Τελικά χθές την Κυριακή κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος απο τον "Ελευθερο Τύπο" της σειράς Αγώνες των Ελλήνων. Απ' όσο καταλαβαίνει κανείς, απο την χρονολογική διαδρομή που καλύπτει ο 1ος τόμος θα είναι 2 οι τόμοι.
Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, με καλή ποιότητα εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας, μόνο προσωπικό παράπονο το μή σκληρό εξώφυλλο. Πλούσιο και σε μερικές περιπτώσεις ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό απο πλοία (Αβέρωφ - Υδρα - Κιλκίς - Μακεδονία), αεροσκάφη (βαλκανικών πολέμων και Μ. καταστροφής) καθώς και πολλά οχήματα και κάποια απο τα πρώτα θωρακισμένα ford του ελλ. στρατού.
Πρόκειται περισσότερο για ενα φωτογραφικό λεύκωμα μιας και υπάρχουν μόνο 3 γραπτές εισαγωγές απο τον Κο Μειμαράκη, τον στρατηγό Κο Γράψα (αρχηγός Γ.Ε.Σ.) και απο τους συγγραφείς Κο Γεώργιο Μαλούχο και Κο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Το όλο υλικό προέρχεται απο το Στρατιωτικό Μουσείο και κάποια απο το 7ο επιτελικό γραφείο του Γ.Ε.Σ.
Ο πρώτος τόμος χωρίζεται ώς εξής
I. Απο τους Κρητικούς αγώνες στον "ατυχή" πόλεμο
II. Ο Μακεδονικός αγώνας
III. Απο το Γουδί στους Βαλκανικούς πολέμους
IV. Ο πρώτος και ο δεύτερος Βαλκανικός πόλεμος
V. Η Ελλάδα στον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο
VI. Η Μικρασιατική καταστροφή.
Στον δεύτερο τόμο οι ιστορικές αναφορές μέσω φωτογραφικού υλικού θα φθάσουν μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο 1947.
Πισττεύω οτι αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη

Τέλος να αναφέρω για μια φωτογραφία που εγώ πρώτη φορά βλέπω, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα αιχμαλωτισμένο τουρκικό αεροσκάφος με ημισελήνους στην έλικα και γίνεται αναφορά οτι επαναχρησιμοποιήθηκε απο την ελληνική αεροπορία στρατού

Μάλλον, αν και δεν είμαι ειδικός αλλά η "μύτη" εκεί παραπέμπει, πρόκειται για Albatros ή Fokker

Κλείνοντας να αναφέρω απλά οτι μετά απο τηλ. επικοινωνία με τα γραφεία της εφημερίδας μου ανέφεραν οτι και οι 2 τόμοι είναι σε περιορισμένο αριθμό κυκλοφορίας και
ΜΟΝΟ εφόσον υπάρξουν επιστροφές θα επανακυκλοφορήσουν ξανά αλλά εκτός φύλλων τη εφημερίδας.