Αποστολέας Θέμα: Κανείς για τρένα?  (Αναγνώστηκε 38989 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Χωματερή της Ευρώπης
  • Keep modeling !
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #25 στις: Νοεμβρίου 17, 2005, 05:13:19 μμ »
βλεπω οι τραιναδες εχουν "ξεκινησει για τα καλα τη μηχανη" εεε??? :wink:  :D

Αποσυνδεδεμένος ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #26 στις: Νοεμβρίου 17, 2005, 11:26:20 μμ »
ΚΥΡΙΑΚΟ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :wink: . ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙΚΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΚΡΙ ΧΡΩΜΑ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΑΨΙΜΟ.

MODELER ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΑΝΟΙΧΤO?

ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ SITE ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ? Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ.
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ( www.sfsm.gr )

Αποσυνδεδεμένος modeler

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΑΘΗΝΑ
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #27 στις: Νοεμβρίου 18, 2005, 11:06:27 πμ »
Καλημέρα στη τρενοπαρέα

Το μαγαζί στο Χαλάνδρι είναι πρωινά Σαββάτου ανοιχτά
για σήματα για την Α-300 επικοινώνησε και με τον Παγώνη 210 3617594
ξέρω ότι κάποτε είχε.
Για την σηματοδότηση δες

http://www.sfs.gr/en/dfr7.html

Όσο για τον φίλο VIPER μπορεί να είμαστε 3 και ο κούκ(λ)ος :o  αλλά θα μεγαλώσουμε κι άλλο ελπίζω.  :wink:  Πάντως κάνουμε καλή παρέα σε αυτό το forum και μαθαίνουμε διάφορα καλούδια:!:

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #28 στις: Νοεμβρίου 18, 2005, 01:06:04 μμ »
Modeler
Πολύ καλό το link για τη σηματοδότηση.

Νίκο
Δεν εννοούσα να βάψεις το χαλίκι, απλώς αν νόμιζες ότι ταιριάζει να το "ξεπλύνεις" λίγο σε σημεία γύρω από τις ράγες....

Viper
Η μηχαν'η ξεκίνησε... μένει να αποφασίσουμε αν είναι ατμομηχανή, ντίζελ ή ηλεκτρική...    Εγώ ψηφίζω ντίζελ πάντως...

Κυριάκος

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #29 στις: Νοεμβρίου 18, 2005, 10:38:25 μμ »
MODELER
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ SITE ΑΛΛΑ ΤΟ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΠΑΓΩΝΗ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ SITE

http://www.diorama.com/gr/company.shtm

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΣΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΞΕΡΩ ΟΙ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ "ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ".

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #30 στις: Νοεμβρίου 28, 2005, 01:10:29 πμ »
ΚΥΡΙΑΚΟ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΩ ΤΟ ΣΚΥΡΟ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΤΑ. ΕΒΑΛΑ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΕΤΥΧΕ. :D

MODELER
ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΞΕΡΕΙ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ SITE ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΟΣΕ? ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΜΕΡΙΚΑ. ΜΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΚΟΜΑ -> INTERICITY - MAN - DESIRO - RAILBUS <- ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΟΛΑ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ SITE ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΟ ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ "ΣΗΜΑΦΟΡΟΥΣ".

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #31 στις: Νοεμβρίου 28, 2005, 10:21:27 μμ »
ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ ΜΟΥ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ Ή ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΕΑ.

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #32 στις: Νοεμβρίου 28, 2005, 10:29:01 μμ »

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #33 στις: Νοεμβρίου 28, 2005, 10:33:23 μμ »
Νίκο

Εγώ δε μπόρεσα να το κάνω. Έβαλα την εικόνα στο railimages.com.  Υπάρχουν και άλλα ανάλογα site.

Με ενδιαφέρει και μένα πάντως το πως γίνεται.
Ίσως είναι καλύτερα να βάλεις την ερώτηση σε μία άλλη συζήτηση, μ'αλλον νέο θέμα με ανάλογο τίτλο ώστε να τη δουν περισσότεροι..

Κυριάκος

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #34 στις: Νοεμβρίου 28, 2005, 10:35:04 μμ »
Οπς...

Εντάξει.. οι ιπτάμενοι είναι πιο γρήγοροι...

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #35 στις: Νοεμβρίου 28, 2005, 10:43:30 μμ »
ΟΚ ΠΕΤΥΧΕ :D
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ. ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΗΝ (Β) ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ (Α) ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ (1) ΚΑΙ (2) ΓΡΑΜΜΗ ΝΑ ΒΑΛΩ ΔΡΟΜΟ (ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΝΟΥΝ).

ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :D

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #36 στις: Νοεμβρίου 28, 2005, 11:02:48 μμ »
Νίκο

Πριν σου πω τις παρατηρήσεις μου, να διευκρινίσω ότι είμαι αρχάριος και για ότι γράψω κρίνε το διπλά.

Το σχέδιο είναι υπερβολικά γραμμικό (?). Θα είναι module ή section που θα ενωθεί στο μέλλον με άλλα? Αν όχι, μήπως θα μπορούσαν οι γραμμές να είναι  υπό κάποια γωνία?

Θέλεις να κινούνται τρένα ή θα είναι στατικό μοντέλο μόνο? Η τοποθέτηση ενός κλειδιού στην πρώτη περίπτωση θα έδινε κάοποιο λειτουργικό ενδιαφέρον, στη δεύτερη θα έκανε το διόραμα ίσως πιο ρεαλιστικό.

Ίσως προσπαθήσω να κάνω ένα σχέδιο για να σου δείξω τι εννοώ.

Κυριάκος

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #37 στις: Νοεμβρίου 28, 2005, 11:27:47 μμ »
Νίκο  

Αυτό περίπου εννοώ. Το σχέδιο δε χρειάζεται να το υιοθετήσεις, απλά ίσως σου δώσει κάποιες ιδέες για αλλαγές ίσως και όχι.

Μπροστά από την αποθήκη χωράνε οριακά 2 μικρά βαγόνια. Μία μηχανή μπορεί να τα αλλαζει θέση. Το σχέδιο είναι σε κλίμακα ΗΟ και έχει διαστάσεις 80 Χ 40 εκ.

Αν θες να κάνεις απλά διόραμα, μπορείς να ψάξεις για εικόνες σε τρενοβιβλία και να πάρεις ιδέες. Απλά χωρίς να έχεις κίνηση χάνεις ένα μέρος της ομορφιάς του μοντελισμού τρένων.

Ελπίζω να βοήθησα.

Κυριάκος

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #38 στις: Νοεμβρίου 29, 2005, 04:53:53 μμ »
ΚΥΡΙΑΚΟ

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΟΥ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΛΟΓΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΙΜΑ. ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΙΣΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΚΕΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΙΝΙΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΕΝΑ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ.

ΘΑΚΟΙΤΑΞΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΤΑ. ΠΑΝΤΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ ΤΙΣ ΠΕΤΥΧΕΣ :wink: . ΤΟ ΞΥΛΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ 85 Χ 40 ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΑΝΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΗΟ.

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ. :)

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #39 στις: Νοεμβρίου 29, 2005, 06:57:24 μμ »
Θα ξαναγράψω για το site

http://carendt.com/

έχει μακέτες ( όχι διοράματα) δηλ. με κίνηση του τρένου (περιορισμένη μεν, αληθοφανής δε) από μέγεθος Α4.

Αξίζει να του ρίξεις μια ματιά

Κυριάκος

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #40 στις: Νοεμβρίου 29, 2005, 11:31:11 μμ »
ΤΟ ΞΕΡΩ ΤΟ SITE. ΕΣΥ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕΣ. ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΝΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΙΔΕΕΣ. :)

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • Marklin - HO
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #41 στις: Νοεμβρίου 30, 2005, 06:00:51 μμ »
Κυριάκο σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι και τόσο τακτικός αλλά θα κάνω ότι μπορώ για να παρακολουθώ από κοντά το forum.

Λοιπόν, όχι δεν ασχολούμαι συνεχώς 30 χρόνια με τα τρένα, υπάρχει ένα τεράστιο κενό περίπου 23 ετών, βλέπεις σχολές, δουλεία, και γενικός το μέλλον ήταν σε πρώτη προτεραιότητα μαζί με τα προσωπικά καθώς και αλλά hobbies πιο δραστήρια. Έτσι λοιπόν τα τελευταία περίπου 5 χρόνια, άρχισα ξανά να ασχολούμαι με το παιδικό μου hobby, το οποίο μου έχει στιγματίσει όμορφα και δημιουργικά τα τότε παιδικά μου χρόνια με ωραίες μνήμες.

Ήταν τότε που το κατάστημα Δαμίγος (αν δεν κάνω λάθος στο όνομα) απέναντι από τον τότε Λαμπρόπουλο, με προμήθευε με εξοπλισμό της LIMA. Κάποια στιγμή ο Λαμπρόπουλος έφερε Marklin με τις Μ γραμμές (ακόμα θυμάμαι το πόσο με παίδευαν οι συνδέσεις τους και ειδικά αυτή της μεσαίας ράγας) και συνέχισα με Marklin. Αυτά ήταν λίγα για την ιστορία.

Από τότε το μόνο που έχει διασωθεί είναι μια ατμομηχανή που την έχω μετατρέψει πλέον σε ψηφιακή και κάποιες γραμμές μεταλλικές, τις οποίες και πέταξα.

Σήμερα λοιπόν είμαι κάτοχος ενός ψηφιακού τρένου της Marklin με όλες τις γραμμές να είναι C (η νέα γραμμή της Marklin που αν γυάλιζε και λιγότερο θα ήταν τέλεια), διαθέτω περίπου στις 8 μηχανές (κάποιες σε σετ) και αρκετά εμπορικά βαγόνια. Το μήκος των γραμμών μου είναι περίπου 36 μέτρα συνολικά, με τάσεις κάθετης ανόδου λόγο αλλαγής μακέτας.

Η προηγούμενη μακέτα δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα hand mate τραπέζι διαστάσεων 1,5 χ 2,5 μέτρων που είχα της γραμμές πάνω και έτρεχα τα τρένα μου. Στις σημερινές μέρες, σχεδιάζω κάτι περίπου στο 1,90 χ 3 ~ 4 μέτρα, σε σχήμα “L”.
Σαν θέμα δεν έχω διαλέξει κάτι συγκεκριμένο, αλλά τείνω σε γερμανικό, χωρίς να αποκλείω και κάτι ελληνικό. Απλός δεν έχω αποφασίσει αν θα έχω ή όχι catenary.

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω και τους υπόλοιπους που είναι στο forum, ποια είναι η ηλικία τους, σε ποια πόλη βρίσκονται, τι τρένα έχουν (μάρκες, κλίμακα, θέματα κλπ)

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #42 στις: Νοεμβρίου 30, 2005, 08:55:37 μμ »
Δημήτρη γεια!

Αρχίζω από μένα.

Μένω προσωρινά στην Κοζάνη, του χρόνου επιστρέφω Αθήνα.
Είμαι 37. Νέος στο χόμπυ. Έγραψα προηγουμένως πως ταλαντέυτηκα μεταξύ συνεχούς και εναλλασσόμενου ρεύματος και κατέληξα στο πρώτο. Κλίμακα ΗΟ και σε ψηφιακό DCC. ¨Εχω ένα ψηφιακό σύστημα DCC  της Roco, κάμποσες γραμμές με και χωρίς πλαστικό χαλίκι. Τρένα 1 ντιζελομηχανή γερμανική Roco  και λίγα βαγόνια (που ίσως πάνε για πούλημα) και 2 ντιζελομηχανές Proto 2000 gp7 και gp30. Έχω ήδη παραγγείλει κάτι βαγόνια αμερικάνικου θέματος από Γερμανία (εδώ δεν υπήρχε τίποτα).

Για θέμα για την ώρα κοιτάω προς Αμερική και σε πρώτη περίοδο ντίζελ. ALCOs και τέτοια. Επίσης ξέχασα να πω ότι με ενδιαφέρουν τα εμπορικά τρένα κυρίως.

Το σχέδιο της μακέτας στην άλλη συζήτηση πως σου φαίνεται?

Το catenary εμένα μου φαίνεται μπελάς και χαλάει και το τοπίο. Αλλά είναι θέμα γούστου του καθενός.   Εγώ είπαμε... ντίζελ όσον αφορά τα τρένα.

Κυριάκος

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #43 στις: Δεκεμβρίου 01, 2005, 12:24:22 πμ »
ΝΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ.
ΜΕ ΛΕΝΕ ΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΕΙΜΑΙ 28 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΤΡΕΝΟΒΛΑΒΗΣ" ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ. :D

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΜΑΣ. :)

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης

• Scale 1/144
  • *
  • Marklin - HO
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #44 στις: Δεκεμβρίου 01, 2005, 12:57:47 πμ »
Σωστά τα λες Κυριάκο, οι γραμμές C της Marklin έχουν έτοιμο bending και ballast, που από κάποια άποψη είναι βολικό αλλά και δεσμευτικό, φυσικά πάντα υπάρχουν οι K γραμμές όπου και σε κάποια σημεία είναι αναγκαίες, βλέπε στη σύνδεση με το turntable της Marklin ή τη flexitrak.

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν έχω ιδέα από την Ελληνική ορολογία.. βλέπε "σκυρος" που από ότι κατάλαβα είναι το ballast πάνω και στα πλάγια των γραμμών, και τα κλειδιά είναι οι διακλαδώσεις. Mήπως κάποιος που ξέρει την ορολογία θα μπορούσε να με βοηθήσει, διότι συνεχώς διαβάζω άγγλο-αμερικανικά βιβλία, με αποτέλεσμα να έχω μάθει την ορολογία στα αγγλικά.

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης

• Scale 1/144
  • *
  • Marklin - HO
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #45 στις: Δεκεμβρίου 01, 2005, 01:19:28 πμ »
Καλό μήνα σε όλο το τρενοκόσμο,

Σε ευχαριστώ Νίκο και καλός σας βρήκα.

Αλήθεια Νίκο, πρίν απο χρόνια υπήρχε μια ενεργή γραμμή (μονή) που πήγαινε στο Κατάκολο. υπάρχει ακόμα ?

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης

• Scale 1/144
  • *
  • Marklin - HO
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #46 στις: Δεκεμβρίου 01, 2005, 01:54:32 πμ »
Γεια σου Κυριάκο,

Λοιπόν, χωρίς να θέλω να μπω σε διαδικασία DC vs AC κλπ, νομίζω από όσο έχω δει, ότι το DCC δεν περπατά και τόσο καλά στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την Αμερική (οι άνθρωποι εκεί δεν παίζονται, καρφώνουν γραμμές σε κανονικά ξύλα με ειδικούς οδηγούς για να διατηρούν την απόσταση).

Ωστόσο έχω δει πολλά τις ROKO στον Καλφάκη στην Ιπποκράτους 63-67, και έχω ρωτήσει αν είναι AC, όπου πήρα σαν απάντηση πως κάποια γίνονται, όποτε υποθέτω ότι παίζει εκεί το DC και ίσος και το DCC.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς και από το site του http://www.kalfakis.gr/aTRAINS/START_page_TRAINS.htm .

Πάντως σε κάθε περίπτωση η πηγή για το DCC είναι η Αμερική. για πολλά σχετικά βιβλία πολύ καλή είναι η kalmbach  http://www.kalmbach.com/, και ειδικότερα το Model Railroader http://www.trains.com/maghomepage/maghomepage.asp?idMagazine=3

Επίσης σχετικά κοντά σου, στη θεσσαλονική, είναι «Η πηγή του τραίνου» http://www.marklin-trains.gr/main.asp

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #47 στις: Δεκεμβρίου 01, 2005, 04:31:59 μμ »
Δημήτρη

και εγώ δεν ξέρω ελληνική ορολογία. Διαβάζοντας αγγλικά περιοδικά και βιβλία ξέρω τισ ξένες λέξεις καλύτερα. Τη λέξη 'σκύρο' εδώ μέσα την έμαθα. Πήγαινα στον Καλφάκη και ζήταγα ballast... Οι 'φίλοι' της τρενοπαρέας εδώ είναι οι μόνοι Έλληνες που γνωρίζω να ασχολούνται με μοντελισμό τρένων και από τους οποίους μαθαίνα λέξεις.

Στο Model Railroader είμαι συνδρομητής.

για το DCC
Ξεκίνησε από την Ευρώπη (Γερμανία) αλλά μετά την υιοθέτησή του από την NMRA (National Model Railroad Associstion) στις ΗΠΑ, έγινε παγκόσμιο στάνταρ. Είναι κάτι σαν τα Windows στο χώρο των ψηφιακών τρένων. Και άλλες εταιρίες είχανε δικά τους ψηφιακά συστήματα (Trix, Fleishmann) αλλά ήτανε ασύμβατα μεταξύ τους. H Roco από την αρχή υιοθέτησε το DCC. Τώρα και οι άλλοι μεταπηδούν εκεί. Έτσι μία μηχανή DCC Roco μπορεί να δουλέψει ταυτόχρονα με άλλες ψηφιακές μηχανές DCC (Trix, Brawa, Piko, Athearn, Atlas, Lifelike klp) σε οποιοδήποτε σύστημα DCC (Lenz, Roco, MRC, Uhlenbrock κλπ).
Και στη Ερώπη πλέον έχει γίνει στάνταρ και πάει πολύ καλά. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρίες προσφέρουν μηχανές με ενσωματωμενο DCC καθώς και πολλά σετ DCC.

Οποιαδήποτε μηχανή DC μπορεί ευκολότερα ή δυσκολότερα να μετατραπεί σε DCC με την προσθήκη ενός κωδικοποιητή DCC.

Τώρα πλέον το νέο είναι οι sound decoders DCC, όπου κάθε μηχανή κάνει και τον αυθεντικό ήχο. Άλλο σε ρελαντί, άλλο σε επιτάχυνση, άλλο στα φρένα, άλλο οι ντίζελ, άλλο η GP7, ¨αλλο η GP30 κοκ., καθώς οι decoders με feedaback.

Για Roco AC
Θα το ξέρεις φαντάζομαι ότι η Roco όπως και όλες σχεδόν οι Ευρωπαϊκές εταιρίες πρoσφέρουν πολλά μοντέλα τους και σε DC και σε AC.

H 'Πηγή του τρένου΄ έχει πολύ καλύτερες τιμές από τα καταστήματα της Αθήνας (τουλάχιστον σε Faller) αλλά από μηχανές και βαγόνια έχει κυρίως Marklin & Trix. Δυστυχώς δεν πολυασχολούνται με DC. (μάλιστα σε e-mail τους ρώταγα για PECO και μου απαντούσανε για PIKO   - άλλη εταιρία μοντέλων- για όσους δεν γνωρίζουν).

Κυριάκος

• Scale 1/144
  • *
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #48 στις: Δεκεμβρίου 01, 2005, 06:14:34 μμ »
ΔΗΜΗΤΡΗ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ Η ΓΡΑΜΜΗ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.  :(  ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΔΩΣΟΥΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ. :?

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης

• Scale 1/144
  • *
  • Marklin - HO
Κανείς για τρένα?
« Απάντηση #49 στις: Δεκεμβρίου 05, 2005, 06:11:27 μμ »
Καλησπέρα σε όλους,

Κυριάκο γιατί δηλώνεις ότι είσαι αρχάριος ??? και αν εσύ είσαι αρχάριος, τότε σίγουρα εγώ είμαι νεογέννητος σε αυτά, δεν τα έχω ψάξει καθόλου με το DCC και γενικός εκτός marklin. Από την άλλη αρχίζω να πιστεύω ότι η marklin έχει μια πολιτική γενικός όπως η apple με τα macintosh (κλειστή αγορά), ενώ το DCC είναι "ανοιχτό", όπως το pc δηλαδή, φυσικά με τα ανάλογα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, βλέπε ασυμβατότητες, και ανάλογα και στη marklin , βλέπε κόστος απόκτησης. τες παν, έχω ξοδέψει πολύ χρόνο, διάβασμα και χρήμα για το digital και δεν νομίζω να αλλάξω τώρα.... ποτέ δεν ξέρεις όμως....

Νίκο χρόνια πολλά για αύριο,

σας εύχομαι με το καλό να δείτε τις γραμμές να γυαλίζουν και πάλι. δεν είναι κακό να κάνεις Κανά τελ στον σύλλογο του ΟΣΕ.

Tags: