Μπορεί τα εκθέματα να ήταν λιγότερα από πέρσι, αλλά αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό, άρα ο στόχος επετεύχθη (για αυτό άλλωστε δεν είχε αποφασισθεί να μην δοθούν χρυσά μετάλλια στην κατηγόρια των Α/Φ στην προηγούμενη έκθεση). Αυτό που έχει περισσότερη σημασία για το Hobby στην Ελλάδα είναι να ανεβαίνει το επίπεδο των εκθέσεων και Έλληνες μοντελιστές να διακρίνονται στο εξωτερικό, συνεχίζοντας τις ένδοξες παραδόσεις μας. Οι μετριότητες δεν έχουν θέση ανάμεσα μας. Να κάτσουν σπίτι τους. Για παράδειγμα κάποιοι είχαν το θράσος στην τελευταία έκθεση της IPMS να κατεβάσουν μοντέλα στα οποία, εν έτη 2008, είχαν κάνει τεχνητή παλαίωση με στεγνό πινέλο, αν είναι δυνατόν. Ουστ....
Υ.Γ. Με τα παραπάνω δεν έχω στόχο να ειρωνευτώ κανέναν προσωπικά, αλλά μια γενικότερη νοοτροπία που έχω καταλάβει ότι επικρατεί σε, δυστυχώς, αρκετούς αγαπητούς συναδέλφους. Αν κάποιος θεωρεί ότι θίχτηκε προσωπικά, του ζητάω προκαταβολικά συγνώμη.
Αγαπητέ φίλε , δεν ξέρω πόσο παλιός ή νεός είσαι στον μοντελισμό και δεν με αφορά , αλλά με την διαδικασία της δημόσιας συζήτησης και κριτικής μου δίνεται η δυνατότητα , να σχολιάσω τα λεγόμενά σου . Αν και το τονίζω Αν αυτά που γράφεις τα εννοείς έτσι ακριβώς όπως φαίνονται και δεν είναι ενα χιουμοριστικό η ειρωνικό σχόλιο,που απλά του λείπει μια καλύτερη τεχνικά διαπίστωση , τότε πραγματικά λυπάμαι και στεναχωριέμαι. Γιατί αυτού του είδους οι αφορισμοί, οι οριοθετήσεις, οι απαγορεύσεις , αλλά και (δεν αφορά το σχολιο σου αυτό) γενικότερα μια σουπερμαστεράδικη φιλοσοφία που έρπεται , ειδικά την τελευταία πενταετία, στα του ελληνικού μοντελισμού , είναι τα στοιχεία που έχουν επανυγροποιήσει τον Αχέρωντα , και αυτή η υγρασία μετατρέπεται σε μούχλα (ή σάχνα , όπως λένε οι φίλοι μου οι Λαρισαίοι) και όσο τροφοδοτείται θα καταφέριει να σαπίσει ότι καλό υπάρχει σε αυτό το χόμπυ. Τα υπόλοιπα απλά γράφοντα εξα αφορμής των παραπάνω και σε καμμιαπε΄ριπτωση ως απάντηση ή συσχετισμός , με οποια έννοια και αν τα γράφει ο συνάδελφος ,με τον οποιο προφανώς δεν έχω κανένα πρόβλημα
'Οσοι νομίζουν, ότι ο μοντελισμός έχει άμεση και ευθεία σχέση με τον εκσυγχρονισμό, και μετις σούπερ ντούπερ νέες τεχνικές , με ακριβά και εξωτικά υλικά και δεν ξέρω γω τι άλλο, ας στείλουν ένα email στον Bill Horan και τον Μike Blank να του ρωτήσουν γιατί αυτοί οι 2 "χαζοι" βάφουνα ακόμα με σμάλτα Humbrol, όταν όλοι μείς οι ξύπνοι βάφουμε με ότι πιο νέο ακρυλικό κυκλοφορεί και λοιπά.
Ο μοντελισμός είναι χόμπυ και ο καθένας το κάνει όπως γουστάρει , όπως και όλα τα χόμπυ (εκτός εαν εμπλέκεται θέμα κανονισμών ασφαλείας , οπότε τους ακολουθούμε ) και ως εκ τούτου οι υποδείξεις σε στυλ εντολής και διαταγής θα ταν πολύ όμορφο να απουσιάζουν .
Επίσης αυτές οι μεταλλιοθρεμμένες εγωπαθείς μαστεροκαλτάκες που επαγγέλονται κηδεμονία και σφετερίζονται το αγνό βίτσιο του μοντελιστή, αλλά επικαλύπτουν όλα τα υπόλοιπα με την γνωστή ατάκα "Ολα για το καλό του μοντελισμού,και να μαστε όλοι μαζι και όχι διχόνοια και λοιπά" μπορούννα ξεβρακωθούν ανα πάσα ώρα και στιγμή , όταν όλες οι εκδηλώσεις που συμμετέχουν , γίνουν σε μορφή απλής έκθεσης αντί για διαγωνισμό. Να δώ πόσες μαστεροσυμμετοχές με βαρύγδουπα ονόματα θα υπάρχουν ,και πόσοι θα ταξιδέψουν και θα κάνουν ειδική προετοιμασία επιπέδου Champions League , όπως τώρα , εφόσον δεν υπάρχει το κίνητρο του μεταλλίου.
Ειδικά για το χώρο της φιγούρας που με αφορά περισσότερο (αλλα γενικεύεται και στα υπόλοιπα τμήμτα του μοντελισμού), όπως έλεγε ενας πρώην φίλος μου (πως λέμε πρώην γκόμενα) " Σιγά ρε παιδιά τι κάνουμε στρατιωτάκια βάφουμε ,μην μαλώνετε....." . Τι σημαίνει αυτό ? δεν υπάρχει (η δεν θα πρεπε να υπάρχει) λόγος και χώρος , ούτε για εγωισμό ουτε για εγωπαθή ανταγωνισμό , ούτε για ίντριγκα,ούτε για δολοπλοκία ,ούτε για παρασκήνιο . Κι όμως όλα αυτά υπάρχουν και σε βαθμό απίστευτο , εξωπραγματικό . Και όποιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν, επειδή σίγουρα ανήκει στην κλειστή λέσχη αυτών που εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές, να με πάρει ενα τηλέφωνο, να πάμε για ενα καφέ, να τα βάλουμε κάτω ενα ενα , με γεγονότα, στιγμές και αποδείξεις να δει ότι υπάρχουν και παραυπάρχουν και αποτελούν όλο του το μοντελιστικό είναι.
Πολλές φορές οι παραπάνω αναφερόμενοι , απαξιούν καταστάσεις λέγοντας "Εγώ τι έχω να κερδίσω απο μια Έκθεση Μοντελισμού ?"
Τους ρώτησε κανένας "ρε φιλε απο που και ως που εσυ είσαι μαστεράς και επαγγελματίας ή ημιεπαγγελματίας ? απο μόνος σου ?" Αν δεν υπήρχαν, οι πολλοί με το στραβοκολλημένο μοντέλο,με το καταραμένο dry brushing (που πρέπει να απαγορευτεί δια ροπαλου όπως διαβάζω) με τις ατέλειες, αλλα με την ατέλειωτη δίψα να φτιαξουν κάτι , ποιο θα ήταν τομέτρο σύγκρισης ρε φιλαράκο, που σε έχρισε εσένα καλύτερο και αυτόν χειρότερο ? Αοπ το σπίτι σου θα γινόσουνα μαστεράς και ...αντε να μην πω ? Η εσυ την πρώτη φορα που κατέβηκες σε Εκθεση ήσουν ήδη για να πάρεις Best of Show ? Αν ναι μπράβο σου , είσαι φαινόμενο. Επειδή όμως δεν ήσουν κοίτα πως εβαφες πριν 3-5-7 χρόνια και το ξανασυζητάμε κακομοίρη"
Δυστυχώς η ευτυχώς ουτε οι εκθέσεις ούτε οι λέσχες ουτε τα κλάμπ ουτε οι διαγωνσιμοί είναι πανάκεια για την ύπαρξη του χόμπυ το οποίιο υπάρχει απο την εποχή των σπηλαίων. Απλά δυστυχώς μερικοί έχουν μείνει συμπεριφορικά εκείι,παρότι τεχνικά είναι σε θεικό επίπεδο (Η τουλάχιστον έτσι λένε το πρωι στον εαυτό τους, όταν κοιτάζονται στο καθρέπτη με το σπινθηροβόλο βλέμμα της αγελάδας.
Η εισβολή του ανταγωνσιμού σε ημιεπαγγελματικό ή εντελώς επαγγελματικό επίπεδο στο χόμπυ του μοντελισμού, αν και αναγκαίο κακό δημιούργησε πολλά ευτράπελα στο χόμπυ και αυτό δεν τίθεται σε αμφισβητηση. Όπως και ότι έφερε και μερικά καλά .
Στα των συλλόγων τώρα...
Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν τακτικές και λογικές ,όπως αυτά που διάβασα για την μη συλλογική συμμετοχή ενός κλάμπ στην έκιθεση ενός άλλου κλάμπ και ειδικά με την δικαολογία ότι υπήρχαν εσωτερικά προβλήματα στο κλάμπ που διοργάνωνε την έκθεση . Όμως δεν είδα κανένα , να σχολιάζει την υποτακτική και γιδοπροβατική (με την ενοια τησ κοπάδωσης και ουδόλως υποτιμητικά) λογική των ακολουθούντων την απόφαση ενός Δ.Σ. να μην συμμετέχουν κάπου , που είχε σχέση με το χόμπυ τους. Γιατί αποκλείω ότι σε ενα σύλλογο 20-30 ατόμων , αν κάποιος το πρότεινε αυτό όλοι οι άλλοι είχαν την ίδια άποψη και συμφώνησαν απόλυτα . Αν πάλι την είχαν και κουβαλούν τετοια νοοτροπία είναι τρομακτικά επικίνδυνο, ίσως ακόμα πιο επικίνδυνο απο το να σιώπησαν και υπάκουσαν στην κλασσική τακτική του "σκάσε και κολύμπα". Είμουν πάντα ενάντιος σε αυτού του είδους τις τακτικές ,και θα είμαι μέχρι να ψοφήσω , αν ποτέ ξαναβρεθώ σε λεσχειακό περιβάλλον.
Θα μπορούσε αυτή η συζήτηση να κρατήσει πολύ πάρα πολύ, μα ατελείωτα πολύ , αν σκεφτεί κανείς ότι ειμαι 40 μοντελλάρω απο τα 10 -11 και έχω δεί την πορεία του ελληνικού μοντελισμού απο πολύ κοντά και κατά διαστήματα απο πάρα πολύ κοντά ..........
Δεν ξέρω αν έχει νόημα . Απο την άλλη διαβάζω κάθε μέρα εδώ και αρκετό καιρό πολλά πράγματα που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ,που προσβάλλουν την νοημοσύνη μου και επέλεγα μια παθητική σταση ,προκειμένου να μην συμβάλλω σε ενα πολεμικό κλίμα ,που μόνο κακό θα έκανε στο χώρο. Απο την άλλη , αν αυτό το κλίμα υπάρχει έτσι κι αλλιώς και μπορώ να εκφέρω άποψη γιατί να μην το κάνω ?
Ο μοντελισμός υπήρχε και θα υπάρχει . Με τα πάνω και τα κάτω του .
Δεν εξαρτάται απο λεσχειάρχες και μοντελοπατέρες με εξουσιαστικές τάσεις και δόσεις παράνοιας στο εσωτερικό του κρανίου τους .
Ο μοντελισμός υπάρχει στο DNA ορισμένων ανθρώπων, απλά σε μερικούς άλλους έχει υποστεί Euroμεταλλειακό εκφυλισμό τρίτης τάξης . Ο Νοών Νοείτω
Ο μοντελισμός μπορεί να συνεχίσει να τρέφει επαγγελματικά και οικονομικά αυτούς που ήδη τρέφει, αλλά και αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι η μοντελιστική κατρράκωση και διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο των υπολοίπων (την οποία θεωρητικά καταδικάζουν αλλά πρακτικά μεθοδεύουν) δεν τους ωφελεί μακροπρόθεσμα . Αλλά θέλει και λίγο μυαλό .
Η Ιντριγκα και το παρασκήνιο, το στήσιμο, το σκίσιμο και λοιπές κηπευτικές ασχολίες, υπήρχαν , υπάρχουν και θα υπάρχουν, οπότε συμβιβαστείτε με την ιδέα ,αλλά μην την τροφοδοτείτε με συμμετοχή.
Είναι καλοί οι στρατηγοί με το ραβδάκι και την φράπα , αλλά τον πόλεμο τον κερδίζουν τα κομάντα που ιδρώνουν. Χωρίς τον φάνδαρο ο στρατηγός ειναι αόρατος (όπως ο Μπάγιεβιτς για τον Χατζηχρήστο)
Απομονώστε αυτά που ακούτε καθε μέρα και που βλέπετε , και μοντελάρετε με σκοπό να αδειάσετε το μυαλό σας και να απολάυσετε την ηδονή της δημιουργίας με την όποια της ατέλεια. Γιατί αμα γίνουμε όλοι μαστεράδες , αυτοιι θα γίνουν ? ʼνεργους θα τους αφήσουμε ? απαπαπαπαπαπαπααπ
Πείτε αυτό που σκεφτόσαστε , όπως το σκεφτόσαστε και όχι όπως θα ευχαριστήσει τα αυτιά του κάθε Χατζη....αβάτη
αυτά τα λίγα
Κώστας Ροδόπουλος
Φίλε gkontong ελπίζω ο μικρό ςνα ναι οκ. Αυτό μετράει πάνω απο όλα, απλά μερικοί έχουν χάσει το μέτρο και μετράνε το βάρος του σε χρυσά όπως ο Χρυσός οδηγός