Αποστολέας Θέμα: Hobby Boss Curtiss P-40C "Flying tigers"  (Αναγνώστηκε 8250 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
Απ: Hobby Boss Curtiss P-40C "Flying tigers"
« Απάντηση #25 στις: Δεκεμβρίου 02, 2007, 09:32:28 πμ »
Όπως είπε ο Crow Γιώργο,αν βάλεις μια σταγόνα απορυπαντικό πιάτων,θα σπάσει η συνοχή των μορίων του νερού.
Αλλά όπως είπαν και τ άλλα παιδιά,πάρε δυο τρία διαφορετικά λάδια,(Black,White,Burnt Umber,Burnt Sienna) για να δεις αποτελέσματα!
Αραιώνεις και περνάς με ψιλό πινέλο σε γραμμώσεις.
Πριν περάσεις,δοκίμασε να ψεκάσεις σκέτο διαλυτικό,ελαφρά το μοντέλο...
Αν θέλεις,αραιώνεις υπερβολικά,περνάς όλο το χρώμα και αφού αφήσεις κανά μισάωρο,σκουπίζεις με καθαρό πανάκι με την φορά του αέρα.
Επίσης βάζεις αναραίωτο λάδι με λεπτό πινέλο σε κάποιο σημείο και με καινούργιο πινέλο περνάς από πάνω για αναπαράσταση τρεξίματος λαδιών(Tip πέρνα με μικρότερο ίχνος απ το προηγούμενο,κάποιο άλλο χρώμα)
Τέλος αναμειγμένα λάδια(συνήθως άσπρο) με σμάλτο,κάνουν πολύ καλύτερο drybrush από οποιοδήποτε σκέτο σμάλτο!
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος LIVERPOOL

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
« Απάντηση #26 στις: Δεκεμβρίου 02, 2007, 01:45:29 μμ »
Είσαι τέλειος  ::eusa_clap:: , "λάδωσέ το" τώρα, εσύ πάντως αν θες αντί για white spirit μπορείς να βάλεις και διαλυτικό νίτρου  ::glossa:: ::glossa::  ::077devil::

εσύ πάντως αν θες αντί για white spirit μπορείς να βάλεις και διαλυτικό νίτρου  ::glossa:: ::glossa::  ::077devil::

Ναί,ναι έχω ακούσει οτι αυτό το διαλυτικό νίτρου κάνει φανταστική δουλειά στα μοντέλα!!!

Συμφωνώ και μάλιστα σε τρελή αναλογία διαλυτικού / χρώματος, π.τ.π. 10000 / 1 και ύστερα μ. π. (π.τ.μ. = πριν το πέταμα, μ.π. = μετά πέταμα)

Αυτό το polycolor πάλι που το βρήκες  :?: :?: :?: :?:

Πέταξέ το και πήγαινε πάρε ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ λάδι, κάτι σε Winsor&Newton, Van Gogh etc, etc, που να αραιώνεται με white spirit (εγώ πάντως χρησιμοποιώ το δι΄λυτικό της Humbrol που το θεωρώ το καλύτερο) ... να ευχαριστηθείς και αναθυμιάσεις  (Image removed from quote.)

Υπάρχει και διαλυτικό για το αραίωμα των λαδιών που δεν μυρίζει καθόλου. Λέγεται MODELFIX και λέει ότι είναι διαλυτικό για χρώματα σμάλτου. Βέβαια όταν το χρησιμοποίησα να αραιώσω Humbroll το υγρό γέμισε μικροσκοπικούς σβόλους και δεν μπορούσα να το ψεκάσω. Προφανώς δεν κάνει για Hum. Αλλά όταν το χρησιμοποίησα για να αραιώσω λάδια από σωληνάριο, ήταν τέλειο και χωρίς καθόλου μυρουδιά.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #27 στις: Δεκεμβρίου 03, 2007, 11:58:00 μμ »
Εξελίξεις. Πήρα λάδια που διαλύονται σαν λάδια, μυρίζουν σα λάδια, λερώνουν σα λάδια, κοινώς straight λάδια. Απλωσα μπόλικα σε ένα κομμάτι χαρτί (παλέτα δεν το λένε; ), έκανα σπονδές σε χθόνιους θεούς και άρχισα...

Με ψιλό πινελάκι έπαιρνα λίγο λάδι με τη μύτη, στέγνωνα το πινέλο σε χαρτοπετσέτα και ακολουθώντας τη φορά του αέρα στις πτέρυγες έτριβα το υποκείμενο χρώμα ακριβώς σαν να έκανα dry brush. Σε σχέση με το dry brush με enamels τα λάδια υπερέχουν γιατί κατά την άποψή μου

- Δίνουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο για να δουλέψεις.
- Μπορούν να απλωθούν σε πολύ πιο διακριτικά στρώματα σε σχέση με τα enamel. Ισως να είναι πιο λεπτόκοκα, αν κάποιος ξέρει ας με διαφωτίσει. Με λίγη εξάσκηση πέρασα ένα πολύ ανοικτό κίτρνο (chrome yellow + titanium white, 50/50 + λίγο καφέ) πάνω από τα σήματα σπάζοντας τη φωτεινότητα του λευκού και κάνοντάς να δείχνουν παλιά και ταλαιπωρημένα σε χρόνο που είναι το 1/100 του χρόνου που θα έκανα χρησιμοποιώντας την μέχρι τώρα τεχνική μου με το υπεραραιωμένο χρώμα και τον αερογράφο.
- Είναι πολύ εύκολο με μία οδοντογλυφία, ή και το ίδιο το πινέλο, να αναμίξεις σε χρόνο μηδέν μία απόχρωση, κάτι που στα enamel απαιτεί άνοιγμα αρκετών χρωμάτων και βιασύνη γιατί τα matt στεγνώνουν σε 3-5 λεπτά.
- Είναι σκανδαλωδώς φτηνά, δε θυμάμαι πόσο είχα αγοράσει τα 3-4 που ήδη είχα, αλλά αυτά που πήρα σήμερα της Lucas Studio είχαν 1.95EUR το σωληνάριο και υπήρχαν και πιο φτηνά στο ράφι. Και από ποσότητα συμφέρουν απίστευτα, με ένα σωληνάριο κάνεις dry brush και εμένα :shock:

Μεινέκτημα ο μεγάλος χρόνος στεγνώματος, αλλά αν προγραμματίσεις να κάνεις τα λαδώματα βράδυ, μέχρι την επομένη το πρωί έχουν στεγνώσει λόγω του ότι μπαίνουν σε πολύ λεπτά στρώματα. Οπου μου έπεφε λίγο παραπάνω, έκανα διορθώσεις με μία μπατονέτα και white spirit. Τώρα στη φωτογράφιση είχα πρόβλημα, gloss η παρκετίνη, gloss και τα λάδια, ήταν αδύνατο να πετύχω μια γωνία που να φαίνονται καλά οι διάφορες τονικότητες στα χρώματα της παραλλαγής. Τέλος πάντων, μία ιδέα θα την πάρετε, ελπίζω με το matt βερνίκι να συνέλθουν τα πράγματα.

Κόλλησα και τις ρόδες και τώρα πάμε για chipping. Οχι πολλά πράγματα, οι φωτογραφίες δεν το δικαιολογούν, λίγο στα σημεία πρόσβασης του cockpit και στα panels φόρτωσης των πυρομαχικών. Επίσης πρέπει να αλλάξω και τον σωλήνα pitot με άλλο αγγλικού τύπου και σκέφτομαι κάποιο τρόπο για να τον κατασκευάσω. Είδομεν.

Αυτά για την ώρα. Λέω να πάω για ύπνο και να αφήσω το chipping για αύριο γιατί με τη νύστα που έχω το βλέπω το Ρ-40 bare metal...

Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #28 στις: Δεκεμβρίου 04, 2007, 12:23:47 πμ »
Αγαπητέ μου φίλε, όντως με το λαδάκι έκανες δουλειά και αυτή φαίνεται στα σήματα. Οι φωτογραφίες πάντως δεν καταφέρνουν να το δείξουν  :oops: στα υπόλοιπα μέρη της ατράκτου, αλλά αυτό είναι λογικό λόγω σκούρων χρωμάτων. Μία φωτό στο φως της ημέρας θα αναδείξει την δουλειά που έκανες με τα λάδια.
Γουστάρω πάντως που το παλεύεις το πράγμα και τελικά καταφέρνεις να είσαι πάντα άψογος στις κατασκευές σου. (ISO gkontog)  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
 ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος GosVa

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • modelclub.gr
« Απάντηση #29 στις: Δεκεμβρίου 04, 2007, 01:07:01 πμ »

Οι δοκιμές σταμάτησαν πάραυτα και τώρα κάνω wash με Humbrol 33 και white spirit, ψυχικά ήρεμος, καρδιακές σφύξεις 75/min και πίεση 8-11. You can't teach an old dog new tricks όπως λένε και οι εκ γηραιάς Αλβιόνος ορμόμενοι.

Λιγο χαμηλο ειναι το 11 να το κοιταξεις! ::glossa::
Κατα τα αλλα το μοντελο τα σπαει! ::eusa_clap::
 Εχω καβα ενα Academy. Να το παλεψω ή δεν αξιζει?

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #30 στις: Δεκεμβρίου 04, 2007, 01:10:11 πμ »

Οι δοκιμές σταμάτησαν πάραυτα και τώρα κάνω wash με Humbrol 33 και white spirit, ψυχικά ήρεμος, καρδιακές σφύξεις 75/min και πίεση 8-11. You can't teach an old dog new tricks όπως λένε και οι εκ γηραιάς Αλβιόνος ορμόμενοι.

Λιγο χαμηλο ειναι το 11 να το κοιταξεις! ::glossa::
Κατα τα αλλα το μοντελο τα σπαει! ::eusa_clap::
Αν εχεις το Β αστο καλυτερα!Ειναι χειροτερο απο το Μig!

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #31 στις: Δεκεμβρίου 04, 2007, 10:34:43 πμ »
Μιλάς για το P-40B; Αν ναι, άστο καλύτερα και πάρε ένα Hobby Boss. Αν είναι κάποιο από τα E ή M/N, όρμα του, είναι απίθανα μοντέλα.

Γουστάρω πάντως που το παλεύεις το πράγμα και τελικά καταφέρνεις να είσαι πάντα άψογος στις κατασκευές σου. (ISO gkontog)  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
 ::salut:: ::salut:: ::salut::
ISO gkontog :!:
 ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18::
Μιλάμε για χοντρές προδιαγραφές ::glossa::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #32 στις: Δεκεμβρίου 04, 2007, 11:11:32 πμ »
Μια ερώτηση πρώτα και ύστερα ορισμένες συμβουλές για τα λάδια.

WASH το έκανες ?  και αν ΝΑΙ με τί ?
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #33 στις: Δεκεμβρίου 04, 2007, 11:23:02 πμ »
Wash έκανα με Humbron 33 αραιωμένο με white spirit. Λόγω του ότι το μοντέλο, μετά από παρκετίνη και λάδια γυαλίζει πάρα πολύ, στις φωτό δε φαίνεται το ρημάδι.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #34 στις: Δεκεμβρίου 04, 2007, 12:13:41 μμ »
Από δω και μπρος wash να κάνεις με λάδια, καλά αραιωμένα με white spirit, θα δεις ότι κυλάνε πάρα πολύ εύκολα πάνω στις γραμμώσεις, που μερικές φορές δεν θα τα προλαβαίνεις.

Δεν ξέρω τι χρώματα πήρες, αλλά το wash να το κάνεις με μαύρο (IVORY BLACK) ή σε κάποιες περιπτώσεις καφέ (BURNT UMBER ή RAW UMBER) που μπορείς να τα ξανοίγεις με λευκό (TITANIUM WHITE) ή κάποιο κίτρινο (NAPLES YELLOW DEEP ή NAPLES YELLOW LT). Επίσης μερικές φορές μπορείς να χρησιμοποιείς και κάποιο γκρι (PAYNES GREY).

Εννοείται ότι αυτό θα το κάνεις αφού περάσεις τα σήματα και μετά ψεκάσεις ξανά με glosse βερνίκι ή παρκετίνη κατά ΓΚΟΝΤΟΓΚ.

Μετά περνάς ένα ματ ακρυλικό βερνίκι (δεν ξέρω αν υπάρχει ματ παρκετίνη  ::glossa::) [τα λάδια κάθονται πολύ εύκολα πάνω στο ματ παρά στο γυαλιστερό ]  και όταν στεγνώσει, με την μέθοδο του στεγνού πινέλου, κάνεις περάσματα στα ανάγλυφα σημεία του μοντέλου, για να φωτίζονται περισσότερο και έτσι αποκτά μια τρισδιάστατη εμφάνιση. Αυτό το κάνεις με κάποιο κίτρινο (NAPLES YELLOW LT) ή ακόμα και λευκό (TITANIUM WHITE).

Ανοίγματα μπορείς να κάνεις ακόμα και στα πάνελ, με άσπρο (TITANIUM WHITE), με πολύ ελαφρά περάσματα.

Φυσικά επειδή τα λάδια αναμειγνύονται εύκολα μεταξύ τους μπορείς να κάνεις άπειρους συνδυασμούς και να βγάλεις την απόχρωση που εσύ προτιμάς.

Επειδή είναι πολύ λεπτόκοκκα, αν διαλυθούν καλά, μπορείς ακόμα και να τα ψεκάσεις.   

Αυτά τα λίγα σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα θα τα ανακαλύψεις μόνος σου κάνοντας πειραματισμούς, ξέρεις εσύ από τέτοια  :wink:

Α... και μην βγάζεις τόσο πολύ χρώμα από το σωληνάριο, δεν χρειάζεται. Μοντέλο στην 1/72 θα κάνεις wash και όχι τον ΓΚΟΝΤΟΓΚιάννη ολόκληρο  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #35 στις: Δεκεμβρίου 04, 2007, 12:15:49 μμ »
Γιατί White spirit και όχι κάποιο "μοντελιστικό" διαλυτικό; Είναι ίδια η συμπεριφορά;

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #36 στις: Δεκεμβρίου 04, 2007, 12:42:10 μμ »
Κατ' αρχήν ευχαριστώ για τις πληροφορίες ::proskino::

Από δω και μπρος wash να κάνεις με λάδια, καλά αραιωμένα με white spirit, θα δεις ότι κυλάνε πάρα πολύ εύκολα πάνω στις γραμμώσεις, που μερικές φορές δεν θα τα προλαβαίνεις.
Εχεις δίκιο, έκανα μια δοκιμή χθες και είναι ακριβώς όπως τα λες!

Δεν ξέρω τι χρώματα πήρες, αλλά το wash να το κάνεις με μαύρο (IVORY BLACK) ή σε κάποιες περιπτώσεις καφέ (BURNT UMBER ή RAW UMBER) που μπορείς να τα ξανοίγεις με λευκό (TITANIUM WHITE) ή κάποιο κίτρινο (NAPLES YELLOW DEEP ή NAPLES YELLOW LT). Επίσης μερικές φορές μπορείς να χρησιμοποιείς και κάποιο γκρι (PAYNES GREY).
Μιας και διαβάζω ο forum, έχω σχεδόν όσα αναφέρεις, τα οποία αναφέρονται σε δεκάδες topics. Μόνο το paynes grey μου ξέφυγε αλλά θα το διορθώσω πάραυτα.

Φυσικά επειδή τα λάδια αναμειγνύονται εύκολα μεταξύ τους μπορείς να κάνεις άπειρους συνδυασμούς και να βγάλεις την απόχρωση που εσύ προτιμάς.
Ω ναι! Και σε μηδενικό χρόνο! Και χωρίς προσπάθεια!

Επειδή είναι πολύ λεπτόκοκκα, αν διαλυθούν καλά, μπορείς ακόμα και να τα ψεκάσεις.   
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Τι είπες τώρα :?: Και πότε θα στεγνώσουν άμα τα ψεκάσω;

Αυτά τα λίγα σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα θα τα ανακαλύψεις μόνος σου κάνοντας πειραματισμούς, ξέρεις εσύ από τέτοια  :wink:
Ναι, άμα δείτε λάμψεις στο νότιο ορίζοντα, εγώ είναι που θα κάνω δοκιμές ::glossa::

Α... και μην βγάζεις τόσο πολύ χρώμα από το σωληνάριο, δεν χρειάζεται. Μοντέλο στην 1/72 θα κάνεις wash και όχι τον ΓΚΟΝΤΟΓΚιάννη ολόκληρο  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:oops: :oops: :oops:
Μαθαίνω παιδιά... Εχεις απόλυτο δίκιο, δε χρησιμοποίησα ούτε το 2% από την ποσότητα που έβαλα.

Γιατί White spirit και όχι κάποιο "μοντελιστικό" διαλυτικό; Είναι ίδια η συμπεριφορά;
Ε, δεν ξέρω. Ο nino έγραψε για διαλυτικό enamel της Humbrol. Οι γνωρίζοντες τι λένε;

Εν κατακλείδι, μου αρέσουν τα λάδια ως υλικό, διευκολύνουν και τελικά, παρά τον αργό χρόνο στεγνώματος, επιταχύνουν την κατασκευή. Εχουν ήδη παγιωθεί στο μοντελιστικό μου οπλοστάσιο.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #37 στις: Δεκεμβρίου 04, 2007, 01:41:33 μμ »
Τα διαλύεις με white spirit γιατί είναι πιο φτηνό. Βέβαια κάνει και το διαλυτικό για enamel της Humbrol, αλλά είναι ακριβό και δεν το βρίσκεις εύκολα. Επειδή όμως αυτά μυρίζουν υπάρχει και το άοσμο διαλυτικό, το οποίο λέγεται MODELFIX, και στο μπουκάλι λέει ότι είναι διαλυτικό για enamel. Βέβαια όταν επιχείρησα να διαλύσω μ' αυτό enamel της Humbrol, κάθε άλλο παρά το διέλυσε. Για τα λάδια όμως είναι ΙΔΑΝΙΚΟ και όντως δεν μυρίζει καθόλου. Το μειονέκτημα είναι ότι κι αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα, το δικό μου το πήρα όταν το έφερε μια φορά το MODEL ART και από τότε δεν το ξανάδα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #38 στις: Δεκεμβρίου 04, 2007, 01:57:28 μμ »
Υπαρχει και το Sansodor της Windsor&Newton που ειναι εντλως αοσμο και το βρισκεις ευκολα στο Πλαισιο.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #39 στις: Δεκεμβρίου 04, 2007, 02:11:42 μμ »
Κατ' αρχήν ευχαριστώ για τις πληροφορίες ::proskino::

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Τι είπες τώρα :?: Και πότε θα στεγνώσουν άμα τα ψεκάσω;

Τιμή μου και ευχαρίστησή μου. Το ξέρεις.

Για να πω την αλήθεια αυτό δεν το έχω δοκιμάσει, ακόμα, αλλά το είδα σε ένα βιντεάκι να το κάνει κάποιος και έπαθα πλάκα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #40 στις: Δεκεμβρίου 05, 2007, 01:25:52 πμ »
Ενα μικρούλι μυστικό  ::077devil:: προτού "δουλέψετε" με το λάδι, προσθέστε λίγες σταγόνες dry fast.......θα στεγνώσουν σε χρόνο dt  ::077devil::  Αντίθετα όσοι βάφουν άλογα σε φιγούρες πρίν περαστούν τα λάδια.....ανακατέψτε τα με retardif και μετά πάρτε ενα πλατύ 'σκληρό" πινέλο και δώστε "φόρμα" στο τρίχωμα του αλόγου  :wink: :wink:

Αποσυνδεδεμένος aladam13

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Λονδινο
  • modelclub.gr
« Απάντηση #41 στις: Δεκεμβρίου 05, 2007, 02:16:39 πμ »
Μπράβο και από εμένα.... ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Καταπληκτικό...
Μια ερώτηση σχετικά με τα λάδια..Πόση περίπου ώρα τα αφήνω πάνω στο μοντέλο πριν περάσω με το πανί να καθαρίσω?

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Οι διακοπές τελείωσαν ...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Zante
  • Είναι πολλά τα άφτιαχτα...
« Απάντηση #42 στις: Δεκεμβρίου 05, 2007, 02:32:04 πμ »
Μπράβο και από εμένα.... ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Καταπληκτικό...
Μια ερώτηση σχετικά με τα λάδια..Πόση περίπου ώρα τα αφήνω πάνω στο μοντέλο πριν περάσω με το πανί να καθαρίσω?

Υπολόγισε κάνα 10λεπτο το πολυ
Η κριτική είναι εύκολη, ...η δημιουργία είναι δύσκολη

Σβήσε και άλλα ::glossa:: ΜΠΡΑΒΟ ΡΟΥΛΑ ::award_1:: SXUWP ::award_1::

Αποσυνδεδεμένος Περικλής

• Περικλής Σαλεσιώτης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ναύπλιο - Newcastle
  • Καλημέρα σας απο Newcastle!!!!!!!!!
    • My Home Page
« Απάντηση #43 στις: Δεκεμβρίου 05, 2007, 08:54:09 πμ »
 ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Μπραβο φιλε μου φοβερη δουλεια!!!!!!

Τα λαδια ειναι το καλυτερο για wash!!!!!!!

Μπραβο!!!!!!!!!!!!!!
Περικλης Σαλεσιωτης
http://periklissalessiotismodels.webs.com/

Αποσυνδεδεμένος farmer121

• my name is John, Tsafis John
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΡΟΔΟΣ
« Απάντηση #44 στις: Δεκεμβρίου 05, 2007, 01:02:24 μμ »
 ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: μπραβο!!!!!!!!!!!
Ο Β' ΠΠ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ "ΧΕΡΙΑ" ΜΑΣ

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
Απ: Hobby Boss Curtiss P-40C "Flying tigers" - τέλος!
« Απάντηση #45 στις: Δεκεμβρίου 11, 2007, 08:11:56 μμ »
Με την έναρξη κατά το Β ΠΠ των πολεμικών επιχειρήσεων στον Ειρηνικό, οι ιαπωνικές αεροπορικές δυνάμεις, στρατού και ναυτικού, σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Αμερικανοί, άγγλοι, ολλανδοί και γάλλοι πιλότοι πέθαιναν κατά εκατοντάδες προσπαθώντας να αναχαιτίσουν τα απίστευτα ευέλικτα A6M και Ki-43, χωρίς πρακτικά καμμία επιτυχία. Την ίδια όμως χρονική περίοδο μία μονάδα 100 αμερικανών πιλότων πέτυχε απίστευτες νίκες απέναντι στους ιάπωνες, καταρρίπτοντας 21 εχθρικά  αεροσκάφη για κάθε δική της απώλεια! Οι πιλότοι αυτοί, πολλοί χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε μαχητικά και αρκετοί εξ αυτών με εμπειρία στην πτήση αερακάτων και μόνο :shock: , προέρχονταν από τις ίδιες σχολές εκπαίδευσης με τους συναδέλφους τους που υπέστησαν σφαγές πάνω από τις Φιλιππίνες και την Ιάβα. Η μεγάλη διαφορά ήταν στη χρήση των σωστών τακτικών και στην εκμετάλλευση στο έπακρο των δυνατών σημείων του αεροπλάνου που είχαν στη διάθεσή τους. Απέδειξαν περίτρανα ακόμα μία φορά οτι κανένα οπλικό σύστημα δεν είναι ικανό να εξασφαλίσει από μόνο του τη νίκη αν δε συνοδεύεται από το σωστό τρόπο χρήσης και οι εμπειρίες τους μεταδόθηκαν σα γνώση σε όλες τις αεροπορικές δυνάμεις των συμμάχων. Ετσι τα ίδια αυτά P-40 που έδειχναν απελπιστικά απαρχαιωμένα στις αρχές του 1942, σφάγιασαν τους ιάπωνες πάνω από την Νέα Γουινέα μόλις ένα χρόνο μετά. Η μονάδα αυτή, επισήμως γνωστή σαν 1st American Volunteer Group, έμειναν στην ιστορία σαν «Ιπτάμενοι τίγρεις» (Flying tigers), έδωσε ελπίδα σε μία περίοδο που οι σύμμαχοι κατρακυλούσαν από την μία ήττα στην άλλη και έδειξε οτι οι ιάπωνες στον αέρα όχι μόνο απείχαν πολύ από του να είναι αήττητοι, αλλά επίσης είχαν πολλά σοβαρά προβλήματα με τα αεροσκάφη και τις τακτικές που χρησιμοποιούσαν.

Το 1st American Volunteer Group ήταν αποτέλεσμα μιας απελπιστικής και επικίνδυνης κατάστασης. Η Ιαπωνία ήταν πρακτικά σε πόλεμο με την Κίνα  μετά το Marco Polo Bridge Incident στις 07/07/1937. Ο πόλεμος αυτός ήταν από τους πλεόν αιματηρούς της ιστορίας και οι κινέζοι άμαχοι υπέφεραν τα πάνδεινα από τους ιάπωνες κατακτητές. Οι ΗΠΑ και η Αγγλία, στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους με την Ιαπωνία, έσπευσαν να εφοδιάσουν τις δυνάμεις της Κίνας με όπλα και εφόδια αλλά στις αρχές του 1940 οι κινέζοι είχαν περιέλθει σε δυσμενέστατη στρατηγική θέση και ο μόνος δρόμος εφοδιασμού ήταν ο διαβόητος Burma road, ένα φιδογυριστό λασπωμένο μονοπάτι το οποίο θυμίζει ειδική διαδρομή αγώνα αντοχής αυτοκινήτων και όχι δρόμο από τον οποίο θα έπρεπε να περάσουν εφόδια για ένα στρατο. Ο δρόμος περνά μέσα από εδάφη που ελέγχουν οι άγγλοι και οι ιάπωνες πιέζουν στο διπλωματικό πεδίο και επιτυγχάνουν να αναγκάσουν τους άγγλους να κλείσουν το δρόμο. Οι κινέζοι πέφτουν σε απελπισία αλλά λίγο μετά ο Τσώρτσιλ ξανανοίγει το δρόμο, μία απόφαση η οποία θα συνδέσει άρρηκτα τα βρετανικά συμφέροντα αλλά και το μέλλον της Αγγλίας στην περιοχή με τις ΗΠΑ.

Ενα τμήμα του διαβόητου Burma road. Δε μπορώ να φανταστώ πως γινόταν όταν έβρεχε...

Click to see the original size.

Το προσωρινό κλείσιμο του δρόμου έδειξε το εύθραστο της κατάστασης και οι κινέζοι άρχισαν να πιέζουν τους αμερικανούς για πιο δραστικά μέτρα ανεφοδιασμού τους. Αποφασίζεται η αποστολή μίας αεροπορικής μονάδας υπό τη διοίκηση του Lt. Gen. Claire Lee Chennault, πρώην αξιωματικού του US Army Air Corps και νυν συμβούλου επί αεροπορικών θεμάτων του Chiang Kai-sek. Αλλά οι νόμοι οι οποίοι διέπουν την αμερικανικοί ουδετερότητα απαγορεύουν άμεση εμπλοκή στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ οπότε ο πρόεδρος Roosevelt υπογράφει μία μυστική διαταγή στις 23/12/1940, για τη δημιουργία μίας αεροπορικής μονάδας με αμερικανικό προσωπικό σαν μέρος της θυγατρικής της Curtiss, Central Manufacturing Company (CAMCO). Η CAMCO συναρμολογεί και συντηρεί αεροσκάφη για την κυβέρνηση της Εθνικιστικής Κίνας από το 1933 και διαθέτει εγκαταστάσεις στο Loiwing της Κίνας, κοντά στο τέρμα του Burma road. 100 αμερικανοί πιλότοι θα αποστρατεύονταν και θα πήγαιναν στην Κίνα σαν υπάλληλοι της CAMCO με μονοετές συμβόλαιο, μαζύ με το ανάλογο προσωπικό εδάφους. Ειδική τροποποίηση στον στρατιωτικό κανονισμό τους επέτρεπε με τη λήξη του συμβολαίου τους να επιστρέψουν στον αμερικανικό στρατό χωρίς απώλειες σε συντάξιμα έτη και βαθμολογική πρόοδο. Για να καλυφθεί το όλο εγχείρημα οικονομικά ιδρύθηκε η εταιρεία φάντασμα China Defense Supplies και μέσω αυτής απορροφούνταν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Οι μισθοί που προσέφερε η CAMCO ήτaν απλά εξωφρενικοί. Ενας πιλότος της USAAF είχε τότε μηνιαίο εισόδημα για υπηρεσία εκτός ΗΠΑ 375 USD. Η CAMCO έδινε στους πιλότους 600 USD, στους flight leaders 675 USD και στους squadron leaders 750 USD. Τέλος υπήρχε η υπόσχεση πληρωμής 500 USD για κάθε κατεστραμένο αεροσκάφος του αντιπάλου, μία υπόσχεση η οποία ερχόταν δια στόματος της Madame Chiang Kai-shek. Οι πιλότοι προήλθαν από όλα σχεδόν τα σώματα του στρατού των ΗΠΑ που διέθεταν αεροσκάφη και μερικοί από αυτούς δεν είχαν ξαναπετάξει με καταδιωκτικό.

Τα αεροσκάφη τους, Curtiss P-40C, βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής της Curtiss από διάφορες παραγγελίες και batches παραγωγής. Οι πρώτοι πιλότοι και προσωπικό εδάφους έφθασαν στην Rangoon στον Μάϊο του 1941 και αμέσως άρχισαν τα προβλήματα. Τα αεροσκάφη προέρχονταν από πολές διαφορετικές σειρές και παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Αν και η επίσιμη ονομασία τους ήταν P-40C, όλα ήταν κάτι μεταξύ μονtέλου B και C. Μερικά έφεραν αγγλικό εξοπλισμό και όργανα και ξεχώριζαν λόγω διαφορετικού σωλήνα pitot, κανένα δεν μπορούσε να φέρει εξωτερική απορριπτόμενη δεξαμενή καυσίμου που έφεραν τα C, κάποια δεν είχαν εγκατεστημένη τη θωράκιση και μερικά είχαν τη μανέτα του κινητήρα συνδεδεμένη ανάποδα κατά τα γαλλικά πρότυπα της εποχής! Τέλος κανένα δεν έφερε σκοπευτικό πέρα από το ring and post που βρισκόταν έξω από το cockpit. Οταν η CAMCO αγόρασε γυροσκοπικά οπτικά σκοπευτικά N-3A οι τεχνικοί ανακάλυψαν οτι για να εγκαταστήσουν εντός του cockpit έπρεπε να ανοίξουν τρύπες στο αλεξινέμιο αλλά δεν διέθεταν κανενός είδους εξοπλισμό για τη δουλειά αυτή! Απίστευτες μηχανολογικές πατέντες υλοποιήθηκαν για να μπορέσουν τελικά τα σκοπευτικά να μπουν στη θέση τους και να ρυθμιστούν σωστά, μια δουλειά που κράτησε μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου 1941. Το επόμενο πρόβλημα ήταν ο οπλισμός. Τα δυό πολυβόλα των 0.50in ήταν ήδη εγκατεστημένα από το εργοστάσιο, αλλά έλειπαν τα 4 πολυβόλα των 0.30in στις πτέρυγες. Στάθηκε αδύνατο να βρεθούν αρκετά για όλα τα αεροσκάφη και αγοράστηκε ένας αριθμός από πολυβόλα των 7.92mm, αγνώστου προελεύσεως, πολλά από τα οποία δεν ήταν σχεδιασμένο για αεροπορική χρήση και απαίτησαν μεγάλη προσπάθεια από τους μηχανικούς για να εγκατασταθούν. Και τα προβλήματα ήταν ατελείωτα. Τα αεροσκάφη έφθασαν χωρίς ασυρμάτους και έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για να εγκαταστήσουν ασυρμάτους RCA 7-H που αγοράστηκαν από την πολιτική αγορά. Οι ζώνες πρόσδεσης των πιλότων ήταν κακής ποιότητας και έπρεπε να αλλαχθούν. Πολλά πολυβόλα των 0.30in της Hi-Standard Company ήταν κακής ποιότητας και παρουσίαζαν συνεχή προβλήματα. Υπήρχε μεγάλη έλλειψη σε ελαστικά και οι μηχανικοί εφάρμοσαν στις ρόδες των P-40 μικρά μεταλλικά ελάσματα έτσι ώστε η ρόδα να αρχίσει να περιστρέφεται από τον αέρα πριν την προσγείωση και να μειώνεται η φθορά του πέλματος του ελαστικού. Ετσι μέσα από μία ατελείωτη σειρά από προβλήματα και εξωφρενικές μερικές φορές λύσεις, 99 P-40 ήταν έτοιμα για μάχη.

Σύντομα όλο ανακάλυψαν οτι ο χειρότερος εχθρός είναι ο καιρός. Το τροπικό κλίμα συνδίαζε πολύ έντονες βροχές που τιw διαδεχόταν έναw καυτόw ήλιος και μετά ξανά βροχή που έκανε τα πάντα λάσπη σε μερικά λεπτά και μετά ξανά ήλιος που έκανε σε ελάχιστο χρόνο τη λάσπη λεπτή σκόνη και ταλαιπωρούσε προσωπικό και εξοπλισμό. Σύμφωνα με μία μαρτυρία:

«...έβρεχε πάρα πολύ κάθε μέρα για εννέα μήνες. Μετά αρχίζαν οι μουσώνες...» :!: :shock: :shock: :shock:

Ο οπλισμός αν έμενε έστω και μία μέρα ασυντήρητος άρχιζε αμέσως να σκουριάζει, οι μηχανές λειτουργούσαν μόνιμα σε υψηλότερη από το κανονικό θερμοκρασία, τα cockpit των αεροσκαφών έπρεπε να προστατευτούν από τον ήλιο αλλιώς ήταν αδύνατον να μπει μέσα ο πιλότος με τη θερμοκρασία στους 60oC, η θερμοκρασία την ημέρα πλησίαζε τους 45oC υπό σκιάν, πριν μπει ο πιλότος στο cockpit έπρεπε να το ελέγξει διεξοδικά για παρουσία εντόμων, σκορπιών και αραχνών μεγέθους γάτας και πολύ σύντομα οι τροπικές ασθένειες έκαναν την εμφάνισή τους. Η ομίχλη μπορούσε να εμφανιστεί χωρίς προειδοποίηση και αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για τα αεροσκάφη που ήταν στον αέρα ενώ οι πιλότοι γρήγορα έμαθαν οτι κάθε σύννεφο μπορούσε να κρύβει μία καταιγίδα ικανή να διαλύσει το αεροσκάφους τους εν πτήση.

Το μαντήλι αυτό το έφεραν όλοι οι πιλότοι. Εγραφε στα κινέζικα οτι ο πιλότος ήταν σύμμαχος της Κίνας και οτι έπρεπε να τύχει βοηθείας από πολίτες και στρατιωτικούς.

Και μέσα σε όλα αυτά έπρεπε οι πιλότοι να μάθουν να μάχονται. Από τους 99 τελικά που έφτασαν, μόνο οι 12 είχαν κάποια εμπειρία στο χειρισμό του P-40. Ο Chennault προς στιγμήν απογοητεύτηκε και σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα απέναντι στους υπευθύνους της CAMCO σχετικά με τον τρόπο τον οποίο έγινε η επιλογή. Αλλά δεν ήταν το είδος του ανθρώπου που θα τα παρατούσε εύκολα. Εχοντας παρατηρήσει και καταγράψει με προσοχή τις τακτικές και τις δυνατότητες των ιαπωνικών αεροσκαφών ξεκίνησε ένα εντονότατο πρόγραμμα εκπαίδευσης των πιλότων του. Βασικό στοιχείο του προγράμματος ήταν η κατά το δυνατό μεγαλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του P-40, των μειονεκτημάτων των ιαπωνικών καταδιωκτικών και η εμπλοκή σε μάχη μόνο υπό δεδομένες ευνοϊκές συνθήκες. O Chennault είχε παρατηρήσει οτι τα ιαπωνικά καταδιωκτικά που αντιμετώπιζαν οι κινέζοι, τα Ki-27 και Ki-43, είχαν ευελιξία μοτοποδηλάτου. Για να πετύχουν αυτό χρησιμοποιούσαν πτέρυγες χαμηλής φόρτισης και τεράστιες επιφάνειες ελέγχου, ιδανικές για να έχει ο πιλότος τον έλεγχο κατά τους ελιγμού σε χαμηλές και μέτριες ταχύτητες. Οταν η ταχύτητα αυξανόταν οι μεγάλες επιφάνειες ελέγχου λειτουργούσαν σαν αερόφρενα, απαιτούσαν τεράστια δύναμη από τον πιλότο και η ευελιξία του αεροπλάνου χανόταν με δραστικούς ρυθμούς όσο η ταχύτητα αυξανόταν. Επίσης, λόγω ελαφράς κατασκευής, και πάλι για να επιτύχουν υψηλή ευελιξία, δεν μπορούσαν να επιταχύνουν γρήγορα σε μία βύθιση. Τέλος η ελαφρά κατασκευή περιόριζε σημαντικά τους ελιγμούς σε υψηλές ταχύτητες και έκανε τα ιαπωνικά αεροσκάφη ευάλωτα ακόμα και στο παραμικρό πλήγμα μάχης. Στο άλλο άκρο αυτής της σχεδιαστικής φιλοσοφίας βρισκόντουσαν τα P-40. Κατασκευασμένα στοιβαρά και ικανά να απορροφούν πλήγματα μάχης, σε ταχύτητες κάτω από 200mph ήταν σαν τούβλα σε σχέση με τους ιάπωνες αντιπάλους τους. Οσο όμως αυξανόταν η ταχύτητα τα P-40 κέρδιζαν σε ευελιξία και από τα 250mph και πάνω είχαν το πλεονέκτημα. Επίσης μπορούσαν σε βύθιση να ξεπεράσουν οποιονδήποτε αντίπαλο και η τελική τους ταχύτητα ήταν σαφώς ανώτερη των ιαπωνικών. Τέλος, και ίσως το σημαντικότερο, είχαν θωράκιση στα ζωτικά σημεία του αεροσκάφους και γύρω από τον πιλότο, αυτοφρασσόμενες δεξαμενές καυσίμου και ισχύ πυρός ικανή να εξαφανίσει από τον ουρανό οτιδήποτε είχαν εκείνη την περίοδο οι ιάπωνες. Ο Chennault προσέφερε ακόμα μία μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα του στέλνοντας μία αναφορά σχετικά με τις δυνατότητες των ιαπωνικών καταδιωκτικών. Η αναφορά αυτή έκανε τον John Smith "Jimmy" Thach των πεζοναυτών να δοκιμάσει τον ελιγμό Thach Weave με τον οποίο οι αμερικανοί από τη Midway και μετά μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα ιαπωνικά A6M.

Ετσι λοιπόν το υλικό για τη δημιουργία του θρύλου ήταν έτοιμο. Το μόνο που έλειπε ήρθε κυριολεκτικά κατά τύχη όταν οι πιλότοι πρόσεξαν σε μία εφημερίδα φωτογραφίες Spitfires από τη Β. Αφρική όπου στο ρύγχος, το οποίος είχε αποκτήσει μεγάλη επιφάνεια στα πλάγια λόγω του φίλτρου Vokes για την άμμο, υπήρχαν ζωγραφισμένα δόντια καρχαρία. Το P-40 ήταν ιδανικό για τέτοιου είδους nose art και αμέσως όλα τα αεροσκάφη απέκτησαν το χαρακτηριστικό αυτό σημάδι. Οσο για την τακτική αντιμετώπισης των αντιπάλων, οι οδηγίες ήταν απλούστατες:

- Υψος και ταχύτητα είναι ασφάλεια ζωής.
- Επίθεση πάντα σε βύθιση και με υψηλή ταχύτητα.
- Προσβολή του στόχου και μετατροπή της ταχύτητας σε ύψος με απότομο άνοδο που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν οι αντίπαλοι.
- Επανάληψη του κύκλου όσες φορές οι συνθήκες το επέτρεπαν.
- Σε περίπτωση μη επιτυχίας την πρώτη φορά ΠΟΤΕ δεν έπρεπε να εμπλακούν σε αερομαχία στο οριζόντιο επίπεδο ακολουθώντας τους ελιγμούς του αντιπάλου. Κάτι τέτοιο μείωνε με γρήγορους ρυθμούς την ταχύτητα του P-40 και πολύ γρήγορα ο αντίπαλος ήταν σε θέση βολής. Αν αποτύγχανε η προσβολή, ο πιλότος έπρεπε να κερδίσει ύψος και να επαλανάβει τη διαδικασία.
- Σε περίπτωση που κάποιος «έμπλεκε» πιο πολύ από ότι θα ήθελε, η κάθετη βύθιση ήταν το απόλυτο μέσο διαφυγής αφού κανένα ιαπωνικό αεροσκάφος δεν μπορούσε να ακουλοθήσει το P-40 το οποίο βούλιαζε σαν πέτρα.
- Σε περίπτωση αμφιβολίας ως προς το πόσο ευνοϊκές ήταν οι συνθήκες για επίθεση, τότε ίσχυε ο κανόνας "survive to fight another date".

O Chennault είχε ξεκαθαρίσει στους πιλότους του οτι ήθελε πιλότους που να καταρρίπτουν ιάπωνες και όχι νεκρούς ήρωες για πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Και όταν οι πιλότοι του ενεπλάκησαν για πρώτη φορά με τον αντίπαλο στις 20/07/1941 μέχρι και την τελευταία εμπλοκή τους στις 01/07/1942, έβαλαν σε εφαρμογή τους παραπάνω απλούς κανόνες και άρχισαν να καταρρίπτουν με απίστευτους ρυθμούς. Παρά το ότι δρούσαν μόνιμα υστερώντας αριθμητικά, κάποιες φορές μάλιστα απελπιστικά, παρά το ότι ζούσαν σε πρωτόγονες συνθήκες και οι μηχανικοί έκαναν καθημερινά πάλη με το αδύνατο για να κρατήσουν τα αεροσκάφη σε μάχιμη κατάσταση και παρά το οτι οι περισσότεροι δεν ήταν πιλότοι δίωξης, κατάφεραν να καταστρέψουν 297 ιαπωνικά αεροσκάφη με 14 δικές τους απώλειες! Οι τακτικές που χρησιμοποιούσαν επέφεραν σύγχιση στους ιάπωνες και μάλιστα στα υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας αφού σε λίγο καιρό η προπαγανδιστική εμπομπή της Tokyo Rose θα τους αποκαλέσει δειλούς με το να αποφεύγουν τη μάχη με βύθιση και θα προκαλέσει την ικανοποιηση των πιλότων όταν η μακρινή φωνή θα ρωτάει μέσα από τα ραδιοκύματα "Why don''t you stay and fight?» δίνοντάς τους την απόλυτη επιβεβαίωση για την ορθότητα των τακτικών τους. Στις 04/07/1942 το 1st AVG απορροφήθηκε από την 14th Air Force και έγινε το 23rd Fighter Group. Τα μονοετή συμβόλαια των πιλότων έληξαν και πολλοί επέλεξαν να επιστρέψουν στις μονάδες στις οποίες ανήκαν. Από τους πιλότους του AVG, στους 7 μήνες που πολέμησαν, 19 έγιναν άσσοι με πάνω από 5 καταρρίψεις:

Robert Neale: 13 καταρρίψεις
David Lee Hill: 10.25 καταρρίψεις
George Burgard: 10 καταρρίψεις
Robert Little: 10 καταρρίψεις
Charles Older: 10 καταρρίψεις
Robert T. Smith: 8.9 καταρρίψεις
William McGarry: 8 καταρρίψεις
Charles Bond: 7 καταρρίψεις
Frank Lawlor: 7 καταρρίψεις
John Newkirk: 7 καταρρίψεις
Robert Hedman: 6 καταρρίψεις
C. Joseph Rosbert: 6 καταρρίψεις
J. Richard Rossi: 6 καταρρίψεις
Robert Prescott: 5.5 καταρρίψεις
Percy Bartelt: 5 καταρρίψεις
William Bartling: 5 καταρρίψεις
Edmund Overend: 5 καταρρίψεις
Robert Sandell: 5 καταρρίψεις
Robert H. Smith: 5 καταρρίψεις

Παρά το ότι οι AVG σα μονάδα έπαψαν να υπάρχουν η προσφορά τους ήταν τεράστια. Εδειξαν οτι με τις σωστές τακτικές οι ιάπωνες είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στον αέρα και έκαναν εκατοντάδες πιλότους P-40 να διαβάζουν τις αναφορές μάχης με θρησκευτική ευλάβεια. Οταν τα μαθήματα από τη δράση τους πέρασαν στην εκπαίδευση και στον τρόπο δράσης των αμερικανών και των συμμάχων τους, η αεροπορική υπεροχή των ιαπώνων χάθηκε για πάντα και αυτό που ακολούθησε ήταν μία τεράστια ήττα στο Νότιο Ειρηνικό που ανάγκασε την Ιαπωνία σε ακατάσχετη αιμορραγία. Πάνω από όλα όμως οι Flying tigers έδωσαν ελπίδα και ανύψωσαν το ηθικό σε μία εξαιρετικά δύσκολή περίοδο όπου ο αντίπαλος έμοιαζε αήττητος.

Το μοντέλο

Τα της κατασκευής τα έχετε παρακολουθήσει ήδη. Αυτό που θα προσθέσω είναι οτι με το ματ βερνίκι οι περισσότερες διαφορές τονικότητας που είχα κάνει με τα λάδια χάθηκαν ::cry2:: Ηθικό δίδαγμα, την επόμενη φορά θα κάνω τόνους στο 150% αυτού που θέλω. Και που θα πάει, θα το πετύχω... Επίσης να πω πως δεν άλλαξα τον σωλήνα pitot γιατί το συγκεκριμένο αεροσκάφος δείχνει να έχει αμερικανικού τύπου σωλήνα

Να και το μοντέλο τελειωμένο. Το chipping έγινε με Humbrol 56 και ψιλό πινελάκι.

Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Extreme scratch build :shock: Το σκέπασμα του συστήματος προσγείωσης είναι από αλουμινόφυλλο, φτιαγμένο από τα χεράκια μου ::glossa:: Τρέμε κόσμε!

Να και το κόκκινο διαβολάκι (θυληκή φιγούρα πάντα!), ένα ακόμα από τα χαρακτηριστικά των Flying tigers.

Στο μέλλον θα ξαναδοκιμάσω κάποια από τα 72άρια της Hobby Boss μιας και το συγκεκριμένο αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη.

Αντε και λίγο βιβλιογραφία

[amazon]http://www.amazon.com/American-Volunteer-Colours-Markings-Aircraft/dp/1841762245/ref=sr_11_1?ie=UTF8&qid=1197395912&sr=11-1[/amazon]

[amazon]http://www.amazon.com/P-40-Warhawk-detail-Part-through/dp/1888974141/ref=sr_11_1?ie=UTF8&qid=1197395974&sr=11-1[/amazon]

[amazon]http://www.amazon.com/P-40-Warhawk-Aces-Pacific-Aircraft/dp/1841765368/ref=sr_11_1?ie=UTF8&qid=1197396134&sr=11-1[/amazon]

[amazon]http://www.amazon.com/P-40-Warhawk-Aces-Osprey-Aircraft/dp/184176079X/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=books&qid=1197396176&sr=1-1[/amazon]

Αποσυνδεδεμένος jogiav

• ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Innocence is no excuse
« Απάντηση #46 στις: Δεκεμβρίου 11, 2007, 08:35:34 μμ »
Γιώργο, πραγματικά μου έλειψαν και πεθύμησα τις υπέροχες περιγραφές σου και το ιστορικό των μοντέλων που μας παρουσιάζεις!!
Το μοντέλο, που είχα την τύχη να το δω κι από κοντά, είναι πανέμορφο, μου άρεσε πάρα πολύ!!
Μπράβο για ακόμη μια φορά!!  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Γιάννης Γιαβάσης

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #47 στις: Δεκεμβρίου 11, 2007, 08:56:53 μμ »
 ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

10 με ΄

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #48 στις: Δεκεμβρίου 11, 2007, 09:07:32 μμ »
Όμορφο αποτέλεσμα και προπαντός άψογη ιστορική αναδρομή.

::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Γιώργη δεν έβαψες τα φώτα ναυτιλίας  :(
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #49 στις: Δεκεμβρίου 11, 2007, 09:11:59 μμ »
Μπράβο ρε Γιώργαρε,εξαιρετκό!!!
Αχχχχ....διάβασα και την Ιστορία μου για σήμερα! :lol:
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Tags: p-40