Έναν από τους πιο παραμελημένους τομείς στην 1/35, έρχεται να καλύψει η Mini Art (και η άλλη «Ουκρανή», Master Box που έχω παρουσιάσει σε άλλο τοπικ) με τις νέες κυκλοφορίες της. Μέχρι σήμερα υπήρχαν πλαστικές φιγούρες στην 1/35 με Σοβιετικά θέματα από τις «μεγάλες» εταιρείες (Tamiya, Dragon, Italeri), αλλά σε περιορισμένα και σχετικά επαναλαμβανόμενα θέματα. Τώρα πια αυτό αποτελεί παρελθόν και τίθενται νέα δεδομένα που εκτιμώ θα επηρεάσουν θετικά τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών.
Παρακάτω, παρουσιάζω τέσσερα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα (κατά την προσωπική μου άποψη).
Κάθε κιτ δίνεται σε πολύ ελκυστικό κουτί με εξαιρετική ζωγραφιά στο εξώφυλλο από τον Andrei Karachtchuk και οδηγίες συναρμολόγησης και βαφής, στο οπισθόφυλλο (στις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες προτείνονται κωδικοί Vallejo, Testors, Tamiya, Humbrol, Revell, Gunze - έτσι για να τα έχει καλά με όλους !). Στο εσωτερικό υπάρχει σχέδιο για τον εντοπισμό των κομματιών στα πλαίσια τους.
Όπως σε όλα τα σετ της εταιρείας, περιλαμβάνονται πέντε φιγούρες στη συμβατική ανάλυση των πλαστικών, δηλαδή 1+2+1+2 κομμάτια (για το κεφάλι, χέρια, κορμό, πόδια αντίστοιχα).
Η λεπτομέρεια των κομματιών (τσακίσεις, πτυχώσεις, τσέπες κλπ.) αποδίδονται πολύ καλά. Το ίδιο και τα φυσικά χαρακτηριστικά στα χέρια και στα πρόσωπα. Κατά κανόνα το φλας (περίσσευμα πλαστικού) είναι λίγο. Μάλιστα οι παλιότερες κυκλοφορίες (όπως το 35017 παρακάτω) το έχουν πολύ πιο έντονο Απ'' ότι οι πιο πρόσφατες). Πάντως με νέα λεπίδα και ψιλές λίμες, καθαρίζονται εύκολα. Οι επιμέρους λεπτομέρειες κάθε κιτ περιγράφονται παρακάτω.
Μια γενική παρατήρηση: ο τρόπος του σκαλίσματος στις φιγούρες της Mini Art στις στολές αλλά και στα πρόσωπα, μοιάζει πάρα πολύ με αυτόν στις (ρητινένιες) φιγούρες της Ρωσικής εταιρείας TANK. Δεν ξέρω εάν οι δυο εταιρείες έχουν τον ίδιο σχεδιαστή-γλύπτη που τους φτιάχνεις τα masters αλλά τα επισημαίνω - καλοπροαίρετα - διοτι μου έχει κανει εντύπωση η ομοιότητα.
(συνεχίζεται)
Σ.Σ.