Αποστολέας Θέμα: FM-1 Wildcat (Academy 1/72)  (Αναγνώστηκε 12538 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθηνα
  • The 3rd Caveman
FM-1 Wildcat (Academy 1/72)
« στις: Δεκεμβρίου 17, 2013, 12:30:17 πμ »
Η δικη μου συμμετοχη στο group build θα είναι με το Wildcat της Academy.

Click to see the original size. Click to see the original size.

To κιτ μας δινει ένα F4F-4 wildcat, με την αφαίρεση όμως των 2 πυροβολων από τις πτέρυγες μπορούμε ευκολα να αναπαριστήσουμε ένα FM-1 Wildcat, την εκδοση δηλαδή που κατασκευαζε η General Motors.

Το αεροσκάφος που θα αναπαραστήσω είναι το παρακατω, ένα FM-1 αγνωστης εκπαιδευτικης μοιρας εν ετη 1943 με την τριχρωμη παραλλαγη.

Ξεκινησα με πριτσινωμα ολου του αεροπλάνου

Στη συνεχεια βλέποντας την αποψη της academy για κοκπιτ, αφαιρεθηκε η πλατη του για να φτιαχτει ολο από την αρχη.

Και το κοκπιτ από την αρχη με χρησιμοποιηση διαφορων πανταπρασινων φυλλων πλαστικου. Δεν είναι απολυτα ακριβες, αλλα τουλάχιστον μοιαζει.

Στην αρχη ξεκινώντας το ψαξιμο για το μοντελο, πιστευα ότι το συγκεκριμενο αεροπλανο που επελεξα, ηταν F4F-4, λογω λανθασμένων λεζαντων στο ιντερνετ και τελευταια στιγμη ανακαλυψα ότι ηταν FM-1 λογω των πανελ στην κατω πλευρα των πτερυγων. Οποτε εγινε και η εξαφανιση των πανελ των εξτρα πολυβόλων και χαρακτηκαν/πριτσινωθηκαν τα αντιστοιχα για τα FM-1.

Dry fit για το κοκπιτ και στην τελευταια φωτογραφια φαινονται τα πανελ των εξωτερικων πολυβόλων στοκαρισμένα

Τελος να πω ότι είμαι σε δοκιμες για να φτιαξω vacuform καλυπτρα καθως αυτή του κιτ, ακομα και αν την κοψω για να το κανω καμπριο, είναι πολύ χοντρη και παταει στην ατρακτο πολύ πιο ψηλα από ότι πρεπει. :twisted:

Σχολια παντα ευπρόσδεκτα
Συνεχιζεται.. ::salut::
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
Απ: FM-1 Wildcat (Academy 1/72)
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 17, 2013, 02:10:55 πμ »
Νώντα αν πω υπέροχο κόκπιτ ,θα είναι λίγο !!!Μπράβο φίλε ,το απογείωσες ήδη!

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Moderator
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 17, 2013, 07:48:54 πμ »
Α καλά, θα μας ξεκάνετε εσείς... ρε τι cockpit είναι αυτό!!! Απίστευτος...
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 17, 2013, 10:05:14 πμ »
Σταματη και Γιωργο σας ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια.  ::salut::
Ομολογω βεβαια οτι οι φωτογραφιες δεν ειναι και οτι καλυτερο γιατι ειναι απο κινητο τραβηγμενες. Θα βγαλω καλυτερες σημερα.

Αν εχει κανεις καμια πληροφορια παραπανω για το συγκεκριμενο wildcat που φτιαχνω, ειναι ευπροσδεκτη.  ::salut:: ::salut:: ::salut::
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 17, 2013, 04:27:01 μμ »
Tόσο απλά έφτιαξες ένα καινούργιο κόκπιτ και πριτσίνωσες όλο το μοντέλο????
ʼντε με τις υγείες μας....
Κανένα βιβλίο για Wildcat έχεις? :wink:
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3/4 of a mile...
  • One more Fighter Fling Maniac and Tomcat Fanatic
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 17, 2013, 10:57:19 μμ »
Εξαιρετική δουλειά στο cockpit Νώντα!  ::101:: ::101::

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 17, 2013, 11:45:36 μμ »
Γιωργο και Ανδρεα σας ευχαριστω πολύ  ::salut:: ::salut:: ::salut::

Tο κιτ εως τωρα μου εχει παρει 4 βραδια (2-3 ωρίτσες ημερησίως) για πριτσινωμα και την κατασκευη του κοκπιτ. Το πριτσινωμα ηταν πανευκολο, αρκει να εχεις σχεδιασει με μολυβι τις γραμμες που θα ακολουθήσεις. Τωρα για το κοκπιτ ας είναι καλα οι φωτογραφιες που βρηκα στο ιντερνετ από το 32αρι της Trumpeter και το 72αρι βελτιωτικο της Aires. Εβλεπα και εφτιαχνα μετρώντας συνεχως διαστασεις για να εχω καλη εφαρμογη. Είναι πολύ πιο ευκολο απ'οτι φαινεται.

Εβγαλα καλυτερες φωτογραφιες από το κοκπιτ μια που σημερα δεν ασχοληθηκα μαζι του.

Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Και οι πτέρυγες που μετατραπηκαν από του F4F-4 σε FM-1 στοκαροντας με κυανοακρυλικη τα πανελ των εξωτερικων πολυβόλων και χαρασοντας νεα στην κατω πλευρα.

Click to see the original size.

::salut::
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 17, 2013, 11:56:04 μμ »
Μία ερώτηση Νώντα σχετικά με τον πίνακα οργάνων. Στην περίμετρο των οργάνων έβαλες κάτι εσύ και φαίνεται υπερυψωμένη;

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 18, 2013, 12:21:42 πμ »
Μία ερώτηση Νώντα σχετικά με τον πίνακα οργάνων. Στην περίμετρο των οργάνων έβαλες κάτι εσύ και φαίνεται υπερυψωμένη;

Να πω την αληθεια Ανδρεα, ηταν κατι που τυχαια το ειχα παρατηρησει παλαιοτερα σε άλλες κατασκευες κατά την ιδια διαδικασια αλλα τωρα ηθελα να το δοκιμασω εσκεμμενα κ μαλλον είναι οκ στο βαθμο που χρειαζεται για την κλιμακα.
Αφου εκανα τις τρυπες για τα οργανα, δεν ετριψα τα περισσεύματα που δημιουργηθηκαν ετσι ώστε να φαινεται σαν το πλαισιακι που εχουν γυρω τους. Ελπιζω να φανει σωστα και με το στεγνο πινελο. Υποψιν οτι αυτή η πλευρα που φαινεται στις φωτογραφιες, είναι η πλευρα που κοιταγα όταν τρυπαγα. Από την πισω πλευρα τα περισσεύματα ηταν πολύ περισσοτερα και φυσικα εξαληφθηκαν για να κολλησει το κομματι.  ::salut::

Edit   ::arrowred::  To ιδιο φαινομενο φαινεται και στην πλατη του κοκπιτ που παλι δεν εχω τριψει από αυτή την πλευρα μετα το τρυπημα (γιατι δεν με ενδιεφερε, λογω του ότι δεν θα φαινοταν)
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 18, 2013, 12:25:39 πμ »
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Νομίζω είναι ωραία λεπτομέρεια και όπως είπες με στεγνό πινέλο θα αναδειχθεί μια χαρά. Καλή συνέχεια! ::salut::

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 18, 2013, 12:28:59 πμ »
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Νομίζω είναι ωραία λεπτομέρεια και όπως είπες με στεγνό πινέλο θα αναδειχθεί μια χαρά. Καλή συνέχεια! ::salut::

::salut:: ::salut:: ::salut::
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 30, 2014, 09:47:13 μμ »
Συνεχεια με το wildcat

Τρυπηθηκαν οι αεραγωγοι (?) στις πτέρυγες

Ασχοληθηκα λιγο με τον κινητηρα, προσθετοντας λιγη λεπτομερεια με λεπτο συρματακι χαλκου και κομματια πλαστικου, βαφτηκε με chainmall της citadel για βασικο κι εκανα wash με το ζουμι της ΑΚ το οποιο είναι καταπληκτικο.

Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Βαφτηκε και το κοκπιτ και εγινε wash. Mε την δαχτυλια στην μπουκαλα μην ασχοληθείτε, δεν θα φαινεται  ::glossa::

Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Τελος, συναρμολογηθηκε μεσα σε λιγοστο χρονο και περιμενει υπομονετικα να δεχτει στοκο στις ενωσεις

Συνεχιζεται  ::salut::
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος thunderflash

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 30, 2014, 09:50:19 μμ »
 ::good_job_smilie::
....Το πουλακι τσιου,το γκολακι πιου,το μοντελακι τι;......

Αποσυνδεδεμένος Wild Bill

• KEEP MODELLING
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΠΑΤΡΑ
  • Αντε γεια!!!!!
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 30, 2014, 09:59:58 μμ »

Tο κιτ εως τωρα μου εχει παρει 4 βραδια (2-3 ωρίτσες ημερησίως) για πριτσινωμα και την κατασκευη του κοκπιτ.

Nωντα παραδεξου το.......παιρνεις αναβολικα  :wink:

Η δουλεια σου μεχρι τωρα ειναι απλα απιστευτη.Καλη συνεχεια με τον Αγριογατο σου

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 30, 2014, 10:04:42 μμ »
Πολυ ωραια δουλεια και στο cockpit και στον κινητήρα και στο πριτσίνωμα.  ::kerasma::

Αποσυνδεδεμένος raziera

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Κωστας
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 30, 2014, 10:22:49 μμ »
Πολυ ομορφη δουλεια... Καλλιτεχνης.
Καλη συνεχεια.

::salut:: Κωστας

Αποσυνδεδεμένος alex83

• IPMS HELLAS 1315
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Fail to prepare is prepare to fail...
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 30, 2014, 10:28:17 μμ »
Νώντα πολύ ωραία δουλειά το μεταμόρφωσες το 72αρακι! ::salut::
Aλέξανδρος Μαρίνος
FB: AlexSMT
Instagram:alexscalemodeltherapy

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Moderator
  • Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 30, 2014, 10:38:55 μμ »
Φοβερή δουλειά. Καλή συνέχεια με τα βαψίματα!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 30, 2014, 10:46:54 μμ »
Πολύ ωραία δουλίτσα Νώντα γενικά και ειδικά στο κόκπιτ αλλα αυτός ο κινητήρας δεν άξιζε τη δουλειά που του έριξες! Οι κύλινδροί του μοιάζουν περισσότερο με... μονωτήρες για κολώνες της ΔΕΗ παρά με κινητήρα! Γνώμη μου είναι πως πρέπει να αντικατασταθεί γιατί "ρίχνει" την όλη προσπάθεια... :roll:

Αποσυνδεδεμένος nosdio

• Scale 1/35
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 31, 2014, 04:40:27 πμ »
Ετσι για τη πλακα σου εκανες κοκπιτ και ολα τα συναφη...τι να πω, ωραιος απλα!!
Το πριτσινωμα πως το κανεις...μινι οδηγος? ::glossa::

Καλη συνεχεια ευχομαι αν και τη φανταζομαι.. :wink:

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 31, 2014, 09:26:43 πμ »
Παιδια σας ευχαριστω ολους σας για τα καλα σας λογια, να'στε καλα ολοι.  ::salut::

αυτός ο κινητήρας δεν άξιζε τη δουλειά που του έριξες! Οι κύλινδροί του μοιάζουν περισσότερο με... μονωτήρες για κολώνες της ΔΕΗ παρά με κινητήρα! Γνώμη μου είναι πως πρέπει να αντικατασταθεί γιατί "ρίχνει" την όλη προσπάθεια... :roll:

Νικο εχεις απολυτο δικιο, οταν πρωτοειδα τον κινητηρα, μου εφερνε σε πολλαπλα αμορτισερ αυτοκινητων στην 1/24  :mrgreen: ::glossa:: Παρα την ξενερα ειπα να προσπαθησω με οτι εχω, πιστευω δεν αξιζει να βαλεις το οποιοδηποτε βελτιωτικο σε ενα τετοιο κιτ. Εχει κ αλλες παραληψεις και απλοικοτητες. Το θεωρω ξεπετα ετσι κι αλλιως, δεν ειναι στη θεματολογια μου  ::glossa::  :mrgreen: ::salut::

Το πριτσινωμα πως το κανεις...μινι οδηγος? ::glossa::

Γιαννη το πριτσινωμα το κανω με το πριτσινωτηρι της trumpeter  :evil: :?, συνηθως με ελευθερο χερι, αφου πρωτα εχω σχεδιασει με μολυβακι γραμμες για τα πριτσινια σε ατρακτο και πτερυγες. Πολυ ευκολο και πολυ γρηγορο, σε σχεση με το να χρησιμοποιεις ταινιες κτλ για να πριτσινωσεις στην ευθεια.   ::salut::
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 31, 2014, 10:24:33 μμ »
Συνεχεια λοιπον με ένα σημαντικο σταδιο της κατασκευης. Επειδή λοιπον η καλυπτρα που εδινε η academy είναι και χοντρη και δεν εχει και πολύ διαυγεια, ελεγα να την κοψω και να αναπαριστήσω το αεροπλανο με ανοιχτη καλυπτρα. Με δοκιμες όμως που εκανα πριν προχωρήσω σε κοψίματα διαπιστωνα ότι η καλυπτρα ανοιχτη παταγε πολύ ψηλα στην ατρακτο, λογω του ότι ηταν πολύ χοντρο το πλαστικο. Μετα από μια γρηγορη ερευνα σε διαφορα site, forum και στο you tube κατεληξα στο να φτιαξω μια δικη μου καλυπτρα vacuform.

Για να μην πολυλογω, το βιντεο που ειδα και μου εδωσε κινητρο είναι το παρακατω. Ο τυπος τα λεει όλα αναλυτικα. Αρκετα ευκολο.

::arrowred::

Κατεληξα λοιπον στο να φτιαξω μια ακομη πιο απλοικη μορφη της βασης από το βιντεο, χρησιμοποιωντας μακετοχαρτο και μεταλλικο πλεγμα. Στις γωνιες όλα κολληθηκαν μεταξυ τους με ατλακολ

Από την κατω μερια επειδή δεν βρηκα ανταπτορα ιδιας διατομης με το σωληνα της σκουπας μου, βρηκα έναν χαρτινο κυλινδρο από ταινια αριθμομηχανης και επειδή και παλι ηταν η διατομή μεγαλυτερη στην ενωση με την σκουπα, σφραγησα το κενο που παρουσιαστηκε με ταινια.

Διαφανο πλαστικο, επειδή δεν βρηκα διαθεσιμο από την evergreen, προμηθευτηκα από το πλαισιο διαφανα φυλλα από PVC, τα οποια βγαινουν σε μέγεθος λιγο παραπανω από μια σελιδα Α3 και περιεχονται 5 τετοια στην συσκευασια. (περιπου 3,5 ευρω κοστιζαν)

Η βαση που συγκρατει το φυλλο πλαστικου, φτιαγμενη από πολύ σκληρο χαρτονι-ραντισμενο ελαφρα με νερο- και με clips για να το συγκρατουν στη θεση του.

Προσοχη!!! Δεν θα συνηστουσα χαρτονι καθως μπορειτε ευκολα να αρπαξετε και φωτια!!!. Το σωστο είναι κατι που να μην αρπαζει ευκολα από μικρη αποσταση, όπως ξυλο που χρησιμοποιει στο βιντεο.

Συνδεση της βασης στη σκουπα. Η σκουπα παιζει σημαντικο ρολο διοτι ρουφαει το σχεδόν λιωμενο πλαστικο και αποτυπώνεται η παραμικρη λεπτομερεια.

Θερμενουμε το πλαστικο σε μια πηγη. Εγω χρησιμοποιησα το ματι κουζινας σε αποσταση 10 εκατοστών και με προσοχη μην μου αρπαξει το χαρτονι. Μολις αρχισει το πλαστικο να κουρμπαρει από την ζεστη ειμαστε ετοιμοι για τράβηγμα. Βαζουμε να δουλεψει η σκουπα, ακουμπάμε την βαση με το πλαστικο στην βαση στο στομιο της σκουπας και εχουμε μια νεα vacuform καλυπτρα.

Για την ακριβεια εφτιαξα αρκετες δοκιμαστικες μεχρι να βρω το καταλληλο υψος του καλουπιού στη βαση ετσι ωστε να αποτυπωθουν ολες οι λεπτομέρειες. Τελικα αφου κατεληξα εφτιαξα τρεις για την περιπτωση που αποτυχω στο κοψιμο.

Κοψιμο και εφαρμογή στο μοντελο να δουμε τι καναμε. Μπορω να πω ότι είμαι πολύ παραπανω από ικανοποιημένος.

Συγκριση vacuform με academy

Και περεταίρω κοψιμο για να μεινει ανοιχτη στο τελος

Πιστευω βρηκα πλεον τη λυση για ότι καλυπτρα δεν μου αρεσει. Και εχω κατι airfix-ιες από το 1970 που πλεον δεν θα είναι πρόβλημα η καλυπτρα τους.

::salut:: ::salut:: ::salut::

Νώντας

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 31, 2014, 10:32:26 μμ »
Πολύ ωραίος Νώντα! Είναι κάτι που όλο λέω να δοκιμάσω αλλά πάντα σταματάω ...τελικά ίσως είναι πιο απλό απ'όσο φαίνεται. Παρεμπιπτόντως έφτιαξες το αντίγραφό πάνω από την "μαμα" καλύπτρα και παρόλα αυτά κάθεται κανονικά πάνω στο μοντέλο; Θα περίμενα ότι θα ήταν λίγο μεγαλύτερη έτσι.

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 31, 2014, 10:42:05 μμ »
Ανδρεα είναι ελαχιστα μεγαλυτερη η vac καλυπτρα από την μαμα. Στην συγκεκριμενη περιπτωση αυτό ηθελα, διοτι η academy την καλυπτρα την εδινε ένα με την ατρακτο, δηλαδή ηταν στο ιδιο υψος ακριβως, ενώ στην πραγματικοτητα είναι ένα κλικ πιο ψηλα για να μπορει να συρεται και να ανοιγει χωρις να βρισκει στην ατρακτο.
Επισης προσφατα διαπιστωσα ότι και η pavla κανει ακριβως το ιδιο, καθως μια vac καλυπτρα που αγορασα είναι αρκετα πιο μεγαλη από την μαμισια και ουσιαστικα είναι αχρηστη. Παω πλεον για βελτιωση και vacuforming της μαμας heller.
Ένα άλλο tip είναι το παχος του πλαστικου. Αυτό που αγορασα εγω είναι 1mm οποτε και που είναι μεγαλυτερη, ουσιαστικα δεν διακρινεται η διαφορα με την μαμισια λογω του μικρου παχους. 
Δοκιμασε το, αξιζει και με το παραπανω ::salut::
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 31, 2014, 10:47:01 μμ »
 Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Καλή συνέχεια. ::salut:: ::salut::

Anytime Baby....!!