Φίλε μου καλημέρα και καλή αρχή στο διόραμα που σκέφτεσαι
Πρώτα απ' όλα εξ΄αρχής θα πρέπει να διαλέξεις χωμάτινο "ξερό" ή χιόνι, και αυτό λόγω του ποταμού-ρυάκι που σκέφτεσαι να κάνεις

Χωρίς να είμαι ειδήμων επι των rally πιστεύω οτι στα παγωμένα σιρκουί αποφεύγουν τα ρυάκια

Οπότε "ψάξτο" λίγο αυτό το θέμα

Λοιπόν τώρα επι των ερωτημάτων σου.....στα διοράματα κατα 99% χρησιμοποιούμε κόλλα λευκή τύπου Ατλακόλ. Κολλάει άνετα και σίγουρα χαρτί/χαρτόνι + γυψοσανίδα + φελιζόλ κτλ....
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως γύψο - γύψο προτίμησε χαρμάνι γύψου και Ατλακόλ όμως

Ο γύψος "επάνω" στο φελιζόλ θα "πιάσει" μεν αλλά θα είναι super εύθραστος λόγω του οτι το φελιζόλ δεν απορροφά το νερό του υγρού γύψου

Η λύση που προτείνω = Αφού κολλήσεις τα κομμάτια φελιζόλ, μ' ενα αναπτήρα απο απόσταση όμως, λιώσε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια του φελιζόλ. Θα δείς οτι θα σκληρήνει η επιφάνεια και θα κάνει "πέτσα"

Έπειτα κάνε χαρμάνι με γύψο + ελάχιστο νερό + Ατλακόλ + λίγη ρητίνη MIG + μίγμα απο pigments MIG / CMK και άπλωσε το με μια μικρή σπάτουλα επάνω στο φελιζόλ

Έτσι έχεις μια βάση για έδαφος ήδη χρωμματισμένη και σκληρή σαν πέτρα μετά απο 2-3 ώρες

Τώρα άμα θέλεις στο χαρμάνι προσθέτεις και ψιλοκοσκινισμένη άμμο (
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως στα πετραδάκια μην "βγεί" off scale

).
Εάν τώρα αποφασίσεις να βάλεις νερό στο διόραμα, μια απλή λύση είναι η εξής : Στο ρέμα μέσα βάλε λίγο μεγαλύτερες πετρούλες στρογγυλές, βάψτες με ανοιχτό γκρί χρώμμα (π.χ. Light grey) ενώ ανάμεσα σ' αυτές κάνε wash με λίγο πιο σκούρο γκρί. Έπειτα πάρε "νερό" διοραμάτων (πολλές μάρκες υπάρχουν) άπλωσε ενα λεπτό στρώμμα πρώτα ώστε να καλλυφθούν οι πέτρες και αφού στεγνώσει ρίξε το υπόλοιπο "νερό" πάντα όμως φυσώντας το με πιστολάκι για τα μαλλιά ώστε να δώσεις ορμή και κυμματισμό στο ρυάκι σου

Σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις τύπου Paris - Dakar με πιο βαθύ και "σκούρο" - βρώμικο νερό, τότε στο πρώτο στρώμμα "νερού" που θα ρίξεις ώστε να καλλύψεις τις πέτρες ρίξε λίγη νερομπογιά (
ΕΛΑΧΙΣΤΗ) χρώμματος Prussian Blue και Light Green ή Pale Green....
ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΡΩΜΜΑΤΟΣ ώστε να "βρωμίσει" το "νερό".
ΜΗΝ το βάψεις
ΑΦΟΥ το ρίξεις αλλά
ΕΝΩ το ανακατεύεις το "νερό" σ' ενα κυπελάκι

Για χιόνι τώρα η καλύτερη λύση πιστεύω οτι είναι τα micro balloons με την ειδική τους κόλλα

Συμβουλή μου να πάρεις το "μεγάλο" σέτ που έχει και την ανάλογη συσκευασία για πάγο