Ουγγαρία - Χειμωνας 1945
" Το καταραμένο χιόνι ξεκίνησε εδω και μία ώρα... Πάλι θα πολεμήσουμε με τους Ιβάν σε αυτό το καταραμένο κρύο.. Πρώτα στις αχανείς Σοβετικές στέππες και στις γκρεμισμένες πόλεις και τώρα πάλι εδώ... "
Κάπως έτσι θα σκέφτηκε ο Βετεράνος της Τottenkopf την πρώτη μέρα που ξεκίνησε να χιονίζει στην Ουγγαρία το 1945 καθώς αυτός και οι σύντροφοι του βαδίζουν πρός την πρώτη γραμμή του μετώπου σε μιά απέλπιδα προσπάθεια να σταματήσουν τον Σοβιετικό χείμαρο που όλο και πλησίαζε.. Οι όροι είχαν τώρα αντιστραφεί...
O Βασιλικός Τίγρης συνοδεύει την ομάδα των SS στην προσπάθεια τους αυτη περνόντας μπροστά απο ένα εγκαταλειμμένο Τ-34/76 απο τα τελευταία εναπομήναντα αυτού του υποδείγματος σε ένα χειμωνιάτικο τοπίο...
Στο τεχνικό κομμάτι τώρα.. Νομίζω οτι τό πάν σε ένα διόραμα είναι να σκηνοθετήσεις στο μυαλό σου την εικόνα που θέλεις να αποτυπώσεις.. Ξεκινάς απο το τοπίο, απο την θέση των οχημάτων, την ιστορία που θέλεις να δίηγούνται οι φιγούρες σου, και τέλος να προσθέσεις όλες τις λεπτομέρειες που θα κάνουν αυτή την εικόνα να δέσει..
Έτσι λοιπόν και εγώ άρχισα να σχηματίζω την εικόνα στο διόραμα μου η οποία ξεκινάει κάπως έτσι:

Το be continued..