέματα μικρότερα από 2 κιλά) και ασφαλισμένο, ίσως αυτό κάνει όλους όσοι παρεμβάλονται στη μεταφορά, να τα προσέχουν περισσότερο. Πάντα να ρωτάς τον πωλητή πόσο επιπλέον κοστίζει συστημένο ή/και ασφαλισμένο αλλά συνήθως το κόστος είναι πολύ μικρό. Πάντα να ζητάς από τον πωλητή το tracking ή CP number ή όποιο άλλο αριθμό έχει για το δέμα. Αν καθυστερήσει ή χαθεί μπορείς με αυτό το νούμερο να το ψάξεις στα ΕΛΤΑ ή στο τελωνείο.
Προσωπικά νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι το απλό airmail (συστημένο ή/και ασφαλισμένο). Συνήθως κάνει από 5 μέρες ως 2 εβδομάδες να σου έρθει εκτός αν μείνει για έλεγχο στο τελωνείο που μπορεί να κάνει και 5 εβδομάδες!.