Αποστολέας Θέμα: Σωστός φωτισμός και Modelling  (Αναγνώστηκε 3556 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Brutalos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθήνα, Ζωγράφου
  • Αθήνα, Ζωγράφου
Σωστός φωτισμός και Modelling
« στις: Νοεμβρίου 22, 2005, 05:14:12 μμ »
Ένα αρκετά σημαντικό εξάρτημα για όσους μοντελιστές έχουν την συνήθεια (ανάμεσα τους κ εγώ), να εκτελούν το χόμπυ τους τις ώρες που το φώς του ήλιου είναι πλέον ανύπαρκτο ή απλά δεν είναι αρκετό για να τους φωτίσει το πάγκο εργασίας τους, είναι οι λαμπτήρες.

Ξεκίνησα αυτό το θέμα σκεπτόμενος πως θα ήταν χρήσιμο για όσους δυσκολεύονται να βρουν την χρυσή τομή μεταξύ σωστού φωτισμού και επαρκούς φωτισμού. Έχοντας λοιπόν δοκιμάσει όσους χειροπιαστούς τρόπους είχα τη δυνατότητα, κατέληξα σε μια διάταξη που για μένα προσωπικά είναι ιδανική.

Δοκίμασα τις εξής διατάξεις :

1) Μία απλή λάμπα φθορισμού, ισχύος 60w. Mη επαρκής φωτισμός και κιτρίνισμα-αλλοίωση των αποχρώσεων.

2) Δύο λάμπες φθορισμού του ίδιου τύπου 60w. Επαρκής φωτισμός, αλλά η αλλοίωση των αποχρώσεων δεν αλλάζει.

3) Το ίδιο τεστ με λάμπες φθορίου 75w, Καλύτερος φωτισμός, με μεγάλη όμως έκλιση θερμότητας, η αλλοίωση των χρωμάτων παρέμεινε με μικρότερη απόκλιση αυτή τη φορά.

Συμπέρασμα μέχρι εδώ πως οι απλές λάμπες φθορίου δεν είναι κατάλληλες για τις μοντελιστικές μας ανάγκες, αλλοιώνουν τις αποχρώσεις των χρωμάτων και παράλληλα χρειάζομαστε μεγάλη ισχύ για επαρκή φωτισμό, κάτι που συνεπάγεται σε αυξημένη κατανάλωση και υπερβολική έκλιση θερμότητας.

4) Με λάμπες ηλεκτρονικές 60w (πρόκειται για μια σχετικά νέα τεχνολογία λαμπτήρων μειωμένης κατανάλωσης και αυξημένης διάρκειας ζωής). Φωτισμός εντελώς λευκός, αλλά ανεπαρκής. Δεν φωτίζει αρκετά για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην ένταση του φωτός των λαμπτήρων φθορίου. Συνεπώς ανεπαρκής για μοντελιστική χρήση.

5) Με λάμπες ηλιακού φωτός 60w. Φωτισμός εντελώς λευκός και επιτέλους επαρκής. Σε συνδυασμό με μία δεύτερη λάμπα ηλιακού φωτός, ένας μοντελιστής μπορεί να δουλέψει άνετα και με σιγουριά για τις αποχρώσεις τις οποίες βλέπει μπροστά του. Με μία προσθήκη τρίτης λάμπας ιδίου τύπου (για τους πιο τρελαμένους) ουσιαστικά το "πρόβλημα" της έλλειψης ήλιου εξαλείφεται τελείως. Ενώ πέζοντας με τις γωνίες φωτισμού μπορούμε να καλύψουμε οποιαδήποτε γωνία επιθυμούμε.

Η δική μου επιλογή είναι η πέμπτη και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Τις λάμπες ηλιακού φωτός μπορείτε να τις ξεχωρίσετε απο την μπλέ απόχρωση του γυαλιού τους και πωλούνται σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών.
Ανδρέας Αποστολόπουλος

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 22, 2005, 05:57:59 μμ »
Μπράβο Αντρέα!!! Πολύ καλό θέμα για συζήτηση!
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Χωματερή της Ευρώπης
  • Keep modeling !
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 22, 2005, 08:08:59 μμ »
τιμες???

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Οι διακοπές τελείωσαν ...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Zante
  • Είναι πολλά τα άφτιαχτα...
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 22, 2005, 10:12:51 μμ »
Αντρέα Μπράβο για το Θεμα  :!:  :!:
Αλλα εχω μια αντιρηση επι του θεματος και μιλαω εκ πειρας :roll:
Τα τελευταια χρονια χρησιμοποιουσα λάμπα ηλιακού φωτός και μετα απο δυο ωρες χρηση τα ματια μου κουραζονταν παρα πολυ  :shock:
Τους τελευταιους 2 μηνες χρησημοποιω ηλεκτρονικη λάμπα 21 watt αντιστοιχια με 100αρα εαν δεν κανω λαθος.
Ειναι παρα πολλη πιο "¨ξεκουραστη" για τα ματια και διευκολύνει παρα πολυ στην εργασια :wink:

Βεβαια οπως αναφερεις στο αρθρο σου μετα απο δοκιμες κατέληξες τι ειναι ιδανικο και ευχαριστη εσενα  :wink:  

Εντελως φιλικα το λεω για να μην παρεξηγηθεί  :lol:
Η κριτική είναι εύκολη, ...η δημιουργία είναι δύσκολη

Σβήσε και άλλα ::glossa:: ΜΠΡΑΒΟ ΡΟΥΛΑ ::award_1:: SXUWP ::award_1::

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 22, 2005, 10:27:08 μμ »
Α...μην ξεχνάμε και τον φωτισμό απ την οθόνη του πισιού!!! :D
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 22, 2005, 11:24:10 μμ »
Το ίδιο είχα παρατηρήσει και εγώ Δημήτρη, στο διάβασμα όμως και όχι στο μοντελάρισμα... Πάντως αυτή που έχω στο γραφείο τώρα, που μάλλον είναι φθορίου κάνει τη δουλειά της σε μένα... Ίσως την έχω συνηθίσει τόσα χρόνια και με βολεύει...

Αποσυνδεδεμένος Brutalos

• Scale 1/35
  • *
  • Αθήνα, Ζωγράφου
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 30, 2005, 01:00:00 πμ »
Συγνώμη παίδες που άργησα να απαντήσω, τώρα είδα τις παρατηρήσεις σας. Ο φωτισμός που προτείνω είναι πάντα με γνώμονα τη μοντελιστική χρήση. Ίσως για το διάβασμα να μην είναι κατάλληλος, δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη για να ξέρω  8) . Οι ηλεκτρονικές λάμπες, ουσιαστικά, είναι και η δική μου προτίμηση όταν πρόκειται για γενική χρήση, μόνο που ο φωτισμός τους είναι ανεπαρκής όταν αποφασίσουμε να μοντελάρουμε.

Εννοείται πως δεν παρεξηγούμαι έτσι!! Ευχάριστο να βλέπουμε απαντήσεις και παρατηρήσεις-εναλλακτικές προτάσεις σε ότι παραθέτουμε ή προτείνουμε εμείς μέσα απο την εμπειρία μας. Στη κρίση των αναγνωστών μας είναι η τελική απόφαση  :D  :D .
Ανδρέας Αποστολόπουλος

Αποσυνδεδεμένος Brutalos

• Scale 1/35
  • *
  • Αθήνα, Ζωγράφου
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 03, 2005, 07:44:03 μμ »
Να προσθέσω εδώ, σαν εναλλακτική λύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 ηλεκτρονικό λαμπτήρα ισχύος 20watt με φωτισμό ισχύος 100watt. Ο φωτισμός που παράγεται είναι απλά εξωπραγματικός!! Τοποθετείται σε απλούς λαμπτήρες γραφείου και κοστίζει περίπου 5ευρώ.
Ανδρέας Αποστολόπουλος

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 03, 2006, 02:34:36 πμ »
επανέρχομαι στο θέμα γιατί θέλω να ρωτήσω το εξής:
γνωρίζει κανείς τα φώτα τύπου: "polarized lighting"
τα είδα σε ξένα περιοδικά. στην ευρώπη είναι τα "Actulite" (www.actulite.com). ΗΠΑ τα "Bell Howell Sunlight LAmp" & "first street balanced spectrum".
λένε ότι δίνουν "ηλιακό φως".
έχουν σχέση με τις εδώ "μπλε" λάμπες πυράκτωσης, "ηλιακού φωτός" που πουλάνε οι ηλεκρολόγοι?
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 06, 2006, 01:32:29 πμ »
δεν βλέπω απαντήσεις για τα "φώτα" μου. άρα συνεχίζουμε με τις μπλε πυρακτώσεως "ηλιακού φωτός"
φχαριστώ anyway.
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Brutalos

• Scale 1/35
  • *
  • Αθήνα, Ζωγράφου
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 06, 2006, 02:25:03 πμ »
Ναι δυστυχώς προσωπικά δεν τα έχω ακουστά. Έχεις ακούσει σχετικά με την απόδοση τους και την κατανάλωση που κάνουν? Οι ηλεκτρονικοί λαμπτήρες μέχρι στιγμής φαίνονται η καλύτερη επιλογή...
Ανδρέας Αποστολόπουλος

Αποσυνδεδεμένος ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: AΘΗΝΑ
  • Σαούλ Σαούλ γιατί με καταδιώκεις ;;
Απ: Σωστός φωτισμός και Modelling
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 22, 2006, 04:30:48 μμ »
Αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν  8 είδη λαμπτήρων φθορισμού . Εάν πάρεις αυτή που βγάζει το θερμότερο φως (day light) και τοποθετηθεί μπροστά από τον πάγκο.
Με δύο σποτάκια ιωδίου  25 watt έκαστο να ρίχνουν φώς από τα πλάγια είσαι ΑΡΧΩΝ.
Τι να κάνω ;;;;;;    δεν μπορώ να στείλω φοτό.
[αυτή η μπλε λάμπα που λέτε είναι πυρακτώσεως και το φώς που βγάζει ειναι σαν τις φθορίου ( οχι θερμό )δεν σας αλοιώνει το χρώμα];
Κατά την γνώμη μου ο καλύτερος συνδυασμός είναι φθορίου θερμού φωτός και σποτ ιωδίου απο πλάι και πίσω.
ΙΣΡΑΗΛ = (Συνεπεια , Αξιοπιστία , Αποτελεσματικότης). Δεν έχετε παρά να μας μιμηθείτε !!!

Tags: