Λοιπόν, νέο πρόβλημα...
Αφού αστάρωσα με το Νο 1 της Humbrol το κοστούμι της Blackbird, αποφάσισα να το βάψω.
Ανάμιξη 10-1 των gun metal και gold leaf της Tamiya (βασικά, 10-3 περίπου το έβγαλα, γιατί το 10-1 δεν με ικανοποιούσε ως απόδοση του κανονικού χρώματος), ξεκίνησα να ψεκάζω... Απ' την αρχή είδα πως τα πράγματα ΔΕΝ πήγαιναν καλά, διότι ο αερογράφος κάθε άλλο παρά πρόθυμος ήταν.
Κατ' αρχήν να πω:
α) Το χρώμα ήταν αρκετά καλά αραιωμένο. Με οινόπνευμα βέβαια, δεν ξέρω αν φταίει αυτό.
β) Ο αερογράφος ήταν καθαρός.
γ) Η πίεση στα 18psi περίπου.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα άθλιο βάψιμο, με "φτυσίματα", εικόνες του οποίου βάζω παρακάτω.
Θα μου πείτε, γιατί έβαψα όλα τα κομμάτια;
Γιατί σκέφτηκα ότι ίσως με τρίψιμο με κάποιο σκληρό ύφασμα (τζιν ή κάτι άλλο, καραβόπανο ίσως) να βελτιωθεί η κατάσταση. Διαφορετικά, θα τα βουτήξω σε μια λεκάνη με άζαξ για να ξεβάψει και πάμε απ' την αρχή.
Οι ερωτήσεις μου είναι λοιπόν (εάν μπορείτε να βοηθήσετε, με σώζετε!!!)
α) Γιατί αυτό το χάλι; Τα σμάλτα ψεκάζονται κανονικότατα και με πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Τι παίζει με τα ακρυλικά; Υπάρχει περίπτωση να φταίει το οινόπνευμα που χρησιμοποιώ για την αραίωση;
β) Αν ξεβάψω τα κομμάτια σε λεκάνη με άζαξ, το αστάρωμα με σμάλτο θα επηρεαστεί;
γ) Το τρίψιμο με το πανί θα κάνει κάτι, ή να το ξεγράψω;
δ) Το φαινόμενο με αυτή την άθλια απόδοση των ακρυλικών, το έχω παρατηρήσει και σε άλλα, μη μεταλλικά χρώματα. Αν δεν φταίει το οινόπνευμα, τότε τι φταίει; Και αν είναι το οινόπνευμα το πρόβλημα, με τι αραιώνουμε ακρυλικά;
Ευχαριστώ πάρα πολύ, όλους σας...
Δείτε και τις φωτό:

(είναι λίγο μεγαλούτσικες...)
edit:
Τα κομμάτια ξεβάφτηκαν. Αφού δοκίμασα να εξομαλύνω λίγο την κατάσταση με τρίψιμο με ύφασμα και δεν είδα αποτέλεσμα, αποφάσισα να προβώ σε δραστικές λύσεις.
ʼζαξ και όλα πάλι γκρι, όπως το αστάρι.
Ευτυχώς το αστάρι δεν επηρεάστηκε καθόλου.
Οπότε, παραμένουν μόνο οι ερωτήσεις μου περί χρώματος... Γιατί ψεκάζεται έτσι; Και τι μπορώ να κάνω;
Ευχαριστώ πολύ.