Αποστολέας Θέμα: Αραίωση ακρυλικου χρώματος Tamiya  (Αναγνώστηκε 12494 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nik

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens
Αραίωση ακρυλικου χρώματος Tamiya
« στις: Οκτωβρίου 08, 2008, 07:46:36 μμ »
Γεια σας

Θα ήθελα να ρωτήσω με τι μέσο και τι αναλογία θα αραιώσω ακριλικο της tamiya , για χρηση με αερογραφο

ευχαριστω

Αποσυνδεδεμένος pokerdr

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • We will survive Galm-1!
Απ: Αραίωση χρώμματος
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 08, 2008, 09:19:05 μμ »
τα tamiya ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ακρυλικα Μου ειπαν οτι αραιωνονται καλυτερα με διαλυτικο νιτρου oπως ειναι τα alclad II
αρα πρεπει να εχεις καλο ασταρι απο κατω
παρε lifecolor να σωθεις.

Αποσυνδεδεμένος LIVERPOOL

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 08, 2008, 10:34:53 μμ »
pokerdr μήπως κάνεις κάποιο λάθος ? Η ΤΑΜΙΥΑ έχει ακρυλικά χρώματα κυρίως. Και διαλύονται με το διαλυτικό της εταιρίας. Επίσης διαλύονται με ΑΖΑΧ ή νερό ή οινόπνευμα. Η αναλογία είναι 1:1 κυρίως, εκτώς κι αν θες να κάνεις πολύ λεπτή δέσμη, οπότε θα αραιώσεις λίγο παραπάνω(πάντα με το διαλυτικό της ΤΑΜΙΥΑ). Μετά καθαρίζεις τον αερογράφο με ΑΖΑΧ και είσαι οκ.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 09, 2008, 11:00:30 πμ »
Στελιο ο φιλος μας δεν κανει κανενα λαθος!Δοκιμασε να αραιωσεις Tamiya η Gunze με laquer thinner η πολυουρεθανης και θα δεις. ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος LIVERPOOL

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 09, 2008, 03:02:51 μμ »

Το "λάθος" πήγαινε στο ότι τα ΤΑΜΙΥΑ δε είναι ακρυλικά. Έχει και ακρυλικά.

Αυτό το Laquer thnner τί είναι, νίτρο ? Και αν ναι ποιάς εταιρίας ?
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 09, 2008, 04:41:41 μμ »
Ειναι μια light εκδοχη του νιτρου και υπαρχει σε Tamiya και Gunze.

Αποσυνδεδεμένος nik

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 09, 2008, 04:43:09 μμ »
Παιδιά ευχαριστώ. Μέχρι τώρα το έκανα με white spirit με αναλογία 1:2. Είμαι πολύ λαθος...

Αποσυνδεδεμένος VM

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘήνα
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 09, 2008, 04:49:42 μμ »
Εγω καλλιτεχνες τα αραιωνω εξ'αρχης με ΑΖΑΞ. Μεχρι στιγμης οσα μοντελα εχω φτιαξει (γυρω στα 7) δεν ειχα προβλημα..Δεν εχω δοκιμασει να τα διαλλυσω με τυπου νιτρο.

Τελικα με τοσα που εχω διαβασιε εχω μπερδευτει. Ποιο ειναι το καταλληλοτερο??????

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 09, 2008, 04:53:09 μμ »
Παιδιά ευχαριστώ. Μέχρι τώρα το έκανα με white spirit με αναλογία 1:2. Είμαι πολύ λαθος...
Για Tamiya δεν ηταν η ερωτηση? :roll: Πως τα αραιωνες με white spirit?

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 09, 2008, 05:02:01 μμ »
καλή η ερώτηση του δημήτρη.
εννοείς τα ανακάτευες όχι ότι το διέλευες :wink:
μέχρι πρότινος λέγαμε ότι τα tamiya me to διαλυτικο τους ή με ΑΖΑΧ και προσωπικά με ισοπροπυλικη αλκοόλη είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.
μέχρι που δοκίμασα το lacquer.
δε φαντάζεστε συμπεριφορά.
ζάχαρη και μπούκωμα μηδεν
το συνιστώ ανεπιφύλακτα τουλάχιστον για ματ επιφάνειες που εχω δοκιμασει
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 09, 2008, 05:06:22 μμ »
Για Tamiya δεν ηταν η ερωτηση? :roll: Πως τα αραιωνες με white spirit?

και όμως αραιώνονται, χάλια βέβαια
απόδειξη ότι τα ΤΑΜΙΥΑ δεν είναι και τόσο ακρυλικά - απλά για λόγους μάρκετινγκ ( υγιεινά γαρ) τα πλασσάρει ως τέτοια

πράγματι όσοι χρησιμοποίησαν το ΤΑΜΙΥΑ Laquer thnner ...ορκίζονται στο όνομα του, μια και αραιώνει ιδανικά το χρώμα, δεν εμφανίζεται το φαινόμενο "υφής πορτοκαλιού" και επιτυγχάνονται πολύ λεπτές δέσμες
ΑΛΛΑ θέλει μάσκα οπωσδήποτε και καλό αερισμό

το κοινό διαλυτικό της ΤΑΜΙΥΑ, το άσπρο οινόπνευμα και το ΑΖΑΧ είναι ΟΚ

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Back in Greece!
Απ: Αραίωση χρώμματος Xracrylix
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 12:35:40 πμ »
Προσπαθώ να κρατηθώ ήρεμος μετά από μια καταστροφή....

Είχα σαν αρχή να αραιώνω τα χρώματα με δυαλιτικό της μάρκας τους...
Με τα humbrol ολα εντάξει {enamel μεν, αλλά και πάλι το δικό τους διαλυτικό για αραίωμα}
Το ίδιο με τα Gunze....

Όχι όμως με τα Xtracryliχ....τα γαμιμ.....συνουσιασμένα μου χάλασαν το F-5 πάνω που πέρναγα το δεύτερο χρώμα ::pop::
Σώζεται αλλά εδώ θέλω να μιλήσει η εμπειρία σας.

Αραίωσα το 132 με το μαμήσιο διαλυτικό, έκανα καλό ανακάτεμα και shaken και steered όπως λέει ο James Bond και άρχισα το ψέκασμα.
Στην αρχή όλα καλά, αλλά σιγά σιγά άρχισε να μην ψεκάζει ψιλή δέσμη. Αρχισα να αυξάνω πίεση αλλά και πάλι στιγμιαία έφτιαξε.
Κοίταξα το μπεκ {Badger 3155} και είδα αυτό που δεν περίμενα να δω... Τσιχλοποίηση στο μπεκ και στη βελόνα.
Ανοίγω το βαζάκι και βλέπω οτι το μίγμα ήταν ανομοιογενές...μέχρι και κρούστα έκανε σε μερικά σημεία της επιφάνειας του μιγματος.

Αμέσως άδεισμα του υπολοιπόμενο χρώματος, καθάρισμα με καθαρό βαζάκι γεμάτο ΑΖΑΧ {ψέκασμα} και καθάρισμα της βελόνας με μπατονέτα επίσης με ΑΖΑΧ.

ʼλλαξα διαλυτικό και χρησιμοποίησα απιονισμένο νερό, όπως περίπου λένε τα μπουκαλάκια της Xtracrylix. Καλύτερο μίγμα μεν, χρησιμοποίησα το κυπελάκι αυτή τη φορά, αλλά μετά από λίγο ξανά τα ίδια, απλά πολύ αργότερα σε σχέση με το μαμίσιο διαλυτικό. Μέχρι και μπουρμουλίθρες έκανε το κυπελάκι.... ::eusa_wall::

Με τι να αραιώσω λοιπόν αυτά τα συνουσιασμένα χρώματα; Ρωτάω για να χρησιμοποιήσω το κατάληλο διαλυτικό χωρίς τη μέθοδο trial & error.
Μήπως είναι καλύτερα να τα πετάξω και να πάω στο τρίγωνο για life colors; Ακρυλικά δεν είναι αυτά;
 ::helpsos:: ::helpsos:: ::Help2::

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 01:04:21 πμ »
Θα πας στο Πλαισιο και θα αγορασεις ενα retarder απο την σειρα Galleria. Θα βαζεις 3-4 σταγονες στο κυπελακι του αερογραφου και θα εισαι οκ.

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Ροΐδης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη να βρώ την ηρεμία μου...
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 01:19:54 πμ »

Τί ακριβώς κάνει αυτό το προιόν Δημήτρη? :roll:
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 01:23:01 πμ »
Καθυστερει το στεγνωμα του χρωματος αρα και τα μπουκωματα.

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Ροΐδης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη να βρώ την ηρεμία μου...
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 01:25:14 πμ »

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση.Ποιά χρώματα παρουσιάζουν αυτήν την τάση να''στεγνώνουν'' εκτός των xtracrylix?Ξέρουμε?
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 01:51:22 πμ »
 ::salut:: CROW

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 12:02:25 μμ »
Σ'ευχαριστώ για την απάντηση.Ποιά χρώματα παρουσιάζουν αυτήν την τάση να''στεγνώνουν'' εκτός των xtracrylix?Ξέρουμε?
Ολα τα ακρυλικα εκτος απο τα Gunze. :evil:

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 04:10:54 μμ »
Θα πας στο Πλαισιο και θα αγορασεις ενα retarder απο την σειρα Galleria. Θα βαζεις 3-4 σταγονες στο κυπελακι του αερογραφου και θα εισαι οκ.

Οπότε φίλε Crow τι μου προτείνεις για να συνεχίσω την παραλλαγή Ghost στο F-5 & στα F-16;
1. Να αγοράσω το retarder και να συνεχίσω με τα Xtracrylix ή
2. Να πάω για Lifecolor & retarder;
3. Χρησιμοποιόντας το retarder με τι να αραιώσω το χρώμα; {αναφέρομαι για τυχόν πρόβλημα ασυμβατότητας με κάποιο διαλυτικό, νερό, μαμίσιο διαλυτικό κτλ}

Ρωτάω μιας και που και οι δύο μάρκες χρειάζονται το retarder.

Σε ευχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 05:04:58 μμ »
Το διαλυτικο του καθε χρωματος δεν αλαζει.Απλα προσθετεις το retarder.Kαι τα δυο χρωματα που γραφεις εχουν τασεις μπουκωματος,ειδικα τα Lifecolor.Οποτε συνεχισε με τα Xtra αφου τα εχεις ηδη.

Αποσυνδεδεμένος ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΑΚΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΓΑΛΑΤΣΙ
    • http://WWW.e-KALFAKIS.GR
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 17, 2010, 09:00:34 πμ »
τα tamiya ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ακρυλικα Μου ειπαν οτι αραιωνονται καλυτερα με διαλυτικο νιτρου oπως ειναι τα alclad II
αρα πρεπει να εχεις καλο ασταρι απο κατω
παρε lifecolor να σωθεις.

Tα  TAMIYA είναι ακρυλικά. Είναι λάθος να λέγεται το αντίθετο.
(επιτρέψτε μου να ξέρω μερικά πράγματα περισσότερο, αφού έχω στα χέρια μου όχι απλά και μόνον το μπουκαλάκι που γράφει "Acrylic", κάτι που το βλέπουμε όλοι μας, αλλά και την χημική σύνθεση του χρώματος, από Ιαπωνικό οργανισμό τυποποίησης, βάσει του οποίου εκτελωνίζουμε τα χρώματα μέσα στα όρια της Ε.Ε. για το έλεγχο καταλληλότητος και μη επιβλαβών επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό από την χρήση τους).
STARFIGHTER

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #21 στις: Ιουνίου 17, 2010, 09:07:23 πμ »
Στελιο ο φιλος μας δεν κανει κανενα λαθος!Δοκιμασε να αραιωσεις Tamiya η Gunze με laquer thinner η πολυουρεθανης και θα δεις. ::icon_thumright::

το ότι μπορείς να τα αναμίξεις, δεν σημαίνει ούτε το ότι "δεν είναι ακρυλικά" ούτε το πως έιναι το δικό τους "αραιωτικό".
Θα έλεγα ότι είναι το "διαλυτικό" τους και όχι το "αραιωτικό" τους. Υπάρχει μια διαφορά σε αυτές τις έννοιες. Ολα αυτά ακαδημαϊκά φυσικά γιατί σημαντικό είναι το τι ικανοποιεί τον καθένα
STARFIGHTER

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #22 στις: Ιουνίου 17, 2010, 09:21:49 πμ »

επ' ευκαιρία αυτού του σχολίου, θα ήθελα να τονίσω ότι αν ο ερογράφος μπουκώνει, μπορεί να οφείλεται και σε ένα άλλο (μάλλον άγνωστο σε πολλους φίλους), αλλά πολύ σημαντικό φαινόμενο.
Επιτρέψτε να μιλήσω όμως για αυτό στο σεμινάριο πρώτα και μετά να το δώσουμε από το φόρουμ.
STARFIGHTER

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #23 στις: Ιουνίου 17, 2010, 09:56:51 πμ »
Εγω καλλιτεχνες τα αραιωνω εξ'αρχης με ΑΖΑΞ. Μεχρι στιγμης οσα μοντελα εχω φτιαξει (γυρω στα 7) δεν ειχα προβλημα..Δεν εχω δοκιμασει να τα διαλλυσω με τυπου νιτρο.

Τελικα με τοσα που εχω διαβασιε εχω μπερδευτει. Ποιο ειναι το καταλληλοτερο??????
αγαπητέ φίλε,
θα σου πω το τι κατά την γνώμη μου αλλά και από την εμπειρία μου είναι ο κανόνας.
Το "Acrylic Thinner" της κάθε εταιρείας.

Όλη η διαδικασία του αραιώματος πρέπει να είναι σύμφωνη με την χημική σύσταση του χρώματος. Το χρώμα αποτελείται από πολλά συστατικά. Κυρίως από την χρωστική ουσία και την "Acrylic resin" που συγκρατεί την χρωστική ουσία και όταν στεγνώσει (στην πραγματικότητα πολυμεριστεί με το διοξείδιο της ατμόσφαιρας) θα κάνει έναν διαφανή και αδιάλυτο από το νερό κρύσταλλο που θα έχει «ταριχεύσει» την χρωστική ουσία. Το χρώμα δηλαδή είναι ένα είδος «γαλακτώματος». Όλα τα συστατικά που το απαρτίζουν, (ένα από αυτά είναι η και ισοπροπυλική αλκοόλη) έχουν ένα κοινό σκοπό προς την ομοιογένεια και την αρμονική συνύπαρξη όλων των συστατικών μαζί. 

Το "Acrylic Thinner" της κάθε εταιρείας είναι σύμφωνο με όλα αυτά, και όσο και να προσθέσουμε δεν χαλάει την ομοιογένεια του χρώματος, γιατί έχει και συστατικά που την διατηρούνε. Επίσης καλό και το απλό νεράκι (αλλά μόνον μέχρι 20% και όχι πάρα πάνω).
Πέραν τούτου, όμως θα δεις ότι και το Ajax το μπλε (αυτό με την αμμωνία) όπως και η ισοπροπυλική αλκοόλη κάνουν «δουλειά». Βάζω εισαγωγικά γιατί υπάρχουν και παρενέργειες.

Το Ajax το μπλε : έχει αμμωνία, που είναι το ένζυμο που «διαλύει» (ξεσκίζει δηλαδή) την Acrylic resin, ακόμη και όταν έχει κρυσταλλοποιηθεί. Είναι ιδανικό για το καθάρισμα του αερογράφου, ακόμη και να ξεβάψουμε ένα μοντέλο που βάψαμε πριν χρόνια.   Αν βάλουμε μικρές ποσότητες Ajax, (5-10%) στο χρώμα που θα βάλουμε στον αερογράφο, ίσως να μην χαλάσουμε την «ομοιογένεια» του χρώματος.
Ισοπροπυλική αλκοόλη : σε μια αραίωση 40% σε 60% νερό, κάνουμε ένα μίγμα φιλικό στο ακρυλικό χρώμα. Δεν θα πρέπει να βάζουμε όμως περισσότερο από 30% αυτού του μίγματος στο χρώμα.
Όταν λέμε νερό, εννοούμε πάντα απιονισμένο νερό.
Κανόνας: στα γυαλιστερά χρώματα, μόνον "Acrylic Thinner" της κάθε εταιρείας

Ελπίζω να κάλυψα το θέμα σου.
STARFIGHTER

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #24 στις: Ιουνίου 17, 2010, 11:57:17 πμ »
Kυριε Καλφακη να κανω μια προταση? Στο σεμιναριο καντε μια δοκιμη αραιωσης Tamiya η Gunze και μαλιστα gloss με το laquer thinner της Tamiya η της Gunze. Θα ειχε ενδιαφερον.

Tags: ÁÑÁÉÙÓÇ