Z63 Riveter (1/72, 1/48, 1/32, 1/100) - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

Z63 Riveter (1/72, 1/48, 1/32, 1/100)

Z63 Riveter (1/72, 1/48, 1/32, 1/100) Εργαλείο για αναπαράσταση πριτσινιών.

SBS Model Z63 Riveter
Εργαλείο για αναπαράσταση πριτσινιών
Παρουσίαση

Μία φορά και ένα καιρό, η ύπαρξη πριτσινιών στην επιφάνεια ενός κιτ ήταν ενδεικτικό της... παλαιότητας του καλουπιού! Η τότε τεχνολογία κατασκευής των καλουπιών δεν επέτρεπε να γίνουν όσο διακριτικά θα έπρεπε για σωστή αναπαράσταση στη κλίμακα και γι’αυτό σταδιακά παραλήφθηκαν. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την προσοχή στη λεπτομέρεια των νέων κιτ να αυξάνεται συνεχώς, η αναπαράσταση των πριτσινιών επέστρεψε στις επιφάνειες των μοντέλων μας. Τι γίνεται όμως με τα ήδη υπάρχοντα κιτ που δεν τα διαθέτουν?

Ο ευκολότερος τρόπος για την αναπαράστασή τους είναι με τη χρήση κάποιου γραναζιού, κάτι που μας επιτρέπει η απόσταση από πριτσίνι σε πριτσίνι να είναι ίδια, χωρίς να... τρελαθούμε στο μέτρημα! Διάφορα εργαλεία έχουν εμφανιστεί, χρησιμοποιώντας διάφορα γρανάζια ή φωτοχαραγμένους «δίσκους με δόντια» αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το επιθυμητό... Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι τα γρανάζια να κάνουν «τετράγωνο» αποτύπωμα και οι φωτοχαραγμένοι δίσκοι, διακεκομμένες γραμμές! Επίσης είναι ακόμα σχετικά δυσεύρετα αν και (ευτυχώς) αυτό αλλάζει...

Ένα νέο τέτοιο εργαλείο (“riveter” ή «πριτσινοτήρι») κυκλοφόρησε η SBS model από την Ουγγαρία. Κατασκευάζεται από τη Ζ63 και διατίθενται 4 διαφορετικά για πριτσίνωμα στην 1/100, 1/72, 1/48 και 1/32. Φυσικά η κατηγοριοποίηση αυτή δεν είναι απόλυτη... η μόνη διαφορά τους είναι στην απόσταση των πριτσινιών που ούτως ή άλλως μπορεί να διαφέρει από τύπο σε τύπο ακόμα και από πάνελ σε πάνελ του ίδιου αεροσκάφους!

Το εργαλείο έρχεται σε ένα σακουλάκι μαζί με οδηγίες χρήσης (στα αγγλικά), ένα κομμάτι διάφανης ζελατίνας για να χρησιμοποιηθεί ως χάρακας/οδηγός και ένα φύλλο πλαστικού με δείγμα των αποτελεσμάτων της χρήσης του. Με τη πρώτη ματιά το εργαλείο δεν εντυπωσιάζει, ίσως λόγω του θερμο-διαμορφωμένου πλαστικού σωλήνα που έχει για καπάκι... Στη πράξη όμως αποδείχτηκε το πιο βολικό στο χειρισμό του από όλα όσα έχω δοκιμάσει! Σημαντικό πλεονέκτημα είναι η τοποθέτηση του γραναζιού στο κέντρο του διαμήκη άξονα, κάτι που κάνει το εργαλείο αμφιδέξιο ενώ κάνει ευκολότερη την κάθετη εφαρμογή της πίεσης - σημαντικό για να μην μας βγαίνουν τα πριτσίνια «λοξά»!

Ενδεικτικά αναφέρω πώς κατάφερα να κάνω ευθείες γραμμές με ελεύθερο χέρι (χωρίς τη χρήση οδηγού δηλαδή) από τη πρώτη χρήση, κάτι που δεν κατάφερα ακόμα να κάνω με τα υπόλοιπα πριτσινοτήρια - με έκκεντρα όμως τοποθετημένα γρανάζια - που έχω.

Πολύ βοηθά και η εργονομική του λαβή που αποτρέπει το εργαλείο απ’το να γλιστράει στα χέρια μας, επιτρέποντας να επικεντρωθούμε στο πριτσίνωμα απερίσπαστοι... Τέλος η διάμετρος του γραναζιού είναι αρκετά μικρή ώστε να χωρά σε... στενόχωρες καταστάσεις (π.χ. στο σημείο που ενώνεται η πτέρυγα με την άτρακτο).

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα πολύ καλό εργαλείο που κάνει αυτό ακριβώς για το οποίο προορίζεται χωρίς να κοστίζει ακριβά!

Τις ευχαριστίες μας στην SBS MODEL που μας παραχώρησε το εργαλείο με σκοπό να γίνει review και να παρουσιαστεί στο ModelClub.gr.

Νίκος Κάτσουρας
Μοιραστείτε το άρθρο
 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd