Ψηφοφορία

Íáé ç Ï÷é óôá âåëôéùôéêá ?

ÍÁÉ
34 (73.9%)
Ï×É
12 (26.1%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 45

Αποστολέας Θέμα: AFTERMARKET ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ: ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ??????????  (Αναγνώστηκε 13599 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος thanosmen

• IF IT'S OPEN, IT'S SCRATCHBUILT...
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/72
  • Τόπος: ΑΙΓΙΟ
  • Dare you challenge the Dark side???
AFTERMARKET ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ: ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ??????????
« στις: Αυγούστου 07, 2007, 09:24:44 μμ »
Εγώ πάντως είμαι κάθετος: ΟΧΙ!!!!!!!!!!!!!
Σπάνια χρησιμοποιώ, ο,τιδήποτε βλέπετε στα μοντέλα είναι φτιαγμένο στο χέρι, ιδιοκατασκευή. Θεωρώ ότι τα aftermarket γενικά "σκοτώνουν" την αξία και την ικανότητα του μοντελιστή, που τα βρίσκει όλα έτοιμα στο χέρι και το μόνο στο οποίο μπορεί να διακριθεί είναι στο κόλλημα και το βάψιμό τους...
ΕΛΕΟΣ, μην θεοποιείτε τα βελτιωτικά. Όλοι μπορείτε να φτιάξετε φανταστικά cockpits και φωλιές, φτάνει να το πιστέψετε, να προσπαθήσετε και να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας!  ::noidea::
Η εύκολη λύση είναι σειρήνα, όχι πανάκεια!!!!!!!!!   ::sofos11::

Welcome to the Dark side of the Force...

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: AFTERMARKET ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ: ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ??????????
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 08, 2007, 12:04:42 πμ »
To έχω γράψει και σε παλιότερη σχετική συζητηση οτι τα θεωρώ και λίγο μόδα τα βελτιωτικά. Και παλιότερα δεν παρουσιαζόντουσαν εξαιρετικά μοντέλα με ιδιοκατασκευασμένες λεπτομέρειες :?: ΄Βεβαίως και παρουσιάζονταν. Απο την άλλη όμως είναι σίγουρα μεγάλο βοήθημα σε έν μέτριο μοντελιστή σαν και εμένα βοηθήματα του στυλ zoom της eduard ή τα έτοιμα καθίσματα της pavla. Kαι σίγουρα η χρήση τους απο ένα έμπειρο μοντελιστή, του εξοικονομεί χρόνο που μπορεί να τον διαθεσει σε επιπλέον εργασία στο βάψιμο. Ασε που βλέπεις το ίδιο μοντελο με αυτό που φτιάχνεις έτοιμο απο άλλον, που έχει κάνει χρήση βελτιωτικών και είναι και πανέμορφο, οπότε αναρωτιέσαι απο μεσα σου: "Αν έβαζα και αυτό πως θα έβγαινε το δικό μου?"

Ισχύει και η ρήση "παν μέτρον άριστον". Η προσθήκη βελτιωτικών πιστεύω οτι πρέπει να εφαρμόζεται σε ουσιαστικά και εμφανή σημεία της κατασκευής. Επιπλέον, άλλη λεπτομέρεια δέχεται η 1/72, άλλη (περισσότερη) η 1/48 και άλλη η 1/35 - 1/32

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 08, 2007, 01:36:03 πμ »
Νομίζω οτι ο ramfighter το έβαλε στα σωστά πλαίσια, "παν μέτρον άριστον". Να βάλω 2 βελτιωτικά ρητίνης και 1 σετ PE σε ένα Fokker Dr.1 στην 1/72 είναι κατά τη γνώμη μου υπερβολικό. Να πάρω ένα σετ για το cockpit του Walrus της Matchbox που είναι εντελώς άδειο, αυτό το βρίσκω πιο λογικό. Αλλά πάλι είναι και θέμα του πως βιώνει κανείς το μοντελισμό, οπότε περί ορέξεως κολοκυθοκορφάδες που έλεγε και η γιαγιά μου.

Τώρα να πω και κάτι άλλο. Δεν πρέπει πιστεύω να είμαστε απόλυτοι στις κρίσεις μας όσον αφορά το μοντελισμό. Μερικοί έχουν το χάρισμα και την ικανότητα να τους δίνεις ένα φύλλο πλαστικού και σε 10 λεπτά να σου φτιάχνουν ένα Sopwith Camel στην 1/144 με πλήρες εσωτερικό. Αλλοι, όπως εγώ, πασχίζουν να φέρουν βόλτα ζώνες στα καθίσματα των αεροπλάνων στην 1/72, και αρκετές φορές ένα σετάκι ή κάποια καθίσματα τους κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και δεν σκοτώνουν την ικανότητά τους, γιατί την ικανότητά δεν την είχαν ούτως ή άλλως. Παραδέχομαι οτι αν κάτσω και το παλέψω όσο χρόνο χρειάζεται, τοτε μπορεί και να φτάσω το επίπεδο των ιδιοκατασκευών που βλέπω και μένω με ανοιχτό το στόμα, ΑΛΛΑ, κάνω που κάνω ένα επάγγελμα που απαιτεί κάθε 3-4 χρόνια να ξεκινάς σχεδόν από το μηδέν το διάβασμα, να πρέπει να "μελετάω" και στο χόμπυ μου; Αυτό δεν είναι αποδεκτό, από εμένα τουλάχιστον, άρα όποτε νομίζω πως πρέπει παίρνω το βελτιωτικό μου, δεν το θεοποιώ, θα είναι σα να θεοποιώ ένα κατσαβίδι, και όσο για την αξία μου σα μοντελιστής, ομολογώ οτι τώρα δεν με πολυενδιαφέρει, αν ποτέ μπω στο MBT θα το ξανακοιτάξω (Modellers Board of Trades :D)

Τα παραπάνω είναι η αυστηρά προσωπική άποψη ενός μετριότατου μοντελιστή που δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι απόψεις για τα βελτιωτικά είναι μόνο δύο: χρησιμοποιήστε τα παντού ή πουθενά. Δεν μπορεί να υπάρξει η χρυσή τομή, το "παν μέτρον άριστον" που ορθότατα ανέφερε ο Γιάννος;.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Δημητρης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κερατσινι
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 08, 2007, 02:00:45 πμ »
Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Γιώργου (gkontog)
Πρώην Hartman

Αποσυνδεδεμένος thanosmen

• IF IT'S OPEN, IT'S SCRATCHBUILT...
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/72
  • Τόπος: ΑΙΓΙΟ
  • Dare you challenge the Dark side???
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 08, 2007, 02:07:42 πμ »
...Φυσικά και πρόκειται περί προσωπικών απόψεων, δεν τίθεται θέμα. Αλλά, προσωπικά, θα υποκλιθώ σε κάποιον που έχει φτιάξει ένα φανταστικό μοντέλο σε οποιαδήποτε κλίμακα χωρίς τη χρήση βελτιωτικών (ΓΙΝΕΤΑΙ), παρά σε κάποιον που έχει φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα βάζοντας μέχρι και 5 σετάκια Verlinden, Eduard, Aires, Airwaves κτλ. Το ένα - για μένα - είναι μοντελισμός, το άλλο είναι παιχνίδι. Και μη μου πει κανείς ότι και οι ρητίνες και τα photoetched απαιτούν ικανότητες και...δεξιοτεχνία!!! Σε κάποιο post είδα να κυκλοφορούν μέχρι και οι οδηγίες!!! Αγαπητοί φίλοι, πιστεύω ότι το να αντικαταστήσεις μια εξάτμιση με μια μεταλική ή ρητινένια είναι το ΕΥΚΟΛΟ, και όλα τα υπόλοιπα αποτελούν δικαιολογίες και προφάσεις εν αμαρτίαις...Ποιός, αλήθεια έχει δοκιμάσει να τρυπήσει, να βελτιώσει τις υπάρχουσες? Ποιός έχει δοκιμάσει να φτιάξει εκ του μηδενός? Έχει δοκιμάσει κανείς να φτιάξει vac καλύπτρα?
Για να μην μπω στο άλλο θέμα που απ' ό,τι καταλαβαίνω θα θίξει πολλούς...Γιατί να κρίνονται τα μοντέλα στους "διαγωνισμούς" από το πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί για τα βελτιωτικά? Γιατί ένα "βελτιωμένο" πάντα θεωρείται "καλύτερο"? Παρακολουθώ τους "διαγωνισμούς" της ipms από τις αρχές του '90 που γίνονταν στην αίθουσα της Ελ-Αμερ. Ένωσης και ξέρω πάρα πολύ καλά για τι πράγμα μιλάω. Δυστυχώς έχει επικρατήσει η άποψη ότι αν το μοντέλο δεν έχει βελτιωτικά, "θάβεται". Κι αυτό - δυστυχώς πάλι - φαίνεται πολύ πιο έντονα στους νέους μοντελιστές...Αλλά ολα αυτά, βέβαια, αποτελούν προσωπκές απόψεις...

Welcome to the Dark side of the Force...

Αποσυνδεδεμένος Aλέξης Κοντηβέης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη-Πάτρα
  • Jolly time!!!
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 08, 2007, 07:49:14 πμ »
Τη δική μου θέση, τουλάχιστον όσοι με παρακολουθουν τη γνωρίζετε.

Υπάρχει οντως ποστ εδω που τα βελτιωτικά που χρησιμοποιηθηκαν (και με φωτο οδηγιων) είναι επιεικως ασυλληπτα!!!! Δεν έχει να προσθέσει ο άνθρωπος ουτε ένα καλώδιο απο Ζ.Τ.Πλαστικο!!!! Ολα ready!!! σε καταπληκτική πιστοτητα.
Τι μένει??? Ενα καλό κολλημα, ένα καλο βάψιμο και μετα WOW WOW WOW!!!  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Αποψη μου ειναι οτι πλεον έχουμε περάσει σε δυο σχολές!!!

Συναρμολογητές (ευρυματικοτητα Eduard)  και
Μοντελιστές (ευρυματικοτητα Τσωνου(λέμε τωρα)) με την κυριολεκτική τους έννοια πάντα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΘΑΡΑ. Ψηφιζω λοιπόν, ΟΧΙ.
Μαυρομοντελούρος..."Εδώ τα καλά τελευταία Βιολογικά μοντέλα!!!"

Αποσυνδεδεμένος Greg Filos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: THESSALONIKI
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 08, 2007, 08:16:17 πμ »
Μέχρι περίπου ενα εξάμηνο ήμουνα αρνητικός στην ιδέα των after market μέχρι που ξεκίνησα να συναρμολογώ το Panzer IV ausf E της Dragon.. Το κιτ αυτό λοιπόν έχει στον στάνταρ εξοπλισμό του πάρα πολλά κομμάτια PE και μεταλλική κάνη πυροβόλου..

Διστακτικά και με περιέργεια το τελείωσα και μου έκανε εντύπωση η αληθοφάνεια σε σημεία οπως οι δέστρες, οι γρίλιες εξαερισμού, κτλ που είχε το μοντέλο... Απο την άλλη βλαστήμισα τα απειρα κομματάκια μετάλλου που μου έκανα την ζωη δύσκολη...

Τελικά δεν ψηφίζω ουτε ναι ούτε όχι... Για εμένα είναι θέμα όρεξης και budget...

'Οσο για τον Τσώνο, Αλέξη το παράδειγμα είναι λίγο ατυχές... Το παληκάρι είναι απο άλλον μοντελιστικό πλανήτη τόσο από ικανότητες όσο και απο μοντελιστική σεμνότητα..

Αποσυνδεδεμένος Περικλής

• Περικλής Σαλεσιώτης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ναύπλιο - Newcastle
  • Καλημέρα σας απο Newcastle!!!!!!!!!
    • My Home Page
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 08, 2007, 08:26:50 πμ »
Παιδια καλημερα σε ολους!!!!!

Την αποψη μου προσωπικα την ξερετε μεχρι τωρα. Δεν ειμαι καθετος στα βελτιωτικα, αλλα προτιμω να το φτιαξω μονος μου αφου ξερω οτι με λιγο παραπανω δουλεια (φυσικα δεν μπορω να φτασω τα στανταρτς του verlinden, aires eduards κλπ) αλλα απο την στιγμη που εγω προσωπικα ειμαι ικανοποιημενος αυτο πιστευω ειναι αρκετο. Βελτιωτικα θα χρησιμοποιησω μονο για βοηθημα αφου εχω βρει οτι τα pdf αρχρια της eduards στις οδηξειες της μου δινου διαταστασεις μορφη των κομματιων κλπ.

Τελικα ειναι προσωπικα γουστα. Εγω παντως λεω οχι!!!!!!
Περικλης Σαλεσιωτης
http://periklissalessiotismodels.webs.com/

Αποσυνδεδεμένος Eagle

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ναύπλιο
  • ΕΛΛΑΣ
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 08, 2007, 08:31:08 πμ »
Εγώ κύριοι πιστεύω πως στο θέμα "χρήση των βελτιωτικών" παίζει και ο παράγοντας χρόνος. Εγώ ήμουν μέχρι πρόσφατα αρνητικός και σπάνια αγόραζα κιτ βελτίωσης αλλά είχα τον χρόνο για να αφιερώσω και μια εβδομάδα για να φτιάξω παράδειγμα το κοκπιτ ενός F-16. Τώρα που γυρίζω σπίτι κομμάτια από την κούραση και από το άγχος της δουλειάς θέλω να χαλαρώσω και να τελειώσω ένα μοντέλο όσο το δυνατό πιο γρήγορα για να το απολαύσω στο ράφι. Δεν βρίσκω λοιπόν κακή ιδέα να βάλω το έγχρωμο φωτοχαραγμένο που θα με γλυτώσει από πολύ δουλειά και θα πάω γρήγορα για βάψιμο.  
Ναι στις διακοπές ακολουθώ την παλιά καλή συνταγή αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

• Scale 1/35
  • *
  • Jolly time!!!
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 08, 2007, 08:32:19 πμ »
Με παρερμηνευσες και διορθωνω.
Επειδη το Τσωνο οπως ειπες και συ τον θεωρω "εξωγηινο" μοντελιστη, και δεν τιθεται θέμα ουτε για αστειο, θέλω μεταφορικά και μονο να διευκρινησω.
Ειναι ο πρωτος διδάξας Ελληνας των sctrach. Kαι ακομα φροντιζει να αποδεικνυει τη σχολή του στο θέμα.
Δεν λέω ότι οποιος βελτιωνει ένα μοντελο μέσω ιδιοκατασκευων θα γινει Τσωνος, αλλά οτι μαθητευει στη σχολή του.
Θυμάμαι το 48ρι F-4, στο Μοντελο Νο:4!!! Τα άπαντα (πλην μιας βελτιωσης στις καλυπτρες) ήταν ιδιοκατασκευες!!! Αν τωρα δεις 48ρια αντιστοιχα, φουλαρισμενα στα βελτιωτικά, παθαινεις εξισου!!!
Η διαφορά ΤΕΧΝΗΣ είναι ομως διαμετρικα αντιθετη!!! Συμφωνεις???

Δηλαδη ο Μαστορας ο δικος μας, που φτιαχνει το Δρομέα στη 48 από το Μηδεν, δεν αξιζει μεριδιο θαυμασμου οσο και ο Τσωνος???? Εγω πιστευω αν το δει τελειωμένο θα του σφιξει το χέρι οσο κανεις άλλωτε!!!

Αποσυνδεδεμένος Greg Filos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: THESSALONIKI
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 08, 2007, 08:51:51 πμ »
Μα για αυτό τον λένε και "Mastoras:  :wink:

Αποσυνδεδεμένος STARFIGHTER

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • Ελληνικη Ομαδα Διασωσης Αττικης
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 08, 2007, 09:01:34 πμ »
...ωραιο θεματακι....λοιπον το τι χρησιμοποιει ο καθενα ειναι θεμα προσωπικης του επιλογης στην προσπαθεια του να επιτυχει το αποτελεσμα που επιθυμει...απο αυτη την οπτικη οποιαδηποτε ''βοηθεια'' ειναι θεμιτη απο την στιγμη που ο ''δημιουργος'' ειναι ικανοποιημενος...
...αν τωρα ως τριτος πρεπει να εκτιμησω δουλιες οπου ειται εχουν χρησιμοποιηθει βελτιωτικα,ειτε εχουν γινει ιδιοκατασκευες,δεν θα κρινω αρνητικα την πρωτη κατηγορια (εφοσον το αποτελεσμα μου αρεσει),απο την αλλη ομως θα εκτιμησω περισσοτερο την δουλια οπου εχει χρησιμοποιηθει φαντασια και δημιουργικοτητα..αυτα τα ολιγα...
ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
πατησια/αθηνα

• Scale 1/35
  • *
  • Jolly time!!!
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 08, 2007, 09:14:59 πμ »
Ερωτηση εντος τοπικ!
Αν στους διαγωνισμους επικρατουσε το καθεστως:

Οσο περισσοτερα aftermarket βοηθηματα/βελτιωτικά τοσο λιγοτερους ποντους στη βαθμολογια και αντιθετα όσο περισσοτερη SCratch (εντος κλιμακας) βελτιωση τοσο περισσοτεροι ποντοι, τι θα λέγατε????.
Δεν θα ήταν πιο δικαιο???
Παντα και το τονιζω οτι εκτος ολων των άλλων ο Μοντελισμος αποτελει και Τεχνη, ειδικά οταν διεκδικεις έπαθλα.

Υ.Γ. Ωραιο θεματάκι και συμφωνω!!!

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 08, 2007, 09:37:59 πμ »
 ::locked::
Οσο περισσοτερα aftermarket βοηθηματα/βελτιωτικά τοσο λιγοτερους ποντους στη βαθμολογια και αντιθετα όσο περισσοτερη SCratch (εντος κλιμακας) βελτιωση τοσο περισσοτεροι ποντοι, τι θα λέγατε????.
Παρεμφερές θέμα η βαθμολόγηση δυσκολίας μοντέλου που το έχουμε αφήσει παραγκωνισμένο. Παιδιά ρίξτε καμμιά ιδέα και εδώ:
http://www.modelclub.gr/forums/index.php?topic=4846.0
 ::offtopic::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 08, 2007, 11:08:34 πμ »
Ξανά εκφράζω την απορία μου γιατί θα πρέπει να είναι ναι ή όχι.

Γούστα είναι αυτά, μην το παλεύεται. Αν κάποιο θέλουν να αλλάξουν οι κανονισμοί στην έκθεση ας το προσπαθήσουν μέσα από την IPMS, αλλά πάλι εγώ μπορώ να βάλω το super-duper PE στο μοντέλο και να πω οτι τα μεταλλικά τα έφιαξα μόνος μου με φωτολιθογραφική μέθοδο αφού τα σχεδίασα στο Autocad. Ενα μοντέλο πιστεύω οτι πρέπει να κρίνεται σαν οπτικό σύνολο και σαν ιστορική ακρίβεια, το πόσες ώρες δουλειάς έβαλε κάποιος για να το φτιάξει δεν νομίζω πως πρέπει να παίζει ρόλο γιατί έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα μπορεί να δουλέψει κανείς.

Επίσης πιστεύω ότι είναι λάθος να "διεκδικείς" έπαθλα στο χόμπυ και το οτι ο μοντελισμός είναι τέχνη όταν τα διεκδικείς. Ο μοντελισμός για μένα είναι χόμπυ, διασκέδαση, χαλάρωση και δεν θα επιβάλλω κανόνες στη διασκέδασή μου, με τίποτα!

Και κάτι για τους Μοντελιστές:
Εχετε μόλις παραλάβει τον καινούργιο υπολογιστή σας και τον ξεκινάτε να στείλετε ένα email. Γιατί με το Outlook; Ανοίξτε λοιπόν την C++, ξεκινήστε καλώντας την function CreateWindowEx (μην τα χάνετε, δεν είναι τίποτα, υπάρχουν οδηγίες εδώ http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms632680.aspx), γράψτε δυο βουνά από κώδικα και σε ένα μήνα θα έχετε έναν όμορφο μικρό editor. Στη συνέχεια θα χρειαστείτε να φτιάξετε και το κομμάτi του [wiki=]SMTP[/wiki] client για να μπoρέσει να φύγει το email και γύρω στα Χριστούγεννα θα το στείλετε. From scratch!

Επειδή μπορώ να κάνω τα παραπάνω δε σημαίνει οτι θα χωρίσω τους χρήστες των υπολογιστών σε πληκτρολογητές και προγραμματιστές ούτε θα μειώσω την αξία των email που στέλνουν...
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 08, 2007, 11:19:53 πμ »
Δηλαδη ο Μαστορας ο δικος μας, που φτιαχνει το Δρομέα στη 48 από το Μηδεν, δεν αξιζει μεριδιο θαυμασμου οσο και ο Τσωνος???? Εγω πιστευω αν το δει τελειωμένο θα του σφιξει το χέρι οσο κανεις άλλωτε!!!
Μα για αυτό τον λένε και "Mastoras:  :wink:

Παιδιά,σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια,αλλά θα προτιμούσα να μην γίνονται σχόλια για ένα μοντέλο μου, που δεν έχετε δει ακόμα(!!!) και κυρίως, παρομοίωσή μου με τον Τσώνο(!!!!!!!!),τη στιγμή που ο άνθρωπος είναι ο βασιλιάς του ScaleModelworld κι εγώ έχω μόνο κάμποσα φύλλα evergreen κολλημένα μεταξύ τους!!!!!!!

Τώρα στο θέμα των βελτιωτικών ,είμαι υπέρ στη χρήση τους εφόσον μας κάνουν πιο εύκολη τη ζωή,πιο αληθοφανή τα μοντέλα και μας βοηθούν να πάμε πιο γρήγορα στο επόμενο πρότζεκτ.

Να τονίσω οτι τα βελτιωτικά δεν εξισώνουν τους μοντελιστές!!Η ικανότητα του καθενός μας φαίνεται ακόμα κι εκεί.

Κάποιος που είναι μέτριος μοντελιστής δεν πρόκειται να γίνει Τσώνος(λόξυγγα θα έχει το παληκάρι) αν παραγεμίσει το μοντέλο του με μέτρια φτιαγμένα aftermarket.

• Scale 1/35
  • *
  • Jolly time!!!
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 08, 2007, 11:25:07 πμ »
για Gkontog
Στο μονο που θα διαφωνησω αγαπητέ μου φιλε, είναι ο χρονος μοντελαρισματος. Ειναι πολυ σχετικος!!! Δεν σημαινει οτι ενα μοντελάρισμα 3 ετων έχει καλυτερο αποτελεσμα απο ένα μοντελάρισμα 3 μηνων. Ειναι θεμα κατασκευαστη.

Για τα υπολοιπα, απλά θεωρω οτι αποτελουν τη δική σου οψη του νομίσματος, η οποια είναι σεβαστη και κατανοητη.

Αποψεις ειναι αυτές. Ετσι δεν ειναι????

Για Μαστορα:
Δηλαδη η προσπάθεια σου δεν μετράει??? Ακομα και με τα άψυχα evergreen (προς το παρον)

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 08, 2007, 11:33:48 πμ »
....ρε η μπαλλα να κυλαει στο χορταρι και βαλτε οτι βελτιωτικα θελετε......ας ειναι και αντλλακτια απο το ΚΕΑ.... :lol: :lol:
ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
πατησια/αθηνα

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 08, 2007, 11:51:59 πμ »
Επειδή τίθεται και θέμα βαθμολόγησης (πραγματικής σε διαγωνισμό ή άτυπης - ξέρετε, αυτή που κάνει ο καθένας όταν βλέπει οποιοδήποτε μοντέλο) πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις:
(α) κρίνω το αποτέλεσμα: όσο πιο αληθινό τόσο πιο καλό!
(β) κρίνω την προσπάθεια: εδώ κανείς εκτιμά περισσότερο την μισή λεπτομέρεια που θα σκρατσαριστεί από τον μοντελιστή παρά όλη την λεπτομέρεια που έδωσε έτοιμη μία ρητίνη.

Είναι όπως με την βαθμολόγηση στο σχολείο. Κάποιος παίρνει 17/20 γιατί τόσο έγραψε, κάποιος άλλος παίρνει τον ίδιο βαθμό γιατί έδειξε ότι έκανε άλμα από την μετριότητα προς το καλύτερο και "θέλει" να πάρει τον βαθμό.

Αυτά ως γενικός σχολιασμός.

Από κει και πέρα θα ήθελα να πω ότι θεωρώ χαζό σε ένα απλώς αποδεκτό μοντέλο να δαπανηθούν τόσα και άλλα τόσα χρήματα όσο η αρχική του αξία μόνο για καθίσματα ή μόνο για κόκπιτ ή εξαγωγές κλπ.
Θεωρώ όμως "επένδυση" στην τέχνη μας τα καλά decals! (αν και για κάποιους δεν θεωρούνται βελτιωτικά αλλά συμπληρωματική αγορά με αυτή του κιτ).

Αποσυνδεδεμένος jogiav

• ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Innocence is no excuse
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 08, 2007, 11:58:07 πμ »
Τελικά το modelclub μου έχει γίνει αρρώστεια! Αν και βρίσκομαι σε διακοπές, το μυαλό μου εκεί.

Στο θέμα μας τώρα...
Φίλοι μου δεν ψηφίζω τίποτα από τα δύο. Το ερώτημα όπως τίθεται με "Ναι" και "Όχι" το θεωρώ ψευτοδίλημμα. Ο καθένας χρησιμοποιεί ό,τι θέλει και όπως θέλει, προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό γι΄αυτόν αποτέλεσμα και προπάντων να διασκεδάσει, να ξεδώσει και να ευχαριστηθεί.
Πρώτα πρέπει να αρέσει σε μας και να μην κατασκευάζουμε για αποσπάσουμε τα χειροκροτήματα των υπολοίπων (όσο και αν η ματαιοδοξία ολονών μας χορταίνει με επευφημίες). Το αν θα χρησιμοποιήσουμε κομμάτια πλαστικού ή βελτιωτικά ή και τα δύο (αλήθεια γιατί δεν υπάρχει επιλογή ψήφου "Και τα δύο") είναι προσωπικό θέμα του καθένα και αυτό που τελικά μετράει είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Επίσης, η επιλογή της κλίμακας αποτελεί ένα ακόμη κριτήριο για την επιλογή του τρόπου βελτίωσης. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει βελτίωση scratch στην 1/24 απ'ότι στην 1/72.
Τέλος, που τοποθετούμε κάποιον που κατασκευάζει μοντέλα OOB; Στους συναρμολογητές ή στους μοντελιστές; ʼλλη μια γκρίζα περιοχή.

Ας αφήσουμε τις θεωρίες και ας συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε μοντέλα με τον τρόπο που ο καθένας θεωρεί καλύτερο.  ::icon_thumright::
Γιάννης Γιαβάσης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Αυγούστου 08, 2007, 12:01:13 μμ »
Τελικά το modelclub μου έχει γίνει αρρώστεια! Αν και βρίσκομαι σε διακοπές, το μυαλό μου εκεί.

Στο θέμα μας τώρα...
Φίλοι μου δεν ψηφίζω τίποτα από τα δύο. Το ερώτημα όπως τίθεται με "Ναι" και "Όχι" το θεωρώ ψευτοδίλημμα. Ο καθένας χρησιμοποιεί ό,τι θέλει και όπως θέλει, προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό γι΄αυτόν αποτέλεσμα και προπάντων να διασκεδάσει, να ξεδώσει και να ευχαριστηθεί.
Πρώτα πρέπει να αρέσει σε μας και να μην κατασκευάζουμε για αποσπάσουμε τα χειροκροτήματα των υπολοίπων (όσο και αν η ματαιοδοξία ολονών μας χορταίνει με επευφημίες). Το αν θα χρησιμοποιήσουμε κομμάτια πλαστικού ή βελτιωτικά ή και τα δύο (αλήθεια γιατί δεν υπάρχει επιλογή ψήφου "Και τα δύο") είναι προσωπικό θέμα του καθένα και αυτό που τελικά μετράει είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Επίσης, η επιλογή της κλίμακας αποτελεί ένα ακόμη κριτήριο για την επιλογή του τρόπου βελτίωσης. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει βελτίωση scratch στην 1/24 απ'ότι στην 1/72.
Τέλος, που τοποθετούμε κάποιον που κατασκευάζει μοντέλα OOB; Στους συναρμολογητές ή στους μοντελιστές; ʼλλη μια γκρίζα περιοχή.

Ας αφήσουμε τις θεωρίες και ας συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε μοντέλα με τον τρόπο που ο καθένας θεωρεί καλύτερο.  ::icon_thumright::
...... ::icon_thumright:: ::icon_thumright::......ληξις......
ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
πατησια/αθηνα

Αποσυνδεδεμένος KostasT

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ουαλλια/Αθηνα
  • Κωστας Τσιπας
« Απάντηση #21 στις: Αυγούστου 08, 2007, 12:32:08 μμ »
Oute ego tha psifiso iper i kata tou thematos.
Kata tin tapeini mou gnomi einai thema hronou,prosopikis eyharistisis,empeirias kai hrimaton.
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness."
Τι τραβαει η ανθρωποτητα...................................

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
Απ: Απ: AFTERMARKET ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ: ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ??????????
« Απάντηση #22 στις: Αυγούστου 08, 2007, 12:59:47 μμ »

Και κάτι για τους Μοντελιστές:
Εχετε μόλις παραλάβει τον καινούργιο υπολογιστή σας και τον ξεκινάτε να στείλετε ένα email. Γιατί με το Outlook; Ανοίξτε λοιπόν την C++, ξεκινήστε καλώντας την function CreateWindowEx (μην τα χάνετε, δεν είναι τίποτα, υπάρχουν οδηγίες εδώ http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms632680.aspx), γράψτε δυο βουνά από κώδικα και σε ένα μήνα θα έχετε έναν όμορφο μικρό editor. Στη συνέχεια θα χρειαστείτε να φτιάξετε και το κομμάτi του [wiki=]SMTP[/wiki] client για να μπoρέσει να φύγει το email και γύρω στα Χριστούγεννα θα το στείλετε. From scratch!

Επειδή μπορώ να κάνω τα παραπάνω δε σημαίνει οτι θα χωρίσω τους χρήστες των υπολογιστών σε πληκτρολογητές και προγραμματιστές ούτε θα μειώσω την αξία των email που στέλνουν...

Το παράδειγμα του Γιώργου ήταν πολύ επιτυχημένο και απαντά πιστεύω στο ερώτημα.

Στο θέμα μας τώρα το οποίο έχει ξανασυζητηθεί (αν θυμάμαι καλά είχε ξεκινήσει παρόμοιο ο Σταύρος) και δεν οδήγησε φυσικά κάπου γιατί όσοι μιλήσουμε τόσες γνώμες θ'ακουστούν (και φυσικό είναι), όλοι όμως τελικά συγκλίνουμε χοντρικά στο to do or not to do. Λοιπόν κρίνοντας από τον εαυτό μου πάντα, θα πω ότι μπορεί να γουστάρω φοβερά τις scratchoκατασκευές (στο σημείο μάλιστα πολλοί να με έχουν αποκαλέσει και μαζόχα) πιστεύω όμως ότι σε πολλά σημεία η χρήση βελτιωτικών είναι επιβεβλημένη. Όχι μόνο για οικονομία χρόνου (που φυσικά είναι σημαντικός και μη αμελητέος παράγοντας) αλλά γιατί πιστεύω ότι σε πολλά σημεία (και όταν επιζητάς το SUPERDETAILING) χωρίς τη χρήση του p/e δεν μπορείς να επιτύχεις το τέλειο και αληθοφανέστατο αποτέλεσμα ... εντάξει εκτός κι αν είσαι ο Τσώνος, αλλά είπαμε αυτός είναι σε άλλη, δική του κλάση.

Από την άλλη πλευρά σίγουρα δεν βρίσκω σωστό και άρα υπερβολικό το να ''φορτώνεις'' ένα κιτ με 15 βελτιωτικά, αλλά κοιτάξτε κύριοι, πιστεύω ότι ακόμα και για να τα ταιριάξεις όλα αυτά μαζί (να κόψεις από δω, να ''ξυρίσεις'' από κει και να τα κάνεις να δείξουν σωστά και ΠΑΛΙ απαιτεί τέχνη, οπότε ο καλός μοντελιστής θα ξεχωρίσει ακόμα κι έτσι από τον κακό ή τον μέτριο.

Τέλος, εγώ ψηφίζω ΝΑΙ ... ΔΑΓΚΩΤΟ

Αποσυνδεδεμένος CNCman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Der Panzerfahrer
« Απάντηση #23 στις: Αυγούστου 08, 2007, 01:12:15 μμ »

Να τονίσω οτι τα βελτιωτικά δεν εξισώνουν τους μοντελιστές!!Η ικανότητα του καθενός μας φαίνεται ακόμα κι εκεί.[/b]
Κάποιος που είναι μέτριος μοντελιστής δεν πρόκειται να γίνει Τσώνος(λόξυγγα θα έχει το παληκάρι) αν παραγεμίσει το μοντέλο του με μέτρια φτιαγμένα aftermarket.

Να σκευτούμε: 1) και αυτούς που ποθούν να δούν το μοντέλο τους ( στα μάτια τους πάντα ) σε επίπεδο των μαστερ του χόμπι, που όμως δέν κατέχουν την πείρα και τις τεχνικές των.
                     2) και αυτούς που δέν έχουν τις πηγές πληροφοριών για να συλέξουν τα στοιχεία που θα αναβάθμιζαν την εργασία τους σε προχωρημένο επίπεδο.
Πιστεύω, πως όλοι έχουμε το δικαίωμα στο όμορφο αποτέλεσμα. Βέβαια, στην λεπτομέρεια των κολλήσεων κλπ, οι μή έχοντες την πείρα θα πρέπει να προσπαθήσουν λίγο περισσότερο.
Εκεί σίγουρα θα φανεί το επίπεδο της τεχνικής.
Δεν υπάρχει η λέξη " ΑΔΥΝΑΤΟΝ " στο λεξιλόγιό μου και το εννοώ!
Βασίλης μόνον για του φίλους.

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #24 στις: Αυγούστου 08, 2007, 01:14:26 μμ »
Ψηφίζω ΝΑΙ διότι όπως είπαν κι αλλα παιδιά έτσι σιγά σιγά μαθαίνεις για τις λεπτομέρειες και αργότερα μπορείς και κανεις και scratch. Όλα προσθέτουν εμπειρία και μετά αναλόγως αλλάζεις στρατηγική!  ::salut::
Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Tags: