Αποστολέας Θέμα: Fw 190 D-9 στην 1/24 και σχόλια.  (Αναγνώστηκε 3144 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Δημητρης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κερατσινι
Fw 190 D-9 στην 1/24 και σχόλια.
« στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 01:23:46 μμ »
Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν δόθηκε κανένα βραβείο. Από  ερωτήσεις που έκανα κάποιοι από τους λόγους που το Μοντέλο δεν πήρε μετάλλιο ήταν:

-Ο κινητήρας ήθελε παραπάνω δουλειά.

-Ο κινητήρας ήταν πολύ καθαρός.

-Κάποιες λεπτομέρειες (εκτός κλίμακας σκάλα επιβίβασης)

-Το κάτω μέρος της ατράκτου έπρεπε να ήταν βαμμένο με RLM-75 (τμήμα χείλους προσβολής) και άβαφο μέταλλο ( το κεντρικό τμήμα)

Τελικά μου φαίνεται ότι και ο έπαινος πολύς του ήταν....

ΥΓ. Κάποιος είπε ότι αν δεν είχε ανοιχτό κινητήρα μπορεί να έπαιρνε και κανά μετάλλιο   ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: 
Πρώην Hartman

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: Fw 190 D-9 στην 1/24 και σχόλια.
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 02:03:39 μμ »
Να απαντήσω γιατί πολλά άκουσα για το συγκεκριμένο θέμα. Με τις λίγες γνώσεις που έχω:

-Ο κινητήρας ήθελε παραπάνω δουλειά.
Χμμμμμ. Εδώ θα ήθελα να το υποστηρίξει κάποιος με σχετικές φωτογραφίες...

-Ο κινητήρας ήταν πολύ καθαρός.
Εδώ υπάρχει ένα δίκιο.

-Το κάτω μέρος της ατράκτου έπρεπε να ήταν βαμμένο με RLM-75 (τμήμα χείλους προσβολής) και άβαφο μέταλλο ( το κεντρικό τμήμα)
Δε νομίζω οτι μπορεί κάποιος να ξέρει πως ακριβώς ήταν ένα συγκεκριμένο γερμανικό αεροσκάφος το 1945. Η διασπορά της παραγωγής σε συνδιασμό με τις χαοτικές συνθήκες μεταφοράς και συναρμολόγηαης δεν επιτρέπουν να είμαστε απόλυτοι. Μόνο φωτογραφία του συγκεκριμένου αεροσκάφους μπορεί να δώσει απάντηση και δε νομίζω αυτό να είναι λόγος στο να μη δωθεί μετάλιο σε κάποιο μοντέλο. Αλλωστε αν ξεκινήσουμε να εξετάζουμε την χρωματική ιστορική ακρίβεια, τότε δε νομίζω να καταλήξουμε πουθενά...

Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 02:12:43 μμ »
Και δηλαδή οι κριτές γνωρίζουν επακριβώς την απόχρωση του συγκεκριμένου αεροσκάφους και μάλιστα το 1945?
Εάν είναι έτσι, μπράβο τους για τις ιστορικές γνώσεις τους...
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 02:15:04 μμ »
Καλησπέρα σας!
Να διευκρινήσω καταρχήν ότι καλό είναι να μην ξεκινήσουμε μια συζήτηση,πρώτον σε λάθος τόπικ, και δεύτερον μια κουβέντα που δεν θα βγάλει πουθενά(ο καθένας έχει τα πιστεύω του) και θα δυναμιτήσει άσκοπα το κλίμα εδώ μέσα...
Διευκρινήσω λοιπόν ότι κριτική επιτροπή είναι οι ίδοι οι συμμετέχοντες!
Αυτό έχει για μένα πολλά μειονεκτήματα με κυριότερο την ίσως μη αρκετή γνώση η εμπειρία από κάποιους συμμετέχοντες να κρίνουν κάποια μοντέλα που ίσως δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα!
Ε δεν μπορώ εγώ να κρίνω το ίδιο, ένα Γερμανικό αεροσκάφος με τον Farao Mike ή τον Hartman...ή αντίστοιχα τα δύο αυτά παιδιά να κρίνουν κάποιο Βρεττανικό με κάποιον που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα...
Δεύτερος παράγοντας,η εμπειρία και η ενασχόληση στον μοντελισμό.
Ένας "λιγότερο έμπειρος" μοντελιστής δεν μπορεί να κρίνει κατά την γνώμη μου,εφόσον δεν μπορεί να ξεχωρίζει κάποιες τεχνικές που έχουν εφαρμοστεί πάνω σε κάποιο μοντέλο...
Επίσης το θέμα αντικειμενικότητας!
Εγώ βρε αδελφέ δεν γουστάρω τα FW-190 αλλά τα Hurricanes και Mustangs! ʼρα με την λογική απλά του τι μου αρέσει και όχι με το πόση δουλειά και καλή έχει ρίξει κάποιος,απλά ψηφίζω..
Τέλος και για μένα το σημαντικότερο,εκτός απ την γενική εικόνα ενός μοντέλου,με κάποιες ίσως μικρές παραβλέψεις,θεωρώ καλύτερο μοντέλο αυτό που έχει δεχτεί πολύ προσωπική δουλειά με κομμάτια απ το μηδέν!Αν αυτό συνδιαστεί και καλό βάψιμο,έστω και καθαρό(αντικειμενικό),τότε αξίζει την διάκριση σε σχέση με κάποιο άλλο που έχει δεχτεί κάποιο βελτιωτικό.
Βέβαια κάποιο ΄μοντέλο με έτοιμο βελτιωτικό,μπορεί να έχει βαφτεί θεικά μέσα έξω και να έχει και μερικές προσθήκες...
Προσωπικά όμως δίνω ένα + στον σκρατσά βελτιωτή!
Όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις!
Τελευταίο άφησα κάτι που προσωπικά το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό.
Επειδή τυγχάνει και γνώριζα προσωπικά τον Στάθη Γρίσπο,και εκτός αυτού τον τρόπο που "τσέκαρε" ένα μοντέλο,είμαι σίγουρος ότι αν βρισκόταν μαζί μας, σε δύο-τρία μοντέλα θα έδινε το συγκεκριμένο βραβείο "ΣΤΑΘΗΣ ΓΡΙΣΠΟΣ"
Στην Dora του φίλου μας, στο Bf-109F του Τόλη Αθανασόπουλου που βέβαια ήταν εκτός συναγωνισμού,ή σε κάποιο απ τα τρία 72άρια με ανοιχτούς κινητήρες...
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 02:20:44 μμ »
Ρε παιδιά απαντήσει του στυλ, "ο κινητήρας ήταν πολύ καθαρός" είναι πολύ απόλυτες!
Κάτι ακούστηκε ότι οι συγκεκριμένοι κινητήρες μετά από τρεις πτήσεις αλλάζονταν! Μπορεί να ισχύει και αυτό!
Σε τελική δεν μπορεί ένας κινητήρας να είναι τίγκα στα λάδια...Αν έχει διαρροές από βλάντζες ή το μπλοκ θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα...
Και στην τελική θεωρώ αδιανότητο να "κόβετε" ένα μοντέλο τέτοιου μεγέθους που αναπόφεκτα έχει δεχτεί τρομακτικό όγκο βελτίωσης σε σχέση ίσως με κάποιο 72άρι ή 48άρι...
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος Farao Mike

• Modelclub.gr
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Εξαρχεια
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 02:45:52 μμ »
Μηπως να μεταφερουμε την συζητηση στο σωστο τοπικ και να την συνεχισουμε εκει?
Πιθανον καποιοι συναδελφοι να θελουν να πουν την γνωμη τους αλλα να δισταζουν ακριβως γι αυτο τον λογο...

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 02:48:26 μμ »
Μπράβο mmaker, well said  ::icon_thumright::
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 02:56:14 μμ »
Κάτι ακούστηκε ότι οι συγκεκριμένοι κινητήρες μετά από τρεις πτήσεις αλλάζονταν! Μπορεί να ισχύει και αυτό!
Ναι Γιώργο, πτώση των επιπέδων ποιότητας λόγω της τεράστιας σκέδασης της παραγωγής και κάκιστη ποιότητα καυσίμων και λιπαντικών επιβάρρυναν τρομερά τους κινητήρες μειόνωντας τραγικά την ωφέλιμη ζωή τους. Από την άλλη πάλι η κακή ποιότητα κατασκευής οδηγούσε σε πολλές διαρροές. Επίσης οι μηχανές αεροσκαφών, τότε τουλάχιστον, ήταν φτιαγμένες για στεγανότητα στη θερμοκρασία λειτουργίας, όταν κρύωναν όλου και κάπου "δάκρυζαν".

Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι σημείο κρίσης, κατά την άποψή μου τουλάχιστον. Μάλιστα, είναι καθαρός, μόλις τον άλλαξαν. Το αεροσκάφος είναι ταλαιπωρημένο αλλά αξιόμαχο με την καινούργια μηχανούλα του...

Εν ολίγοις πιστεύω οτι κάτι δεν πήγε καλά με τις κρίσεις στο συγκεκριμένο μοντέλο. Για αυτό και επιμένω οτι ένα ταμπελάκι με λίγες πληροφορίες και αιτιολόγηση κάποιων πραγμάτων είναι απαραίτητο να υπάρχει από τον κατασκευαστή και να μπαίνει μαζύ με το μοντέλο. Και δεν εννοώ το ταμπελάκι της IPMS όπου λίγα μπορούν να γραφτούν και μάλιστα χειρόγραφα, οπότε οι "καλλιγράφοι" σαν εμένα δεν έχουν ελπίδα. Εγώ προσωπικά μόνο φέτος δεν έβαλα ταμπελάκια λόγω πίεσεης χρόνου.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος AlexanderTheGr

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθηνα-Μαρουσι
    • warcraft.gr
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 03:32:39 μμ »

Την ιδια παρατήρηαη ακουσα και για το Dora του brutalos. Υπαρχουν φωτο που το αποδεικνειουν οτι πολλα σκαφη τοτε τα φτιαχναν απο κομματια κατεστραμένων αεροπλάνων. Αλλα απο την άλλη πως μπορεις να εισαι σιγουρος λόγο της χαοτικης κατασταστης εκεινης της χρονικής περιοδου.

ΥΓ. Κάποιος είπε ότι αν δεν είχε ανοιχτό κινητήρα μπορεί να έπαιρνε και κανά μετάλλιο   ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: 

Δεν νομίζω οτι η κλιμακα σου επέτρεπε κάτι τετοιο.
When your life is defined by a single action, it changes the concept of time.

• Modelclub.gr
  • Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 04:04:24 μμ »
Παράθεση
Ε δεν μπορώ εγώ να κρίνω το ίδιο, ένα Γερμανικό αεροσκάφος με τον Farao Mike ή τον Hartman...ή αντίστοιχα τα δύο αυτά παιδιά να κρίνουν κάποιο Βρεττανικό με κάποιον που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα...

Ακριβως Γιωργο και αυτη ηταν η αρχη της απαξιωσης μου προς τον τροπο που γινοταν και απ οτι βλεπω συνεχιζει να γινεται η κριση των μοντελων.
Και κυριως -αν κανω λαθος να με διορθωσετε- οι κριτες ηταν-ειναι παντα μελη της IPMS και λιγο πολυ γνωστοι μεταξυ τους και σχεδον παντα οι ιδιοι.
Οταν λοιπον καποιοι που δεν εχουν τις γνωσεις του αντικειμενου -γιατι πχ κανενας απο τους "κριτες" δεν ασχολειται με Λουφτβαφε του ΒΠΠ-αλλα τον βαζουμε κριτη μονο και μονο γιατι ειναι "δικος μας" τοτε και εκεινος ποιανου το μοντελο θα αξιολογησει ως το καλυτερο στην κατηγορια του ?
Μα του κολλητου βεβαιως.

Παράθεση
Ένας "λιγότερο έμπειρος" μοντελιστής δεν μπορεί να κρίνει κατά την γνώμη μου,εφόσον δεν μπορεί να ξεχωρίζει κάποιες τεχνικές που έχουν εφαρμοστεί πάνω σε κάποιο μοντέλο...

Η ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι το αποτελεσμα μετραει ασχετα απο "κρυφες" η "φανερες" τεχνικες.
Μ'αλλα λογια εαν το μοντελο δειχνει και ειναι σωστο δεν με ενδιαφερει εαν οι τεχνικες που ακολουθησε ο μοντελιστης ειναι ευκολες η δυσκολες για να πω εαν αξιζει η οχι να βραβευτει -σε τελικη αναλυση θα πρεπει ο καθε μοντελιστης να δινει ενα πληρες κατασκευαστικο αρθρο μαζι με καθε μοντελο για να βγει το συμπερασμα σχετικα με τις τεχνικες του-πραγμα τουλαχιστον χρονοβορο για τους κριτες.

Παράθεση
Επίσης το θέμα αντικειμενικότητας!

Εδω τι να πεις !
Και η παρατηρηση του Γιωργου ειναι σωστη αλλα και αυτο που λεω πιο πανω σχετικα με το μοντελο του "κολλητου" κλπ πρεπει να παραδεχτειτε οτι ισχυει συν το ρητο "αβυσσος η ψυχη του κριτη"

Αποσυνδεδεμένος Δόξας Ιωάννης

• Scale 1/35
  • *
  • Ότι και να κάνεις, κάνε το σωστά!
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 04:26:42 μμ »
     Στην συγκεκριμένη ομάδα που κρίθηκε το μοντέλο συμμετείχα και εγώ, αφού ζητήθηκε από την επιτροπή της IPMS η γνώμη μου για κάποια αεροπορικά θέματα.
Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι η δικιά μου γνώμη για την αξιολόγηση του συγκεκριμένου μοντέλου είναι ότι πρέπει να είχε μια καλύτερη τύχη :roll:. Από τις κριτικές που άκουσα από τα παιδιά που ασχολούνται με τη Γερμανική αεροπορία του Β΄ΠΠ ήταν ότι παραπάνω ανάφερε ο Δημήτρης, απομένοντας σε μένα να εκφράσω τη γνώμη μου για κάποιες κατασκευαστικές παρατηρήσεις. Να σημειώσω ότι η κατηγορία που δηλώθηκε το μοντέλο ήταν στα Βελτιωμένα και σε συνδυασμό με την κλίμακα του 1/24 αλλά και από του ψήφους που έλαβε, η κριτική του ήταν ανάλογη με των παραπάνω προϋποθέσεων.
Στην ερώτηση που μου έκανε ο Δημήτρης (Ηartman) για το πώς κρίθηκε το μοντέλο, του εξήγησα αυτά που ειπώθηκαν και τελικός έλαβε τον έπαινο, χωρίς αυτός να είναι απαξιωτικός για την προσπάθεια που έγινε :!:. Το ότι δεν συμφώνησε ο Δημήτρης για την απόφαση αυτή  δεν νομίζω ότι πρέπει να ειρωνεύεται πρώτα εμένα και μετά όλους όσους συμμετείχαν  στην επιτροπή της IPMS :evil: :?, που με πολύ προσοχή έλαβε όλα τα δεδομένα υπ΄όψην της για να μην αδικηθεί κανένα μοντέλο ... όσον ήταν αυτό δυνατών, βλέποντας τόσες πολλές και όμορφες προσπάθειες. Αν νομίζει κάποιος ότι   μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω στην προσπάθεια που γίνετε κάθε χρόνο από τα παιδιά της IPMS, δεν έχει παρά να το δηλώσει και να βοηθήσει, παρά να κρίνει και να ειρωνεύεται κάποιους που προσπαθούν γι΄αυτό :?.

Από τη στιγμή που αποδεχόμαστε τους όρους της έκθεσης-διαγωνισμού πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε για την διατήρηση του υψηλού επιπέδου διοργάνωσης, από όλους μας, με όποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει κανείς, συμβάλλοντας στην διάδοση του χόμπι μας κυρίως για την νέα γενιά που έρχετε.

• Modelclub.gr
  • Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 04:41:41 μμ »
Παράθεση
Αν νομίζει κάποιος ότι   μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω στην προσπάθεια που γίνετε κάθε χρόνο από τα παιδιά της IPMS, δεν έχει παρά να το δηλώσει και να βοηθήσει, παρά να κρίνει και να ειρωνεύεται κάποιους που προσπαθούν γι΄αυτό :?.

Φιλε Γιαννη,επειδη τυχαινει να εχω συμετοχες σε πολλες εκθεσεις της IPMS -απο την εποχη της Ελληνοαμερικανικης ενωσης στην οδο Μασσαλιας πισω απο την Ακαδημια-θα πω το εξης :
Βαρεθηκα ολ αυτα τα χρονια να βλεπω τις ιδιες μουρες να αλληλοβραβευονται και να αλληλοσυγχαιρονται,λες και εαν δεν εβαζαν στην συλλογη τους και αλλο ενα βραβειο,μετα δεν θα ειχαν μουτρα να αντικρισουν τον κοσμο.
Και αυτα την ωρα που κοπτονταν πως ο,τι κανουν το κανουν για την προωθηση και το καλο του χομπυ.
Εαν δεν αλλαξουν καποια πραγματα,καθε χρονο θα υπαρχουν γκρινιες και διαφωνιες αλλα παρ ολ αυτα το χομπυ -δυστυχως γι αυτους τους κυριους-θα συνεχισει να εξελισσεται και να αποκταει ολο και περισσοτερα μελη,δειχνοντας οτι δεν τους εχει αναγκη κανενας και οτι αριστα μοντελα θα κατασκευαζονται και χωρις την κριση τους να κρεμεται σαν δαμοκλειος σπαθη πανω απ τα κεφαλια των μοντελιστων...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 05:13:55 μμ »
Φίλε Mike σέβομαι την άποψή σου αλλά κανένας από εμάς τους παλιούς του 'αθλήματος' δεν περιμένει να μας αποδίξει πόσο καλoί μοντεληστές είμαστε. Επειδή παρακολουθώ και εγώ αρκετά χρόνια την έκθεση και μόλις τα τέσσερα τελευταία χρόνια συμμετέχω δεν παρατήρησα κανέναν από τους παλιούς του χώρου να διαγωνίζονται στις κατηγορίες. Ίσα ίσα που μερική 'βετεράνοι' των εκθέσεων της IPMS τίμησαν και ομόρφυναν την έκθεση με τη συμμετοχή τους με σπάνια και διεθνώς αναγνωρισμένα μοντέλα, που βέβαια ήταν εκτός συναγωνισμού. Αξιέπαινη προσπάθεια έγινε από τους διοργανωτές της έκθεσης όμως να βραβεύσει όλες τις προσπάθειες των πιτσιρικάδων που με πολύ συγκίνηση αντίκρισα τα προσωπάκια τους γεμάτα χαρά και ικανοποίηση από την όποια προσπάθεια έκαναν ::eusa_clap::.

• Modelclub.gr
  • Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 05:28:12 μμ »
Μακαρι να ειναι οπως τα λες Γιαννη.
Αυτο σημαινει οτι επιτελους ξορκιστηκαν καποια φαντασματα του παρελθοντος και η IPMS βρηκε τον δρομο της
Εαν και τα νεα παιδια αισθανονται οτι εχουν καποιον στο πλευρο τους και πως οτι κανουν εχει καποιο θετικο αντικρισμα στο χομπυ μας,τοτε ζητω συγγνωμη εαν εθιξα καποιον με αυτα που εγραψα -αν και ειναι αληθειες του παρελθοντος. Ισως ειναι καιρος να επιστρεψω με καποια συμμετοχη η εστω να ερθω να δω μονο στην επομενη εκθεση,ωστε να πειστω ιδιοις ομασι και να παψω να εχω αυτη την ασχημη εικονα στο μυαλο μου.
Αν οντως ειναι οπως τα λες,τοτε δεν εχω λογο να αμφιβαλλω για το αποτελεσμα σχετικα με το συγκεκριμενο μοντελο,αν και κρατω μια μικρη επιφυλλαξη μεχρι -ελπιζω- να το δω και απο κοντα

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 05:29:01 μμ »
    ....... Να σημειώσω ότι η κατηγορία που δηλώθηκε το μοντέλο ήταν στα Βελτιωμένα και σε συνδυασμό με την κλίμακα του 1/24 αλλά και από του ψήφους που έλαβε, η κριτική του ήταν ανάλογη με των παραπάνω προϋποθέσεων.....

Σε ότι αφορά τη Dora του θέματος, παρακαλώ λάβετε υπ' όψιν το παραπάνω που επισήμανε ο Γιάννης. το δήλωσε ως βελτιωμένο , είναι 1/24 και κρίθηκε ανάλογα.

Φίλε Mike σέβομαι την άποψή σου αλλά κανένας από εμάς τους παλιούς του 'αθλήματος' δεν περιμένει να μας πεί πόσο καλή μοντεληστές είμαστε. Επειδή παρακολουθώ και εγώ αρκετά χρόνια την έκθεση και μόλις τα τέσσερα τελευταία χρόνια συμμετέχω δεν παρατήρησα κανέναν από τους παλιούς του χώρου να διαγωνίζονται στις κατηγορίες. Ίσα ίσα που μερική 'βετεράνοι' των εκθέσεων της IPMS τίμησαν και ομόρφυναν την έκθεση με τη συμμετοχή τους με σπάνια και διεθνώς αναγνωρισμένα μοντέλα, που βέβαια ήταν εκτός συναγωνισμού. Αξιέπαινη προσπάθεια έγινε από τους διοργανωτές της έκθεσης όμως να βραβεύσει όλες τις προσπάθειες των πιτσιρικάδων που με πολύ συγκίνηση αντίκρισα τα προσωπάκια τους γεμάτα χαρά και ικανοποίηση από την όποια προσπάθεια έκαναν ::eusa_clap::.

σεβαστή η άποψη του Farao Mike για τους "παλιούς" της IPMS αλλά και πάλι ο Γιάννης απαντά σωστά.

σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, το σημείωσα και κάπου αλλού, ότι το υπάρχον σύτσημα κρύβει αδικίες αλλά γλυτώνει απο τις πολλές γκρινιες για τις ενδεχόμενες αδικίες της κριτικής επιτροπής.

κάτι παρόμοιο, πιστεύω ότι το TF-104 του PanPan, άξιζε για κάτι περισσότερο. ατύχησε όμως να είναι το μόνο Ν στην κατηγορία του (!). έτσι έμαθα. και ως δικαιολογία τη βρίσκω ...'ασχετη.

επίσης, ως Best of the Show, είχα επιλέξει-ψηφίσει εκέινη την εκπληκτική μοτοσυκλέτα (δεν θυμάμαι πως τη λέγανε) που τα είχε όλα στη φόρα. Δεν λέω το υποβρύχιο ήταν πολύ εντυπωσιακό, είχε συνολικά πάρα πολλή δουλειά αλλά με μια δεύτερη ματιά "έβγαζε" κάποιες ψιλο-χοντρο-ατέλειες, ενώ η "άλλη", όσο κι αν την κοίταζες δεν έβρισκες κάτι κακό να σου μπει στο μάτι και να το σχολιάσεις.

προτείνω κι εγώ το θέμα να μεταφερθεί αλλού (στα περι έκθεσης ως ενιαίο θέμα). δείτε κι εκεί τι προτείνω.

Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 06:16:06 μμ »
 Δυστυχώς δεν μπόρεσα να έρθω φέτος στον διαγωνισμό της IPMS οπότε δεν μπορώ να μιλήσω για το συγκεκριμένο μοντέλλο, αλλά θα ήθελα να κάνω μια γενική παρατήρηση.
Στα αεροσκάφη όταν η κλίμακα γίνεται μεγαλύτερη απο 1/48, αυτόματα χάνεται η "καλλιτεχνική" πλευρά τής αναπαράστασης του αντικειμένου υπο κλίμακα. Δηλαδή ενώ ο μοντελιστής στις μικρότερες κλίμακες χρησιμοποιεί τεχνικές δανεισμένες απο τις "καλές τέχνες", (γλυπτική και ζωγραφική κυρίως) για να βάλει το μυαλό και τα μάτια του θεατή να πιστέψουν οτι "βλέπουν" κάτι αληθινό σε σμικρυνση, στις μεγάλες κλίμακες αυτές οι τεχνικές δεν λειτουργούν.
Στα πολλά χρόνια που ασχολούμαι με τον μοντελισμό δεν έχω δεί ΠΟΤΕ μοντέλλο στην 1/32 ή 1/24 που να το βλέπεις και να νομίζεις οτι μόλις προσγειώθηκε και η μηχανή του είναι ακόμη ζεστή...
 Παρά το ότι οι δημιουργοί τους έχουν βάλει χιλιάδες ώρες δουλειάς, τεράστια προσπάθεια και ικανότητες, έχουν προσθέσει χιλιάδες λεπτομέρειες,  πάντα "κάτι" μου φταίει, πάντα μου φαίνονται ψεύτικα. Πιστεύω το ίδιο αισθάνονται και οι κριτές και έχουμε παράπονα και απογοητεύσεις.

Γιατί συμβαίνει αυτό δεν ξέρω... ίσως χρειάζεται να επινοηθούν διαφορετικές τεχνικές απο αυτές που όλοι ξέρουμε και χρησιμοποιούμε, ίσως φταίνε τα χρώματα και τα βερνίκια ίσως και το ίδιο το υλικό κατασκευής, δεν έχω καταλήξει... Αυτό που βλέπω όμως είναι οτι όλοι οι γνωστοί και "διάσημοι" μοντελιστές διεθνώς αποφεύγουν αυτές τις κλιμακες όπως ο διάολος το λιβάνι...

• Modelclub.gr
  • Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 06:32:50 μμ »
Παράθεση
Αυτό που βλέπω όμως είναι οτι όλοι οι γνωστοί και "διάσημοι" μοντελιστές διεθνώς αποφεύγουν αυτές τις κλιμακες όπως ο διάολος το λιβάνι...

Ισως επειδη λογω κοστους  ενα καλο μοντελο σ αυτη την κλιμακα -η και για αλλους λογους που δεν ειναι  του παροντος- θα ηταν απαγορευτικα ακριβο.
Αυτος ειναι και ο δικος μου καημος και γι αυτο εχω καταληξει στην 1/48,αλλιως μονο 32ρια και 24ρια θα εφτιαχνα με το σκεφτικο οτι σ αυτες τις κλιμακες εισαι πιο κοντα στο πραγματικο και αντιθετα με σενα πιστευω οτι γι αυτον ακριβως τον λογο μπορει ενα 24αρι κιτ να γινει πολυ πιο αληθοφανες απο ενα αντιστοιχο 48αρι ή 72αρι

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 06:48:29 μμ »
έχουν κάποια βάση αυτά που λέτε,
αλλά η φετεινή μοτοσυκλέτα στην 1/12 που προανέφερα, τα διαψεύδει.
για τη συγκεκριμένη, γνωρίζω ότι μεγάλο ρόλο έπαιξαν και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν (alclad, decals κλπ.)
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Δημητρης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κερατσινι
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 07:00:09 μμ »
Κατ αρχήν θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τον Γιάννη και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, για το ειρωνικό ύφος του σχολίου μου. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να θίξω να παιδιά της IPMS για την πραγματικά αξιέπαινη και επίπονη προσπάθεια που έκαναν για αυτό το δύσκολο Project του Ετήσιου διαγωνισμού. ʼλλωστε έδωσα τα συγχαρητήρια μου σε πολλά από τα παιδιά και μετά την τελετή της απονομής και στον ίδιο τον πρόεδρο. Επιπλέον, σήμερα  εγγράφηκα ως μέλος στην ένωση και θα προσπαθήσω, όσο μου το επιτρέπουν οι συνθήκες της ζωής μου, να βοηθήσω όσο μπορώ γιατί το να κατηγορείς τους πάντες και τα πάντα χωρίς να συμμετέχεις, να βοηθάς και γιατί όχι να προτείνεις και λύσεις, μόνο κακό κάνει στο hobby.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο Μοντέλο θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

1.   Στην κατηγορία του συμμετείχε μόνο άλλο ένα Μοντέλο, το οποίο δεν πήρε καμία διάκριση, άρα προφανώς δεν είναι θέμα  ψήφων το ότι πήρα έπαινο, αλλά καθαρά απόφαση της επιτροπής. Αν κρίναμε αποκλειστικά με τους ψήφους θα έπρεπε να πάρει το Χρυσό ( αν κάνω κάπου λάθος παρακαλώ να με διορθώσετε).

2.   Το μοντέλο μπορεί να μην ήταν τέλειο, αλλά προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η δουλεία που είχε γίνει, χωρίς μάλιστα τη χρήση βελτιωτικών, καθώς και το τελικό αποτέλεσμα άξιζαν κάτι παραπάνω από έναν έπαινο.

3.   Δεδομένης της ουσιαστικής απουσίας ανταγωνισμού δεν τίθεται θέμα συνωμοσίας, κολλητών κ.λ.π. ʼλλωστε δεν παρατήρησα κανένα τέτοιο φαινόμενο στις υπόλοιπες διακρίσεις, σε κατηγορίες που είμαι σε θέση να κρίνω.

4.   Πιστεύω απλώς ότι η επιτροπή ήταν υπερβολικά αυστηρή με το συγκεκριμένο μοντέλο και του άξιζε κάτι καλύτερο από έναν απλό έπαινο.

Πρώην Hartman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 07:08:15 μμ »
Κατ αρχήν θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τον Γιάννη και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, για το ειρωνικό ύφος του σχολίου μου. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να θίξω να παιδιά της IPMS για την πραγματικά αξιέπαινη και επίπονη προσπάθεια που έκαναν για αυτό το δύσκολο Project του Ετήσιου διαγωνισμού. ʼλλωστε έδωσα τα συγχαρητήρια μου σε πολλά από τα παιδιά και μετά την τελετή της απονομής και στον ίδιο τον πρόεδρο. Επιπλέον, σήμερα  εγγράφηκα ως μέλος στην ένωση και θα προσπαθήσω, όσο μου το επιτρέπουν οι συνθήκες της ζωής μου, να βοηθήσω όσο μπορώ γιατί το να κατηγορείς τους πάντες και τα πάντα χωρίς να συμμετέχεις, να βοηθάς και γιατί όχι να προτείνεις και λύσεις, μόνο κακό κάνει στο hobby.

Δημήτρη για τα περετέρω θα τα πούμε απο κοντά :)
::handshake::   ::salut::

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 07:25:08 μμ »
κάτι παρόμοιο, πιστεύω ότι το TF-104 του PanPan, άξιζε για κάτι περισσότερο. ατύχησε όμως να είναι το μόνο Ν στην κατηγορία του (!). έτσι έμαθα. και ως δικαιολογία τη βρίσκω ...'ασχετη.

Δε πειράζει.... Του χρόνου θα πάω 4-5 για να έχω ανταγωνισμό! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Όσον αφορά το Fw 190 πιστεύω και γω πως πραγματικά αδικήθηκε.... Ίσως οι διάφορες επιτροπές θα πρεπε να δίνουν λίγο περισσότερη σημασία στην ποσότητα της δουλειάς και λιγότερη σημασία σε αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως τι χρώμα είχε η κάτω επιφάνεια σε ένα ά/φος που κανείς μας δεν έχει δει από κοντά ποτέ.... Αμφιβάλλω αν οι ίδιοι οι χειριστές τους ήξεραν τι χρώμα είχαν οι κάτω επιφάνειες στα σκάφη τους.... Όσο για τι θέμα της βρώμας στον κινητήρα, ε αυτό είναι και λίγο υποκειμενικό αλλά όπως είπε και ο gkontog θα μπορούσε κάλλιστα να φοράει έναν καινούριο....

Πάντως λάθη είμαστε, ανθρώπους κάνουμε! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Nick the G

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 08:14:00 μμ »
     ....... Να σημειώσω ότι η κατηγορία που δηλώθηκε το μοντέλο ήταν στα Βελτιωμένα και σε συνδυασμό με την κλίμακα του 1/24 αλλά και από του ψήφους που έλαβε, η κριτική του ήταν ανάλογη με των παραπάνω προϋποθέσεων.....

Σε ότι αφορά τη Dora του θέματος, παρακαλώ λάβετε υπ' όψιν το παραπάνω που επισήμανε ο Γιάννης. το δήλωσε ως βελτιωμένο , είναι 1/24 και κρίθηκε ανάλογα .....

Να πω και εγώ την άποψή μου ...
Βελτιώσεις έγιναν σε κόκπιτ, φωλιές Σ/Π, κινητήρα και στo χώρο των MG ... και γενικά πιστεύω ότι ήταν αρκετές χωρίς να έχω κάνει λάθη, ιδίως στο κόκπιτ και στις φωλεές που είχα πολύ βιβλιογραφία.
Στον χώρο των MG, ότι είδα από τις λιγοστές φωτο που υπάρχουν τα έβαλα ...
Τώρα για τον κινητήρα ΟΚ, πράγματι η αριστερή πλευρά του φάινεται λίγο "άδεια" από καλωδιώσεις - σωληνώσεις αλλά πόσες ποιά να βάλω και κυρίως που όταν οι διαθέσιμες φωτο για JUMO 213A (και όχι Ε) είναι ελάχιστες ... Τώρα για το βρώμισμά του ουδέν σχόλιο, είναι καθαρά υποκειμενικό (για εμένα είναι αρκετά βρώμικος !!)
Το βάψιμο που είναι πολύ σημαντικό πιστεύω ότι το πέτυχα, όπως επίσης και τις φθορές - chiping, που τουλάχιστον σε εμένα μου "κάθονται" καλά στο μάτι...
Και για το camo, από τα 10 βιβλία μου για το D-9, βρήκα για το "κίτρινο 11", επτά προφίλ, με τρείς (!!!!) διαφορετικές εκδοχές όσον αφορά τα RLM(θα τις ποστάρω στο κατασκευαστικό της Doras).... Αν αυτή η σύγχηση γίνεται για την παραλαγή, φανταστείτε για τις κάτω επιφάνειες .....

Πιστεύω και εγώ ότι η Ντορίτσα άξιζε καλύτερης τύχης ...  :(  :(  (δυστυχώς δεν μπόρεσα να την υπερασπιστώ γιατί Πέμπτη - Παρασκευή έφυγα εκτάκτως εκτός Αθηνών .... ) 

Αυτά .... δεν πειράζει ...
Φρέσκες φωτό άυριο στο κατασκευαστικό της Doras !!!!!  ::salut::  ::salut::

Πολλά ΜΠΡΑΒΟ και ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στους συμμετέχοντες και στους διακριθέντες !!!!
kEEP UP the good job !!!! 

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 08:21:12 μμ »
Νικόλα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ  ::icon_thumright::  (μόνο αυτό...)

Αποσυνδεδεμένος DJ ANAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Nürnberg/FRANKEN/ΣΕΡΡΕΣ
  • Χοντος Αναστασιος
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 08:39:12 μμ »
Το μεγαλητερο σφαλμα σε διαγωνισμους ειναι η συμμετοχη κριτων.Δεν εχουν καμια δουλεια να εχουν μοντελα στον διαγωνισμο και απο την αλλη να ειναι μελλος στην επιτροπη κριτων.Ενα αυτο και για το θεμα του Fw 190 θα πω το εξεις.Αυτη η κατηγορια υπηρχε στον διαγωνισμο :?:Ναι η Οχι :?:Εαν Ναι και υπηρχαν μονο δυο θεματα τοτε και τα δυο επρεπε να παρουν βραβειο και εαν υπαρχη μονο μια τοτε παλι γινετε βραβευση.Αλλο εαν εχεις περισσοτερες τοτε γινετε βραβευσει στα καλητερα.Ετσι γνωριζω απο αλλους διαγωνισμους.
Τασος ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 07, 2007, 08:51:10 μμ »
.....
Τώρα για τον κινητήρα ΟΚ, πράγματι η αριστερή πλευρά του φάινεται λίγο "άδεια" από καλωδιώσεις - σωληνώσεις αλλά πόσες ποιά να βάλω και κυρίως που όταν οι διαθέσιμες φωτο για JUMO 213A (και όχι Ε) είναι ελάχιστες ... ....

και γιατί βρε αδελφέ δεν το έκανες όπως τον JUMO 213A που είχες βιβλιογραφία;
είμαι της φιλοσοφίας του "if it looks right ...it is right"
και προσωπικά πιστεύω ότι τουλάχιστον δεν θε έμοιαζε τόσο άδειος  - οπότε και πιθανόν λάθος - όσο λένε.
βέβαια μετά μπορεί να βρισκόταν κάποιος και να έλεγε ότι έβαλες κινητήρα απο ...άλλο αεροπλάνο.
επισημαίνω βέβαια ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι του πεδίου μου και ότι λέω είναι απο ότι άκουσα απο "ειδικούς" και μη.

... Τώρα για το βρώμισμά του ουδέν σχόλιο, είναι καθαρά υποκειμενικό (για εμένα είναι αρκετά βρώμικος !!)
Το βάψιμο που είναι πολύ σημαντικό πιστεύω ότι το πέτυχα, όπως επίσης και τις φθορές - chiping, που τουλάχιστον σε εμένα μου "κάθονται" καλά στο μάτι...
......

μπράβο. αυτή είναι η ουσία του Hobby μας.
εσένα που το έφτιαξες σου αρέσει;
μπράβο σου και μαγκιά σου.
και έτσι πρέπει.
αν σε ικανοποιεί εσένα...  άσε εμάς τους άλλους να τρωγόμαστε.
σου μένει μόνο το "γαμ. το" που δεν επιβρεβεύτηκε ο κόπος σου αλλά δεν πειράζει..

τέλος πάντων
να είσαι καλά Νίκο
συγχαρητήρια για το μοντέλο σου
και εύχομαι του χρόνου με κανένα 24άρι Συμμαχικό....
για καλύτερη τύχη
Σ.Σ.

ΥΓ. είμαι προβοκάτορας, τι να λέμε...

Tags: