Μη μαλώνετε παιδάκια... Περί ορέξεως ....... (συμπληρώστε ανάλογα).
Επειδή ρωτήθηκε αλλά και το ανέφερα παραπάνω το ξαναγράφω.
Μιλάμε για συγκεκριμένη παρκετίνη συγκεκριμένης εταιρίας δλδ την Johnson's Long Shine με το ΜΠΛΕ καπάκι χωρίς κερί και άλλα πρόσθετα. Δυστυχώς δεν υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ (ειδικά τα συνοικιακά). Εγώ την βρίσκω μόνο στο μέγα ΑΒ.
Πάμε παρακάτω...
Δεν κρίνουμε τι βολεύει τον καθένα. Κι' εμένα με βολεύει η παρκετίνη για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω. ʼσχετα αν η σχεδίαση της είναι για άλλο σκοπό. Πόσα υλικά δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τα πλαστικά και τα μοντέλα αλλά τα χρησιμοποιούμε και μας κάνουν τη ζωή εύκολη πάραυτα;
Το θέμα μας είναι κατά πόσο τα διαφημιζόμενα διαφανή βερνίκια είναι όντως διαφανή και έχουν το πλεονέκτημα αυτό έναντι της παρκετίνης ή τελικά δεν είναι και τόσο οπότε χάνουν το πλεονέκτημα αυτό.
Συζητάμε για να μπορούν και οι νεότεροι που θα έρθουν στο μέλλον να έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αποφασίσουν μόνοι τους. Έτσι έκανα κι' εγώ και έψαχνα, αλλά επειδή μερικά θέματα ήταν ταμπού και δεν είχαν ξεκάθαρες πληροφορίες ρωτούσα και ρωτάω ακόμα για να σιγουρευτώ και να μαζέψω "input"...
Η απόφαση τι θα χρησιμοποιήσει ο καθένας είναι δικιά του. Εμείς ας δώσουμε απλά τα εργαλεία και την πληροφόρηση για να πάρει την σωστή απόφαση για αυτόν/αυτήν.
Στο θέμα τώρα.
Ναι, η παρκετίνη είναι ευαίσθητη και μπορεί να φύγει εύκολα. Το βίωσα με το Α320 της Lufthansa που το λάθος White spirit που χρησιμοποίησα την διέλυσε εντελώς μαζί με τις χαλκομανίες. Το χρώμα τη γλύτωσε στο τσακ!
Ευτυχώς που ήταν μικρή η ποσότητα και το έσωσα. Ίδιο εφέ αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο το Color Mix της Revell όπως αναφέρεται.
Κανένα πρόβλημα με το άοσμο νέφτι και σε λογικές ποσότητες το διαλυτικό της Humbrol. Μιλάω για wash...
Γενικά δεν αφήνω το wash να στεγνώσει πολύ (σιγά τα πολλά που έχω κάνει) και το σκουπίζω σχεδόν αμέσως.
Προτιμώ όμως να περάσω 4-5 χέρια παρκετίνη με κόστος ανά πέρασμα ούτε 5 λεπτά για να κάνω υπόστρωμα παρά να πληρώσω το βερνίκι πανάκριβα και να έχω τα ίδια αποτελέσματα, με δεδομένο ότι το μοναδικό μειονέκτημα της παρκετίνης είναι η αντοχή.
Αλλά και αυτό δε νομίζω ότι υφίσταται. Αν την αφήσουμε να στεγνώσει πολύ καλά (24+ ώρες) δεν βγαίνει με τίποτα! ʼλλωστε είναι σχεδιασμένη για πατώματα όπου οι τριβές είναι 1000 φορές (το λιγότερο) παραπάνω από ότι θα υποστεί το μοντέλο μας!
Αν κάποιο διαλυτικό την διαλύει, πράγμα λογικό, ειδικά για τα White Spirit που ΑΥΤΟΣ είναι ο σκοπός τους, η απομάκρυνση δηλαδή της παρκετίνης για δουλειά απευθείας στο ξύλο, τότε καλύτερα να αλλάξουμε διαλυτικό και να κρατήσουμε τα πλεονεκτήματα.
ʼλλωστε, δε μπορεί, κάτι θα επηρεάζει και τα βερνίκια. Πχ, είμαι σίγουρος ότι τα ακρυλικά θα γίνουν σκόνη αν τα περάσουμε με ajax μετά!
Το ajax δεν επηρεάζει την παρκετίνη εύκολα. Είχε ακουμπήσει η γυναίκα μου το μπουκάλι που είχε τρέξει λίγο πάνω στο γραφείο και είχε στεγνώσει σημάδι. Έτριβα 10 λεπτά με πανί βουτηγμένο σε ajax, έριξα ajax κατευθείαν... Τίποτα!. Πέρασα λίιιιγο από το White Spirit που ανέφερα πιο πάνω και καθάρισε αμέσως!
Α... Και κάτι άλλο. Βερνίκι με πινέλο = γραμμές, φουσκάλες και παχύ παχύ στρώμα... Παρκετίνη με πινέλο; Κανένα πρόβλημα αρκεί να είναι καλό το πινέλο και να μην μαδάει