Αποστολέας Θέμα: ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ  (Αναγνώστηκε 19681 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
Απ: ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
« Απάντηση #100 στις: Ιουνίου 16, 2011, 05:17:43 μμ »

Το ειναι αυτό που δίνεται στον πυροβολητή;

Μοιάζει να είναι βομβίδιο...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #101 στις: Ιουνίου 16, 2011, 05:20:01 μμ »
κι αυτό ειναι sopwith pup;

nieuport μάλλον 24; Pup δεν είναι σίγουρα...δές τα στυλίδια στα φτερά

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘEΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • FEAR LEADS TO ΑNGER -ANGER LEADS TO HATE -HATE LEA
    • HELLENIC AIR FORCE MODELS
« Απάντηση #102 στις: Ιουνίου 16, 2011, 05:37:02 μμ »
Παράθεση

ε..; ναι. μάλλον χαζή η ερώτηση!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #103 στις: Ιουνίου 16, 2011, 06:05:36 μμ »

Κρίνοντας από το σχήμα του πηδαλίου, είναι ή Νιεπώρ 24 ή 27. Πάντως όχι 24bis.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #104 στις: Ιουνίου 16, 2011, 06:20:03 μμ »
Το βρήκα τελικά :wink:
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,14747.msg311371/highlight,dorand.html#msg311371
Γαλλικά όμως δεν ξέρω αρκετά για να μεταφράσω τα κείμενα. Μάλλον υποθετική είναι η απεικόνιση. Αλλά κάτι λέει πως αυτό ήταν σύμβολο της συγκεκριμένης Ελλ/Γαλλ. Μοίρας. Εάν φερόταν όμως πάνω στα αεροπλάνα, αυτό δεν μπόρεσα να το καταλάβω...

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #105 στις: Ιουνίου 17, 2011, 01:47:38 μμ »
λέει πως ειναι υποθετική αναπαράσταση και αν ο συγκεκριμενος θυρεός υπήρχε πάνω στα ελληνικά α/φη μενει να αποδειχθεί μεχρι την ευρεση ανάλογης φωτογραφίας,

Αποσυνδεδεμένος g_kandylakis

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #106 στις: Ιουνίου 30, 2011, 05:36:41 μμ »
Με μια γρήγορη βόλτα, το ίδιο βέβαια διαπιστώνω και για αρκετά άλλα παλιά αεροπλάνα, όπως τα

Henry Farman
Henry Farman 20
Maurice Farman hydroplane
Short 184
H.F.27
Sopwith Pup
Nieuport IVG

Έχω σοβαρές αντιρρήσεις για την αυθεντικότητα - ορθότητα τους...

Για δε το Sopwith Batboat, που έχω και ιδιαίτερη ευαισθησία, το εικονιζόμενο είναι απλά άλλος τύπος Batboat.

Τα πρώτα αεροπλάνα δεν είχαν εθνόσημα. Τα Farman και το Nieuport πιθανότητα δεν είχαν σήμανση από πάνω. Ποιός να τα δεί ? Ο μόνος κίνδυνος προέρχονταν από τον στρατό στο έδαφος το 1912.

Τα αεροπλάνα που πέταξαν κατά τον Α. Π.Π. και δεν παραδόθηκαν σε Ελληνικά χέρια, το -σχεδόν- σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν έφεραν Ελληνικά εθνόσημα...

Καλή η προσπάθεια για να υπάρχει κάτι, εφόσον όμως είναι τεκμηριωμένο. Δεν ασπάζομαι την άποψη "καλύτερο από το τίποτα" όταν πρόκειται για μάντεμα.

Αρκετά με τη γρίνια μου...

Καληνύχτα σε όλους

gkan

Με σχετική καθυστέρηση, λόγω των συνηθισμένων υποχρεώσεων  (::haushalt_001::) επανέρχομαι στο θέμα των παλιών Ελληνικών αεροπλάνων, για να συνεχίσουμε τη συζήτηση...

Επειδή αναφέρθηκα στο προηγούμενο μήνυμα σε διάφορα προφίλ του dtg τελείως επιγραμματικά, θα αναπτύξω λίγο περισσότερο το σκεπτικό μου...

Henry Farman

υπάρχει μόνο μία φωτογραφία που δείχνει το αεροπλάνο εν καιρώ πολέμου, η οποία εμφανίστηκε στο περιοδικό "Flight" τον Ιανουάριο του 1913.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, υπάρχουν 2 Henry Farman και στο ένα φαίνεται τέλεια η σήμανση των κάτω πλευρών και των κάθετων πηδαλίων (μόνο οι εξωτερικές πλευρές). Στο άλλο Farman δεν φαίνεται καμία σήμανση στις πάνω επιφάνειες των φτερών. Δυστυχώς δεν φαίνονται τα rudder του αν είναι βαμμένα ή όχι.

Αν δεχτούμε ότι και τα δύο αεροπλάνα είναι βαμμένα, τότε οι πάνω επιφάνειες δεν βάφτηκαν ποτέ. Πράγμα λογικό άλλωστε, καθώς το 1912 δεν υπήρχε λόγος εναέριας αναγνώρισης.

Όσο για την επιγραφή "Δαίδαλος" στο άλλο προφίλ, πριν την έναρξη των Βαλκανικών, δεν γνωρίζω κάποια φωτογραφία που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Henry Farman 20
Στην ίδια φωτογραφία φαίνεται η ουρά του H.F. 20 Μέσα στο υπόστεγο. Το rudder είναι άβαφο.

Σε άλλη λίγο μεταγενέστερη φωτογραφία, μαζί με δύο Maurice Farman στο μέτωπο της Ηπείρου, το ίδιο HF20 φαίνεται άβαφο, ενώ τα MF είναι βαμμένα όπως το HF.
Η γνώμη μου: Το HF20 έφτασε αργότερα στο μέτωπο και χρησιμοποιήθηκε κατευθείαν στις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι δεν βάφτηκε ποτέ... Αν δεν βρεθεί φωτογραφική τεκμηρίωση, η υπόθεση ότι βάφτηκε είναι αβάσιμη.

Maurice Farman Hydroplane
Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο του Η. Νταλούμη στην "Πτήση" (2/95) και στο περιοδικό "Περίπλους" (#10) δείχνουν ένα εντελώς άβαφο αεροπλάνο. Δεν υπάρχει καμία σήμανση στο rudder ή αλλού.

Short 184
Οι μόνες φωτογραφίες που γνωρίζω είναι ελάχιστες και χρονολογούνται στη διάρκεια του Α. Π.Π. Είναι σχεδόν απίθανο να χρησιμοποιήθηκε από ελληνικά χέρια μετά τον πόλεμο, αν και παραχωρήθηκε από τους άγγλους. Και εδώ τα ελληνικά εθνόσημα δεν τεκμηριώνονται. Μάλιστα, πολλά άλλα αεροπλάνα συνέχισαν να πετάνε χωρίς να αλλάξουν χρώματα στα εθνόσημά τους, τόσο στην αεροπορία στρατού, όσο και στην ναυτική αεροπορία...

H.F. 27
το ίδιο με παραπάνω...

Sopwith Pup
το ίδιο με παραπάνω, σε ότι αφορά στα χρώματα...

Nieuport IV G
ήδη εξέθεσα τις απόψεις μου σε προηγούμενο μήνυμα. Ελλείψει φωτογραφικής ή άλλης τεκμηρίωσης, κάθε εκτίμηση είναι τελείως υποκειμενική και αβάσιμη.

Sopwith Batboat
Το εικονιζόμενο στο profil είναι το Sopwith Batboat I του 1913. Μια παραλλαγή του συγκεκριμένου την έχω φτιάξει και ως ιπτάμενο μοντέλο

Το ελληνικό Batboat ήταν η δεύτερη "έκδοση" ένα μεγαλύτερο σκάφος από το 1914.

Το σχέδιο 3 όψεων εμφανίστηκε στο περιοδικό της IPMS το 1991 και με διορθώσεις το 1995. Μια απλοποιημένη μορφή του ακολουθεί εδώ (εκτός κλίμακας):

Και αυτό δεν φέρει κανένα βάψιμο, τουλάχιστον από τις ελάχιστες γνωστές φωτογραφίες.

Κλείνοντας το μύνημα αυτό, να επαναλάβω ότι δεν επιθυμώ να φανώ επικριτικός, απλά επισημαίνω κάποια πράγματα που θεωρώ λανθασμένα και που μπορεί να οδηγήσουν άλλους σε λάθος συμπεράσματα.

Ευχαρίστως να ακούσω αντίλογο και να προχωρήσουμε σε επικοδομητική συζήτηση. Πολιτισμένα πάντα  ::Guillotine::

φιλικά,

Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #107 στις: Ιουνίου 30, 2011, 06:27:52 μμ »
Κατατοπιστικότατος κι ευχαριστώ πολύ για τις επισημάνσεις! κατατοπιστικό το σχέδιο του batboat φυσικά!
Για το HF μου,  χρειάζεται λοιπόν σβήσιο των πάνω "εθνοσήμων", αλλά για το "ΔΑΙΔΑΛΟΣ" που έφτιαξε ο ΝD αναπαράστησε το σκάφος πυ υπάρχει στο Π. Μουσείο όπου αναγράφεται η λέξη. ʼρα εκείνο στο Μουσείο είναι λάθος;
Για το Sopwith Pup, επειδή αναφέρεται ότι 4 παραδόθηκανσε ελληνικά χέρια είναι σίγουρο ότι δε φόρεσαν ποτέ ελληνικά σήματα;
Για το Nieuport IVG δε πορώ να εκφέρω άποψη εγώ, μιας και είναι μοντέλο του Ελιξήριου ο οποίος στο αντίστοιχο ποστ προβάλει μια εξήγηση.
Για τα άλλα συμφωνώ απόλυτα και προφανώς κάποια στιγμή πρέπει να διορθοθούν!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #108 στις: Ιουνίου 30, 2011, 06:55:32 μμ »
Από την πλευρά μου, και σε ό,τι αφορά το Nieuport IVG, βασίζομαι στην διαταγή που εκδώθηκε τότε, όπου μάλιστα το αεροπλάνο του Αργυρόπουλου αναφέρεται  ειδικά, σαν ιδιαίτερη περίπτωση. Λωρίδες έβαλα στις άνω επιφάνειες, διότι ένα αεροπλάνο ακόμη και τότε, μπορούσε να πετά υψηλότερα από πιθανόν αντίπαλο, ενώ πάντοτε υπήρχε η περίπτωση ένα αεροπλάνο να είναι προσγειωμένο στο έδαφος, και να φαίνεται από υπεριπτάμενο αεροπλάνο. Ακολούθησα τα πρότυπα βαφής της εποχής, και φυσικά γνωρίζω ότι μια φωτογραφία που μπορεί να εμφανιστεί στο μέλλον  μπορεί να αναιρέσει την υπόθεσή μου. Μέχρι τότε όμως θεωρώ πως η υπόθεσή μου στέκει...Μπορεί να μην βασίζεται σε φωτογραφία, ακολουθεί όμως τον κανόνα της εποχής, και την διαταγή, άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί αβάσιμη....
Εν τέλει,  :D είχα  το μοντελάκι στο χέρι μου και ήθελα να το φτιάξω. Ήταν ανάγκη λοιπόν να φανεί και η εθνικότητά του. Με κάθε σεβασμό, πιστεύω πως ένα μοντελάκι δεν μπορεί να φτιαχτεί με άσπρόμαυρα σχέδια τριών όψεων...(Με την λογική αυτή, πχ, ένα μοντέλο του ΠΖΛ ας πούμε, δεν μπορεί να φτιαχτεί, διότι δεν έχουμε πλήρη σχέδια και των τριών πλευρών του. Παρ' όλα αυτά, έχουν φτιαχτεί και βραβευτεί μοντέλα του βασισμένα σε πιθανές εκτιμήσεις).
Η δουλειά σας πάντοτε απετέλεσε σημείο αναφοράς, και σας ευχαριστούμε. Με την πολύτιμη βοήθειά σας μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω...

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #109 στις: Ιουνίου 30, 2011, 07:24:18 μμ »
Όσον αφορά το Sopwith Pup λόγω της κατασκευής και εκτενής ερευνας και συζήτησης με το φίλτατο Παύλο Τσέκα πιστεύω ότι δε φόρεσαν Ελληνικά σήματα. Τα αεροσκάφη αυτά ήταν ήδη πεπαλαιωμένα όταν παραδόθηκαν επομένως γιατί να μπήκαν στη διαδικασία να τα βάψουν; Ειδικά όταν έχουμε και φωτογραφίες πιο μοντέρνων αεροσκαφών κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία που ακόμα φορούν Βρετανικά ή Γαλλικά σήματα.
Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #110 στις: Ιουνίου 30, 2011, 09:43:15 μμ »
Δημήτρη,

σχετικά με το Farman του Πολεμικού Μουσείου, είναι σίγουρο ότι είναι λάθος...

Δεν παραγνωρίζω ότι φτιάχτηκε πριν 40+ χρόνια, που οι διαθέσιμες πληροφορίες ήταν πολύ λιγότερες από ότι έχουμε σήμερα. Αλλά ως αποτέλεσμα απέχει πολύ από τον χαρακτηρισμό "ιστορικά ακριβές". Ένα από τα project που έχω σε εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση γραμμικού σχεδίου 3 όψεων από φωτογραφίες, καθώς όσο και αν έχω ψάξει τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχω βρει κάτι έτοιμο και 100% ταιριαστό με τα ελληνικά.

Ελιξ-ίριε,

Για τη διαταγή που αναφέρεις, όπως την αντιγράφει ο Αυδής στους "Πρωτοπόπρους", λέει:

Αρ. 223    ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

Επιστήσατε την προσοχήν πάντων των υφ'υμάς επί του ζητήματος των αεροπλάνων, προς αποφυγή απευκταίου.

Τα Ελληνικά αεροπλάνα, θα φέρωσιν κάτωθεν κυανάς και λευκάς ζώνας, επί πλέον είναι διπλάνα. Αι κυαναί ζώναι (εις τα ύψη) εκ των κάτωθεν θα φαίνονται μάλλον μάυραι. Θα υπάρχει έν μόνον μονοπλάνον, του Αργυρόπουλου, φέρον τα αυτά χρώματα.

Τα τουρκικά αεροπλάνα έχουν χρώμα κεραμόχρουν και εις τα ύψη εκ των κάτωθεν θα φαίνονται κεραμόχρωα προς μαύρα,, είναι δε μονοπλάνα.

Δεν έχω δει αντίγραφο της ίδιας της διαταγής, βασίζομαι στη σωστή αντιγραφή της από τον Αυδή...

δεν έχω αντίρρηση με το σκεπτικό σου για το μοντέλο. Υπάρχει πάντα και η "ποιητική άδεια". Η αντίρρησή μου έγκειται στο αν ένα τέτοιο θέμα είναι σωστό, ακριβές και τεκμηριωμένο.

Το ίδιο πρόβλημα για παράδειγμα είχα και εγώ, με το d.H. 9 Σπέτσαι που ήθελα να κατασκευάσω. Όπως φαίνεται στα σκίτσα του Η. Κορομπίλη (http://koti.welho.com/msolanak/profDH%25209_2.html) οι κάτω ακτίνες εμφανίζονται με δύο χρώματα, κόκκινο και PC10. Κανείς δεν μπορεί να πει τι ήταν Ο Η.Κ. έκανε κάποιες εκτιμήσεις, βασισμένες σε ότι είχε διαβάσει και σε άλλες λογικές σκέψεις. Θα μπορούσε να είναι και μπλε (αν και υπάρχει τονική διαφορά με τα εθνόσημα). Επέλεξα το PC10, αλλά δεν μπορώ να το τεκμηριώσω... Μπορεί να ήταν, μπορεί όχι.

Όπως επίσης επέλεξα το rudder να είναι μπλε-άσπρο-μπλε, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ήταν μπλε-άσπρο-κόκκινο (αγγλικό...). Λογικά όταν μπαίνει κάποιος στη λογική να βάψει το αεροπλάνο τόσο ριζικά όσο το Σπέτσαι, δεν θα άφηνε το rudder με αγγλικά χρώματα, λογικό δεν είναι ? Έλα όμως που σε φωτογραφίες φαίνεται διαφορά στα χρώματα... Αν αυτό οφείλεται στο ότι βάφτηκε το μπλε πάνω από το κόκκινο, ή αν παρέμεινε κόκκινο, και αυτό μάλλον δεν θα το μάθουμε...

Τελικά βέβαια, αυτό που έχει σημασία είναι να μας ευχαριστεί το αποτέλεσμα ως δημιουργία. Να μην συγχέεται όμως με την "ιστορική ακρίβεια"...

φιλικά,

Γιώργος

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #111 στις: Ιουνίου 30, 2011, 10:07:53 μμ »
Ελιξ-ίριε,
Για τη διαταγή που αναφέρεις, όπως την αντιγράφει ο Αυδής στους "Πρωτοπόπρους", λέει:

Αρ. 223    ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ
Επιστήσατε την προσοχήν πάντων των υφ'υμάς επί του ζητήματος των αεροπλάνων, προς αποφυγή απευκταίου.
Τα Ελληνικά αεροπλάνα, θα φέρωσιν κάτωθεν κυανάς και λευκάς ζώνας, επί πλέον είναι διπλάνα. Αι κυαναί ζώναι (εις τα ύψη) εκ των κάτωθεν θα φαίνονται μάλλον μάυραι. Θα υπάρχει έν μόνον μονοπλάνον, του Αργυρόπουλου, φέρον τα αυτά χρώματα.
Τα τουρκικά αεροπλάνα έχουν χρώμα κεραμόχρουν και εις τα ύψη εκ των κάτωθεν θα φαίνονται κεραμόχρωα προς μαύρα,, είναι δε μονοπλάνα.

Δεν έχω δει αντίγραφο της ίδιας της διαταγής, βασίζομαι στη σωστή αντιγραφή της από τον Αυδή...
δεν έχω αντίρρηση με το σκεπτικό σου για το μοντέλο. Υπάρχει πάντα και η "ποιητική άδεια". Η αντίρρησή μου έγκειται στο αν ένα τέτοιο θέμα είναι σωστό, ακριβές και τεκμηριωμένο.
Το ίδιο πρόβλημα για παράδειγμα είχα και εγώ, με το d.H. 9 Σπέτσαι που ήθελα να κατασκευάσω. Όπως φαίνεται στα σκίτσα του Η. Κορομπίλη (http://koti.welho.com/msolanak/profDH%25209_2.html) οι κάτω ακτίνες εμφανίζονται με δύο χρώματα, κόκκινο και PC10. Κανείς δεν μπορεί να πει τι ήταν Ο Η.Κ. έκανε κάποιες εκτιμήσεις, βασισμένες σε ότι είχε διαβάσει και σε άλλες λογικές σκέψεις. Θα μπορούσε να είναι και μπλε (αν και υπάρχει τονική διαφορά με τα εθνόσημα). Επέλεξα το PC10, αλλά δεν μπορώ να το τεκμηριώσω... Μπορεί να ήταν, μπορεί όχι.
Όπως επίσης επέλεξα το rudder να είναι μπλε-άσπρο-μπλε, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ήταν μπλε-άσπρο-κόκκινο (αγγλικό...). Λογικά όταν μπαίνει κάποιος στη λογική να βάψει το αεροπλάνο τόσο ριζικά όσο το Σπέτσαι, δεν θα άφηνε το rudder με αγγλικά χρώματα, λογικό δεν είναι ? Έλα όμως που σε φωτογραφίες φαίνεται διαφορά στα χρώματα... Αν αυτό οφείλεται στο ότι βάφτηκε το μπλε πάνω από το κόκκινο, ή αν παρέμεινε κόκκινο, και αυτό μάλλον δεν θα το μάθουμε...
Τελικά βέβαια, αυτό που έχει σημασία είναι να μας ευχαριστεί το αποτέλεσμα ως δημιουργία. Να μην συγχέεται όμως με την "ιστορική ακρίβεια"...
φιλικά,
Γιώργος
Κύριε Κανδηλάκη Καλησπέρα!
Η διαταγή λέει για το Νιεπώρ "...φέρον τα αυτά χρώματα". Σε αυτό βασίστηκα. Αναγνωρίζω πως μπορεί να είναι λάθος η σήμανση των άνω επιφανειών, μιάς και αυτό δεν αναφέρεται στην διαταγή.
 Η συζήτηση έχει ενδιαφέρον, και το DH-9 είναι ένα θαυμάσιο μοντέλο.
Πράγματι σε πολλές φωτογραφίες, φαίνονται κάποια Ελληνικά αεροπλάνα στην Μ/Α. εκστρατεία να διατηρούν τα Αγγλικά/Γαλλικά εθνόσημα. Και μιλάω για αεροπλάνα που αποδεικνύεται ότι πετούν υπο Ελληνική χρήση.  Μπορούμε να βάλουμε κάποιο χρονικό όριο, πέρα από το οποίο να μπορούμε να πούμε πως τα αεροπλάνα έλαβαν Ελληνικά εθνόσημα, από την μελέτη των ημερομηνιών στις φωτογραφίες;

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #112 στις: Ιουνίου 30, 2011, 10:12:43 μμ »
Όχι... δυστυχώς... Μόνο με φωτογραφίες...

Γιώργος (σκέτο)

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #113 στις: Ιουνίου 30, 2011, 11:49:17 μμ »
Εντάξει Γιώργο! (στο εξής) :D ::salut::
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #114 στις: Δεκεμβρίου 04, 2012, 11:32:36 μμ »
Ένα "update" για τα Ελληνικά D.H.9
http://helaf.wordpress.com/2008/01/30/448

Αποσυνδεδεμένος pater354

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΕΛΕΥΣΙΝΑ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #115 στις: Ιανουαρίου 12, 2013, 11:39:00 μμ »
Καλησπέρα ,έχετε ξεχάσει απο την κατάσταση το ALENIA C-27J SPARTAN .Μπράβο πολύ ωραίο site.

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #116 στις: Ιανουαρίου 13, 2013, 12:12:42 πμ »
Ευχαριστώ! Ίσως να έχω ξεχάσει και άλλα στα σύγχρονα γιατί έχω επικεντρωθεί στην περίοδο 1912-1945.

Tags: