Φώτο-ρεπορτάζ από την Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη

Φώτο-ρεπορτάζ από την Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη, 8 το πρωί και ο ήλιος δεν λέει να ανατείλει. Τα σύννεφα πυκνώνουν, ο Βαρδάρης απλά ξυρίζει και μυρίζει βροχή. Οπλισμένος με την πιστή μου Nikon D40 και μαζί με το γνωστό μαυροσκούφη αεροπλανά μοντελιστή με ιδιαίτερη αγάπη μόνο στα άρματα Leopard, ξεκινάω τη φωτογραφική κάλυψη μίας ακόμη στρατιωτικής παρέλασης. Τα μηχανοκίνητα τμήματα έχουν παραταχθεί, τα στελέχη ρίχνουν ένα ακόμη καθάρισμα και εγώ αρχίζω τα κλικ.

Στην αρχή της παράταξης το γνωστό πλέον ΤΟΜΠ Μ113Α2 με τις οπίσθιες εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου που μετρά την 3η του συνεχή χρονιά στην παρέλαση. Ακολουθούν παπάκια πρώην Γερμανικά και αμερικάνικα με τους 4πλους εκτοξευτές καπνογόνων τοποθετημένους. Τα οχήματα Hummer θωρακισμένα και μη μαζί με τα μακριά VBL ακολουθούν τα παπάκια. Φέτος τα αθωράκιστα Hummer M1025 φορείς Milan βάφτηκαν με την Ελληνική 4χρωμη παραλλαγή και ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Μετά τα Μ901Α2, υπήρχε φέτος ένα περίεργο Μ113Α1 ακριβώς μπροστά από τα ΤΟΜΟ Μ106Α1. Έφερε έστορα για MG3 και μακριές ποδιές. Στην ερώτησή μας τι είναι αυτό το παπάκι, η όμορφη και ευγενέστατη ανθυπασπιστής μας απάντησε ότι είναι ΚΔΠ όλμων. Ανοίγοντας την πίσω πόρτα είδαμε πάγκους και άλλα «μυστήρια».

Φτάνουμε στα άρματα, όπου τα Leopard 2HEL παραμένουν εντυπωσιακά και τα Leopard 1A5 έχουν τελικά πολύ χαμηλό προφίλ συγκριτικά με τα άρματα της σειράς Μ. Στο πυροβολικό, αυτό που ξεχώρισε φέτος ήταν ότι πιθανότατα για 1η φορά από την ένταξή τους στον Ε.Σ. οι ΠΕΠ MLRS ήταν φρεσκοβαμμένοι και δεν παρουσίαζαν φθορές στο χρώμα τους όπως σε παλαιότερες παρελάσεις.Στις διαβιβάσεις, τα φορτηγά φορείς των ΜΕΑ Sperwer ήταν 2 τύπων, ΜΑΝ & Steyr με εμφανείς διαφορές στην καμπίνα οδήγησης και για  2η συνεχή χρονιά παρήλασαν οχήματα Hummer Μ1118GR εφοδιασμένα με MARGOT & BOR-A.

 Στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης όμως αυτό που ίσως αξίζει περισσότερο είναι τα εφεδρικά οχήματα και αυτά που υποστηρίζουν την παρέλαση. Οι αρματοφορείς Steyr & Oshkosh είναι πάντα παρόντες και επιβλητικοί. Οι πρώτοι βαμμένοι με την «Νέα» Ελληνική τετράχρωμη παραλλαγή που μοιάζει πολύ με αυτήν τον Leopard 2HEL. Οι δεύτεροι διατηρούν το μονόχρωμο πράσινο ακόμη και μετά την εργοστασιακή ανακατασκευή που τους έγινε στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ.

Διάλλειμα για κουλούρι, και στήσιμο στην αφετηρία της παρέλασης. Και κάπου εκεί ανοίγουν οι ουρανοί και αρχίζει η βροχή!!! Υπό την κάλυψη της ομπρέλας του συνοδού μας τραβάμε μερικές ακόμη φωτογραφίες και φυσικά βίντεο την ώρα που περνούν από μπροστά μας τα άρματα μάχης. Λίγο αργότερα όλα έχουν τελειώσει και εμάς μας έχει μείνει ένα χαμόγελο και η μυρωδιά του πετρελαίου.

Το άρθρο αφιερώνεται στον κο HEL(las) τον πιστό συνοδό και φίλο πάνω απ’ όλα που κάθε φορά μου διευκολύνει αφάνταστα τη φωτογραφική κάλυψη της παρέλασης. Και βέβαια ξυπνάει χαράματα για να συναντηθούμε, πού αλλού, στο 1ο Leopard 2HEL.

Παρουσίαση, επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες

- Φάνης Μπόσκος
Μοιραστείτε το άρθρο
 

Δείτε και αυτά