Θα ήθελα να ρωτήσω αν πριν κολλήσω το stem πρέπει να διαμορφώσω και σε αυτό την αντίστοιχη αυλάκωση ή όχι (η απάντηση μάλλον είναι προφανής)....
Η απάντηση είναι ναι, εφόσον έχεις κάνει αυλάκι παραπάνω τότε θα πρέπει να κάνεις και εκεί τα απαραίτητα.
Στη φωτογραφία νούμερο τρία επειδή δεν μπορώ να ξεχωρίσω καλά θέλω να μου πεις 2 πράγματα.
Πρώτον εάν υπάρχει εμφανές σκαλοπάτι μεταξύ stem και ψευδοκαρίνας και όταν τοποθετήσεις εκεί μία σανίδα εάν αυτή είναι πρόσωπο με το stem.
Δεύτερον βλέπω σε αυτή την φωτογραφία ότι το stem δεν εφάπτεται και πάρα πολύ καλά με την ψευδοκαρίνα είναι έτσι ή με γελά η φωτογραφία;
Επίσης τα αυλάκια σου είναι κάθετα και θα πρέπει όπως είπαμε και πιο πάνω σε μερικά σημεία να έχουν κλίση. Για παράδειγμα στο πάνω μέρος και από εκεί που ξεκινάει το πέτσωμα το οποίο καταλήγει στην αρχή του stem ίσως ένα τρίψιμο υπό γωνία 45 μοιρών από κάθε πλευρά να είναι καλύτερα και έτσι οι σανίδες θα πατήσουν καλύτερα.
Πριν κολλήσεις οτιδήποτε βάλε τους νομείς στερέωσε με κάποιο τρόπο το κομμάτι με αριθμό 14 (το οποίο και αυτό θα πρέπει να τριφτεί στην κατάλληλη γωνία για να πατάνε οι σανίδες ομαλά. Όπως θα πρέπει να τριφτούν ομαλά και οι νομείς με αριθμό 2, 3 και 4 ώστε οι σανίδες να πατάνε ολόκληρες πάνω στους νομείς (για καλύτερη σταθερότητα).
Αυτό ισχύει και για το πίσω μέρος με τους τελευταίους νομείς.
Μπορείς βέβαια και να μην τρίψεις τους νομείς, αλλά αυτό εγώ δεν το θεωρώ σωστό στα μοντέλα.
Επίσης να προσέξεις για να μην σου συμβεί αυτό το πράγμα που απεικονίζεται στις παρακάτω φωτογραφίες και να το διορθώσεις γιατί συμβαίνει στα περισσότερα κιτ (τουλάχιστον στα περισσότερα από αυτά που έχω φτιάξει) και είναι μεγάλης σημασίας για να μην κάνει ας πούμε γούβες σε σημεία το πέτσωμα και να τρέχει ομαλά.
Όταν τελειώσεις με αυτά θα διαπιστώσεις ότι θα είναι πιο εύκολο το πέτσωμα, ειδικά εάν ακολουθήσεις σχεδιασμένο τρόπο (προτείνω και πάλι του Θανάση είναι πολύ απλός και σίγουρος) και μην νομίσεις ότι το πέτσωμα γίνεται σε μια μέρα.
Ο χαλκός να μην σε προβληματίσει καθόλου εάν αποφασίσεις να τον βάλεις είναι απλά ένα παζλ. Προσωπικά εάν δεν τον έβαζα θα το έβαφα κάτω από την ίσαλο γραμμή (λευκό για παράδειγμα). Το λέω αυτό γιατί ναι μεν είναι όμορφο το ξύλο, αλλά από την άλλη νομίζω χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν πρέπει να άφηναν σκέτο το ξύλο ειδικά εκείνη την εποχή.
Θα πάω λίγο πιο κάτω στην κατασκευή στα ratlines, να έχεις κατά νου ότι σύμφωνα με την Caldercraft πρέπει να είναι μαύρα, η κλωστή που περιέχει το κιτ είναι λευκή. Εάν τα θέλεις μαύρα θα πρέπει να προμηθευτείς και σινική μελάνι ώστε να βάψεις την κλωστή.
Όλα τα παραπάνω όμως είναι προσωπικές απόψεις και εσύ θα αποφασίσεις
ʼποψή μου είναι ότι τα πήγες πάρα πολύ καλά με το αυλάκι απ' όσο μπορώ να διακρίνω από τις φωτογραφίες, απομένει να κάνεις σε σημεία μικροδιαμορφώσεις κλίσεων που σχετικά είναι εύκολες.
Βασίλης