Αποστολέας Θέμα: ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ  (Αναγνώστηκε 5950 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« στις: Νοεμβρίου 29, 2005, 05:16:48 μμ »
ΓΕΙΑ ΣΑΣ.
ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΨΩ ΚΑΤΙ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΡΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ.  ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΙΝ ΤΑ ΒΑΨΩ :?:
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ( www.sfsm.gr )

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 29, 2005, 09:31:44 μμ »
Μήπως κάνουν για τη δουλειά αυτή τα χρώματα που χρησιμοποιούμε εμείς; Δεν ξέρω αν έχουν δοκιμάσει άλλοι "μηχανοδηγοί", αλλά νομίζω αξίζει μια προσπάθεια...

Αποσυνδεδεμένος KostasT

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ουαλλια/Αθηνα
  • Κωστας Τσιπας
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 29, 2005, 10:28:57 μμ »
Signomi gia tin kathisterisi i aol sindesi mou einai halia .
Apo ti yliko einai ftiagmena ta modella? ean epitrepete.

Kind regards,

Kostas
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness."
Τι τραβαει η ανθρωποτητα...................................

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 29, 2005, 10:37:12 μμ »
Δεν έχω ακόμη ασχοληθεί με βάψιμο μηχανών (μόνο μοντέλων κτιρίων για την ώρα) αλλά απ'ότι έχω διαβάσει σε περιοδικά >>>

Τα χρώματα κάνουν, αλλά είναι μια ολόκληρη διαδικασία.

Κατ΄αρχήν πρέπει να αφαιρέσεις το υπάρχον χρώμα, εκτός αν το μοντέλο είναι 'αβαφο (πράγμα που δεν συνηθίζεται στα ευρωπαϊκά μοντέλα). Άλλοι χρησιμοποιούν denatured alcohol (?), άλλοι υγρά φρένων και δε θυμάμαι τι άλλο. Προσοχή να μην καταστραφεί το πλαστικό.

Ακολουθεί πρώτο χέρι (primer) χρώματος (βάση?) και μετά το τελικό. Οι περισσότεροι προτείνουν αερογράφο, λιγότεροι σπρέι. Τα χρώματα μπορεί να είναι ακρυλικά ή όχι.

Και τέλος τα decals (αν βρεις ελληνικά που σου κάνουν, αλλοιώς φτιάχνεις σε εκτυπωτή).

Όλα τα στάδια προϋποθέτουν εμπειρία για να είναι το αποτέλεσμα καλό. Αλλοιώς αξίζει τον κόπο να το κάνεις μόνο για να αποκτάς εμπειρία, ξέροντας ότι στην αρχή θα καταστρέψεις ίσως κάποια μοντέλα. Βρες φθηνά βαγόνια ή άλλα μοντέλα και πειραματίσου.

Έχω δει μοντέλο ελληνικής ντιζελομηχανής σε αθηναϊκό κατάστημα με τιμή>150ε και βάψιμο σαν τα αεροπλάνα που έφτιαχνα και έβαφα μέσα σε τρεις ώρες όταν ήμουν μικρός. Τι να το κάνεις αυτό το βάψιμο σε μοντέλο?

Γι'αυτό εγώ για την ώρα περιορίζομαι μόνο σε βάψιμο ¨παλαίωσης¨" που είναι πολύ ευκολότερο και συχγωρεί λάθη. Το θέμα με τα τρένα είναι ότι οι μηχανές κοστίζουν γενικά 60 ως και 500ε και τα λάθη κοστίζουν ακριβά.

Αν όμως το τολμήσεις θα είναι η αρχή για σπουδαία μοντέλα στο μέλλον. Ψάξε με Google σε ξένα forums τρένων.

Κυριάκος

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 29, 2005, 10:40:33 μμ »
Κώστα

Συνήθως πλαστικά και σπανιότερα (και πολύ ακριβότερα) μπρούτζινα.

Κυριάκος

Αποσυνδεδεμένος KostasT

• Scale 1/35
  • *
  • Κωστας Τσιπας
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 29, 2005, 11:19:40 μμ »
Min me parexigisete alla den eimai expert sto thema, alla otan kano repair sta ploia meta apo mikra atihimata stin limni trivo prota tin epifaneia me psilo wet and dry kai meta afou katharisti ta xanavafo
me aerografo hrisimopoiontas oil based mat/enamel. Stou kiriakou tin periptosi tha ekana se ena spare model prota dokimi nadeis an to hroma,
tha sikothei (fouskosi??) apo to modello. Ean ohi entaxei. Ean sikothei o monos tropos einai vapsimo me pinelo. Ta mettalika modella yparhoun eidika hromata car spray suppliers (topiko vafeio) pou an pas kai thes sigekrimeno hroma mporoun na sou kanoun mix mia mikri posotita kai araioseto gia ton aerografo.

Kind regards,

Kostas.

Αποσυνδεδεμένος KostasT

• Scale 1/35
  • *
  • Κωστας Τσιπας
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 29, 2005, 11:29:13 μμ »
Signomi sto parapano ennousa Nikola ohi Kiriako sorry :oops:  :oops:

Kind regards,

Kostas

• Scale 1/144
  • *
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 29, 2005, 11:42:10 μμ »
ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΓΙΑ  ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ :) .

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΑΝ :D .

ΤΑ ΒΑΓΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΨΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΑΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ. Η ΜΑΡΚΑ ΤΩΝ ΒΑΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Η "LIMA". ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΠΙΝΕΛΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΕΡΟΓΡΑΦΟ. ΕΑΝ ΠΑΡΩ ΕΤΟΙΜΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΙ ΜΑΡΚΑ ΝΑ ΠΑΡΩ? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΑΖΙΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ.

Αποσυνδεδεμένος KostasT

• Scale 1/35
  • *
  • Κωστας Τσιπας
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 29, 2005, 11:53:38 μμ »
Otidipote theleis kai eisai anetos mazi. Prosopika kano mixis gia na ftaso
ston tono pou thelo. Gia ta ploia hrisimopoio tou emporiou enamels kai mat (Kostizoun ftinotera etsi :wink: ) gia ta static hrisimopoio Revell kai humbrol.

Kind regards,

Kostas.

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 30, 2005, 12:41:20 πμ »
Νίκο για πόσα βαγόνια και τι χρώματα θες το καθένα? Αν θες μπορεί να αφήσεις τα ίδια χρώματα σε κάποια και να τα φθείρεις μέχρι να φαίνεται και διαφορετικό το χρώμα...
Τα χρώματα δεν χρειάζονται ξέβαμα ή τρίψιμο.Τα εργοστασιακά βαψίματα πάντα πιάνουν πιο καλά...
Ένα καλό καθάρισμα με πανί και οινόπνευμα για να φύγουν οι σκόνες και τα λίπη που αφήνουν τα χέρια στο πιάσιμο,και θα πιάσουν μια χαρά τα χρώματα.
Αν είναι γυαλιστερά,ένα τρίψιμο με το πράσινο σφουγγαράκι της Scotchbrite για κατσαρόλες θα αφήσεις ανεπαίσθητες γρατζουνιές που θα βοηθήσουν να πιάσει το χρώμα καλύτερα.
Μεγάλη σημασία έχει για το τι τα θες τα βαγόνια.Αν θα τα πιάνεις ή θα τα έχεις για στατικά.Στην πρώτη περίπτωση,απαραίτητα σμάλτο και στο τέλος και βερνίκια.
Στην δεύτερη,μπορείς και με ακρυλικά που βάφονται πολύ πιο εύκολα,χωρίς να αφήνουν πινελιές.
Πάντα θα αραιώνεις τα χρώματα σε ένα κυπελλάκι από μερίδες γάλατος πχ,και θα βάφεις με παράλληλες κινήσεις και χωρίς να διορθώνεις τις ατέλειες που έχουν μείνει.Αφήνεις να στεγνώσει σε ένα καθαρό κουτί χωρίς σκόνη,ή στην βιτρίνα σου μέσα,και ξαναπερνάς.Σε σμάλτα αφήνεις τουλάχιστον 48 ώρες ανάμεσα στα χέρια.Υπολόγισε τουλάχιστον 2 χέρια.Αν στο τέλος δεις πινελιές στο χρώμα,αραίωσε ακόμη περισσότερο το χρώμα,οριζοντίωσε την επιφάνεια που έχει πρόβλημα και πέρασε "μπόλικο" αραιωμένο χρώμα.
Επίσης στην περίπτωση σου,αν βάφεις με κινήσεις πάνω κάτω(από σασί στον ουρανό),οι ανεπαίσθητες πινελιές που θα μείνουν θα φαίνονται σαν ένα μέρος απ την φυσική φθορά του βαγονιού λόγω της ροής του νερού!
Τώρα για φθορές είναι μεγάλη ιστορία...
Ξεκίνα το βάψιμο και στην πορεία θα σε βοηθάμε,αν θες θα πειραματίζεσαι κάπου αλλού και μετά στο βαγόνι σου.
Θα σου προτείνω τρόπους φθοράς που σε περίπτωση λάθους θα μπορείς να διορθώσεις χωρίς πρόβλημα.Όταν θα δεις ότι αποκτάς το "κολλάει" και θα ξέρεις ακριβώς στο μυαλό σου πως θα δείχνει το τελειωμένο,τότε θα προχωρήσουμε σε περίεργους τρόπους...
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 30, 2005, 04:53:53 μμ »
Θα επαναλάβω ότι δεν έχω προσωπική εμπειρία

αλλά

στα πολλά περιοδικά που έχω, σε όλα τα Projects αλλαγής χρώματος σε μηχανή τρένου αφαιρούν το αρχικό χρώμα. Αυτό γίνεται (λένε) γιατί

1) μερικά μοντέλα έχουν υπερβολικές λεπτομέρειες, κάποιες από τις οποίες έχει ήδη στρογγυλέψει το αρχικό χρώμα και τα επόμενα χέρια χρώματος ίσως τις εξαφανίσουν
2)συνήθως δεν είναι μονόχρωμα αλλά έχουν σχέδια τα οποία πρέπει να καλύψει το νέο χρώμα και ίσως χρειαστούν περισσότερα χέρια χρώματος

Υπερβολή? Ίσως! Φτιάχνουν όμως κάτι μοντέλα....

Υπάρχουν εκτεταμένες συζητήσεις στο θέμα πχ

http://www.trains.com/community/forum/topic.asp?page=-1&TOPIC_ID=50064&REPLY_ID=550820#550820

ή συζήτηση για το πιο υλικό αφαίρεσης χρώματος είναι καλύτερο >>

http://www.trains.com/community/forum/topic.asp?page=-1&TOPIC_ID=49962&REPLY_ID=550351#550351

Κυριάκος

• Scale 1/144
  • *
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 30, 2005, 05:03:05 μμ »
ΕΧΩ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΑΓΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΨΩ. ΣΑΣ ΒΑΖΩ 3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΒΑΨΩ.

1)

2)

ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΩΜΑ

3)

ΤΑ ΑΥΤΟΚΟΛΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΒΑΓΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ, ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ (ΟΣΕ) ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΩ? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ?

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 30, 2005, 05:13:47 μμ »
Για το λογότυπο του ΟΣΕ ρώτα Παγώνη και traingallery (αλλού κανείς?). Για τα υπόλοιπα αμφιβάλλω αν βρεις κάτι...

Εσύ ξέρεις αν έχει κανείς γραμμές PECO? Είχε κάποτε ο Παγώνης. Πολύ καλές, οι μόνες σχεδόν Ευρωπαϊκές (πλην Μάρκλιν που απευθύνονται όμως σε άλλο κοινό) που πουλάνε καλά στην Αμερική.

Κυριάκος

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 30, 2005, 05:26:23 μμ »
Μάλλον μόνος σου... Χαρτί χαλκομανίας λευκό ή διαφανές και εκτύπωση... (φυσικά με όσα ζόρια τραβάμε και εμείς για να φτιάξουμε τα δικά μας για τα αεροπλάνα... Ρώτα τον Heater :lol:  :lol: )
Εκτός εαν τα έχει φτιάξει κανείς ή φέρει και τα πουλάει...

• Scale 1/144
  • *
ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 01, 2005, 12:31:31 πμ »
ΚΥΡΙΑΚΟ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΡΩΤΑΣ :( . ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΤΑ ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΣΑ ΤΑ ΚΟΥΤΙΑ ΤΙΣ "LIMA".

Αποσυνδεδεμένος kdapab

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • modelclub.gr
Απ: ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #15 στις: Ιουλίου 20, 2006, 02:17:20 μμ »
Κυριάκο
 Σετ γραμμές Peco πρέπει να έχει το hobbybox στην Αθήνα (Μοσχάτο), αν θυμάμαι καλά.

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
Απ: ΒΑΨΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
« Απάντηση #16 στις: Ιουλίου 20, 2006, 06:24:34 μμ »
έψαξα στο site τους αλλά δεν βρήκα τίποτα για τρένα.
Έχω στείλει και πμ

Κυριάκος

Tags: