Αποστολέας Θέμα: Pz II DAK  (Αναγνώστηκε 3709 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
Pz II DAK
« στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 11:16:45 πμ »
η προσπάθεια αποσκοπεί στην απεικόνιση ενός άρματος, στο εσωτερικό του οποίου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά
παρακαλώ για τα σχόλια σας, ιδέες, προτάσεις για τη γενική εικόνα του

Click to see the original size.Click to see the original size.Click to see the original size.Click to see the original size.

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
Απ: Pz II DAK
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 11:45:44 πμ »
Ενδιαφέρον θέμα  ::salut::
Απλά μιά-δυό σκέψεις, σε φωτιά στο εσωτερικό του άρματος συνήθως ανατινάζονται τα πυρομαχικά και τα καύσιμα, οπότε η εκτόνωση της έκρηξης "τινάζει" (σχεδόν) όλα τα καπάκια και καταπακτές του άρματος (μερικές φορές και ο ίδιος ο πύργος γίνεται ...ιπτάμενος). Τα σημάδια της φωτιάς είναι πολύ έντονα στο deck του κινητήρα, καθώς εκεί βρίσκεται ο χώρος με τα ρεζερβουάρ καυσίμων.
Εάν η φωτιά επεκταθεί και στους τροχούς (εδαφικοί-υποστήριξης) με περίβλημα από καουτσούκ, αυτό καίγεται αφήνοντας το μέταλλο γυμνό και ασπρό-γκριζες στάχτες.
Η ανάρτηση σε πολλές περιπτώσεις υποχωρεί και το άρμα "γονατίζει" ενώ και τα ξύλινα μέρη των εργαλείων-παρελκωμένων του άρματος θα καούνε.

Φιλικά, Γιώργος  ::salut::
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδα
  • Can't help myself...it's a sickness!!
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 11:58:49 πμ »
Οσο αναφορα το κατασκευαστικο μερος,αν τελικα θελεις να το παρουσιασεις ως καμμενο αρμα(γιατι με τις φθορες που εχεις κανει μπορει καλλιστα να σταθει-κλεινοντας τις θυριδες- και ως απλα παρατημενο),θα συμφωνησω με τον προλαλησαντα..
Μαλλον την λυση/εξηγηση/αιτιολογια θα πρεπει να την αναζητησεις σε καποια ιστοριουλα ενος διοραματος.
Θα μπορουσες πχ να το τοποθετησεις μεσα σε καποιο γκρεμισμενο και καμμενο κτιριο για να "δεσει"....
Οσο αναφορα το βαψιμο..
Σχολιο-ΑΠΙΘΑΝΟ!! ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Ιδεα-πες μας πως το καταφερες!!!!! :shock:
Προταση-δειξ'το μας και με ενα step by step σεμιναριο!!!!!!!! ::icon_thumright:: ::icon_thumright::
Συγχαρητηρια!!!!!!!!
Γνωστος κι ως...doctor evergreen...Τασος ο "δεν τελειωνω τιποτα"....και λοιπα cosmetic επιθετα..

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 12:05:08 μμ »
Αχ τι μου κάνεις πρωινιάτικα! Βάλε βρε ένα από αυτά step by step να μορφωθούμε και εμείς οι αδαείς! ( το είπε και ο Τάσος παραπάνω, με πρόλαβε!)

Λοιπόν, εμένα μου αρέσει πάρα πολύ! Θα διαφωνήσω με την έκρηξη των πυρομαχικών, σαφώς και συμβαίνει αλλά το Pz II έφερε οπλισμό ένα πυροβόλο 2 cm KwK 30 L/55 και ένα MG34 των 7.92mm. Τα πυρομαχικά αυτά δε νομίζω πως έχουν την ισχύ να τινάξουν τον πύργο και να ανοίξουν τα καπάκια του οχήματος. Επίσης η ανάρτηση ήταν από μεταλλικά φύλλα (σούστες) και σε περίπτωση φωτιάς δεν καταστρεφόταν όπως τα υδραυλικά torsion bars. Ολα τα παραπάνω από μνήμης, αν λέω παττάτες παρακαλώ διορθώστε...

Οπότε καλώς έχει πιστεύω και είναι το άρμα ολόκληρο. Τώρα τα ελαστικά rims των τροχών μπορεί να κάηκαν μπορεί και όχι, λόγω του μικρής ισχύος φόρτου πυρομαχικών μάλλον η φωτιά έκαιγε αργά μέχρι που έσβησε και είναι πολύ πιθανό να άφησε ανέγγιχτα τα ελαστικά.

Τώρα για το βάψιμο τι να πω, μόνο οδηγίες θα ζητήσω για το πως έγινε.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 12:46:45 μμ »
Εκεί που θα σταθώ κι εγώ είναι στο ΦΟΒΕΡΟ αποτέλεσμα βαψίματος-φθοράς-καψίματος ή δεν ξέρω τι και το οποίο είναι ακόμα καλύτερο και από το 251!!!  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Δεν θα επεκταθώ (και δεν μπορώ να κουράσω αυτή τη στιγμή το "φραπεδιασμένο" μου μυαλό  :mrgreen: ) με περισσότερα θεωρητικά/υποθετικά σενάρια για εσωτερική έκρηξη και αποτελέσματα αυτής, που πολύ σωστά ίσως αναφέρουν τα παιδιά, αλλά απλά λέω ότι αυτό που βλέπω μου αρέσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Κι επειδή είμαι κι εγώ λάτρης της τελείως "σωβρακοποιημένης" όψης ενός άρματος πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είσαι ο MASTER στον συγκεκριμένο τομέα. Τα σέβη μου  ::proskino::

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 12:54:28 μμ »
Θα ηθελα να προσθεσω και εγω κατι.Πιστευω οτι ενα αρμα που εχει αρπαξει φωτια χωρις να ανατιναχτει θα πρεπει να εχει μαυριλες σε ολες τις γριλιες και λοιπα ανοιγματα μια και ο καπνος σιγουρα θα εχει βρει διεξοδο απο εκει,

Αποσυνδεδεμένος jim-eta

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 01:11:18 μμ »
Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες και πιστεύω ότι γρήγορα πρέπει να μας δείξεις την τεχνική σου σε αυτό το είδος βαψίματος του καμμένου άρματος.Μπράβο σου.
 ::icon_thumright:: ::eusa_clap::   

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 03:25:00 μμ »
ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας
αυτό που με απασχολεί από πλευράς βαψίματος, είναι αν είναι "παρατραβηγμένο"
ήδη σκέφτηκα κάποιες επεμβάσεις για "περιορισμό" των φθορών

σε σχέση με το "πραγματικό"
υπάρχουν πολλές φωτο με καμένα και όχι ανατιναγμένα άρματα
ειδικά στη Β.Αφρική, όπου δεν υπήρχε συνεχές μέτωπο, οι αντίπαλοι που προσωρινά γινόταν κύριοι του πεδίου της μάχης, φρόντιζαν με ότι υλικά είχαν στη διάθεση τους να "αποτελειώσουν" τυχόν παρατημένα από μηχανικές βλάβες εχθρικά άρματα, πριν αναγκαστούν να υποχωρήσουν από μια αντεπίθεση του εχθρού
εάν δεν υπήρχαν σκαπανείς με εκρηκτικά, επιστρατεύονταν  πρόχειρες λύσεις, όπως κουβέρτες εμποτισμένες σε καύσιμο για τη πρόκληση πυρκαγιάς
ειδικά μάλιστα για τα γερμανικά άρματα, που χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο και όχι βενζίνη, το σύνηθες ήταν η ανάπτυξη χαμηλής έντασης πυρκαγιάς και όχι θεαματική ανάφλεξη και έκρηξη

δυστυχώς, είναι δύσκολο να παρουσιάσω ένα SBS
μια και, όπως ανέφερα και στο 251, προχωρώ με τη λογική "βλέποντας και κάνοντας" και δεν έχω καταλήξει ακόμα σε συγκεκριμμένες μεθόδους και "συνταγές"
κατά βάση δουλεύω με σφουγγάρι και μασκόλ
αν κάτι σκουρήνει πολύ, ξανανοίγει και τανάπαλι

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 04:57:22 μμ »
...εγώ πάντως...μη χορτάτος από νορμάλ βαψίματα  :oops: δεν θα τολμούσα ακόμα να κάνω τέτοια καταστροφή στα μοντελάκια μου... :lol:

Αυτό όμως που βλέπω, εφ΄ όσον δεν συμβαίνει στα δικά μου...  :lol: μου αρέσει πάρα πολύ.  :shock: :shock: :shock:
Τελικά το σφουγγαράκι κάνει θαύματα, άμα ξέρεις να το χειριστείς.

Η άποψη του gkontog, οι δικές σου περιγραφές για Β. Αφρική αλλά και η παρατήρηση του crow σε οδηγούν στο σωστό δρόμο αποτελέσματος.

Αποσυνδεδεμένος Hummel Moss

• Μποζίνης Αθανάσιος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Das Reich
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 06:25:02 μμ »
πάρα πολύ καλή δουλειά. Αν μου επιτρέπετε να διατυπώσω κι εγώ την άπψη μου περί καψίματος (και σαφώς στο συγκεκριμένο λόγω μικρού διαμετρήματος και μεγάλου αριθμού πυρομαχικών) δεν θα ανατιναζόταν έτσι απλά ο πύργος. Απο ντοκυματαίρ και σκηνές που έχω δεί απο παλιά αλλά και σύγχρωνα άρματα σε παιδιά μαχών και βολής αντίστοιχα -ευτυχώς δεν έχω live εμπειρία γιατι αλλιώς δεν θα σας μιλούσα τώρα!- όταν αναφλέγονται τα πυρομαχικά κάνει την ίδια φλόγα με αυτήν ενος σπίρτου που μόλις αναφλέγεται ....απλά σε μεγαλύτερες διαστάσεις!!...Τώρα το αν εξαπλόθηκε ή όχι αυτή η φωτιά για 1002 λόγους είναι στην ευγενή και καταστρεπτική   :twisted: :roll: - θα έλεγα - ευχέρια του μοντελιστή! :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Καρδιτσα
  • Γιώργος Τέτσιος
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 08:15:50 μμ »
Παρα πολυ καλο ::eusa_clap:: ::eusa_clap::.Τωρα εδω θα ηθελα να πω κι εγω τη γνωμη μου,η οποια ειναι λιγο και σταση απεναντι στο χομπι και την παλαιωση ειδικοτερα.Μπορει να ειμαι παλιος αλλα οχι ιδιαιτερα εμπειρος μοντελιστης αλλα πιστευω πως στις φθορες και στο batlledamage ισχυει μια αμφιδρομη σχεση αιτιας-αποτελεσματος.Εννοω οτι ειτε ξεκινησουμε με δεδομενη την αιτια και προσπαθησουμε να κατασκευασουμε το αποτελεσμα,ειτε με δεδομενο το αποτελεσμα(οπως εδω για παραδειγμα)μπορουμε να βρουμε και την αιτια.Για χιλιους δυο λογους θα μπορουσε ενα θεμα να εχει την παραπανω μορφη γιατι μιλαμε για εναν πολεμο και μπορει να συμβουν τα χιλία δυο κουλα.Επισης σε ενα πολεμο συμβαινουν εκατομμυρια πραγματα περισσοτερα απο αυτα που υπαρχουν σε φωτο.Οι φωτογραφιες κατα τη γνωμη μου ειναι ενας καλος τροπος να ανοιξει ο μοντελιστης τα φτερα του οχι για να τα ψαλιδισει.Και στην τελικη αν ο μοντελισμος ειναι οντως τεχνη πρεπει να υπαρχουν κατευθηντηριες γραμμες αλλα οχι μονοδρομοι.Εν κατακλειδι κολοσσε θεωρω πως μια τετοια ομορφη δουλεια δεν πρεπει να σε απασχολει αν ειναι υπερβολικη η οτιδηποτε ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Hummel Moss

• Μποζίνης Αθανάσιος
  • Scale 1/35
  • *
  • Das Reich
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 09:57:37 μμ »
Συμφωνώ απόλυτα!!.... ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 10:41:25 μμ »
Παρα πολυ καλο ::eusa_clap:: ::eusa_clap::.Τωρα εδω θα ηθελα να πω κι εγω τη γνωμη μου,η οποια ειναι λιγο και σταση απεναντι στο χομπι και την παλαιωση ειδικοτερα.Μπορει να ειμαι παλιος αλλα οχι ιδιαιτερα εμπειρος μοντελιστης αλλα πιστευω πως στις φθορες και στο batlledamage ισχυει μια αμφιδρομη σχεση αιτιας-αποτελεσματος.Εννοω οτι ειτε ξεκινησουμε με δεδομενη την αιτια και προσπαθησουμε να κατασκευασουμε το αποτελεσμα,ειτε με δεδομενο το αποτελεσμα(οπως εδω για παραδειγμα)μπορουμε να βρουμε και την αιτια.Για χιλιους δυο λογους θα μπορουσε ενα θεμα να εχει την παραπανω μορφη γιατι μιλαμε για εναν πολεμο και μπορει να συμβουν τα χιλία δυο κουλα.Επισης σε ενα πολεμο συμβαινουν εκατομμυρια πραγματα περισσοτερα απο αυτα που υπαρχουν σε φωτο.Οι φωτογραφιες κατα τη γνωμη μου ειναι ενας καλος τροπος να ανοιξει ο μοντελιστης τα φτερα του οχι για να τα ψαλιδισει.Και στην τελικη αν ο μοντελισμος ειναι οντως τεχνη πρεπει να υπαρχουν κατευθηντηριες γραμμες αλλα οχι μονοδρομοι.Εν κατακλειδι κολοσσε θεωρω πως μια τετοια ομορφη δουλεια δεν πρεπει να σε απασχολει αν ειναι υπερβολικη η οτιδηποτε ::salut:: ::salut::

To post σου Γιώργο θα μπορούσε να μπει σε ένα άλλο ξεχωριστό θέμα για μιά μεγάλη συζήτηση, αλλά και εδώ καλά είναι, η προσέγγυσή σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και εκφράζει ακριβώς το πως λειτουργώ και εγώ. ::icon_thumright:: ::salut::
Οπότε Κολοσσέ δεν μένει παρά να το πλαισιώσεις με ότι έχεις φανταστεί και να δούμε ένα απίθανο διόραμα  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 11:01:09 μμ »
Κατ' αρχήν συγχαρητήρια για το βάψιμο. Παλεύω να βρω στο μυαλό μου τρόπους αντιγραφής του. (ίσως πρέπει να τους παλέψω και στον πάγκο βέβαια...  ::glossa:: )

Αν μου επιτρέπεις μια παρατήρηση θα έλεγα ότι αν η φωτιά υπήρξε έξω από τον πύργο τότε το ξύλο του φτυαριού θα έπρεπε να έχει καεί.
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 11:12:07 μμ »
Αν μου επιτρέπεις μια παρατήρηση θα έλεγα ότι αν η φωτιά υπήρξε έξω από τον πύργο τότε το ξύλο του φτυαριού θα έπρεπε να έχει καεί.

ναι, με απασχόλησε και μένα αυτή η λεπτομέρεια
αλλά η ιδέα είναι ότι η πυρκαγιά ήταν στο εσωτερικό και όχι εκτός άρματος και το ξέφτισμα του χρώματος κλπ έχει να κάνει με τη θερμότητα που αναπτύχθηκε στο εσωτερικό του άρματος

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 14, 2008, 11:52:19 μμ »
Η απόδοση των φθορών - καψίματος είναι καταπληκτική, ιδιαίτερα στην 2η φώτο  :shock: :shock:  Τώρα επειδή έχω δεί αρκετά καταστρεμένα άρματα live......υπάρχουν 2 βασικοί τύποι "καψίματος":
1ος τρόπος είναι μέσω διάτρησης του θώρακα....σ' αυτή την περίπτωση υπάρχουν υποπεριπτώσεις....δλδ εάν υπάρχει πλήρη διάτρηση απο "υψηλής εκρηκτικότητας" βλήμα τότε όλο το άρμα γίνεται σμπαράλια και "πάμε" σε καταστάσεις όπως τα knock out του Mig (λιωμένο σίδερο κτλ κτλ). Εάν υπάρχει διάτρηση απο "διατρητικό βλήμα" τότε έχουμε τρύπα και ράγισμα στον θώρακα και απλή φωτιά στο εσωτερικό. Συνήθως αυτό συνοδεύεται απο εσωτερική έκρηξη μικρής ισχύος που απλά "τινάζει" τα καπάκια και όλο το εσωτερικό γίνεται "μαρμελάδα".
2ος τρόπος είναι "στημένη" καύση δλδ δολιοφθορά. Σ' αυτήν την περίπτωση υπάρχουν 2 υποκατηγορίες πάλι...εάν υπάρχουν καύσιμα / πυρομαχικά έχουμε εσωτερική έκρηξη όπως πρίν μικρής ισχύος που απλά "τινάζει" τα καπάκια και "πιάνει" φωτιά. Εάν όμως δεν υπάρχουν πυρομαχικά ή πρόκειται για σύγχρονο άρμα με "κυψελωτές" δεξαμενές απλά καίγεται και τπτ άλλο....μάλιστα εφόσον ΔΕΝ υπάρχουν ανοιχτές κάποιες θυρίδες ΔΕΝ καίγεται καν λόγω έλλειψης οξυγόνου (πολλά σοβιετικά αιχμαλωτίστηκαν γιαυτό τον λόγο).....
 Τώρα για το Pz του Πέτρου....προσωπικά το "βλέπω" καμμένο απο μολότωφ μιας και δεν φέρει ίχνη εκρήξεως αλλά ούτε και εσωτερικής ανάφλεξης . Μου μοιάζει σαν να του πέταξαν μολότωφ να κάηκε εξωτερικά αλλά να συνεχίζει.....edit άλλωστε η φωτιά δεν "έφτασε" στα λαστιχένια περιγράμματα των τροχών ώστε να λιώσουν.... λάθος μου δεν παρατήρησα καλά  :oops:

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 15, 2008, 12:18:13 πμ »
Η απόδοση των φθορών - καψίματος είναι καταπληκτική, ιδιαίτερα στην 2η φώτο  :shock: :shock:  Τώρα επειδή έχω δεί αρκετά καταστρεμένα άρματα live......
όλο το άρμα γίνεται σμπαράλια και "πάμε" σε καταστάσεις όπως τα knock out του Mig (λιωμένο σίδερο κτλ κτλ).
Εάν υπάρχει διάτρηση απο "διατρητικό βλήμα" τότε έχουμε τρύπα και ράγισμα στον θώρακα και απλή φωτιά στο εσωτερικό. Συνήθως αυτό συνοδεύεται απο εσωτερική έκρηξη μικρής ισχύος που απλά "τινάζει" τα καπάκια και όλο το εσωτερικό γίνεται "μαρμελάδα".
Τώρα για το Pz του Πέτρου....προσωπικά το "βλέπω" καμμένο απο μολότωφ μιας και δεν φέρει ίχνη εκρήξεως αλλά ούτε και εσωτερικής ανάφλεξης . Μου μοιάζει σαν να του πέταξαν μολότωφ να κάηκε εξωτερικά

μια απορία, τα live - και το έχεις αναφέρει ξανά - που είχες την ευκαιρία να τα δεις; :roll: :roll: :roll:

πολύ σωστά τα όσα αναφέρεις γενικά για το τι συμβαίνει όταν βάλλεται ένα άρμα

ειδικότερα, στο μέτωπο της Β. Αφρικής, οι Βρετανοί μέχρι την εμφάνιση των αμερικανικών αρμάτων, το μόνο αντιαρματικό όπλο που είχαν στη διάθεση τους ήταν το 2 pdr ( 47 mm) που είχε την δυνατότητα  να βάλει μόνο διατρητικά βλήματα ( solid shot)
τα ...τύπου Mig, κουφάρια γερμανικών αρμάτων στη Β.Αφρική, ήταν αποτέλεσμα της δράσης των βρετανών sappers που χρησιμοποιούσαν εκρηκτικές ύλες για να καταστήσουν μη ανακτήσιμα τα εχθρικά άρματα, δεδομένης της ικανότητας των Γερμανών για επιδιόρθωση των αρμάτων τους στο πεδίο της μάχης

το ...συγκεκριμμένο Pz II, έπεσε θύμα ...δολιοφθοράς

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 15, 2008, 10:00:14 πμ »
...ειδικά μάλιστα για τα γερμανικά άρματα, που χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο και όχι βενζίνη, το σύνηθες ήταν η ανάπτυξη χαμηλής έντασης πυρκαγιάς και όχι θεαματική ανάφλεξη και έκρηξη.

Το αντίθετο συνέβαινε, οι Γερμανοί χρησιμοποιούανε βενζίνη και οι λοιποί πετρέλαιο

::arrowred::  The word "gasolene" was coined in 1865 from the word gas and the chemical suffix -ine/-ene. The modern spelling was first used in 1871. The shortened form "gas" for gasoline was first recorded in American English in 1905 [2] and is often confused with the older words gas and gases that have been used since the early 1600s.[3] Gasoline originally referred to any liquid used as the fuel for a gasoline-powered engine, other than diesel fuel or liquefied gas; methanol racing fuel would have been classed as a type of gasoline.[4]

The word "petrol" was first used in reference to the refined substance in 1892 (it was previously used to refer to unrefined petroleum), and was registered as a trade name by British wholesaler Carless, Capel & Leonard at the suggestion of Frederick Richard Simms.[5]

Carless's competitors used the term "motor spirit" until the 1930s, but never officially registered it as a trademark.[2][6] It has also been suggested that the word gasoline was coined by Edward Butler in 1887.[7]

In Germany and some other European countries and in New Guinea Pidgin gasoline is called Benzin (German, Croatian, Danish and Turkish), Benzine in Dutch, Bensin (Swedish and Norwegian), Bensiini (Finnish), Benzyna (Polish), Benzina (Catalan) and (Italian), Benzină (Romanian), Бензин (Russian), and other variants of this word. The usage derives from the chemical benzene, not from Bertha Benz, who used chemists' shops to purchase the gasoline for her famous drive from Mannheim to Pforzheim in 1888.

http://en.wikipedia.org/wiki/Petrol

Αχ τι μου κάνεις πρωινιάτικα! Βάλε βρε ένα από αυτά step by step να μορφωθούμε και εμείς οι αδαείς! ( το είπε και ο Τάσος παραπάνω, με πρόλαβε!)

Λοιπόν, εμένα μου αρέσει πάρα πολύ! Θα διαφωνήσω με την έκρηξη των πυρομαχικών, σαφώς και συμβαίνει αλλά το Pz II έφερε οπλισμό ένα πυροβόλο 2 cm KwK 30 L/55 και ένα MG34 των 7.92mm. Τα πυρομαχικά αυτά δε νομίζω πως έχουν την ισχύ να τινάξουν τον πύργο και να ανοίξουν τα καπάκια του οχήματος. Επίσης η ανάρτηση ήταν από μεταλλικά φύλλα (σούστες) και σε περίπτωση φωτιάς δεν καταστρεφόταν όπως τα υδραυλικά torsion bars. Ολα τα παραπάνω από μνήμης, αν λέω παττάτες παρακαλώ διορθώστε...

Οπότε καλώς έχει πιστεύω και είναι το άρμα ολόκληρο. Τώρα τα ελαστικά rims των τροχών μπορεί να κάηκαν μπορεί και όχι, λόγω του μικρής ισχύος φόρτου πυρομαχικών μάλλον η φωτιά έκαιγε αργά μέχρι που έσβησε και είναι πολύ πιθανό να άφησε ανέγγιχτα τα ελαστικά.

Τώρα για το βάψιμο τι να πω, μόνο οδηγίες θα ζητήσω για το πως έγινε.

Σωστά, απλά ανέφερα πως σε ορισμένες περιπτώσεις χάνανε τους πύργους τους, το αυτό για τις αναρτήσεις... Για τα ελαστικά, πάντα εξαρτάται από την ισχύ της φωτιάς  :wink:

Θα ηθελα να προσθεσω και εγω κατι.Πιστευω οτι ενα αρμα που εχει αρπαξει φωτια χωρις να ανατιναχτει θα πρεπει να εχει μαυριλες σε ολες τις γριλιες και λοιπα ανοιγματα μια και ο καπνος σιγουρα θα εχει βρει διεξοδο απο εκει,

::icon_thumright:: Πολύ σωστά

...αν η φωτιά υπήρξε έξω από τον πύργο τότε το ξύλο του φτυαριού θα έπρεπε να έχει καεί.

::icon_thumright::

Χ2  ::eusa_clap::

Η απόδοση των φθορών - καψίματος είναι καταπληκτική, ιδιαίτερα στην 2η φώτο  :shock: :shock:  Τώρα επειδή έχω δεί αρκετά καταστρεμένα άρματα live......υπάρχουν 2 βασικοί τύποι "καψίματος":
1ος τρόπος είναι μέσω διάτρησης του θώρακα....σ' αυτή την περίπτωση υπάρχουν υποπεριπτώσεις....δλδ εάν υπάρχει πλήρη διάτρηση απο "υψηλής εκρηκτικότητας" βλήμα τότε όλο το άρμα γίνεται σμπαράλια και "πάμε" σε καταστάσεις όπως τα knock out του Mig (λιωμένο σίδερο κτλ κτλ). Εάν υπάρχει διάτρηση απο "διατρητικό βλήμα" τότε έχουμε τρύπα και ράγισμα στον θώρακα και απλή φωτιά στο εσωτερικό. Συνήθως αυτό συνοδεύεται απο εσωτερική έκρηξη μικρής ισχύος που απλά "τινάζει" τα καπάκια και όλο το εσωτερικό γίνεται "μαρμελάδα".
2ος τρόπος είναι "στημένη" καύση δλδ δολιοφθορά. Σ' αυτήν την περίπτωση υπάρχουν 2 υποκατηγορίες πάλι...εάν υπάρχουν καύσιμα / πυρομαχικά έχουμε εσωτερική έκρηξη όπως πρίν μικρής ισχύος που απλά "τινάζει" τα καπάκια και "πιάνει" φωτιά. Εάν όμως δεν υπάρχουν πυρομαχικά ή πρόκειται για σύγχρονο άρμα με "κυψελωτές" δεξαμενές απλά καίγεται και τπτ άλλο....μάλιστα εφόσον ΔΕΝ υπάρχουν ανοιχτές κάποιες θυρίδες ΔΕΝ καίγεται καν λόγω έλλειψης οξυγόνου (πολλά σοβιετικά αιχμαλωτίστηκαν γιαυτό τον λόγο).....
 Τώρα για το Pz του Πέτρου....προσωπικά το "βλέπω" καμμένο απο μολότωφ μιας και δεν φέρει ίχνη εκρήξεως αλλά ούτε και εσωτερικής ανάφλεξης . Μου μοιάζει σαν να του πέταξαν μολότωφ να κάηκε εξωτερικά αλλά να συνεχίζει.....edit άλλωστε η φωτιά δεν "έφτασε" στα λαστιχένια περιγράμματα των τροχών ώστε να λιώσουν.... λάθος μου δεν παρατήρησα καλά  :oops:

Χ2  ::eusa_clap::

ναι, με απασχόλησε και μένα αυτή η λεπτομέρεια
αλλά η ιδέα είναι ότι η πυρκαγιά ήταν στο εσωτερικό και όχι εκτός άρματος και το ξέφτισμα του χρώματος κλπ έχει να κάνει με τη θερμότητα που αναπτύχθηκε στο εσωτερικό του άρματος

Αυτό εξηγεί πολλά για την έκταση της ζημιάς εξωτερικά  :wink:

Όπως και νά'χει, πολύ καλή η δουλειά και η απόδωση της καταστροφής  ::eusa_clap::
Και όπως ανέφερα στην πρώτη γραμμή του πρώτου post μου, ορισμένες "σκέψεις" περί battle damage ανάφερα  :wink:
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 15, 2008, 08:56:07 μμ »
Οι περισσότεροι εμπόλεμοι χρησιμοποιούσαν βενζίνη. Από όσα ξέρω γενικά μηχανές ντήζελ είχαν τα ρώσικα άρματα και τα Shermans M4A2 και τα Μ10 Α1 που βασίζονταν άλλωστε σε αυτόν τον τύπο Sherman. Αν η βιβλιογραφία μου είναι σωστή η μόνη ντήζελ μηχανή τους ήταν η Tatra 103, που φοριόταν στα Hetzer και στα Sdkfz 234. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούσαν σαν καύσιμο "petrol" οτιδήποτε και αν σημαίνει αυτό.

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 15, 2008, 09:01:04 μμ »
Ουπς!!!! Δεν σχολίασα το μοντέλλο
Πολύ καλή δουλειά, αν και κάπως "βαριά" για τα δικά μου γούστα.

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 16, 2008, 06:17:49 μμ »
πιστευω πως στις φθορες και στο batlledamage ισχυει μια αμφιδρομη σχεση αιτιας-αποτελεσματος.Εννοω οτι, ειτε ξεκινησουμε με δεδομενη την αιτια και προσπαθησουμε να κατασκευασουμε το αποτελεσμα,ειτε με δεδομενο το αποτελεσμα(οπως εδω για παραδειγμα)μπορουμε να βρουμε και την αιτια.
Για χιλιους δυο λογους θα μπορουσε ενα θεμα να εχει την παραπανω μορφη γιατι μιλαμε για εναν πολεμο και μπορει να συμβουν τα χιλία δυο κουλα.
Επισης σε ενα πολεμο συμβαινουν εκατομμυρια πραγματα περισσοτερα απο αυτα που υπαρχουν σε φωτο.
Οι φωτογραφιες κατα τη γνωμη μου ειναι ενας καλος τροπος να ανοιξει ο μοντελιστης τα φτερα του οχι για να τα ψαλιδισει.
Και στην τελικη αν ο μοντελισμος ειναι οντως τεχνη πρεπει να υπαρχουν κατευθυντηριες γραμμες αλλα οχι μονοδρομοι

με αφορμή το παραπάνω σχόλιο, τίθεται και το χιλιοσυζητημένο θέμα ανάμεσα στη ρεαλιστική και στη καλλιτεχνική* προσέγγιση στο μοντελισμό -  μια και ο μοντελισμός είναι μια μορφή τέχνης

στην σύντομη ... καταστροφική αναζήτηση μου, το συμπεράσμα στο οποίο κατέληξα είναι ότι για την απεικόνιση κατεστραμένων, καμένων αρμάτων, πιο σημαντική είναι η καλλιτεχνική από την ρεαλιστική προσέγγιση
αν φαίνεται ωραίο στο μάτι το μοντέλο, τότε είναι πετυχημένο - αυτό δεν σημαίνει ότι πετάμε και στο κάλαθο των αχρήστων το ρεαλισμό

σύντομα ένα update

* για αυτό και χρησιμοποιούμε pigments αντί για σκόνη από κανένα αγροτικό δρόμο, που είναι το πραγματικό και απόλυτα ρεαλιστικό υλικό  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Jagdpanther

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσ/νικη
  • Για τους φιλους RED DRAGON
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 19, 2008, 07:20:17 πμ »
Θα ηθελα να πω και εγω την αποψη μου στο θεμα ρεαλισμος Vs καλλιτεχνιας. Καλλιτεχνια ειναι να διμιουργεις κατι και δεν υπαρχει οριο και κριση γιατι ετσι βγαινει η σκεψη και η ψυχη του καλλιτεχνη μεσο του διμιουργιματος του, οποιο και να ειναι αυτο. [ και ως γνωστον ειναι απειρα τα θεματα] Ομως αναγκαστικα εμεις οι μοντελιστες ειμαστε αναγκασμενοι οταν κανουμε ενα αρμα η καραβι η οτι αλλο, να κανουμε οπως ηταν. Οσο πιο ρεαλιστικο, τοσο καλυτερο. Εδω δεν μπαινει ευκολα φαντασια, γιατι υπαρχουν στανταρ δεδομενα, και πολλες πολλες φωτο και βιβλια. Και επειδη με το πρισμα του ρεαλισμου που αναγκαστικα κινουμαστε εχω καποιες αποριες επι του θεματος φωτιας σε αρμα. Οι καιρικες συνθηκες παιζουν μεγαλο ρολο στο θεμα θερμοκρασιας που αναπτυσεται, και αν μιλαμε για ερημο..... εκτος και αν ηταν σουρουπο, { ειναι στα υπ οψιν και αυτο } Αν λαβουμε υπ οψιν ολα αυτα που ειπαν οι φιλοι πριν για πυρομαχικα, διατριτικα βληματα κ.λ.π { ολα σωστα, ευγε κυριοι :mrgreen: } λεμε οτι το αρμα επιασε φωτια και επεκταθηκε στο εξωτερικο μερος. Η φωτια ειναι φωτια, τρωει οτι βρει, και εδω ειχε πολλα να φαει αφου εφτασε σε σημειο να τρωει το χρωμα. Μιλαμε για πολλους βαθμους θερμοκρασιας και μου φαινεται παρα πολυ δυσκολο να μην  ::gyros:: αρπαξε και το ξυλο απο το φτυαρι οπως και τους ιμαντες απο το κανιστρο { ας πουμε οτι ειχε νερο } και τον τακο { μαζι με τον τακο }  Τα λαστιχα των τροχων ειναι αλλη ιστορια. Επισις  βλεπω τον γρυλο να μην διαθετει την μανιβελα κατι περιεργο και υποθετω οχι λογο φωτιας. Μιλωντας για θερμοκρασια αναφλεξης υλικων, σιγουρα δεν ηταν αρκετη για να επιρρεασει το MG 34 του πυργου [ γνωστη η ποιοτητα του ατσαλιου του!!!!] Τελικα, μπορουμε να μιλαμε μονο υπο το πρισμα του ρεαλισμου ::dontknow:: , αλλα αν μιλησουμε για καλλιτεχνια, γιατι εδω μιλαμε για μια πολυ ομορφη δουλεια, που πηγαινει [κατα την γνωμη μου παντα :oops:] ενα βημα μπροστα απο τα συνηθη μοντελα δεν μπορουμε να κρινουμε τον καλλιτεχνη ::painting:: Μπορουμε ομως να κανουμε ολοι ενα καμμενο αρμα και να αφησουμε τον εαυτο μας για λιγο ελευθερο απο κανονες  ::violent1:: και στανταρ  ::director::
Πραβινος Δημητριος
Click to see the original size. Click to see the original size.

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 19, 2008, 08:14:00 πμ »
με αφορμή την παρουσίαση του μοντέλου, παρατηρώ ότι η συζήτηση που αναπτύχθηκε έχει να κάνει πιο πολύ με το γενικότερο θεωρητικό θέμα του τι συμβαίνει σε ένα πραγματικό άρμα στο πεδίο της μάχης και με την ερμηνεία φωτογραφιών που έχουμε δει - φαντάζομαι ότι κανένας από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ δεν έχει βρεθεί σε πεδίο μάχης

ομολογώ  :oops: ότι θα προτιμούσα να ακούσω πιο πολλές ιδέες και προτάσεις του τύπου, χρειάζονται περισσότερα μαύρα και λιγότερα καφέ, θα έβαζα και άσπρο και πορτοκαλί  κλπ

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 19, 2008, 11:56:07 πμ »
Λοιπόν με την μικρή μου μοντελλιστική πείρα θα πρότεινα καθαρά προσωπικά τα εξής.....
Μιας και πρόκειται για κάψιμο άρματος οχι απο direct hit αλλά απο "εσωτερική καύση" δεν θα έχουμε την ανάπτυξη μεγάλης θερμοκρασίας....έτσι 1ον δεν θα "απλωνα" τόσο πολύ το κάψιμο σ' όλο τον πύργο και ειδικά σε σημεία μπροστά, οι φλόγες θα "έβγαιναν" μεν αλλά οχι σε τόσο μεγάλη έκταση....έτσι όπως το βλέπω φάινεται σαν να το "έλουσαν" απ' έξω με βενζίνη και να το κάψαν...
2ον λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας 100% η μπογιά θα "έσκαγε", οπότε σε κάποια σημεία θα "έπαιζα" με αποχρώσεις του γκρί περιμετρικά και θα "έφτανα" μέχρι και λευκό στο κέντρο (στάχτες δλδ)....
3ον ενα σημείο που καίγεται σκουριάζει μεν αλλά παραμένει και μαύρο, επίσης μια σκουριά όσο πιο παλιά είναι τόσο πιο σκούρη γίνεται. Οπότε σε κάποια σημεία περιμετρικά του καψίματος θα έβαζα σκουριά (οξείδωση λόγω του καψίματος και μετέπειτα καιρικών επιδράσεων)...θα "ξεκινούσα" με ανοιχτό Rust και όσο πήγαινα προς το όριο του καμμένου θα έβαφα με Dark Shadow Rust το οποίο ακριβώς στ' όριο θα το περνούσα με shoot του tamiya....
4ον στις τυχόν ανοιχτές θυρίδες + γρίλλιες κινητήρα θα προσπαθούσα να αναπαριστάνω την φορά του μαύρου καπνού που θα έβγαινε...κάτι σαν τις διαρροές στα αεροπλάνα

Tags: