Αποστολέας Θέμα: Επαναχάραξη γραμμώσεων  (Αναγνώστηκε 1953 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Τρίπολη
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
Επαναχάραξη γραμμώσεων
« στις: Νοεμβρίου 09, 2011, 01:09:24 μμ »
Καλημέρα σέ όλους , είμαι νέο μέλος στό forum , οπότε εάν κάνω κάτι λάθος ζητάω συγγνώμη ...
 Μετά από 15 χρόνια ( καί αφού τά παιδιά μεγάλωσαν αρκετά ώστε νά μήν βάζουν χέρι στά μοντελα ) αποφάσισα νά ασχοληθώ ξανά μέ αυτό το υπέροχο χόμπι ....
 Από τά πολλά κίτ πού έχω στόκ από τότε αποφάσισα νά κάνω αρχή μέ τό RF-84F τής Heller . Οπως θά ξέρετε ήδη τό κίτ αυτό έχει έχει μιά πολύ ενοχλητική υπερυψωμένη γράμμωση , κάτι πού θέλω νά αλλάξω . Μιάς καί ή μάνα μου αποφάσισε νά πετάξει όλα τά περιοδικά σχετικά μέ τό χόμπι , όταν εγώ παντρεύτηκα , μήπως μπορεί νά μου δώσει κάποιος τά φώτα τού όσο αφορά την τεχνική καί τα υλικά για τήν επαναχάραξη γραμμώσεων ???
Ευχαριστώ , καλημέρα σε όλους σάς .

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: Επαναχάραξη γραμμώσεων
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 09, 2011, 01:21:47 μμ »
Καλώς ήρθες πίσω στο υπέροχο αυτό χόμπυ.

Προσωπικά σου προτείνω να μην ξεκινήσεις με το πρώτο μοντέλο τις επαναχαράξεις. Πάρε κάτι απλό, πχ το Spitfire MkI της Airfix στην 1/72 και κοίτα να το διασκεδάσεις και να του πάρεις τον αέρα. Χρειάζεται χρόνος. Μετά σιγά σιγά όλα θα έρθουν μόνα τους.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος staticjim

• 3 Birds sitting ......
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: UK , Manchester
  • Sotiropoulos Dimitris
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 09, 2011, 01:32:58 μμ »
Φιλε μου θα συμφωνησω απολυτα με το γκοντογκιο και ενας κυριος λογος ειναι γιατι το RF-84 ειναι σπανιο κιτ και επειδη δεν εχεις την εμπειρια με το χαραγμα ειναι κριμα να το χαλασεις γιατι μετα που θα το βρεις να το ξαναπαρεις ? Και αν το βρεις θα ειναι πανακριβο.
Ενω με ενα αλλο πολυ φηθνο κιτακι η ερφιξ η χελερακι κανεις την προπονηση σου και μολις δεις οτι τα καταφερνεις τοτε βουρ στο RF  :D

Παρε και μερικα σαϊτ για μελετη  :wink:

http://www.aircraftresourcecenter.com/TnT_Archives/Scribing.htm

http://www.swannysmodels.com/Scribing.html

http://www.clubhyper.com/reference/rescribingda_1.htm

http://mikeashey.com/AIRCRAFT%20ARTICLE%20%20PDF%20FILES/SCRIBING-AIRCRAFT-PANEL-LINES.pdf

http://www.ipmsstockholm.org/magazine/1999/11/stuff_eng_tech_scribing.htm

Καλη επυτιχια !

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Τρίπολη
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 09, 2011, 05:10:30 μμ »
Ευχαριστώ πολύ γιά τίς άμεσες απαντήσεις . Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δέν έχω δεί καλά καλα τί έχω και τί όχι από το μοντελιστικό εργαστήριο μού . Μένω στήν επαρχία καί ή αγορά υλικών είναι ένα θέμα . Εχω μπροστά μου τά F1 , T-33 , A7 , RF84f , καί δέν είμαι ακόμα σίγουρος αν θα βάλω κάποιο μπρός ... ή ιδέα νά κάνω ζέσταμα με κάποια κίτ πιό απλα είναι σωστή . Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δέν σταμάτησα νά μοντελάρω υπό μία έννοια , λόγω επαγγέλματος ( οδοντοτεχνίτης ) μέ τό μόντελισμό ζώ εγώ καί ή οικογένεια μου εδω καί 20 χρόνια . τίς επόμενες μέρες θά ποστάρω φώτο από κάποια μοντέλα που είχα κάνει αρχές τού 90 !!! κάθε κριτική δέκτή ...

Αποσυνδεδεμένος mixalis

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ (ΚΑΛΑΜΑΚΙ)
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 12, 2011, 07:35:58 μμ »
Κυριε οδοντεχνιτα.... ΝΟΜΙΖΩ εχεις τα καταληλα εργαλια (αυτα για καθαρισμο πετρας). Ενας απλος τροπος ειναι να χαραξεις τη γραμμωση με οδηγο την υπερυψωμενη, και μετα την αφαιρεις.

Αποσυνδεδεμένος tony PRO

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Kρήτη
  • models modes!
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 17, 2011, 06:49:44 μμ »
To καλύτερο που βρήκα μόνος μου, χωρίς να χρειάζεται να βασίζομαι σε χάρακες και να μπαλώνω όσες γραμμώσεις γίναν χαρακιές είναι:

Στις μεγάλες επιφάνειες και γερές επιφάνειες του μοντέλου, χαράζω κατευθείαν. Στις καμπυλωτές και δύσκολες, συναρμολογώ και περιμενω να στεγνώσει, μέχρι που να μου επιτρέπει να το πιάνω καλά με το χέρι [απαιτεί σταθερότητα].
με το απλό σετ νηστεριών-μινι κεφαλών
Διαλέγω αυτά με την κοντή  ακμή, ανθεκτική  δηλαδή και άκαμπτη επιφάνεια + αυτά που κάνουν ένα μικρό  τσάκισμα πριν την μύτη,για να μου επιτρέπει να βλέπω απο παντού το τι γρατζουνάω
Το γυρνάω να κοιτάει 180 αντιθετα απο οτι το κρατάω συνήθως για κοπή (νομιζω το ειδα και σε μια απο τις οδηγιες ανωθεν),έτσι ωστε να μη βυθίζεται με την κοφτερή επιφάνεια και ΣΚΑΒΕΙ.
ΚΑι αρχίζω το χρατσα χρούτσα. Η τεχνική βολεύει μιας και δεν ξεφεύγει ούτε εκτος γράμμωσης και δεν προκαλεί νευρώσπαστες κινήσεις. ʼσε που μπορείς να κάνεις και κυκλάκια χωρίς βοήθεια. Εκεί θέλει τις πιο μακρουλές νυστεροκεφαλές νομίζω.

Συγνώμη άμα σας κούρασα, μα είναι περίπτωση που τελειώνεις σχεδόν κατ'ευθείαν και είναι όλα ομοιόμορφα.  Σαν.. γαρνιτούρα, έχεις και τις πλακουτσωτές κεφαλές για να καθαρίζεις ότι μένει. Θέλει λίγα εξαρτήματα και απλως προετοιμασία. Κάνει και την επαναχάραξη λιγότερο %^&*(() χωρίς να σπανε καρποί, στραβώνεσαι και να έχεις χέρι χειρουργού, πλην τα εργαλεία του. Πιστεύω σε γλυτώνει δε και απο τα  εξαρτήματα-βασανισμού του οδοντιάτρου, με το συμπάθειο.