Αποστολέας Θέμα: GIGIR...  (Αναγνώστηκε 1011 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος OANNHSEA

• Scale 1/48
  • *
  • BELLUM OMNEUM CONTRA OMNE
GIGIR...
« στις: Ιανουαρίου 27, 2008, 05:33:22 μμ »
Ή παρουσίαση του κιτ της Hat στην 1/72...

Έτσι ακριβώς (gigir) ονόμαζαν οι Σουμέριοι το άρμα μάχης...
Η Σουμερία βρισκόταν στην περιοχή της μεσοποταμίας και δη προς την έξοδο των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη στον σημερινό Περσικό κόλπο.
Η λέξη Summer είναι ακκαδική (σημιτική) και σημαίνει πολιτισμένη χώρα - οι ίδιοι οι σουμέριοι αυτοαποκαλούντω
Ki en gir όπερ, η χώρα των πολιτισμένων αρχόντων. Ήταν οι πρώτοι που έφτιαξαν στρατό και οι πρώτοι που έφτιαξαν πολεμικό άρμα.
Έτσι και εγώ φανατικός των αρμάτων αποφάσισα να αποκτήσω το εν λόγω κιτ.

Πρώτα φυσικά διάβασα την παρουσίαση του κιτ, οποία σε γενικές γραμμές βάζει αξιόπιστες παρουσιάσεις:
http://www.plasticsoldierreview.com/Review.asp?manu=HAT&code=8130

Όταν όμως το πήρα ανά χείρας...

Λοιπόν το κιτ είναι μακράν του χαρακτηρισμού σωστό.
Βάζω παρακάτω κάποια στοιχεία για να δείτε τι εννοώ:

Όπως βλέπεται από τις πιο πάνω εικόνες (οι τρείς από αυτές είναι αυθεντικές και προέρχονται από ανασκαφές στην Σουμερία), οιδεμία σχέση έχει το κιτ με την πραγματικότητα.
Πρώτον τα "άλογα" είναι τεράστια. Οι Σουμέριοι δεν είχαν άλογα, αλλά ιππίδες, περίπου (ίσως και πιο μικρά) όπως τα άλογα της Σκύρου. Το κιτ τα δίνει σημερινά άλογα και δη (στα μάτια μου) αραβικά καθαρόαιμα...
Δεύτερον οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ήταν κοντοί - το ύψος των φιγούρων στο κιτ είναι στα δικά μας πρότυπα.
Τρίτον οι αναβάτες του άρματος φορούσαν πανοπλία και ΟΧΙ προβιά όπως φαίνεται στο κιτ. Το γεγονός αυτό φαίνεται και στο όνομα του στα σουμεριακά (gigir), ένα αρχοντικό πουλί. ʼρα αν και το άρματα χρησιμοποιήτο κυρίως ως βάση βολών, σε αυτό θα πρέπει να επέβαιναν αρχοντικά στοιχεία (τουλάχιστον ο ακοντιστής)...

Πέρα από αυτά, το πλασικό της Hat είναι απαίσιο και ιδιαίτερα η τοποθέτηση των τροχών είναι προβληματική (πολύ έξω από το άρμα)...
Επίσης βρήκα και τον τυπά από τον οποίο (η συνεργάστικαν) πήραν την καλλιτεχνική αποικόνηση των κουτιών τους (άρμα και πεζικό)...
http://community.imaginefx.com/fxpose/jp_vieiras_portfolio/picture56279.aspx

Με λίγα λόγια:
Αν και εγώ ήθελα σαν τρελλός να το κατασκευάσω, αυτή την στιγμή το σκέφτομαι να το αφήσω στο ντουλάπι, μέχρι να έρθει κάποιο καλύτερο κιτ...
Ειλικρινά, να ήταν το κιτ του 1980, θα το είχαν καταλάβει, αλλά εν έτη 2005... Κάποιος στην Hat μάλλον βιάζεται να βγάλει κομμάτια χωρίς επαρκή ιστορικό υπόβαθρο ή ....

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: GIGIR...
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 27, 2008, 06:01:19 μμ »
Δεν είμαι καθόλου σχετικός με το θέμα, οπότε αυτό που θα ρωτήσω μπορεί να είναι και βλακεία. Στα άρματα της πρώτης και 2ης τοιχογραφίας φαίνονται 2 άνθρωποι παντα ο ένας profile και ό αλλος enface. Η πρόσοψη του άρματος της Hat είναι ίδια με το κομμάτι που φαίνεται να λείπει απο την πλάγια όψη του άρματος στις τοιχογραφίες. Μήπως ήταν καμμιά περίίεργη τεχνοτροπία να δείχνουν και το άρμα profile και  enface :evil:

Αποσυνδεδεμένος Trutch

• ΕΛΛΗΝ ΟΠΛΙΤΗΣ - ΑΕΘΝΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
  • Scale 1/48
  • *
  • OY ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ..
    • Trutch
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 27, 2008, 06:31:21 μμ »
τελικα θα το φτιαξεις το κιτ η ξενερωσες?
Για τον κοσμο εισαι καποιος....για καποιον εισαι ο κοσμος!!! Με αγαπη..ο καποιος! (το avatar μου φιλοτεχνηθηκε απο τον φιλο Corto)

http://trutch.moonfruit.com

Αποσυνδεδεμένος OANNHSEA

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 27, 2008, 07:23:52 μμ »
Παράθεση
τελικα θα το φτιαξεις το κιτ η ξενερωσες?
Aν ξενέρωσα λέει... :( :( :(

Παράθεση
Μήπως ήταν καμμιά περίίεργη τεχνοτροπία να δείχνουν και το άρμα profile και  enface
Εδώ ramfighter αρχίζουν τα σκούρα και κανείς δεν μπορεί να πει με ευκολία, μέχρι να βρεθούν καινούρια στοιχεία...
Δες και την καλλιτεχνική εικόνα που έχω βάλει...

Πάντως οι Σουμέριοι ήταν οι πρώτοι που στα μετέπειτα χρόνια ανακάλυψαν και το άρμα με δύο τροχούς...
Εξ ου και τα άρματα των Υνξώς και των μαθητών τους, των Αιγυπτίων, τα οποία και ήταν βολιφόρα...

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 28, 2008, 10:44:25 πμ »
Χωρίς να θέλω να κάνω τον έξυπνο, νομίζω οτι κατασκευάζεται scratch σχετικά εύκολα. Αν το κάνει σε κλίμακα 1/65 τότε θα έρθουν και σωστά τα άλογα, τουλάχιστον όσον αφορά το μέγεθος.

Και τώρα η ερώτηση. Στην πρώτη εικόνα που έχεις βάλει, πάνω από τα άλογα φαίνεται κάτι σαν... κουρντηστήρι (!). Μήπως ξέρεις τι είναι; Στην δεύτερη εικόνα το εν λόγω εξάρτημα υπάρχει στα άρματα της 3ης σειράς (που είναι και η 1η εικόνα αν διακρίνω καλά) τα οποία σαφώς απεικονίζονται σε μάχη ενώ στο άρμα της 1ης δεν υπάρχει. Επίσης το άρμα της πρώτης σειράς πιστεύω δεν απεικονίζεται σε μάχη αλλά σε παρέλαση ή κάποια τελετή, παράδοσης των εχθρών ίσως. Καμμιά ιδέα;
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος OANNHSEA

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 28, 2008, 11:08:47 πμ »
Λοιπόν gkontog,
Το πρόβλημα είναι ότι η τοιχογραφία προέρχεται από τάφο πριγκίπισας, οπότε δεν ξέρουμε εάν οι καλλιτέχνες δημιούργησαν κάτι ανάμεσα στο καλλιτεχνικό και στο επικό.
Το κουρδιστήρι μάλλον ήταν ένα διακοσμητικό στοιχείο του άρματοσ ή κάποιο σύστημα ελέγχου των ιππίδων, βλέπεις δεν ξέρουμε και πάρα πολλά για την συμπεριφορά τους...
Πρόσεξε επίσης ότι τα "διακοσμητικά" που φορούν οι ιππίδες στο στήθος τους είναι διαφορετικά και στο χρώμα και στο σχήμα.
Ίσως να είναι απλές κορδέλες στην περίπτωση της παρέλασης, αλλά δερμάτινες λωρίδες εν είδη θωράκισης στην περίπτωση της μάχης...
Όσο για το 1/65, και πάλι είναι μεγάλα τα άλογα - μάλλον στο 1/60 και ίσως...
Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι το ίδιο με την υπόλοιπη συλλογή...

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 28, 2008, 11:13:46 πμ »
Λοιπόν gkontog,
Το πρόβλημα είναι ότι η τοιχογραφία προέρχεται από τάφο πριγκίπισας, οπότε δεν ξέρουμε εάν οι καλλιτέχνες δημιούργησαν κάτι ανάμεσα στο καλλιτεχνικό και στο επικό.
Το κουρδιστήρι μάλλον ήταν ένα διακοσμητικό στοιχείο του άρματοσ ή κάποιο σύστημα ελέγχου των ιππίδων, βλέπεις δεν ξέρουμε και πάρα πολλά για την συμπεριφορά τους...
Πιστεύω πως αν ήταν διακοσμητικό στοιχείο έπρεπε να μπεί στο άρμα "παρέλασης" και όχι στη μάχη. Αλλά πάλι έχεις δίκιο, ξέρουμε τόσα λίγα...

Πρόσεξε επίσης ότι τα "διακοσμητικά" που φορούν οι ιππίδες στο στήθος τους είναι διαφορετικά και στο χρώμα και στο σχήμα.
Μήπως δήλωναν το βαθμό τους; Ή τη μονάδα τους;

Όσο για το 1/65, και πάλι είναι μεγάλα τα άλογα - μάλλον στο 1/60 και ίσως...
Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι το ίδιο με την υπόλοιπη συλλογή...
Ωπ, εδώ βγαίνει είδηση! Υπάρχει συλλογή με τέτοια θέματα; Και που είναι οι φωτογραφίες;;;

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 28, 2008, 11:25:42 πμ »
H συλλογή σου είναι στην 1/72 σωστά :?: Οποτε και βρεις φιγουρες 1/64 (που σπανίζουν) για να ταιριάζουν με το υπόλοιπ άρμα, μετά δεν θα ταιριάζει το θεμα αυτό με τα υπόλοιπα της συλλογής σου. Εναλλακτικά, εαν θες να κρατήσεις τις φιγούρες, καταλαβαίνω οτι πρέπει να ψάξεις για μικρότερα άλογα. Χωρίς να είμαι ειδικός στις φιγούρες, νομίζω οτι η airfix εβγαζε αλογα (και φιγούρες) μικρότερα σε μέγεθος για τα θέματα του Far West. Eχω σπίτι μου καταχωνιασμένο ένα τέτοιο κιτ, εαν θελεις το απόγευμα να σου δώσω διαστάσεις. Μηπως  άλογα στην 1/87 απο την Preisser να ταιριάζουν περισσότερο στα ιππίδια που εχεις κατα νου :?:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 28, 2008, 11:38:10 πμ »
Εναλλακτικά, εαν θες να κρατήσεις τις φιγούρες, καταλαβαίνω οτι πρέπει να ψάξεις για μικρότερα άλογα.
Μπράβο ρε Γιάννο, αντί να μεγαλώσει το άρμα να μικρύνει τα άλογα! Και αν υπολογίζει σε 1/60 για να έρθει σωστά το άρμα με τα άλλογα, τότε η 1/87 μάλλον θα του έρθει κουτί.

Αποσυνδεδεμένος OANNHSEA

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 28, 2008, 11:55:52 πμ »
Ευχαριστώ πολύ συναγωνιστές :D :D :D, αλλά προτιμώ να περιμένω να βγει ένα σωστό κομμάτι...

Παράθεση
Ωπ, εδώ βγαίνει είδηση! Υπάρχει συλλογή με τέτοια θέματα; Και που είναι οι φωτογραφίες;;;
Α, ναι  :oops: :oops:, ξέρεις είμαι μοντελιστής κάτω του μετρίου, κυρίως γιατί εγώ το θέλω (το μοντέλο των παιδικών χρόνων...).
Οπότε δεν είναι για τα μάτια του κόσμου...
Κάποια στιγμή όμως θα βάλω ένα από τα κομμάτια που φτιάχνω αυτή την εποχή για να με κράξετε ομαδικά...

Αποσυνδεδεμένος Trutch

• ΕΛΛΗΝ ΟΠΛΙΤΗΣ - ΑΕΘΝΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
  • Scale 1/48
  • *
  • OY ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ..
    • Trutch
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 28, 2008, 12:34:16 μμ »
εελα..δεν θελω κουταμαρες.. και εγω κατω του μετριου ειμαι αλλα ποσταρω.. Για δωσε φωτο στο λαο! :evil:
Για τον κοσμο εισαι καποιος....για καποιον εισαι ο κοσμος!!! Με αγαπη..ο καποιος! (το avatar μου φιλοτεχνηθηκε απο τον φιλο Corto)

http://trutch.moonfruit.com

Tags: