Αποστολέας Θέμα: Φωτιστικό κατάλληλο για μοντελισμό...!  (Αναγνώστηκε 8329 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος thanasis87

• Scale 1/72
  • *
Φωτιστικό κατάλληλο για μοντελισμό...!
« στις: Αυγούστου 11, 2008, 06:52:32 πμ »
...το σκέφτομαι αρκετές μέρες τώρα και θα ήθελα τις απόψεις σας. Στο δωμάτιο μου ( περνάω αρκετό χρόνο κάθε μέρα εκεί μέσα ) θέλω να τοποθετήσω ένα νέο επιτραπέζιο φωτιστικό, ικανό να καλύπτει τις...μοντελιστικές ανάγκες αλλά παράλληλα να είναι και χρηστικό για την υπόλοιπη μέρα ( ε, δε φτιάχνω μοντέλα όλη μέρα! ). Έχετε κάτι να προτείνετε? Είδα στο Καλφάκη ένα φωτιστικό για μοντελισμό, αλλά μου φαίνεται λίγο μεγάλο...!  :oops: Λέω να το ψάξω αρκετά πριν κάνω κάποια αγοραστική κίνηση, γι'αυτό όλες οι γνώμες είναι ευπρόσδεκτες! :D

[modbreak]ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ,ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ[/modbreak]

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: Φωτιστικό κατάλληλο για μοντελισμό...!
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 11, 2008, 08:59:53 πμ »
Τα δύο κριτήρια επιλογής που θέτεις είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους. Θες συγκεντρωμένο το φως στον μοντελιστικό πάγκο για μοντελιστικές εργασίες, ενώ για οικιακή χρήση το φως χρειάζεται να διαχέεται αρμονικά στον χώρο. Ασε που δεν αγοράζεις φωτιστικά από μοντελιστικό κατάστημα. Στην οδό Πραξιτέλους στο κέντρο της Αθήνας είναι συγκεντρωμένα πολλά καταστήματα φωτιστικών, οπου μπορείς να βρείς οτι θές. Εαν παντως θελεις φωτιστικό σώμα γραφείου με εκτεινόμενο στέλεχος, λαμπα φθορίου και μεγενθυντικό φακό (το κλασικό δηλαδή φωτιστικό για σχεδιαστές, ωρολογοποιούς, χαράκτες, ηλεκτρονικούς (άρα και μοντελιστές) σου λέω από τώρα τιμές 49-94EUR (Το ακριβότερο των 94 ήταν επιδαπέδιο - το λάτρεψα, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για φωτισμό χώρου αλλά.....δεν είχα χώρο). Εαν είσαι οπαδός του πράκτικερ βρίσκεις με 68EUR.

Αποσυνδεδεμένος Jim

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΗELLAS
  • Εεε πειρατηηηηηηηηη...
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 11, 2008, 12:52:45 μμ »
λαμπα φθορίου
Καπου ειχα διαβασει οτι οι φθοριου δεν κανουν για μοντελισμο γιατι αλλοιώνουν τα χρωματα και μεγαλωνουν τις μικροατελειες.
Ισχυει ?

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 11, 2008, 01:34:29 μμ »
Εν μέρει ισχύει. Για φωτισμό που δεν αλλάζει τα χρώματα και την τονικότητά τους, καλό είναι να χρησιμοποιείται λαμπτήρας πυρακτώσεως, αυτός που είναι μπλε και αναπαριστά υποτίθεται το ηλιακό φως.

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 11, 2008, 06:36:55 μμ »
Τα δύο κριτήρια επιλογής που θέτεις είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους. Θες συγκεντρωμένο το φως στον μοντελιστικό πάγκο για μοντελιστικές εργασίες, ενώ για οικιακή χρήση το φως χρειάζεται να διαχέεται αρμονικά στον χώρο. Ασε που δεν αγοράζεις φωτιστικά από μοντελιστικό κατάστημα. Στην οδό Πραξιτέλους στο κέντρο της Αθήνας είναι συγκεντρωμένα πολλά καταστήματα φωτιστικών, οπου μπορείς να βρείς οτι θές. Εαν παντως θελεις φωτιστικό σώμα γραφείου με εκτεινόμενο στέλεχος, λαμπα φθορίου και μεγενθυντικό φακό (το κλασικό δηλαδή φωτιστικό για σχεδιαστές, ωρολογοποιούς, χαράκτες, ηλεκτρονικούς (άρα και μοντελιστές) σου λέω από τώρα τιμές 49-94EUR (Το ακριβότερο των 94 ήταν επιδαπέδιο - το λάτρεψα, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για φωτισμό χώρου αλλά.....δεν είχα χώρο). Εαν είσαι οπαδός του πράκτικερ βρίσκεις με 68EUR.

καλή ιδέα! Θα περάσω αύριο να κοιτάξω... ::thanks_smilie::

Εν μέρει ισχύει. Για φωτισμό που δεν αλλάζει τα χρώματα και την τονικότητά τους, καλό είναι να χρησιμοποιείται λαμπτήρας πυρακτώσεως, αυτός που είναι μπλε και αναπαριστά υποτίθεται το ηλιακό φως.

το φωτιστικό που έχω τώρα, χρησιμοποιεί λάμπα πυρακτώσεως και δημιουργεί ένα φως, πολύ ξεκούραστο για τα μάτια. Αν μπορέσω να βρω φωτιστικό με λάμπα πυρακτώσεως, μάλλον θα τη προτιμήσω...  :wink:

Προς Admin:   ::sorry::

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 11, 2008, 07:21:08 μμ »
Το θέμα έχει αναφερθεί και εδώ :arrow: http://www.modelclub.gr/forums/index.php?PHPSESSID=4a0c2df4f5ab8c6d666cecdf557186b0&topic=5676.msg108802#msg108802

Για φωτιστικό γραφείου δύσκολα θα βρείς λάμπες φθορίου που να αποδίδουν σωστό λευκό φώς...
Συμφωνώ με τον Νικόλα (nino1969) για τις "μπλέ" ή "daylight" πυρακτώσεως και πιό συγκεκριμένα της Philips. Έχω δοκιμάσει και της OSRAM αλλά είναι πιό "θερμές" απ'οσο πρέπει... Πολύ καλό λευκό φώς δίνουν και οι "οικονομικές" της Philips (που είναι σάν σπείρωμα) αλλά στη γαλαζοπράσινη συσκευασία (υπάρχουν και σε κοκκινοπράσινο). Μ'αυτές, εκτός της οικονομίας, γλυτώνεις και απο τη ζέστη που εκλύουν οι κλασικές πυρακτώσεως :wink:

Υ.Γ. Μήν πάρεις πάνω απο 60W...

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Μπανανία
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 11, 2008, 07:30:44 μμ »
Θελω κι εγω να παρω με λαμπα φθοριου και ας αλιωνει τα χρωματα γιατι με την πυρακτωσεως εχω αλιωθει εγω! εγω εχω βαλει ηλιου αυτη τη μπλε που βγαζει λευκο φως αλλα οπως ειπα τωρα θελω φθοριου γιατι λιωνω!!
Το μοντελίζειν εστί φιλοσοφείν!

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 11, 2008, 07:35:40 μμ »
Θελω κι εγω να παρω με λαμπα φθοριου και ας αλιωνει τα χρωματα γιατι με την πυρακτωσεως εχω αλιωθει εγω! εγω εχω βαλει ηλιου αυτη τη μπλε που βγαζει λευκο φως αλλα οπως ειπα τωρα θελω φθοριου γιατι λιωνω!!
Θανάση πάρε την "οικονομική" της Philips που λέω πιό πάνω... Για τον ίδιο ακριβώς λόγο τις έψαχνα και εγώ!
Οι διάφορες άλλες "οικονομικές" απο praktiker κλπ είναι yatabaza! :twisted:

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Μπανανία
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 11, 2008, 07:40:25 μμ »
Δεν γινεται, δεν τη χωραει το φωτιστικο, ειναι μεγαλη...
Το μοντελίζειν εστί φιλοσοφείν!

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 11, 2008, 10:14:30 μμ »
Ρε παιδιά συγγνώμη ένα λεπτό, μπορούμε να διευκρινήσουμε για τι πράγμα συζητάμε :?:
Τι σημαίνει φωτιστικό κατάλληλο για μοντελισμό :?:
Αυτό μήπως  :?:arrow: που απο όσο θυμάμαι πριν πιασω το autocad τα φωτιστικά σχεδιαστηρίων προκαλούσαν ελάχιστη σκιά στο σημείο εργασίας.
Η τέτοιου τύπου που έχουν μεγευθυντικό φακό και μας βοηθούν στις λεπτομέρειες  :?:arrow: http://www.ipshop.gr/image.php?object_type=product&image_id=3149
Ή τον συνδυασμό και των 2 που κάνει >>60 :?:
Για τον δε λαμπτήρα, σαν μηχανικός σας διαβεβαιώ οτι τον πιστότερο φωτισμό τον δίνουν λαμπτήρες αλογόνου εγκατέστημένοι σε παραβολικούς αλουμινένιους ανακλαστήρες με σκαιολυτικά προσόψια (γύρω στα 120EUR το 2x36Watt). Είναι ο τύπος των φωτιστικών που χρησιμοποιούνται σε χειρουργεία και εργαστήρια. Ολα τ΄αλλα είναι υποδεέστερα. Η δε απόδοση του φωτισμού είναι ένα θεμα καθαρά υποκειμενικό. Στο χώρο μου εχω ενα φωτιστικό αλογόνου για όλο το δωμάτιο, εαν θέλω περισσότερο φως στο σημείο εργασίας, έχω ένα σποτάκι των 10 EUR με την κοκκινοπράσινη spiral της philips που αναφέρθηκε παραπάνω και είμαι μία χαρά, μέχρι να αποφασίσω να δώσω 100 ευρώ για το φωτιστικό που μ΄αρέσει  :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 11, 2008, 10:32:00 μμ »
Αυτό που έχει σημασία στον μοντελισμό είναι ο φωτισμός να μήν αλλοιώνει τα χρώματα που βλέπεις και να μπορείς να τον ανεχτείς για αρκετές ώρες...

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 11, 2008, 11:02:38 μμ »
Αυτό που έχει σημασία στον μοντελισμό είναι ο φωτισμός να μήν αλλοιώνει τα χρώματα που βλέπεις και να μπορείς να τον ανεχτείς για αρκετές ώρες...

...και να εκπέμπει όσο το δυνατόν λιγότερη θερμότητα στην επιφάνεια που φωτίζει. (αν και αυτό μάλλον πάει συναρτήσει της λάμπας που θα χρησιμοποιηθεί)

Πάντως, οφείλω να σας ευχαριστήσω όλους για τις πληροφορίες που μου δώσατε για αυτό το θέμα.  ::eusa_clap:: ::proskino::

Αποσυνδεδεμένος staticjim

• 3 Birds sitting ......
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: UK , Manchester
  • Sotiropoulos Dimitris
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 11, 2008, 11:27:38 μμ »
Μεγαλο θεμα η θερμοκρασια χρωματος ...... προσωπικα χρησημοποιω λαμπες οικονομικες τις Osram daylight αλλα οποιαδηποτε οικονομικη με θερμοκρασια 5000-7000 kelvin ειναι μια χαρα πιστευω .......οσο μικροτερο το κελβιν τοσο θερμοτερο (κιτρινο) φως οσο μεγαλυτερο τοσο ψυχροτερο (κυανο) φως ........επισης οποιος φιλος εχει ηδη "λεκανακι" φθωρισμου και θελει daylight μπορει να παει να παρει λαμπα φθωρισμου Τ10 κωδικο που ειναι "ψυχρη" υπαρχουν δηλαδη και φθωριου daylight  ::icon_thumright::
http://www.buylighting.com/T10-Fluorescent-Lamp-5000-Kelvin-p/f40t10ex50.htm

Προσοχη μονο να μην παρετε τις φθωριου που εχουν για τα ενυδρεια γιατι πεζει σε ολο το ορατο φασμα και ειναι κουραστικες και θα βλεπετε και λιγο ποιο "ζωντανα" χρωματα αποτι τα πραγματικα αυτες συνηθως ειναι 9000Κ ::salut::
http://www.drsfostersmith.com/product/prod_display.cfm?c=3578+3733+8066+3810&pcatid=3810

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 11, 2008, 11:36:17 μμ »
Κι εγώ αυτό ήθελα να πω, ότι από τις λάμπες οικονομίας, από τις καλύτερες και με το πιο "γλυκό"-daylight φως είναι οι Duluxstar - Warm white της OSRAM  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Καρδιτσα
  • Γιώργος Τέτσιος
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 12, 2008, 12:13:59 πμ »
Θα συμφωνησω απολυτα με τον ramfiighter τον staticjim και το nino.Αυτος ο συνδυασμος συσκευης και λαμπτηρα ειναι αυτος που ενδεικνυται επιστημονικα αποδεδειγμενα και για οδοντοτεχνικα εργαστηρια που η αξιοπιστια του χρωματος που βλεπουμε θεωρειται επισης πολυ σημαντικο

Αποσυνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
« Απάντηση #15 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2013, 11:53:36 μμ »
Θέλω να αγοράσω ένα φωτιστικό με φακό και καλό φωτισμό, για μοντελιστική χρήση. Διάβασα τα παραπάνω ποστς, και θέλω να μου πει κάποιος που γνωρίζει το αντικείμενο αν το παρακάτω (άσχετα που είναι από μοντελιστικό κατάστημα είναι καλό για τα λεφτά του). Στις ίδιες τιμές ξέρω ότι κινούνται και άλλα φωτιστικά από καταστήματα φωτιστικών που δεν ξέρω όμως αν έχουν τέτοιου είδους λάμπα όπως αναγράφεται στις πληροφορίες:

http://www.hobbygallery.gr/product_info.php?products_id=4691

Please enligthen me  8)
21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Tags: