Αποστολέας Θέμα: Γυαλιστερό Βερνίκι Humbrol ή παρκετίνη;  (Αναγνώστηκε 6694 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Γυαλιστερό Βερνίκι Humbrol ή παρκετίνη;
« στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 10:21:50 πμ »
Καλημέρα παίδες.
Το 737 βρίσκεται στα τελικά στάδια και είμαι έτοιμος να το περάσω βερνίκι. Μέχρι τώρα όλα τα προηγούμενα μοντέλα μου τα έχω περάσει με παρκετίνη με πινέλο.  Καλό το αποτέλεσμα δε λέω αλλά η παρκετίνη δεν είναι εντελώς διαφανής και σε μερικά σημεία έχει χτίσει, πράγμα που παρατήρησα όμως αφού είχε στεγνώσει.
Έτσι αυτή τη φορά σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω γυαλιστερό βερνίκι της Humbrol το οποίο θα περάσω με τον αερογράφο.
Σε δοκιμή που έκανα σε ένα παλιό μοντέλο παρατήρησα ότι (το πρώτο χέρι τουλάχιστον) δεν μου έδωσε τη γυαλάδα που θέλω.
Σε κάποια σημεία που επέμενα με τον αερογράφο γυάλισε μεν αλλά φαίνεται σαν να έχτισε.
Το βερνίκι το αραίωσα 1:1 με το διαλυτικό της Humbrol για τα χρώματα σμάλτου σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η ίδια η Humbrol.
Βέβαια δεν λέει αναλογία διάλυσης όπως λέει στα χρώματα αλλά απλά "suitably deluded".
Η πίεση που χρησιμοποίησα ήταν 15psi (working pressure).

1. Τι μπορεί να έκανα λάθος και δεν γυαλίζει;  Στο Internet διάβασα ότι το βερνίκι θέλει λιγότερη πίεση για να φτάνει υγρό στο μοντέλο.  Πόσο λιγότερη; 10psi; Πιο λίγο;
2. Εάν ψεκάσω παρκετίνη θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα από το να την περάσω με το πινέλο; (καλά, μη βαράτε!).  Αδιάλυτη απ'ότι έχω διαβάσει σε άλλα θέματα, αλλά με τι πίεση; Χαμηλή ή υψηλή;

Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ.
Γιώργος
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος DJ ANAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Nürnberg/FRANKEN/ΣΕΡΡΕΣ
  • Χοντος Αναστασιος
Απ: Γυαλιστερό Βερνίκι Humbrol ή παρκετίνη;
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 11:22:08 πμ »
Καλημερα Γιωργο.
Αφου εχεις αερογραφο,ψεκασε την παρκετινη οπως ειναι χωρις να την δυαλισεις και με πιεση 1,0bar.Προσοχη θελει μονο στο ψεκασμα να μην σου κανει τρεξιματα.Το πρωτο χερι απο αποσταση περ.30εκ. και μετα τουλαχιστον αλλα δυο/τρια χερια απο αποσταση 10-15εκ.
Οταν αραιωνεις το βερνικι 1-1 σμαλτου αλλα και αλκοολουχα....Tamiya-Gunze.......για καλο αποτελεσμα τουλαχιστον 4-5 χερια.
Τασος ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 12:48:59 μμ »
Εγώ δεν θα ψέκαζα παρκετίνη σε λευκό μοντέλο. Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να σου το κιτρινίσει με το χρόνο... Και το Humbrol μπορεί να σ'το κάνει αυτό.... Καλύτερα γυαλιστερό λευκό ακρυλικό της Gunze από την αρχή....

Αποσυνδεδεμένος phantomakias

• DUM SPIRO MODELARUM MODELARUM ERGO SUM
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: αθηνα
  • PHANTOM PHOREVER / ...ΟΛΑ HAFif
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 12:57:42 μμ »
Εαν το 737 ειναι λευκο ΞΕΧΝΑ τ Χαμπρολ
Θα κιτρινισει 100% και σχετικα συντομα.
Μονο ακρυλικο βερνικι (Gunze ή Tamiya)
Η παρκετινη ισως κι αυτη κιτρινισει μακροπροθεσμα (Λονγκ σαιν , η Future δεν ξερω)

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 01:03:09 μμ »

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 01:06:59 μμ »
Λευκό;  Κατάλευκο είναι... Και βγήκε και ωραίο λαμπερό λευκό. Θα είναι κρίμα να σκουρίνει έστω και λίγο.
Το Humbrol βέβαια είναι η νέα σύνθεση και σύμφωνα με την Humbrol δεν κιτρινίζει... Έτσι λένε βέβαια. Τους πιστεύουμε;...
Παρκετίνη μάλλον δεν θα παίξει γιατί σκουραίνει το άσπρο αρκετά.  Θα το δείτε και από κοντά στο 767 και το 320...

ʼντε τώρα να βρω ακρυλικό βερνίκι μόλις 6 μέρες πριν την έκθεση και χωρίς να μπορώ να πάω κέντρο...
Να έχει ο Γρηγόρης άραγε;...

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παίδες...
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 01:59:02 μμ »
Εχω μοντέλο όλο RLM76 φιαγμένο πριν από 8 χρόνια και η παρκετίνη ΔΕΝ έχει κιτρινίσει. Πιστεύεται αλήθεια οτι το προϊόν αυτό, που περνάει καθημερινό έλεγχο από χιλιάδες μανιοκαταθλιπτικές νοικοκυρές, θα ήταν σε κυκλοφορία αν κιτρίνιζε;
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 02:18:36 μμ »
Εχω μοντέλο όλο RLM76 φιαγμένο πριν από 8 χρόνια και η παρκετίνη ΔΕΝ έχει κιτρινίσει. Πιστεύεται αλήθεια οτι το προϊόν αυτό, που περνάει καθημερινό έλεγχο από χιλιάδες μανιοκαταθλιπτικές νοικοκυρές, θα ήταν σε κυκλοφορία αν κιτρίνιζε;

Γιώργο

η παρκετίνη -αν μη τι άλλο - δεν τα .....πάει καλά με επόμενες διαδικασίες weathering

Αποσυνδεδεμένος HARTMANN7

• MC crew
  • Scale 1/35
  • In Cats We Trust
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 04:32:30 μμ »
Γιώργο (giorgossd) να σου πω την αλήθεια εμένα η παρκετίνη όπου την χρησιμοποίησα σε λευκό...Και τα μοντέλα ηταν εκτός βιτρίνας η κάτι τετοιο..Δν μου τα κιτρίνησε..
Στο μόνο που μου εμφανίστηκε κιτρινίλα ήταν στις χαλκομανίες του Όλυμπου της Χασεγκάβα.....
Γενικά οτι μοντέλο έχω περάσει με παρκετίνη (Long Shine) δν έχει πρόβλημα μέχρι τώρα.....

Δν είμαι παντεμένος...αλλά δν διαφωνώ με τπτ!!(Την παρκετίνη απο την μάνα μου την έκλεψα)!!!!!! :mrgreen:
Γιώργος Γιαννόπουλος.
IPMS 1282

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 10:14:13 μμ »
Λοιποοοοοόν...
Έχοντας τα 2-3 πρώτα μου μοντέλα (Sobelair 737, Swissair DC9, Austrian 319) τα οποία δεν μου βγήκαν 100% όπως τα ήθελα και δεν είχα περάσει και παρκετίνη στο τελείωμα, έγιναν πειραματό-μοντέλα...

Στο ένα (737) ψέκασα αδιάλυτη παρκετίνη Long Shine στα 10psi.  Στέγνωσε καλά και σε 10 λεπτά μπορούσα να το ακουμπήσω χωρίς να αφήνει σημάδι.  Γυάλισε ωραία, ενώ δεν παρατήρησα σοβαρή αλλαγή στο χρώμα. Σημείωση εδώ βέβαια ότι είχα ήδη περάσει παρκετίνη σε αυτό το μοντέλο πριν τις χαλκομανίες, οπότε η αλλαγή χρωματισμού αναφέρεται στην τωρινή κατάσταση πριν και μετά.

Στο άλλο (DC9) ψέκασα γυαλιστερό βερνίκι σμάλτου της Humbrol διαλυμένο 1:1 με το διαλυτικό της εταιρίας και με πίεση 10psi.
Αυτό δεν έχει στεγνώσει ακόμα εντελώς (30λεπτά τώρα).  Λογικά θα χρειαστεί κάποιες ώρες.  Η ιδιαιτερότητα σε αυτό το μοντέλο είναι ότι το μισό είναι βαμμένο με μεταλλικό ασημί χρώμα.

Και στους δύο ψεκασμούς χρησιμοποίησα φαρδιά δέσμη και από κοντινή απόσταση (~10εκ) αλλά με γρήγορες κινήσεις, ενώ στην άτρακτο με πιο αργές και πιο στενή δέσμη ώστε να βλέπω το βερνίκι να γυαλίζει πάνω στο μοντέλο.  Δεν δάκρυσε τίποτα από τα δύο.  Μάλλον αυτή τη φορά τα ψέκασα σωστά.

Όταν στεγνώσει εντελώς και το δεύτερο μοντέλο και θα μπορώ να το πιάσω θα ποστάρω πιο γυάλισε περισσότερο και πιο φαίνεται πιο διαφανές και πιο ωραίο στο μάτι.

Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 10:57:51 μμ »
Γιώργο ευχαριστούμε για τις δοκιμές!

Εγώ τι να πω. Θα φέρω στην έκθεση το υπερSkyraider να το δείτε από κάτω. Εμένα κίτρινο δε μου φαίνεται αλλά ως γνωστό με τα χρώματα είμαι και λίγο γκάου...

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 11:23:52 μμ »
Στέγνωσε και το βερνίκι στην αφή.  Με ΕΝΑ χέρι το κάθε υλικό.
Νικητής (για μένα) η Παρκετίνη!!!! (Αναμενόμενο).
Δεν μυρίζει, στέγνωσε πιο γρήγορα, άπλωσε καλύτερα αν και ήθελε πιο γρήγορο χέρι, γυάλισε σε ολόκληρη την επιφάνεια με το 1ο χέρι, και καθαρίζεται εύκολα με Ajax. (Επιπλέον που σας έχει χτίσει, σκουπίστε προσεκτικά και ΑΠΑΛΑ με νοτισμένη σε νεράκι πατονέτα!)

Το βερνίκι σμάλτου βρωμάει, θέλει 24 ώρες να στεγνώσει ή 6 ώρες πριν πέσει κι' άλλο χέρι, συγχωρεί περισσότερα λάθη στον ψεκασμό, δεν γυάλισε σε ολόκληρη την επιφάνεια με το 1ο χέρι, και το καθάρισμα βρωμάει.
Και έχει ξαναειπωθεί: Παρκετίνη ~4 ευρώ το λίτρο, βερνίκι ~3.80Ευρώ τα 28ml !!!!!!!!
Ώσπου να δοκιμάσω τα αναφερθέντα ακρυλικά βερνίκια, το βερνίκι της Humbrol θα χρησιμεύει για τζαμάκια κτλ στο cockpit...

Για να δούμε αν θα επηρεάσει καθόλου το κατάλευκο... Αύριο. Τώρα νύσταξα...

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 11:34:04 μμ »
Στέγνωσε και το βερνίκι στην αφή.  Με ΕΝΑ χέρι το κάθε υλικό.
Νικητής (για μένα) η Παρκετίνη!!!! (Αναμενόμενο).
Δεν μυρίζει, στέγνωσε πιο γρήγορα, άπλωσε καλύτερα αν και ήθελε πιο γρήγορο χέρι, γυάλισε σε ολόκληρη την επιφάνεια με το 1ο χέρι, και καθαρίζεται εύκολα με Ajax. (Επιπλέον που σας έχει χτίσει, σκουπίστε προσεκτικά και ΑΠΑΛΑ με νοτισμένη σε νεράκι πατονέτα!)
Γιώργο, με όλο το συμπάθειο, αλλά ρε παιδί μου, πετάς κάτι μυστήρια για τις αποχρώσεις του λευκού, πλέκεις εγκώμια για την παρκετίνη, σα διαφήμιση απορρυπαντικού ένα πράμα, δεν ξέρω, αλλά έχω προβληματιστεί...
 ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::

Το βερνίκι σμάλτου βρωμάει, θέλει 24 ώρες να στεγνώσει...
Οταν το χρησιμοποιούσα, πριν από δέκα χρόνια, μεγάλο ρόλο έπαιζε και η υγρασία, μέρες με έντονη υγρασία έπαιρνε και 48 ώρες να στεγνώσει καλά. Φυσικά ο μεγάλος χρόνος στεγνώματος επέτρεπε σε όλες τις σκονίτσες της γειτονιάς να βρουν το δρόμο και να κολλήσουν στο μοντέλο μου :evil: Οπότε το κατάργησα!

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 11:44:18 μμ »

επιμένω, όπως λέει και το τραγούδι

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 12:41:13 πμ »
Παιδιά εγώ πιστεύω, πως αυτό που είδαμε κάποιοι στο μπουκάλι της παρκετίνης, (κίτρινοι λεκέδες) ειναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή στο μέλλον, να το δούμε πάνω στο όμορφο λευκό -μέχρι πρότινος- μοντέλο μας. Επίσης έχει πολύ μικρή αντοχή, και η αλήθεια είναι πως όποτε προσπάθησα να κάνω γουώς από πάνω της, (με σμάλτα εννοείται), τόπους -τόπους η παρκετίνη "πήγε περίπατο" στο τελικό σκούπισμα. :( Εγώ στο εξής θα την χρησιμοποιώ μόνο για επιδιορθώσεις διαφανών, και για το τελικό φινίρισμα μοντέλων που θέλω να μην είναι μάτ και τυχόν κιτρινίλα δεν θα φαίνεται...(δηλαδή σκούρα πρασινοκαφέ βαψίματα). Δεν είναι άχρηστο υλικό, αλλά δεν είναι και πανάκεια.  Μάλλον το ακρυλικό βερνίκι είναι η ασφαλέστερη λύση... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 10:06:16 πμ »
Παιδιά εγώ πιστεύω, πως αυτό που είδαμε κάποιοι στο μπουκάλι της παρκετίνης, (κίτρινοι λεκέδες) ειναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή στο μέλλον, να το δούμε πάνω στο όμορφο λευκό -μέχρι πρότινος- μοντέλο μας. Επίσης έχει πολύ μικρή αντοχή, και η αλήθεια είναι πως όποτε προσπάθησα να κάνω γουώς από πάνω της, (με σμάλτα εννοείται), τόπους -τόπους η παρκετίνη "πήγε περίπατο" στο τελικό σκούπισμα. :( Εγώ στο εξής θα την χρησιμοποιώ μόνο για επιδιορθώσεις διαφανών, και για το τελικό φινίρισμα μοντέλων που θέλω να μην είναι μάτ και τυχόν κιτρινίλα δεν θα φαίνεται...(δηλαδή σκούρα πρασινοκαφέ βαψίματα). Δεν είναι άχρηστο υλικό, αλλά δεν είναι και πανάκεια.  Μάλλον το ακρυλικό βερνίκι είναι η ασφαλέστερη λύση... ::salut::
Ρε παιδιά! Πάρτε μία σταγόνα ματ βερνίκι της Italeri-Vallejo-Xtracrylics-ότι άλλο ακρυλικό και αφήστε να στεγνώσει και θα δείτε πως ΔΕΝ είναι διαφανής. Με πάρα πολλά υλικά συμβαίνει αυτό, στο στόμιο της παρκετίνης στεγνώνει στο ίδιο σημείο μία μεγάλη ποσότητα για αυτό και φαίνεται κίτρινη, σε λεπτά στώματα δε έχει κανένα τέτοιο θέμα. Οσο για το αν θα κιτρινήσει με τον καιρό το ότι κιντρινίζουν οι σταγόνες στο στόμιο του μπουκαλιού δεν αποτελεί καν ένδειξη, οι σταγόνες στο στόμιο στέγνωσαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, από που εξάγεται στο συμπέρασμα πως το ίδιο υλικό απλωμένο σωστά θα κιτρινήσει με την πάροδο του χρόνου;

Τώρα στο θέμα της αντοχής. Πλην κάποιων γνωστών υλικών, όπως το Revell Color Mix, ΠΟΤΕ το wash δε μου έχει σηκώσει την παρκετίνη. Φυσικά wash δε σημαίνει κολυμπάω το μοντέλο, μόνο πάνω στις γραμμές ή όποια άλλα σημεία θέλω, επιλεκτικά και με προσοχή. Ειλικρινά απορώ πως καταφέρνετε και σηκώνεται η παρκετίνη...

Αποσυνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 10:23:46 πμ »

δεν λέει κάτι αυτό. Η παρκετίνη φτιάχτηκε για μάρμαρα, ξύλα, "παρκέ", δεν την έφτιαξαν για να γυαλίζει πλαστικά.
21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 10:25:54 πμ »
δεν λέει κάτι αυτό. Η παρκετίνη φτιάχτηκε για μάρμαρα, ξύλα, "παρκέ", δεν την έφτιαξαν για να γυαλίζει πλαστικά.
Μα εδώ μιλάμε για το αν κιτρινίζει ή όχι! Επίσης δε γυαλίζει πλαστικό αλλά το ΧΡΩΜΑ που είναι βαμένο το πλαστικό.

Αποσυνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 10:30:10 πμ »
Μα εδώ μιλάμε για το αν κιτρινίζει ή όχι! Επίσης δε γυαλίζει πλαστικό αλλά το ΧΡΩΜΑ που είναι βαμένο το πλαστικό.

δεν την έφτιαξαν για να γυαλίζει ούτε σμάλτα, ούτε λάκερ, ούτε ακρυλικά, από όσο ξέρω δεν παίζει χρώμα πάνω στα μωσαικά και τα μάρμαρα..
21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 10:32:04 πμ »
ΟΚ. Πάντως όπως βολεύεται ο καθένας, προσωπικά με βολεύει, τη χρησιμοποιώ!

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 10:41:09 πμ »
Να διευκρινήσουμε οτι μιλάμε για παρκετίνη μιας συγκεκριμένης εταιρίας που σε αντίθεση με τα περισσότερα ανταγωνιστικά της προϊόντα δεν περιέχει κερί και αποδεδειγμένα από μοντελιστές ανά την Ευρώπη αποδίδει σαν το αρχικό future (που παρασκευαζόταν από την ίδια εταιρία).
Εχοντας χρησιμοποιήσει και τα δύο προϊόντα, έχω παρατηρήσει οτι το future είναι αραιότερο. Και τα δύο γυαλιζουν ελαφρα με το πρώτο χέρι αλλά δεν αστράφτουν

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 10:54:33 πμ »
Η δε συζήτηση έπρεπε να έχει ξεκινήσει ώς εξής :
"Γιώργο ποιά παρκετίνη χρησιμοποίησες"  :?: :?: Την longshine την κλασσική  :?:

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 10:58:14 πμ »
θα υποστηρίξω την αποψη του Γιαννου.
χρησιμοποιησα σε αρματικο μοντελο και τα 2....πιστεψτε με και το future και η long shine ... απεδωσαν την ιδια γυαλάδα στο μοντελο.
Οσο για την κιτρινίλα της παρκετινης και εγω το εχω δει σε τρεξιματα στο μπουκαλι...... απλα ο χρόνος θα δειξει.
Παντως να ξέρετε οτι προσωπικα χρησιμοποιώ τα παντα απλα τα σφραγισματα τα ενδιαμεσα χρησιμοποιω και τα και βερνικι ακρυλικο....και παρκετινη...και εχω το κεφάλι οχι απλα ηρεμο...αλλα τουλαχιστον σιγουρο.
το τελειωμα όμως το κάνω πάντα με μοντελιστικο βερνίκι.

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 11:03:51 πμ »
Μη μαλώνετε παιδάκια... Περί ορέξεως ....... (συμπληρώστε ανάλογα).

Επειδή ρωτήθηκε αλλά και το ανέφερα παραπάνω το ξαναγράφω.
Μιλάμε για συγκεκριμένη παρκετίνη συγκεκριμένης εταιρίας δλδ την Johnson's Long Shine με το ΜΠΛΕ καπάκι χωρίς κερί και άλλα πρόσθετα.  Δυστυχώς δεν υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ (ειδικά τα συνοικιακά). Εγώ την βρίσκω μόνο στο μέγα ΑΒ.

Πάμε παρακάτω...
Δεν κρίνουμε τι βολεύει τον καθένα.  Κι' εμένα με βολεύει η παρκετίνη για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω.  ʼσχετα αν η σχεδίαση της είναι για άλλο σκοπό. Πόσα υλικά δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τα πλαστικά και τα μοντέλα αλλά τα χρησιμοποιούμε και μας κάνουν τη ζωή εύκολη πάραυτα;
Το θέμα μας είναι κατά πόσο τα διαφημιζόμενα διαφανή βερνίκια είναι όντως διαφανή και έχουν το πλεονέκτημα αυτό έναντι της παρκετίνης ή τελικά δεν είναι και τόσο οπότε χάνουν το πλεονέκτημα αυτό.
Συζητάμε για να μπορούν και οι νεότεροι που θα έρθουν στο μέλλον να έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αποφασίσουν μόνοι τους.  Έτσι έκανα κι' εγώ και έψαχνα, αλλά επειδή μερικά θέματα ήταν ταμπού και δεν είχαν ξεκάθαρες πληροφορίες ρωτούσα και ρωτάω ακόμα για να σιγουρευτώ και να μαζέψω "input"...
Η απόφαση τι θα χρησιμοποιήσει ο καθένας είναι δικιά του. Εμείς ας δώσουμε απλά τα εργαλεία και την πληροφόρηση για να πάρει την σωστή απόφαση για αυτόν/αυτήν.

Στο θέμα τώρα.
Ναι, η παρκετίνη είναι ευαίσθητη και μπορεί να φύγει εύκολα.  Το βίωσα με το Α320 της Lufthansa που το λάθος White spirit που χρησιμοποίησα την διέλυσε εντελώς μαζί με τις χαλκομανίες.  Το χρώμα τη γλύτωσε στο τσακ!
Ευτυχώς που ήταν μικρή η ποσότητα και το έσωσα.   Ίδιο εφέ αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο το Color Mix της Revell όπως αναφέρεται.
Κανένα πρόβλημα με το άοσμο νέφτι και σε λογικές ποσότητες το διαλυτικό της Humbrol.  Μιλάω για wash...
Γενικά δεν αφήνω το wash να στεγνώσει πολύ (σιγά τα πολλά που έχω κάνει) και το σκουπίζω σχεδόν αμέσως.
Προτιμώ όμως να περάσω 4-5 χέρια παρκετίνη με κόστος ανά πέρασμα ούτε 5 λεπτά για να κάνω υπόστρωμα παρά να πληρώσω το βερνίκι πανάκριβα και να έχω τα ίδια αποτελέσματα, με δεδομένο ότι το μοναδικό μειονέκτημα της παρκετίνης είναι η αντοχή.
Αλλά και αυτό δε νομίζω ότι υφίσταται.  Αν την αφήσουμε να στεγνώσει πολύ καλά (24+ ώρες) δεν βγαίνει με τίποτα!  ʼλλωστε είναι σχεδιασμένη για πατώματα όπου οι τριβές είναι 1000 φορές (το λιγότερο) παραπάνω από ότι θα υποστεί το μοντέλο μας!
Αν κάποιο διαλυτικό την διαλύει, πράγμα λογικό, ειδικά για τα White Spirit που ΑΥΤΟΣ είναι ο σκοπός τους, η απομάκρυνση δηλαδή της παρκετίνης για δουλειά απευθείας στο ξύλο, τότε καλύτερα να αλλάξουμε διαλυτικό και να κρατήσουμε τα πλεονεκτήματα.
ʼλλωστε, δε μπορεί, κάτι θα επηρεάζει και τα βερνίκια.  Πχ, είμαι σίγουρος ότι τα ακρυλικά θα γίνουν σκόνη αν τα περάσουμε με ajax μετά!
Το ajax δεν επηρεάζει την παρκετίνη εύκολα.  Είχε ακουμπήσει η γυναίκα μου το μπουκάλι που είχε τρέξει λίγο πάνω στο γραφείο και είχε στεγνώσει σημάδι.  Έτριβα 10 λεπτά με πανί βουτηγμένο σε ajax, έριξα ajax κατευθείαν... Τίποτα!.  Πέρασα λίιιιγο από το White Spirit που ανέφερα πιο πάνω και καθάρισε αμέσως!

Α... Και κάτι άλλο.  Βερνίκι με πινέλο = γραμμές, φουσκάλες και παχύ παχύ στρώμα... Παρκετίνη με πινέλο; Κανένα πρόβλημα αρκεί να είναι καλό το πινέλο και να μην μαδάει  :twisted:

Αποσυνδεδεμένος Κώστας Α.Β.

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μαρούσι
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 02:04:32 μμ »
Αυτό  ::arrowred:: το έχει δοκιμάσει κάποιος???
Έχω χρησιμοποιήσει το αντίστοιχο ΜΑΤ και είναι καταπληκτικό και συγχωρεί και λάθη(όταν το έριξα είχε μπιμπικιάσει ολόκληρο το μοντελάκι ήμουν έτοιμος για ρεσετ μετά το στέγνωμα και Ω! θαύμα ούτε μπιμπίκια ούτε τρεξίματα τίποτα!