Ειχα πεί τον Απρίλιο ότι μόλις κατάφερνα να δαμάσω τις φωτογραφίες των 5ΜΒ που πήρα από το μοντέλο θα τις ανεβάσω. Λοιπόν, μορφώθηκα, πώς να τις κάνω 100-150ΚΒ χωρίς να χάνεται πολύ λεπτομέρεια, και έκανα και thumbnails. Βρήκα και ένα server να τις ανεβάσω και νάμαι.
Πρόκειται για δουλειά ενός έτους (ναί ξέρω είμαι χελώνα) αλλά το διασκέδασα δεόντως.
Μπορείτε να δείτε φωτό ΕΔΩ
http://213.140.130.172/gagm/hmsajax.htmlΤεχνικές που εφάρμοσα πρώτη φορά/βελτίωσα/διασκέδασα
Καμουφλάζ
Πρόκειται για το βάψιμο που έφερε για λίγο το 41. Ιστορικά δεν είμαι σωστός γιατί τότε είχαν γίνει μετατροπές και δεν υπήρχε ο καταπέλτης με το υδροπλάνο. Είμαι λίγο "ελευθέρων ηθών" όσον αφορά την ιστορική ακρίβεια. Το καμουφλάζ έγινε όλο με μασκάρισμα με ταινία. Μεγέθυνα το διάγραμμα από το πρωτότυπο ώστε να φτάσει το 1/600 το κόλλησα κάτω από ένα διαφανές κομμάτι πλαστικό, κόλλησα ταινία tamiya πάνω από το διαφανές πλαστικό. Ευτυχώς η ταινία είναι ημιδιαφανής και φαινόταν το διάγραμμα του καμουφλαζ από κάτω. Με χάρακα και κοπίδι έκοβα κομμάτια και τα κολλούσα. Στο τέλος (τρείς-τέσσερις καθησιές και δύο εβδομάδες μετά την έναρξη) είχα στα χέρια μου ένα φασκιωμένο σκαρί με εμφανή μόνο τα μέρη όπου θα πήγαινε το σκούρο μέρος του καμουφλαζ. Μετά, μία βαθιά ανάσα, και σε λίγα λεπτά με τον αερογράφο έβαψα το σκούρο. (Κανονικά θα έπρεπε να είναι μαύρο, αλλά σε μικρή κλίμακα σαν κι αυτή επέλεξα σκούρο γκρί.) Κατόπιν έκανα κάνα 20λεπτο να βγάλω όλα τα κομματάκια ταινίας μετά φόβου Θεού. Ευτυχώς είχα μόνο πταίσματα. Καλή εμπειρία.
Τέντωμα ξαρτιών
Τα ξάρτια είναι τεντωμένο πλαστικό. Αυτή τη φορά δοκίμασα να το τεντώσω με θερμότητα. Το έκανα κατ' αρχήν τόσο λεπτό που αν το κρατήσεις από τη μία άκρη, λυγίζει από το βάρος του. Εκοψα μεγαλύτερα κομμάτια από όσο χρειαζόμουν και τα κόλλησα από τα δύο άκρα με λευκή κόλλα ξυλουργού. Ειχαν πολλά μπόσικα μετά το κόλλημα. Κατόπιν, πήγα κάτω από τον απορροφητήρα, άναψα ένα από αυτά τα αρωματικά ξυλαράκια (incense sticks) και κάπνισα τα ξάρτια. Ουσιαστικά τα πέρασα μέσα από τον καπνό, κρατώντας το μοντέλο συνέχεια σε κίνηση. Με λίγη εξάσκηση μπορείς να κατευθύνεις τον καπνό σε ένα ξάρτι. Τεντώνουν αμέσως και αν δεν πλησιάσεις πολύ τον καπνό και δεν τον αφήσεις να περνά από το ίδιο σημείο συνέχεια, πας καλά. Εσπασα κάνα δύο, αλλά βρέχοντας με τη βοήθεια οδοντογλυφίδας τις κολλημένες άκρες, διαλύονταν η κόλλα, και μπορούσα να απομακρύνω τα σπασμένα απομεινάρια και να βάλω νέα.
Βάψιμο ξύλινου καταστρώματος.
Πρώτα πέρασμα με αερογράφο το βασικό χρώμα. Μετά με πινελάκι έκανα τυχαία "ξύλα" (περίπου 0.5-0.75 cm) με διάφορους ανοιχτότερους και σκουρότερους τόνους. Αν και δεν πετύχαινα ομοιόμορφο πάχος, ούτε και απόλυτα ορθογώνιο σχήμα με την κάθε πινελιά, βάφοντας το διπλανό "ξύλο" με άλλη απόχρωση έσβηνα το λάθος. Φαίνονται οι ατέλειες αν πλησιάσεις πολύ κοντά (zoom στις φωτο) αλλά από λίγα εκατοστά μακρυά φαίνεται αξιοπρεπές.
Ορθογώνια παράθυρα στις βάρκες
Τα έκανα με μαύρες αυτοκόλητες λωρίδες (stencil) στις οποίες έβαψα με πινελάκι κάθετες γκρίζες στήλες, διαμορφώνοντας έτσι παράθυρα. Αν προσέξει κανείς τα παράθυρα είναι ευθυγραμμιζμένα οριζόντια, ενώ οι κάθετες πλευρές τους ξεφεύγουν λίγο από το ορθογώνιο.
Παράθυρα και μπαλκόνια Γέφυρας
Τα έκανα με σκαλίτσα PE. Είναι σαφώς εκτός κλίμακας, αλλά τώρα πάει, έγινε. Τα εσωτερικά μπαλκόνια τα έκοψα με πριονάκι. Κατ' αρχήν έκοψα ένα ενιαίο μπαλκόνι και μετά έβαλα κάθετα χωρίσματα.
Αλλες επεμβάσεις
Τα κατάρτια είναι όλα από μπρούντζινους κυλίνδρους.
Οι πυργίσκοι του δευτερεύοντος οπλισμού σκάφτηκαν στο πίσω μέρος.
Ολα τα οριζόντια καταστρώματα που εξέχουν (overhanging balconies) λεπτύνθηκαν με ντουκόχαρτο.
Τα μεταλλικά συμπαγή κάγκελα αντικαταστάθηκαν με λεπτότερο φύλλο πλαστικού.
Οι σωλήνες-καμινάδες είναι όλοι κομμάτια πλαστικού
Τέλος παρακαλώ αγνοείστε το καμουφλάζ του υδροπλάνου. Δεν έχει καμία ιστορική βάση και ούτε θυμάμαι τί μ' έπιασε και το έκανα έτσι.
Καλό καλοκαίρι σε όλους
Γιώργος