Ή παρουσίαση του κιτ της Hat στην 1/72...
Έτσι ακριβώς (gigir) ονόμαζαν οι Σουμέριοι το άρμα μάχης...
Η Σουμερία βρισκόταν στην περιοχή της μεσοποταμίας και δη προς την έξοδο των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη στον σημερινό Περσικό κόλπο.
Η λέξη Summer είναι ακκαδική (σημιτική) και σημαίνει πολιτισμένη χώρα - οι ίδιοι οι σουμέριοι αυτοαποκαλούντω
Ki en gir όπερ, η χώρα των πολιτισμένων αρχόντων. Ήταν οι πρώτοι που έφτιαξαν στρατό και οι πρώτοι που έφτιαξαν πολεμικό άρμα.
Έτσι και εγώ φανατικός των αρμάτων αποφάσισα να αποκτήσω το εν λόγω κιτ.

Πρώτα φυσικά διάβασα την παρουσίαση του κιτ, οποία σε γενικές γραμμές βάζει αξιόπιστες παρουσιάσεις:
http://www.plasticsoldierreview.com/Review.asp?manu=HAT&code=8130Όταν όμως το πήρα ανά χείρας...
Λοιπόν το κιτ είναι μακράν του χαρακτηρισμού σωστό.
Βάζω παρακάτω κάποια στοιχεία για να δείτε τι εννοώ:

Όπως βλέπεται από τις πιο πάνω εικόνες (οι τρείς από αυτές είναι αυθεντικές και προέρχονται από ανασκαφές στην Σουμερία), οιδεμία σχέση έχει το κιτ με την πραγματικότητα.
Πρώτον τα "άλογα" είναι τεράστια. Οι Σουμέριοι δεν είχαν άλογα, αλλά ιππίδες, περίπου (ίσως και πιο μικρά) όπως τα άλογα της Σκύρου. Το κιτ τα δίνει σημερινά άλογα και δη (στα μάτια μου) αραβικά καθαρόαιμα...
Δεύτερον οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ήταν κοντοί - το ύψος των φιγούρων στο κιτ είναι στα δικά μας πρότυπα.
Τρίτον οι αναβάτες του άρματος φορούσαν πανοπλία και ΟΧΙ προβιά όπως φαίνεται στο κιτ. Το γεγονός αυτό φαίνεται και στο όνομα του στα σουμεριακά (gigir), ένα αρχοντικό πουλί. ʼρα αν και το άρματα χρησιμοποιήτο κυρίως ως βάση βολών, σε αυτό θα πρέπει να επέβαιναν αρχοντικά στοιχεία (τουλάχιστον ο ακοντιστής)...
Πέρα από αυτά, το πλασικό της Hat είναι απαίσιο και ιδιαίτερα η τοποθέτηση των τροχών είναι προβληματική (πολύ έξω από το άρμα)...
Επίσης βρήκα και τον τυπά από τον οποίο (η συνεργάστικαν) πήραν την καλλιτεχνική αποικόνηση των κουτιών τους (άρμα και πεζικό)...
http://community.imaginefx.com/fxpose/jp_vieiras_portfolio/picture56279.aspxΜε λίγα λόγια:
Αν και εγώ ήθελα σαν τρελλός να το κατασκευάσω, αυτή την στιγμή το σκέφτομαι να το αφήσω στο ντουλάπι, μέχρι να έρθει κάποιο καλύτερο κιτ...
Ειλικρινά, να ήταν το κιτ του 1980, θα το είχαν καταλάβει, αλλά εν έτη 2005... Κάποιος στην Hat μάλλον βιάζεται να βγάλει κομμάτια χωρίς επαρκή ιστορικό υπόβαθρο ή ....