Συνεχεια λοιπον με ένα σημαντικο σταδιο της κατασκευης. Επειδή λοιπον η καλυπτρα που εδινε η academy είναι και χοντρη και δεν εχει και πολύ διαυγεια, ελεγα να την κοψω και να αναπαριστήσω το αεροπλανο με ανοιχτη καλυπτρα. Με δοκιμες όμως που εκανα πριν προχωρήσω σε κοψίματα διαπιστωνα ότι η καλυπτρα ανοιχτη παταγε πολύ ψηλα στην ατρακτο, λογω του ότι ηταν πολύ χοντρο το πλαστικο. Μετα από μια γρηγορη ερευνα σε διαφορα site, forum και στο you tube κατεληξα στο να φτιαξω μια δικη μου καλυπτρα vacuform.
Για να μην πολυλογω, το βιντεο που ειδα και μου εδωσε κινητρο είναι το παρακατω. Ο τυπος τα λεει όλα αναλυτικα. Αρκετα ευκολο.
Κατεληξα λοιπον στο να φτιαξω μια ακομη πιο απλοικη μορφη της βασης από το βιντεο, χρησιμοποιωντας μακετοχαρτο και μεταλλικο πλεγμα. Στις γωνιες όλα κολληθηκαν μεταξυ τους με ατλακολ

Από την κατω μερια επειδή δεν βρηκα ανταπτορα ιδιας διατομης με το σωληνα της σκουπας μου, βρηκα έναν χαρτινο κυλινδρο από ταινια αριθμομηχανης και επειδή και παλι ηταν η διατομή μεγαλυτερη στην ενωση με την σκουπα, σφραγησα το κενο που παρουσιαστηκε με ταινια.

Διαφανο πλαστικο, επειδή δεν βρηκα διαθεσιμο από την evergreen, προμηθευτηκα από το πλαισιο διαφανα φυλλα από PVC, τα οποια βγαινουν σε μέγεθος λιγο παραπανω από μια σελιδα Α3 και περιεχονται 5 τετοια στην συσκευασια. (περιπου 3,5 ευρω κοστιζαν)

Η βαση που συγκρατει το φυλλο πλαστικου, φτιαγμενη από πολύ σκληρο χαρτονι-ραντισμενο ελαφρα με νερο- και με clips για να το συγκρατουν στη θεση του.
Προσοχη!!! Δεν θα συνηστουσα χαρτονι καθως μπορειτε ευκολα να αρπαξετε και φωτια!!!. Το σωστο είναι κατι που να μην αρπαζει ευκολα από μικρη αποσταση, όπως ξυλο που χρησιμοποιει στο βιντεο.

Συνδεση της βασης στη σκουπα. Η σκουπα παιζει σημαντικο ρολο διοτι ρουφαει το σχεδόν λιωμενο πλαστικο και αποτυπώνεται η παραμικρη λεπτομερεια.

Θερμενουμε το πλαστικο σε μια πηγη. Εγω χρησιμοποιησα το ματι κουζινας σε αποσταση 10 εκατοστών και με προσοχη μην μου αρπαξει το χαρτονι. Μολις αρχισει το πλαστικο να κουρμπαρει από την ζεστη ειμαστε ετοιμοι για τράβηγμα. Βαζουμε να δουλεψει η σκουπα, ακουμπάμε την βαση με το πλαστικο στην βαση στο στομιο της σκουπας και εχουμε μια νεα vacuform καλυπτρα.
Για την ακριβεια εφτιαξα αρκετες δοκιμαστικες μεχρι να βρω το καταλληλο υψος του καλουπιού στη βαση ετσι ωστε να αποτυπωθουν ολες οι λεπτομέρειες. Τελικα αφου κατεληξα εφτιαξα τρεις για την περιπτωση που αποτυχω στο κοψιμο.

Κοψιμο και εφαρμογή στο μοντελο να δουμε τι καναμε. Μπορω να πω ότι είμαι πολύ παραπανω από ικανοποιημένος.

Συγκριση vacuform με academy

Και περεταίρω κοψιμο για να μεινει ανοιχτη στο τελος

Πιστευω βρηκα πλεον τη λυση για ότι καλυπτρα δεν μου αρεσει. Και εχω κατι airfix-ιες από το 1970 που πλεον δεν θα είναι πρόβλημα η καλυπτρα τους.