έχοντας διαβάσει - σχετικά βιαστικά - τις προηγούμενες 3 σελίδες του τόπικ έχω να πω τα εξής:
- είμαι ΥΠΕΡ των βελτιωτικών διότι σε βοηθούν να κερδίσεις χρόνο (που θα χρειαζόσουν να κάνεις κάτι αντίστοιχο scratch). το παράδειγμα του gkontog είναι καταπληκτικό και αποδίδει απόλυτα την πραγματικότητα. προσωπικά τα χρησιμοποιώ όπου πραγματικά τα χρειάζομαι και όχι για αυτοσκοπό, καθώς πολλά απο αυτά που προσφέρονται είτε δεν χρειάζονται πραγματικά, είτε σου σπάνε τα νεύρα και δεν σε βοηθάνε πραγματικά να κερδίσεις χρόνο αλλά το αντίθετο.
- στους διαγωνισμούς, δεν κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία και συνεπώς δεν συγκρίνονται μεταξύ τους τα μοντέλα "straight out of the box" και τα βελτιωμένα. στα βελτιωμένα όμως δεν υπάρχει διάκριση της προέλευσης της ...βελτίωσης (απο έτοιμο σετ ή scratch).
- αντίστοιχη διάκριση γίνεται εντός της ίδιας κατηγορίας μεταξύ των μοντελιστών που συμμετέχουν σε αυτή, οπότε "κοντράρονται" μεταξύ τους οι έμπειροι/πεπειραμένοι (Π), οι λιγότερο έμπειροι ενήλικες (Ε) και οι νέοι μοντελιστές (Ν).
- η συζήτηση αυτή, τη σημερινή εποχή είναι κάπως ...άστοχη, διότι τα σύγχρονα κιτ είναι απο μόνα τους φορτωμένα. πχ. στην κανονική σειρά της Dragon στην 1/35, οι νέες κυκλοφορίες είναι φουλ στο πλαστικό (500+ κομμάτια), photo-etched, κομμάτια μπρούτζου, νίκελ, αλουμινένιο πυροβόλο σε τόρνο, μεταλλικά ασπίδια, νάυλον σίτα περίφραξης, κλπ. Το φτιάχνεις χωρίς την παραμικρή επέμβαση ή προσθήκη αλλά που να το συγκρίνεις με ένα φουλ πλαστικό κιτ της περασμένης 5-ετίας.
- προσωπικά με γοητεύει η ιδεά του scratch και όποτε βλέπω κάποιο σχετικό άρθρο ή μοντέλο το θαυμάζω. και εδώ έχω διαπιστώσει ότι και αυτοί που κάνοπυν τα scratch, όποτε μπορούν καταφεύγουν στα "έτοιμα", πχ. κινητήρες, τροχοί, καθίσματα κ.α., προφανώς όχι για να "κλέψουν" ή να κοροιδέψουν αλλά για να κερδίσουν χρόνο.
καλά μοντέλα, έτοιμα ή scratch, με ή χωρίς βελτιωτικά.
Σ.Σ.