Αποστολέας Θέμα: ΠΛΑΣΤΙΚΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ  (Αναγνώστηκε 25453 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος diehard

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
Απ: ΠΛΑΣΤΙΚΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
« Απάντηση #75 στις: Μαΐου 28, 2020, 07:18:18 μμ »
Το πρώτο μου μοντέλο το προμηθεύτηκα από το ψιλικατζίδικο του Χάσουλα κοντά στο 2ο γυμνάσιο Ζωγράφου το 1975.
Την ίδια χρονιά, με την "καλή χέρα" (  :D  χαρτζιλίκι λόγω εορτών στα κρητικά) της γιαγιάς, από το "Πλαστικό Σπίτι" ψηλά, κοντά στο παλιό τέρμα Ζωγράφου.
Από το 1976 στη Ρόδο, όπου υπήρχαν οργανωμένες ομάδες αερομοντελισμού και το πρώτο κατάστημα μοντελισμού απέναντι από τη μητρόπολη με frog και χρώματα airfix και κύρια ενασχόληση του τον κινούμενο μοντελισμό. Βασικός μου προμηθευτής όμως το βιβλιοπωλείο απέναντι από το Βενετόκλειο Ρόδου, με starfix.
Επιστροφή ως φοιτητής στην Αθήνα το 1981 και προμήθειες από Λαρόζα στο Ν. Κόσμο και Καλφάκη.
Ο Λαρόζας φιλαράκι, μέναμε με τις ώρες και κουβεντιάζαμε, στου Καλφάκη ο κ. Παράσχος πολύ σοβαρός, δε σήκωνε πολλά.
Θυμάται κανείς το υπόγειο του Λαρόζα ; Εκεί δε μαζεύονταν οι ΕΝΕΜίτες ;
Επίσης, στον ʼγιο Παντελεήμονα Αχαρνών ποιο κατάστημα ήταν ;
Ο Μακρυγιάννης ήταν στη Ζωοδόχου Πηγής, σε ισόγειο κατάστημα και μετακόμισε απέναντι σε ημιϋπόγειο.
Πήρα από εκεί το τελευταίο μου μοντέλο, ιστιοφόρο της Revell, Golden Soverein of the Seas, πριν να μετακομίσω στην Κρήτη το 1990.

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Που είπες;;
« Απάντηση #76 στις: Μαΐου 28, 2020, 07:26:13 μμ »
και από εκεί κάποιες στην πλατεία στην Κυψέλη που υπήρχε ένα κατάστημα ακόμη.

Λές για το Μικελίνο!!! ʼλλη καταστηματάρα! Με τις ώρες χάζευα το 72αρι SR-71 που είχε στην βιτρίνα! Ε και μετά αφού είχε ανοίξει η όρεξη χτύπαγα και ένα χαμπουργκερ στα Γκούντις στην γωνία!!
There are only two types of aircraft, fighters and targets.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #77 στις: Μαΐου 28, 2020, 07:32:38 μμ »
Τελικά η Ένωση Μοντελιστών Ελλάδος στη Σκουφά τι έγινε; Υπάρχει ακόμη; Βρήκα ένα δημοσίευμα του 2008 στο Βήμα, που την αναφέρει ενεργή.

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Που είπες;;
« Απάντηση #78 στις: Μαΐου 28, 2020, 07:39:49 μμ »

Θυμάται κανείς το υπόγειο του Λαρόζα ;
Επίσης, στον ʼγιο Παντελεήμονα Αχαρνών ποιο κατάστημα ήταν ;
Ο Μακρυγιάννης ήταν στη Ζωοδόχου Πηγής, σε ισόγειο κατάστημα και μετακόμισε απέναντι σε ημιϋπόγειο.
Πήρα από εκεί το τελευταίο μου μοντέλο, ιστιοφόρο της Revell, Golden Soverein of the Seas, πριν να μετακομίσω στην Κρήτη το 1990.

Από τις πρώτες φορές που πήγα στον Λαρόζα (δεκαετία 90) αυτό που μου έχει μείνει χαρακτηριστικά είναι το μικρό άσπρο σκυλάκι (κανίς;) που είχε στο μαγαζί.

Τώρα για το κατάστημα στην Αχαρνών στο 142, δυστυχώς όνομα δεν θυμάμαι αλλά όπως έχω γράψει όποτε παιρνούσα με το λεωφορείο χάζευα τα Μόνογκραμ που είχε στην βιτρίνα (μαζί με τις αφίσες) καί όλο έλεγα να το επισκεφτώ αλλά τελικά δεν...

Ο Μακρυγιάννης ήταν πίσω από το ξενοδοχείο Τιτάνια και απέναντι επί της Φειδίου. Στην στοά που έχει το ξενοδοχείο και από την μεριά της ζωοδόχου πηγής χάζευα τα γκάτζετς που είχε το γωνιακό μαγαζάκι και μετά ΒΟΥΡ στου Μακρυγιάννη για Μονογκραμ, Φουτζιμι, και Ακαντεμυ!!!
There are only two types of aircraft, fighters and targets.

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
« Απάντηση #79 στις: Μαΐου 28, 2020, 11:02:31 μμ »
Εγω τα πρωτα μου μοντελάκια, matchbox κυριως, τα επερνα στην γειτονια μου και μαλιστα σε μικρη επαρχιακη πολη καπου εκει στο 1982-83.

Σε τι μαγαζι λετε;

Βοηθεια: oxι ψιλικατζιδικο ή βιβλιοπωλειο.

Φαρμακείο !!! ??? Από κει πήρα εγω το πρώτο μου κιτ Airfix σε σακουλάκι κάπου στα τέλη των 70s
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Αλεξης.

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ηπειρος
  • modelclub.gr
« Απάντηση #80 στις: Μαΐου 28, 2020, 11:41:44 μμ »
Φαρμακείο !!! ??? Από κει πήρα εγω το πρώτο μου κιτ Airfix σε σακουλάκι κάπου στα τέλη των 70s
Mπραβο ρε Βαγγελη!!!
Δεν περιμενα να το βρει καποιος.
Φαρμακειο...
Και πουλαγε και μοντελα.
Τι φάση!!!

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #81 στις: Μαΐου 28, 2020, 11:55:50 μμ »
Τώρα για το κατάστημα στην Αχαρνών στο 142, δυστυχώς όνομα δεν θυμάμαι αλλά όπως έχω γράψει όποτε παιρνούσα με το λεωφορείο χάζευα τα Μόνογκραμ που είχε στην βιτρίνα (μαζί με τις αφίσες) καί όλο έλεγα να το επισκεφτώ αλλά τελικά δεν...

Λυμπέρης, απέναντι απο τον Αγ. Παντελεήμονα.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #82 στις: Μαΐου 29, 2020, 01:08:24 πμ »
Mπραβο ρε Βαγγελη!!!
Φαρμακειο...
Και πουλαγε και μοντελα.
Τι φάση!!!
Σιγά το πράμα. Εδώ σε άλλη επαρχιακή πόλη, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ μαγαζί εσωρούχων/λευκών ειδών που πουλάει ΚΑΙ (λίγα) μοντέλα :wink: :mrgreen:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
« Απάντηση #83 στις: Μαΐου 29, 2020, 08:06:54 πμ »
Σιγά το πράμα. Εδώ σε άλλη επαρχιακή πόλη, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ μαγαζί εσωρούχων/λευκών ειδών που πουλάει ΚΑΙ (λίγα) μοντέλα :wink: :mrgreen:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Υπάρχει και το "γνωστό" μαγαζί στους Αμπελόκηπους Αθηνών με είδη για πλέξιμο, κέντημα καθώς  και λευκά είδη που έχει διάφορα μοντέλα  ( από Tamiya μέχρι Asuka ) αλλά και  στρατιωτάκια.
Βαγγέλης

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #84 στις: Μαΐου 29, 2020, 09:05:24 πμ »
Mπραβο ρε Βαγγελη!!!
Φαρμακειο...
Και πουλαγε και μοντελα.
Τι φάση!!!
Τώρα που το λέτε αμυδρά θυμάμαι κάτι κι εγώ, αλλά δεν μπορώ να το τοποθετήσω αν ήταν στην Αθήνα ή σε κάποιο μέρος διακοπών (για εμένα) μιλώντας πάντα για τέλος δεκαετίας 1970. Πάντως θυμάμαι ότι για κάποιο λόγο έβρισκες τότε μοντέλα σε κάποια φαρμακεία. Μάλλον δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά. Πολύ ενδιαφέρουσα υπενθύμιαη για την ιστορία του μοντελισμού στην Ελλάδα! Ευχαριστούμε, Αλέξη.

Αποσυνδεδεμένος jim-eta

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #85 στις: Μαΐου 29, 2020, 09:10:57 πμ »
Τέλη δεκαετίας του 70 δημοτικό γαρ το super market της γειτονιάς μου ελληνικό λεγόταν είχε στον 1 όροφο παιχνίδια και φυσικά μοντέλα,απο εκεί αρχίσαμε το χόμπι,και δεκαετία του 80 να κατεβαίνουμε στην ακαδημίας και να ανηφορίζουμε την Ιπποκράτους για το νούμερο 185-187  στον Λαρόζα μέχρι να μα΄θω ότι απο αλεξάνδρας ήταν πιο κοντά αν πήγαινες.Αθάνατες και αθώες εποχές.

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #86 στις: Μαΐου 29, 2020, 10:10:57 πμ »

Συμπληρώνοντας τον 1st Guards, το κατάστημα λεγόταν La Bambola (κυρίως παιχνίδια είχε, αλλά και πολλά μοντέλα) και ο ιδιοκτήτης λεγόταν Λυμπέρης. Την πρώτη φορά που πήγα στο μαγαζί του (1975, με τα πόδια από την Ακαδημία - αχ, τα νιάτα!!!!!), μου χάρισε έναν κατάλογο της Airfix, που τον έχω ακόμα και ο οποίος πρέπει να διαβάστηκε ίσα με 2.000.000 φορές. Θυμάμαι ακόμα τι είχα αγοράσει: το Blenheim της Airfix και το Me 109E Matchbox (αυτό ήταν και το πρώτο κιτ της Matchbox που έπεσε στα χέρια μου). Δυστυχώς από το Blenheim , έλειπε το διαφανές του πιλοτηρίου..... Απογοήτευση!!!!! Έκανα όμως έτσι και την πρώτη μου ιδιοκατασκευή: Σκελετός από πλακέ οδονογλυφίδες και "πέτσωμα" με διαφανές σελοτέιπ!!!!!! Εννοείται πως δεν είχε καμμία σχέση με το πραγματικό, αλλά τη δουλειά του (παιχνίδι), την έκανε μια χαρά!!!!!!

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #87 στις: Μαΐου 29, 2020, 10:50:18 πμ »
Παπάγου, τέλη ΄80.

Στην κεντρική πλατεία κοντά (ταχυδρομείο, τράπεζα, κινηματογράφος κλπ) υπήρχαν σε απόσταση εκατό βημάτων:
- το μεγάλο βιβλιοχαρτοπωλείο (του κυρίου Γρηγόρη) με φουλ σταντ Matchbox και ένα ράφι με διάφορα λίγα κομμάτια όπως πχ Mirage III σε μεγαλύτερες κλίμακες (αυτό το είχε και στη βιτρίνα κάποια περίοδο). Επιπλέον υπήρχε επαρκής ποσοτητα σε Humbrol - και θυμάμαι να περνάω άπειρες ώρες προσπαθώντας με το μάτι να βρω "τα σωστά χρώματα"...
- ο κυρ Αριστείδης με τα ψιλικά και προ-πο, με τα δικά του Matchbox αλλά ΚΑΙ Esci. Νέος υπέροχος κόσμος!
- ο κυρ Παναγιώτης με το περίπτερο, ασφυκτικά γεμάτο με ό,τι μπορεί να έχει ένα περίπτερο και μέσα σε όλα ΚΑΙ λιγοστά κιτ.

Υπήρχε λοιπόν μία ελαφρά αίσθηση "μοντελιστικού τριγώνου". Σε απόσταση περιπου 10' με τα πόδια υπήρχε και περίπτερο που έφερνε το ΜΟΝΤΕΛΟ και έτσι είχαμε και το θεωρητικό ξεμυάλισμα (ανακαλύψαμε τον Τσώνο κλπ).

Πρέπει να ήταν η εποχή που ήταν εύκολο να βρεις κιτ σε πολλά μέρη. Τότε ο μοντελισμός ήταν άλλο ένα παιχνίδι - και υπήρχε ως τέτοιο στα διάφορα μαγαζιά.
Βέβαια τότε όπως θα θυμόσαστε δεν κάναμε μοντελισμό, απλά "φτιάχναμε συναρμολογούμενα" - αλλά αυτή ήταν η έναρξη.

Αποσυνδεδεμένος 1st Guards Tank Brigade

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Arcadia
  • modelclub.gr
« Απάντηση #88 στις: Μαΐου 29, 2020, 01:53:34 μμ »
Από τον Σπηλιωτόπουλο στην Αστυδάμαντος είχα αγοράσει το Spitfire στην 1/32. Χρώματα ; Αγόρασα λαδομπογιές από χρωματοπωλείο στην Πρατίνου, Παγκράτι. ΄Εκανα μείξεις, βγήκε όμορφο στα μάτια μου. Το δείχνω στον πατέρα μου. Απογοήτευση ! Γυαλίζει, δεν είναι έτσι τα πραγματικά. Οπότε Καλφάκης, Σταδίου.

Αποσυνδεδεμένος diehard

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #89 στις: Μαΐου 29, 2020, 03:43:13 μμ »
Πάντως θυμάμαι ότι για κάποιο λόγο έβρισκες τότε μοντέλα σε κάποια φαρμακεία. Μάλλον δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά.
Μα ειναι drugs.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #90 στις: Μαΐου 29, 2020, 03:50:39 μμ »
 ::thumbleft:: ::thumbleft:: ::thumbleft::

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #91 στις: Μαΐου 29, 2020, 05:49:38 μμ »
Θερινές διακοπές στο εξοχικό του παππού και της γιαγιάς στη Σαλαμίνα κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '80.Συνήθιζα να πηγαίνω με τα πόδια μέχρι την Κούλουρη γράφοντας γύρω στα δέκα χλμ για να αγοράζω κόμικς.Έτσι κι εκείνο το πρωινό,φτάνω στο περίπτερο και προς μεγάλη μου απογοήτευση διαπιστώνω ότι οι νέες κυκλοφορίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο νησί.Απέναντι από τη πιάτσα των ταξί υπήρχε ένα βιβλιοχαρτοπωλείο.Πάω να χαζέψω τη βιτρίνα και το μάτι μου καρφώνεται σε 2-3 κουτιά της Matchbox που τη κοσμούσαν.Μπαίνω μέσα και βλέπω τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη να στέκεται πίσω από ένα ξύλινο πάγκο.Τα πάντα ήταν ξύλινα,το πάτωμα,η οροφή και τα τεράστια ράφια.Τον ρωτάω που θα μπορούσα να βρώ και άλλα κουτάκια σαν αυτά της βιτρίνας και μου δείχνει ένα μεγάλο ράφι που απείχε γύρω στα δύο μέτρα από το έδαφος.Μου παραχωρεί μία μεγάλη ξύλινη σκάλα που έτριζε ανησυχητικά  και σκαρφαλώνω.Βουτάω αμέσως τα Hurricane,Spitfire και Bf-109 στην 1/72.Το χαρτζιλίκι μου όμως επαρκεί μόνο για ένα.Μένω αναποφάσιστος πάνω στη κορφή της σκάλας για ένα τέταρτο της ώρας.Τελικά καταλήγω στο Hurricane μόνο και μόνο γιατί "πρωταγωνιστούσε" στο τελευταίο τεύχος της "Δράσις" που είχα διαβάσει.Από εκεί και πέρα η ιστορία ομοιάζει με τις δικές σας  :wink: :wink: :wink:

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #92 στις: Μαΐου 29, 2020, 11:51:09 μμ »
Σαν επισκέπτης-περαστικός από την Αθήνα αρχές δεκαετίας '90 και με οδηγό τις διαφημίσεις στο "Modelling" πρόλαβα Καλφάκη στη Σταδίου, Verlidenάδικο από τον Καλφάκη δίπλα στο κεντρικό της Ιπποκράτους, Plastimodellismo τέρμα Θεού Ιπποκράτους, Μακρυγιάννη σε Πειραιά και κάπου πίσω από το Τιτάνια, Σπανό στη Δεριγνύ και άλλο ένα ψηλά στην 3ης Σεπτεμβρίου που το έφτασα ποδαράτο από Ομόνοια έχοντας άγνοια της απόστασης.Αθώες εποχές, ωραίες εποχές...
Όπως λένε η πραγματικότητα είναι πάντα σχετική, αυτό το «τέρμα Θεού Ιπποκράτους» που σου φαινόταν εσένα ως επισκέπτης στην πόλη, για μένα ήταν  «δίπλα στο σπίτι μου» ...κυριολεκτικά :D ,  επίσης το νυν μοντελοτρίγωνο στήθηκε σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι μου  :D :D :D ... ʼσε που όλα τα μαγαζιά που αναφέρεις , Μακρυγιάννης, Model shop-Αντωνοπουλος, Μικελίνο (συν ένα ακόμη κατάστημα στα Εξάρχεια..) ήταν κλασική μοντελότσαρκα, ποδαράτη φυσικά και χωρίς κούραση (τότε...  :( )

Επίσης, ξέρει κανείς ποιο μοντελάδικο έχει βγάλει τέτοια ρεκλάμα ;

δεν μπορείς να πεις η γειτονιά μου έχει μια ιδιαίτερη ποιητικότητα  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #93 στις: Μαΐου 30, 2020, 12:06:27 πμ »
   και δύο δικές μου αναμνήσεις:
- ένα μοντελιστικό κατάστημα στα Εξάρχεια περί τα μέσα με τέλη των '80ς τέλος της Νοταρά (ή Ζαϊμη; ) προς Λ. Αλεξάνδρας, το θυμάται κανείς; Ημιυπόγειο και κυρίως με αερομοντελισμό αλλά εγώ έμπαινα γιατί είχε και πολλά από τα (μαγικά μου φαινόταν τότε) 72άρια αρματικά της Esci στο μακρόστενο κουτί. Τα οποία έβρισκες όπως και πολλά ακόμη μοντέλα και στα τότε πολυκαταστήματα Μινιόν, Λαμπρόπουλος και μάλλον και στο Κατράντζος (σε αυτό δεν έχω και πολλές αναμνήσεις, περισσότερο το θυμάμαι όταν το έκαναν "λαμπάδα" και είχαμε μαζευτεί απέξω χαζεύοντας την καταστροφή  :( )

- το μοντελιστικό περιοδικό "ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ", είχα αγοράσει το 1ο (και μοναδικό; ) τεύχος το μακρινό 1984

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #94 στις: Μαΐου 30, 2020, 01:32:27 πμ »
Στο ʼκρον στη Σταδίου είχε καλή συλλογή στο υπόγειο με διάφορες μάρκες, μέχρι και καρτέλες με σήματα είχε.
Αυτό το Greek Warship της IMAI στο εξώφυλλο του περιοδικού το έχω ακόμη 8)

Αποσυνδεδεμένος nandrou

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #95 στις: Οκτωβρίου 07, 2020, 04:54:46 μμ »
οχι το υπόγειο του Δημόπουλου όπου επίσης είχε μοντέλα αλλά ένα βιβλιοπωλέιο στην Πρατίνου, αριστερά μπαίνοντας απο Ευτυχίδου.
Υπήρχε του Κάτσικα (υπάρχει ακόμα όπως βλέπω :!:) όπως μπαίνουμε απο Ευτυχίδου δεξιά. Για κάποια χρόνια είχε ανοίξει και ένα άλλο απέναντί του. Αυτό μάλλον είχε μοντέλα.

Αποσυνδεδεμένος nandrou

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #96 στις: Οκτωβρίου 07, 2020, 04:57:17 μμ »
Ο Σπηλιωτόπουλος ήταν πρώτα στην Ερατοσθένους και Ευτυχίδου γωνία για πολλά χρόνια. Τον έδιωξαν από 'κει και πήγε στο στενό.

Ευτυχίδου και Αστυδάμαντος "ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΙ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ"

Αποσυνδεδεμένος 1st Guards Tank Brigade

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Arcadia
  • modelclub.gr
« Απάντηση #97 στις: Οκτωβρίου 07, 2020, 07:49:04 μμ »
Σωστός! ΄Εφυγα απ' το Παγκράτι και ξέχασα τους δρόμους.  Αστυδάμαντος και Ευτυχίδου γωνία.

Συνδεδεμένος Alex5000

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #98 στις: Ιανουαρίου 27, 2021, 04:02:17 πμ »
Δεν θα μπορούσα να ισχυρισθώ πως είμαι καλός μοντελιστής. Με τα δικά μου μάτια μάλλον επιεικώς μέτριος, με άλλα λόγια αρπακολλατζής από τους λίγους...

Όμως, μπορώ να πω πως γνώρισα από την αρχή "ίσως την καλύτερη εποχή του μοντελισμού από το 1981...", όπως ήταν το σλόγκαν μιας γνωστής διαφήμισης καταστήματος του κέντρου.

Η ιστορία μου με το χόμπι, το οποίο υπεραγαπώ, παρόλο δεν του έδωσα πρώτη προτεραιότητα την εποχή που έπρεπε και δεν είχα εκτός από την "αιώνια μυωπία" μου και πρεσβυωπία, πέρασε διάφορες φάσεις που μάλλον είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη και την ιστορία του εδώ.

Α' περίοδος: Η προϊστορική (μέσα δεκαετίας του '70). Παιδάκι του δημοτικού με μπαμπά που έπιανε το χέρι του και τα 2 μοντέλα που μου έκαναν δώρο γενεθλίων να τα συναρμολογεί χωρίς να τα βάψει (δεν είχε χρώματα) κι εγώ να βλέπω άφωνος την δημιουργία. Ακόμα δεν είχα αποκτήσει ιδιαίτερο παρά μικρό ενδιαφέρον... Τα μοντέλα ήταν Revell.

B' περίοδος: Η αρχαία (δεκαετία του '80) Πάλι δεν ήταν μέσα στις πρώτες μου εξωσχολικές ασχολίες ο μοντελισμός. Τότε έπαιζα με μια παρέα σχολικών και συγγενικών φίλων περισσότερο Subbuteo, που κάποια στιγμή, επειδή το βάψιμο απογείωνε σε ομορφιά τις τυποποιημένες φιγούρες, θα με μυούσε και στο βάψιμο.  Έφτιαξα αρκετά Matchbox, που δεν έβαφα, και λίγα Airfix - Revell. Ψώνιζα από ένα ψιλικατζίδικο της γειτονιάς κυρίως. Αγόρασα τις πρώτες Πτήσεις που είχαν ειδικές σελίδες για μοντελισμό, και προς το τέλος της δεκαετίας ανακάλυψα το Μοντέλο, αμιγώς μοντελιστικό περιοδικό με πολλές σελίδες, θέματα και ασύγκριτη ποιότητα, πρωτοφανή τότε (από το χειμώνα 1985-86) που άρχισε να με κάνει λίγο πιο φανατικό του χόμπι, σε βαθμό να πηγαίνω σε μοντελιστικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας καμιά φορά, να αγοράσω το πρώτο μου σετ χρωμάτων της Humbrol της Luftwaffe (από το υπόγειο της Κάνιγγος) και τα πρώτα μου πινέλα, κόφτη ακόμα δεν είχα...

Δεκαετία του '90 - Η χρυσή εποχή. Ανακαλύπτω προοδευτικά όλο και περισσότερες πτυχές του χόμπι που μ' εντυπωσιάζουν! Ένας σχολικός φίλος, στα μάτια μου ο τέλειος μοντελιστής, με πηγαίνει στον Καλφάκη και αγοράζω εκταμιεύοντας όλη την δόση του χαρτζιλικιού για 2 μήνες το πρώτο 1/72 F-18 της Hasegawa. Θα ήταν και το πρώτο βαμμένο (ο Θεός να το κάνει) μοντέλο, πιο πολύ πασάλλειμα χρώματος, τόσο μεγάλης ποσότητας που είχε κάνει ένα - δύο στρώσεις στα φτερά. Αυτό δεν με πτοεί και συνεχίζω με ολοένα και αυξανόμενο ενθουσιασμό όλη την δεκαετία! Πηγαίνω και πρώτη φορά σε έκθεση της IPMS εκεί κοντά στην Ακαδημίας στην Μασσαλίας στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Θαμπώθηκα! Το μικρόβιο είχε πιάσει για καλά σε μένα. Τόσο πολύ που κατεβάζω και το πρώτο (και τελευταίο) μοντελάκι: ένα Nieuport 17 σε κλίμακα 1/72 της Esci σε αντίστοιχη έκθεση στο πάρκο Ελευθερίας που ήταν κοντά στο σπίτι μου και κράτησε πολλές μέρες. Θεωρώ αυτήν την δεκαετία ως την καλύτερη που βίωσα. Υπήρχαν ειδικά καταστήματα σε κάθε γωνιά σχεδόν της Αθήνας. Ακόμα και ένα μικρό στην γειτονιά μου στα Ιλίσια! Παράλληλα πήγαινα με το ηλεκτρικό (δεν υπήρχε Μετρό τότε) ως την Καλλιθέα που είχε ένα που έκανε σεμινάρια τα Σάββατα που δεν δούλευα και παρακολούθησα 2-3. Αυτή την δεκαετία εξειδικεύτηκα. Απέκτησα εργαλεία, βιβλιογραφία, κάποιες βασικές μοντελιστικές τεχνικές, που ως τότε αγνοούσα, πράσβαση σε πολλά και ποιοτικά καταστήματα, κιτ και εργαλεία.

Δ' περίοδος: Η σύγχρονη (μέσα δεκαετίας του 2000 και έπειτα) Πλέον η ενασχόλησή μου, μπορεί να μην είναι καθημερινή αλλά είναι εβδομαδιαία. Υπάρχει, όμως, κι ένα μικρό εμπόδιο πλέον - η πρεσβυωπία που με υποχρεώνει να αποκτήσω φως με μεγεθυντικό φακό για να βάφω λεπτομερώς. Ανακαλύπτω τον μοντελισμό στο Internet. Αρχίσω να συλλέγω (λίγα πάντως) ηλεκτρικά τραίνα, και να φτιάχνω σπιτάκια Kibri, Faller και Vollmer, μεταξύ άλλων. Να συλλέγω diecast μινιατούρες, από 1/500 (Herpa) μέχρι 1/18 (Autoart). Να αποκτώ διάφορα είδη κόλλες, χρώματα, εργαλεία κοπής, φύλλα πλαστικού, στόκους, επιφάνεια κοπής, λίμες, τριών διαφορετικών βαθμών ντουκόχαρτα, βερνίκια, ειδικής παραγγελίας χαλκομανίες με ελληνικά σήματα ή ακόμα σβάστικες που δεν είχαν τα κιτ ... - κοντολογής όλα τα απαραίτητα εργαλεία που διαφήμιζαν τα ειδικά φυλλάδια - μέχρι φτηνό αερογράφο και πλαστικό κομπρεσέρ από κουπόνι, προσφορά μοντελιστικού καταστήματος σε περιοδικό του χώρου, που όμως, αποφεύγω να χρησιμοποιήσω και προκρίνω την χρήση σπρέι χρωμάτων. Τότε γιγαντώθηκε για μένα η δραστηριότητα αυτού του είδους. Και κάπου μετά την δεκαετία των δύο μηδενικών έρχεται η κρίση για να μείνει, και εντείνεται μια δεκαετία αργότερα με την Πανδημία, επηρεάζοντας και το χόμπι με κίνδυνο να πάψει να είναι στις πρώτες επιλογές του ελεύθερου χρόνου μου και να καταστεί ψιλοπολυτέλεια... Αλλά, όπως προανέφερε και κάποιος, προσπαθώ να θυμάμαι τις όμορφες εποχές και να διατηρώ ακμαίο το ηθικό  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Sydney, AU
  • Ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε...
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #99 στις: Ιανουαρίου 28, 2021, 11:41:35 πμ »
Το μοντελιστικό τρίγωνο της Ιπποκράτους υπάρχει ακόμα?

Που μαζεύονται τώρα οι μοντελοπαρέες?

Έχω πολύ καιρό να έρθω Ελλάδα και ειδικά Αθήνα...

Την τελευταία φορά άκουσα ότι έκλεισε ο Καλφάκης και ο Λαρόζ μου έλεγε πριν κάνα χρόνο ότι σκέφτεται να βγεί στην σύνταξη ("άσε ρε!")...
Φιλικά,
Διονύσης

Tags: