Αποστολέας Θέμα: Ελληνικό F-84F  (Αναγνώστηκε 10336 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
Απ: Ελληνικό F-84F
« Απάντηση #25 στις: Μαρτίου 16, 2008, 11:48:10 μμ »
Γίνεται όλο και ποιο ενδιαφέρον...
Πάνο,τι μπορείς να κάνεις εδώ?

Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος fisherman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
    • http://hafcphotos.cs.net/
« Απάντηση #26 στις: Μαρτίου 17, 2008, 12:14:41 πμ »
Γίνεται όλο και ποιο ενδιαφέρον...

Πολύ πιο ενδιαφέρον θα έλεγα. Η φωτό που ανέβασες δείχνει ένα από τα αεροπλάνα για τα οποία συζητάμε (26939 αν βλέπω καλά). Εκτός από τα χρώματα θα βγάλουμε στη φόρα και το ιστορικό με τα ατυχήματα που είχε :wink:

Όλο εκπλήξεις είναι αυτό το topic ::icon_thumright::
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος xaris_the greek

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • ΠΑΡ ΕΚΑΣΤΟΝ ΤΕΓΓΟΝΤΑΣ ΤΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ
« Απάντηση #27 στις: Μαρτίου 17, 2008, 12:51:04 πμ »
Το 661 (?)
http://koti.welho.com/msolanak/oldie.gif

ΥΓ Επειδή υπήρξε σχετική συζήτηση πρόσφατα, το συγκεκριμένο τόπικ είναι ακριβώς "ασυνήθιστες φώτο από Ελληνικά Αεροπλάνα"

Ήξερα όμως το ενδιαφέρον που θα προκαλέσει και είναι από σοβαρή πηγή, δεν είναι δική μου ανακάλυψη. Ήταν κρίμα να χαθεί μέσα σε 47 σελίδες άλλων θεμάτων, πολλά από τα οποία είναι αξιόλογα.

Εύγε Παναγιώτη. Α ρε τι βγάζει η γειτονιά...

Αποσυνδεδεμένος phantomphlyer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Bogotá
  • Stay SPOOKED in Bogotá
    • delivery-volos.gr
« Απάντηση #28 στις: Μαρτίου 17, 2008, 02:36:19 πμ »
ετσι ετσι... ::icon_thumright::

ερωτηση...το 661 ποια περιοδο ειχε την λωριδα? ...γιατι το 661 ηταν στις 3 μικρες photos που ειχα ανεβασει (με τον πατερα μου υπολογο το 1966)
κι εκει δεν την ειχε...

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #29 στις: Μαρτίου 17, 2008, 09:20:03 πμ »
Να πετάξω και γω την πατάτα μου?

Μπας και η φωτό είναι από Κύπρο; Αυτό ίσως αιτιολογεί το δεξιοτίμονο βανάκι...

Αποσυνδεδεμένος fisherman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
    • http://hafcphotos.cs.net/
« Απάντηση #30 στις: Μαρτίου 17, 2008, 11:17:19 πμ »
Μη λες τέτοιες κουβέντες. Εμείς στην Κύπρο? Τι δουλειά είχαμε? :D

Πέρα από την πλάκα, για να δώσω και το credit μιας και το ανέφερες, αυτό ακριβώς μου έλεγε και ο Fantasma χθες το βράδυ. Σε αυτή την περίπτωση μπαίνουν πολλά σενάρια στη μέση και δεν μπορούμε να ανοίξουμε τέτοια μεγάλη κουβέντα χωρίς να έχουμε έστω και ένα στοιχείο παραπάνω πέρα από ένα δεξιοτίμονο βανάκι και μερικά κοντά παντελονάκια...

@phantomphlyer: ευτυχώς έχεις ανεβάσει πολλές, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο λόγο δεν μπόρεσα να βρω ποιες εννοείς. :D Δώσε λίγο το link να τις ξαναδούμε μπας και βγάλουμε κάποια άκρη.

@xaris: Χάρη το σχόλιο του Νίκου δεν πήγαινε τόσο στο γιατί δεν τις έβαλες εσύ στο συγκεκριμένο topic, όσο στο γιατί κάποιοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν τι είναι πιο σπάνιο και ασυνήθιστο. Οπότε δεν έχει νόημα να ανοίξουμε και εδώ τέτοια κουβέντα, ούτε χρειάζεται να απολογείσαι για οτιδήποτε. Όπου και να μπουν οι σπάνιες φωτό θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον και την ανάλογη συζήτηση.
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #31 στις: Μαρτίου 17, 2008, 12:45:42 μμ »
...χωρίς να έχουμε έστω και ένα στοιχείο παραπάνω πέρα από ένα δεξιοτίμονο βανάκι και μερικά κοντά παντελονάκια...
Η ιδέα της Κύπρου μου ήρθε τελείως αυθόρμητα και μάλιστα μου έκανε εντύπωση που κανείς δεν το προανέφερε... Προφανώς εστιάστηκαν τα παιδιά στα χρώματα.
By the way, πιστεύω ότι είναι NATO... Έτσι κι αλλιώς μου φαίνεται νωρίς το '65 για τρίχρωμη βιετναμ!

Σε δεύτερη σκέψη (λίγο πιο Σερλοκχολμίστικα σκεπτόμενος) δεν είναι Κύπρος. Αν είχε πάει εκεί σίγουρα  ( σίγουρα; ) θα είχε παραπάνω δεξαμενές... Και δεν νομίζω να τις μπαζόβγαζε στην Κύπρο!

Αποσυνδεδεμένος phantomphlyer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Bogotá
  • Stay SPOOKED in Bogotá
    • delivery-volos.gr
« Απάντηση #32 στις: Μαρτίου 17, 2008, 01:51:30 μμ »
@phantomphlyer: ευτυχώς έχεις ανεβάσει πολλές, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο λόγο δεν μπόρεσα να βρω ποιες εννοείς. :D Δώσε λίγο το link να τις ξαναδούμε μπας και βγάλουμε κάποια άκρη.

για κακή σου τύχη τις είχα κατεβάσει λόγω ανωτέρας βίας... :? είχαν μείνει 1 μέρα περίπου πριν τις βγάλω...ο mmaker θα τις έχει σίγουρα...

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #33 στις: Μαρτίου 17, 2008, 03:30:24 μμ »
Φίλοι μου καλημέρα. Το "καρφωμένο F" μου το "βγάζει" metal και δεν μπορεί να το επιχρωμματίσει. Αρα είχε ήταν άβαφο  :roll: :roll:
 Το van είναι 1000% Κύπρος λόγω πινακίδας....κίτρινη με μαύρα γράμματα και στοιχεία J 2520

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #34 στις: Μαρτίου 17, 2008, 04:05:25 μμ »
Ορίστε και το van (βάζοντας στο auto τα χρώμματα της Shell)
[IMGt]http://i238.photobucket.com/albums/ff283/panafan/van_edited-1.jpg[/IMGt]

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #35 στις: Μαρτίου 17, 2008, 04:46:48 μμ »
Κάτι δεν μου κολλάει...
Χάρη υπάρχουν άλλες,έστω και άσχετες φωτό,απ το συγκεκριμένο σετ?
Γιώργος   

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #36 στις: Μαρτίου 17, 2008, 06:45:49 μμ »
Να επαναλάβω ότι έβαλα όλο το υλικό όπως μου το έστειλε ο Μ. Σολανάκης. Θα ρωτήσω για περισσότερα. Έχω πάντως την εντύπωση (με επιφύλαξη) ότι η παραλλαγή ΝΑΤΟ άρχισε να εφαρμόζεται σε δικά μας αεροσκάφη από το 1964.

Κύπρος; Πολύ ενδιαφέρον.

Αποσυνδεδεμένος phantom_phixer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: LGTG
« Απάντηση #37 στις: Μαρτίου 17, 2008, 07:51:16 μμ »
Γιβραλτάρ ίσως;
Οι τροπικές στολές δεν βοηθάνε ιδιαίτερα αφού Βρετανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί έχουν όλοι τροπικές στολές. Οπότε εάν είχαμε μια άσκηση στην Κρήτη ας πούμε στα τέλη της δεκαετίας το 60 με συμμετοχή αυτών των χωρών τότε η πίστα πράγματι θα έμοιαζε με συνέδριο προσκόπων (εκτός από τους δικούς μας που θα έβραζαν στις φόρμες τους φυσικά). ʼξια προσοχής είναι η άσπρη φόρμα μηχανικού, από μια άλλη ποιο ρομαντική εποχή εάν θέλετε...
Το αυτοκίνητο κάτι μπορεί να πει. Η εταιρία αυτή είναι Βρετανό - Ολλανδικών συμφερόντων. Τιμόνι στα δεξιά όμως δεν έχει μόνο η Κύπρος (νομίζω πως εκείνη την εποχή Ελληνικά μαχητικά σε Βρετανική βάση στην Κύπρο με όσα συνέβαιναν στο νησί και γενικά στην περιοχή τότε θα ήταν μάλλον απίθανο αλλά σίγουρα όχι αδύνατον). Πινακίδα με ένα γράμμα και τέσσερα νούμερα είχε το Γιβραλτάρ. Για την ακρίβεια 'G' και τα νούμερα. Βρετανική δεν είναι γιατί τότε είχαν 3 γράμματα, νούμερα και μετά πάλι γράμμα.
Στη σκιά του βράχου γίνονταν κάθε χρόνο ασκήσεις και με συμμετοχή του ΝΑΤΟ. Η προστασία του περάσματος ήταν ζωτικής σημασίας για την συμμαχία.
Οπότε, εάν πιεστώ θα ψηφίσω Γιβραλτάρ.
Όχι ότι δεν μπορεί να είναι Μάλτα, αλλά λέμε τώρα...  :?

Πότε εμφανίσθηκε η SEA παραλλαγή στην χώρα μας περίπου;

Κώστας Πάντιος
Some of my military aviation photos here

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Απάντηση #38 στις: Μαρτίου 17, 2008, 08:24:26 μμ »
για την sea ήξερα αρχές δεκαετίς 70 αλλά αν τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι σωστά είναι πολύ αξιοπερίεργο το πώς βρέθηκε βαμμένο F-84 με αυτά τα χρώματα το 1964

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Απάντηση #39 στις: Μαρτίου 17, 2008, 08:25:08 μμ »
εννοούσα 1965 και "δεκαετίας"

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #40 στις: Μαρτίου 17, 2008, 08:29:23 μμ »
Μεταβιβάζω επιπλέον υλικό που μόλις έλαβα από το φίλο Μιχάλη Σολανάκη, μαζί με μέρος του μηνύματος που το αφορά

Η F-84F26939 είναι αυτή που έχω στην
 ιστοσελίδα σε μεγαλύτερη ανάλυση
Η F-84F26851 είναι η τρίτη του σέτ  των
 φωτογραφιών που έχω και απ'ότι
βλέπεις σε αυτή, πρόκειται για τετράδα
 αεροσκαφών. Η F-84F37222 είναι από
άλλη εποχή και σε άγνωστο μέρος, αλλά
  έχει ενδιαφέρον γιατί το α/φ είναι
πολύ ταλαιπωρημένο και φαίνεται η
 διαφορά των πυλώνων στις προηγούμενες
 φωτογραφίες. Η F-84766 είναι τραβηγμένη
 στην 110 την δεκαετία του'70 και την
στέλνω για σύγκριση του καμουφλάζ που
 στην προκειμένη περίπτωση είναι
τρίχρωμο "Βιετνάμ" σε αντίθεση με αυτό
 των προηγούμενων α/φ που είναι κατα
90% δίχρωμο "ΝΑΤΟ".
Συμπληρωματικά στέλνω και δύο
 μεγαλύτερες μεγεθύνσεις των πυλώνων
 για
ευχερέστερη "μελέτη".

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #41 στις: Μαρτίου 17, 2008, 08:34:57 μμ »
Πάντως με μια πρώτη ματιά οι πυλώνες έχουν διαφορά...

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθηνα
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #42 στις: Μαρτίου 17, 2008, 09:20:37 μμ »
Παιδια κι εμενα για ΝΑΤΟ μου κανει σε αυτη με το βανακι. Η Vietnam ή SEA παραλλαγη ξεκινησε να εμφανιζεται στα αεροπλανα της USAF στις αρχες με μεσα του 1965 στις βασεις της στην Ταϋλανδη και των γυρω περιοχων του Βιετναμ και ξεκινησε η εφαρμογη της λογω μορφολογιας εδαφους της περιοχης οπου γινοταν και ο πολεμος. Μου φαινεται πολυ απιθανο να ειχαν βαφτει τα δικα μας F-84F με vietnam το 65' οταν ακομα δεν ειχε καλα καλα γινει απολυτα επιχειρησιακη στην USAF και να εχει τοσο αμεση εφαρμογη κατι τετοιο στην Ελλαδα.
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #43 στις: Μαρτίου 17, 2008, 09:35:19 μμ »
Απλά να πω,ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τις φωτογραφίες,που είναι απλά ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ!!!
Ευχαριστουμε πολύ και τον Μιχάλη και εσένα,Χάρη για αυτές τις τόσο σπάνιες φωτογραφίες!

Οι πυλώνες που φαίνονται είναι οι απλοί πυλώνες για δεξαμενές,ακριβώς όπως είναι και απ την δεξιά πλευρά!
Απίστευτα ενδιαφέρον το 222 που ενώ φαίνεται για ΝΑΤΟ έχει το χαρακτηριστικό κόψιμο στο διαχωρισμό της παραλλαγής στην γωνία πτέρυγας ατράκτου που είχαν τα βαμμένα Βιετνάμ.
Τα χαρακτηριστικά του απίστευτου chipping που συναντάμε στα Ελληνικά F/RF-84F F-86D,σημαίνει ότι όταν βάφτηκαν με την ΝΑΤΟ,απλά δεν αστάρωναν και πιθανόν ούτε καν να έπλεναν τα αεροσκάφη!!!!
Αυτό ενισχύεται  και από τα σημεία που είπα στο πιο πάνω ποστ,ότι έχουν σβήσιμο στα όρια παραλλαγής και άβαφτου μετάλλου!
Γιώργος   

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #44 στις: Μαρτίου 18, 2008, 07:57:18 μμ »
Τελικά είναι δύσκολο να απαντηθούν τα αρχικά ερωτήματα...

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι
-Η 4άδα έχει φωτογραφηθεί σε πολιτικό αεροδρόμιο
αυτό σημαίνει 2 πράγματα ή επίσκεψη στα πλαίσια "γιορτής αςεοπορίας σε κάποιο πολιτικό αεροδρόμια
ή
-Οι πινακίδες στο βαν της σελλ είναι βρεττανικές 10ετίας 60
-

Αποσυνδεδεμένος phantom_phixer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: LGTG
« Απάντηση #45 στις: Μαρτίου 18, 2008, 08:10:53 μμ »
Πολιτικό ή διπλής χρήσης.  :wink:

Οι βρετανικές πινακίδες στα μέσα της δεκαετίας του 60 είχαν 3 γράμματα, 3 νούμερα και ένα γράμμα. Πάντως το εν λόγω όχημα είναι Βρετανικό και για την ακρίβεια είναι ένα Commer van.

Εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Χάρη, τον κ. Σολανακη αλλά και όλους όσους έλαβαν μέρος σε αυτό το κατά τη γνώμη μου πολύ ενδιαφέρον thread!  ::icon_thumright::

Κώστας Πάντιος
Some of my military aviation photos here

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #46 στις: Μαρτίου 18, 2008, 08:33:56 μμ »
τα ξαναγράφω γιατι πάτησα έντερ κατά λάθος  και δημοσιεύτηκε πρωτού το τελειώσω  :mrgreen:

Τελικά είναι δύσκολο να απαντηθούν τα αρχικά ερωτήματα...

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι:
-Η 4άδα έχει φωτογραφηθεί σε πολιτικό αεροδρόμιο (διπλής χρήσης όχι, γιατί δεν υπήρχε περίπτωση ειδικά εκείνα τα χρόνια να υπήρχε στρατιωτικό καύσιμο, και να έβαζαν απο τη σελλ)
αυτό σημαίνει 2 πράγματα:
 ή επίσκεψη στα πλαίσια "γιορτής αεροπορίας" σε κάποιο πολιτικό αεροδρόμιο,
 ή, απρογραμμάτιστη προσγείωση σε πολιτικό αεροδρόμιο η οποία προκάλεσε και το ενδιαφέρον των ένστολων (άν προσέξετε ο ένας κρατάει φωτογραφική μηχανή-αυτός με την άσπρη φόρμα πρέπει να είναι ο υπάληλος της σέλλ). Η δεύτερη περίπτωση μοιάζει πιο πιθανή γιατι και τα 4 α/φη έχουν όλες της θυρίδες επανεξυπηρέτησης ανοικτές: οξυγόνο, λάδια στούς κινητήρες, καύσιμο απο τη σελλ. Το οτι το αεροδρόμιο δεν είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει τέτοια αεροσκάφη φαίνεται οχι μόνο απο την πολιτική εταιρεία καυσίμων αλλά και απο τη σκάλα που είναι επάνω στο καρότσι η οποία είναι μια απλή σκάλα και όχι η ειδική σκάλα εξυπηρέτησης του F-84.
Το αεροδρόμιο πρέπει να είναι κάπου κοντά, γιατι αν ήταν να πάνε μακριά θα είχαν και τις 3 εξωτερικές δεξαμενές.

Οι πινακίδες στο βαν της σελλ είναι βρεττανικές 10ετίας 60, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι το αεροδρόμια βρίσκεται απαραίτητα επι βρετανικού εδάφους διότι τα πολιτικά αεροδρόμια ήταν χώροι τελωνιακά ελεγχόμενοι και τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι εταιρείες μέσα στους χώρους τους δεν έβγαζαν τοπικές πινακίδες και δεν πλήρωναν τέλη κυκλοφορίας. Αυτό γινόταν και στο Eλληνικό και ίσως οι παλιότεροι να θυμούνται οχήματα με ξένες πινακίδες στην πίστα καθώς και τις γύρω απο το Ελληνικό μάντρες που πούλαγαν τα αφορολόγητα και με ξένες πινακίδες οχήματα σε αλοδαπούς όταν "ξεσκαρτάριζαν" οι εταιρείες και η αμερικάνικη βάση.

Η φωτογραφία λοιπόν πρέπει να έχει τραβηχτεί στην Ελλάδα ή στην Ιταλία ή στην Τουρκία σε πολιτικό αεροδρόμιο.

Χάρη, αν θέλεις ζήτησε απο τον Κο Σολανάκη αν μπορεί να κάνει μια προσπάθεια να σκανάρει καλύτερα τους ένστολους μήπως διακρίνονται διακριτικά στα μανίκια ή στις επωμίδες, απο εκεί μπορεί να βγεί καποια άκρη.

O πυλώνας σίγουρα δεν είναι ο συνιθισμένος, έχει εμφανείς διαφορές και πρέπει να προορίζεται για κάποιο μικρό ατομικό ή εκπαιδευτικό όπλο.

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #47 στις: Μαρτίου 18, 2008, 09:36:09 μμ »
Εγώ να ζητήσω συγνώμη για τον άσχετο χρωμματισμό του "F"  :oops: :oops: .......... Μια ερώτηση μόνο.......Shell χρησιμοποιούσαν οι βρετανοί  :?: :?: Εννοώ οτι πρατήρια Shell δεν υπάρχουν π.χ. στην Ιταλία λόγω του οτι "προωθούν" την δικιά τους Agip......οι βρετανοί χρησιμοποιούν το "όνομα" Shell  :?: :?: Παρόλλο που έχω πάει Μ. Βρετανία δεν θυμάμαι καθόλου  :evil: :evil:

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #48 στις: Μαρτίου 18, 2008, 10:12:00 μμ »
Υπόσχομαι να δω τι άλλο μπορώ να ανεβάσω από νέα πηγή. Πάντως το θέμα του αεροδρομίου κατά τη γνώμη μου δείχνει Ελλάδα...

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #49 στις: Μαρτίου 18, 2008, 10:14:50 μμ »
Μια ερώτηση μόνο.......Shell χρησιμοποιούσαν οι βρετανοί  :?: :?: Εννοώ οτι πρατήρια Shell δεν υπάρχουν π.χ. στην Ιταλία λόγω του οτι "προωθούν" την δικιά τους Agip......οι βρετανοί χρησιμοποιούν το "όνομα" Shell  :?: :?: Παρόλλο που έχω πάει Μ. Βρετανία δεν θυμάμαι καθόλου  :evil: :evil:

Shell στη 10ετία του 60 υπήρχε σε κάθε ευρωπαικό αεροδρόμιο, μην τη μπερδεύεις με τα βενζινάδικα στούς δρόμους, ουσιαστικά πρόκειται για διαφορετική εταιρεία, πχ στο heathrow 1967:
http://www.airliners.net/photo/United-Arab-Airlines/Boeing-707-366C/1251477/M/
Ελληνικό 1962:
http://www.airliners.net/photo/Libiavia/Douglas-DC-6B/0308999/L/

αν βάλεις στο search στο airliners.net τα μεγάλα πολιτικά αεροδρόμια και επιλέξεις χρονική περιοδο 1960's θα βρείς δεκάδες φωτο οι πιο πολλές έγχρωμες  :wink:

Tags: f-84