Όπως είχα γράψει σε άλλο post, όταν πρόκειται να βγει σε κυκλοφορία το 3ο τεύχος θα ενημερώσω προσωπικά. Λοιπόν θα είναι στα περίπτερα στο τέλος της εβδομάδας, το πολύ αρχές τις επόμενης. Τη μορφή του εξώφυλλου και τη συνοπτική αναφορά στο τεύχος μπορείτε να την πληροφορηθείτε και από το σύνδεσμο
http://www.hellenicdefense.gr, όπου θα ενεργοποιηθεί εντός των ημερών ανάλογη αναφορά. Το τεύχος πραγματεύεται την είσοδο της Π.Α. στην εποχή της αεριώθησης και έχει συνοπτικές αναφορές για τα πρώτα 10 αεριωθούμενα αυτής της εποχής. Ο τρόπος γραφής είναι ο ίδιος με αυτόν που παρουσίασα στο 1ο τεύχος (Πόλεμος 1940-41). Το φωτογραφικό υλικό (περίπου 150 φωτογραφίες συν πλην) προέρχεται τόσο από αρχεία της Π.Α., όσο και από προσωπικά αρχεία φίλων αλλά και συναδέλφων με τους οποίους έχω μοιραστεί αρκετό από τον υπηρεσιακό μου βίο αλλά και αλησμόνητες ώρες στα "θεριά" και στα "κίτρινα".
Υπάρχουν ξεχωριστοί πίνακες με τα S/N των αεροσκαφών, όσα τουλάχιστον μπόρεσα να εντοπίσω σε αυτή την ομιχλώδη από πλευράς πληροφόρησης χρονική περίοδο. Επίσης υπάρχουν πίνακες με τα κυριότερα στοιχεία των αεροσκαφών, όσο γινόταν πιο διασταυρωμένα. Η απόψεις μου για την περιγραφή των αεροσκαφών παραμένουν οι κατά το δυνατό αντικειμενικές σκέψεις ενός αεροπόρου, αν και είχα την ευτυχία να πάρω μια μικρή γεύση από Τ-37 (1991) και Τ-33 (1993). Επιπλέον πέρα από την περιγραφή και το ιστορικό κάθε αεροσκάφους, τα κείμενα τελικά εμπλέκονταιι άμεσα με την προσπάθεια της Αεροπορίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της περίστασης. Το αναλυτικό ιστορικό κάθε τύπου με τα ελληνικά χρώματα (χρονικά και ανά Μοίρα) αναφέρεται διεξοδικά με βάση επίσημα στοιχεία τα οποία είχα την ευκαιρία να μελετήσω.
Μη με ρωτάτε για παραλλαγές και βαψίματα, εσείς ξέρετε καλύτερα. Πάντως το τεύχος κοσμούν ορισμένα ενδεικτικά προφίλ των αεροσκαφών της περιόδου αυτής με την υπογραφή του καλού μου φίλου Μιχάλη Σολανάκη.
Για μένα προσωπικά και αυτό το τεύχος, το οποίο γράφτηκε έχοντας την πίεση μιας κολασμένης χρονιάς από άποψη επαγγελματικών υποχρεώσεων (βλέπε "να πετάς CL-415 πάνω από μία χώρα που μεταμορφώθηκε σε μαγγάλι") έχει τη χροιά μιας συνοπτικής αναφοράς σε ένα τεράστιο θέμα. Το βιβλίο (πως αλλιώς να πεις ένα πόνημα που ξεπερνάει κατά πολύ τις 30.000 λέξεις) είναι στην ουσία ένας οδηγός, μια αναφορά στα πρωτα 18 χρόνια αυτής της προσπάθειας (1951-1969). Για όποιον θέλει να τα έχει συγκεντρωμένα, ελπίζω να μην απογοητευτεί. Για όποιον ψάξει τη λάθος θέση στο εθνόσημο, το S/N και το στραβό πιρτσίνι της επικάλυψης (ναι, είστε τρελοί εσείς οι ... Ρωμαίοι) ας περιμένει μια εγκυκλοπαίδεια που δε θα γραφτεί ποτέ. Έχω πάντως την πεποίθηση ότι θα αρέσει ακόμα και στους τρελούς με τα πιρτσίνια. Μην ξεχνάτε ότι στόχος μου (συγγραφικά, ο εμπορικός στόχος δε με αφορά παρά έμμεσα) είναι κάθε φορά ένα κείμενο που να μπορεί να το κατανοήσει και ο ανειδίκευτος φίλος της αεροπορικής ιστορίας και λιγότερο οι ψαγμένοι φίλοι του club, μερικοί από τους οποίους γνωρίζουν πολλά περισσότερα από τον υπογράφοντα για πολλές λεπτομέρειες αυτών των θεμάτων, κανείς μας όμως δεν τα γνωρίζει όλα. Η αφεντιά μου ο αποτυχημένος μοντελιστής των εφηβικών μου χρόνων και πάλι αντιμετωπίζω το θέμα αποκλειστικά ως Αεροπόρος με (ελπίζω) υποφερτό τρόπο γραφής. Σε τελική ανάλυση βγάζω προς τα έξω το ενδιαφέρον για την ιστορία μιας Αεροπορίας με την οποία συμβιώνω τα τελευταία 20 χρόνια και σε τελική ανάλυση κρατάει τόσους τρελούς "Ρωμαίους" κάθε μέρα στις οθόνες τους (συμπεριλαμβανομένων και των αρματάδων και τις άλλων μειονοτήτων, χε χε χε). Σε τελική ανάλυση προσδοκώ να το αντιμετωπίσετε αναγνωστικά μέσα από τη σκοπιά που φτιάχτηκε. Ξέρετε εσείς, όπως τα αεροπλάνα...
Σας κούρασα ίσως αλλά η εξωστρέφεια είναι το βίτσιο μου (μάλλον ένα από τα πολλά). Εύχομαι καλή ανάγνωση σε όσους τιμήσουν την έκδοση αυτή και παραμένω πάντοτε φίλος και ανοιχτός σε κάθε επικοινωνία είτε το διαβάσετε είτε όχι.
xaris_the greek
παρ' έκαστον τέγγοντας τας πτέρυγας