* Έλεγα να μην κάνω την αύλακα και στο stem διότι μου φαίνεται ξύλο που τραυματίζεται/σπάει πιο εύκολα....
* Όταν λες πρόσωπο με το stem εννοείς προφανώς η σανίδα πετσώματος να εισέρχεται στην αύλακα ψευδοκαρίνας/stem σε ορθή γωνία (κάθετα)... Προφανώς αυτό συμβαίνει, διαμόρφωσα όλη την αύλακα κάθετα στο επίπεδο της ψευδοκαρίνας, ξεκινώντας από το ανώτατο άκρο της πλώρης έως εκεί που αρχίζει η bearding line (κάτω και πίσω από την οποία bearding line εξαρχής έχω τρίψει την καρίνα προοδευτικά έως τα 2-3 χιλ).
Αν χρειασθεί να κάνω προσεχείς διαμορφώσεις στις κλίσεις θα μπορέσω με τους νομείς κολλημένους επάνω στη ψευδοκαρίνα; Επίσης το ανώτατο όριο της πλώρης δεν είναι για πολύ τρίψιμο, μη μου ξανασπάσει....
Πρώτον το αυλάκι πρέπει να γίνει, γιατί ενώ έχεις φτιάξει αυλάκι σε όλο το υπόλοιπο πως θα είναι η διαφορά των σανίδων σε εκείνο το σημείο του stem;
Δεύτερον το να μην τραυματίσεις το ξύλο οφείλεται σε σένα, άλλωστε όλο το stem βάφεται μαύρο και μπαίνει και χαλκός έτσι δεν είναι; με άλλα λόγια δεν θα φαίνεται τίποτε, εκτός και το θέλεις ξύλο.
Τρίτον όταν λέω πρόσωπο εννοώ να μην εξέχουν οι σανίδες πετσώματος έξω από το stem και δημιουργείται σκαλοπάτι, αυτός δεν είναι ο σκοπός από την αρχή; Γιατί εάν δεν ήταν τότε δεν έπρεπε να φτιάξεις και τα αυλάκια.
Τέταρτον όταν λέω διαμορφώσεις δεν εννοώ στο αυλάκι (εάν δεν χρειάζεται περισσότερο σκάψιμο) εννοώ στο σημείο εκείνο που αρχίζει το αυλάκι, δηλαδή το υπερυψωμένο κενό της ψευδοκαρίνας σε μερικά σημεία θέλει λοξό τρίψιμο για να πατήσουν οι σανίδες καλά, ίσως και ολοκληρωτικό λοξό τρίψιμο και όχι το αυλάκι.
Πέμπτον στο Cutty Sark όλα τα αυλάκια εμπρός και πίσω έγιναν με κολλημένους τους νομείς, όπως και οι διάφορες κλίσεις οι οποίες έγιναν και διαμορφώθηκαν πλήρως κατά την εφαρμογή της πρώτης από την κάτω πλευρά σανίδας.
Έκτον κανείς δεν μπορεί να σου πει με ακρίβεια το πόσο σκάψιμο θέλει το αυλάκι σε μερικά σημεία, εκτός από το πίσω μέρος που εκεί είναι στάνταρ 1,5 χιλιοστά από κάθε πλευρά, γι' αυτό και σε προηγούμενο μήνυμα σου είπα σκάψε λιγότερο εάν θυμάμαι καλά. Τόσο σκάφτηκε και το Cutty Sark, εάν δεις στην αρχή του νήματος Cutty Sark γράφεται ότι έγινε 1,5 χιλιοστά.
Επίσης κανείς δεν μπορεί να σου πει με ακρίβεια την κλίση που πρέπει να έχει, για τον λόγο ότι εσύ έχεις στα χέρια σου το σκαρί και εάν δεν κάνεις δοκιμές με σανίδες δεν γίνεται τίποτε.
Έβδομον ξέρω ότι αυτή η εργασία είναι επίπονη, κουραστική και ίσως για πολλούς δύσκολη, φοβούνται να την κάνουν για να μην χαλάσουν το καράβι από την αρχή, εάν λοιπόν δεν θέλεις σκαλοπάτια επανέρχομαι στο θέμα των δοκιμών με τις σανίδες.
Στην πλώρη λόγω κλίσης των σανίδων δεν θα υπάρχουν σκαλοπάτια, από το μέσον όμως (περίπου) και κάτω θα υπάρχουν.
Αυτά τα λίγα και πιστεύω να μην σε κούρασα.
Βασίλης