Με μια γρήγορη βόλτα, το ίδιο βέβαια διαπιστώνω και για αρκετά άλλα παλιά αεροπλάνα, όπως τα
Henry Farman
Henry Farman 20
Maurice Farman hydroplane
Short 184
H.F.27
Sopwith Pup
Nieuport IVG
Έχω σοβαρές αντιρρήσεις για την αυθεντικότητα - ορθότητα τους...
Για δε το Sopwith Batboat, που έχω και ιδιαίτερη ευαισθησία, το εικονιζόμενο είναι απλά άλλος τύπος Batboat.
Τα πρώτα αεροπλάνα δεν είχαν εθνόσημα. Τα Farman και το Nieuport πιθανότητα δεν είχαν σήμανση από πάνω. Ποιός να τα δεί ? Ο μόνος κίνδυνος προέρχονταν από τον στρατό στο έδαφος το 1912.
Τα αεροπλάνα που πέταξαν κατά τον Α. Π.Π. και δεν παραδόθηκαν σε Ελληνικά χέρια, το -σχεδόν- σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν έφεραν Ελληνικά εθνόσημα...
Καλή η προσπάθεια για να υπάρχει κάτι, εφόσον όμως είναι τεκμηριωμένο. Δεν ασπάζομαι την άποψη "καλύτερο από το τίποτα" όταν πρόκειται για μάντεμα.
Αρκετά με τη γρίνια μου...
Καληνύχτα σε όλους
gkan
Με σχετική καθυστέρηση, λόγω των συνηθισμένων υποχρεώσεων (

) επανέρχομαι στο θέμα των παλιών Ελληνικών αεροπλάνων, για να συνεχίσουμε τη συζήτηση...
Επειδή αναφέρθηκα στο προηγούμενο μήνυμα σε διάφορα προφίλ του dtg τελείως επιγραμματικά, θα αναπτύξω λίγο περισσότερο το σκεπτικό μου...
Henry Farmanυπάρχει μόνο μία φωτογραφία που δείχνει το αεροπλάνο εν καιρώ πολέμου, η οποία εμφανίστηκε στο περιοδικό "Flight" τον Ιανουάριο του 1913.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, υπάρχουν 2 Henry Farman και στο ένα φαίνεται τέλεια η σήμανση των κάτω πλευρών και των κάθετων πηδαλίων (μόνο οι εξωτερικές πλευρές). Στο άλλο Farman δεν φαίνεται καμία σήμανση στις πάνω επιφάνειες των φτερών. Δυστυχώς δεν φαίνονται τα rudder του αν είναι βαμμένα ή όχι.
Αν δεχτούμε ότι και τα δύο αεροπλάνα είναι βαμμένα, τότε οι πάνω επιφάνειες δεν βάφτηκαν ποτέ. Πράγμα λογικό άλλωστε, καθώς το 1912 δεν υπήρχε λόγος εναέριας αναγνώρισης.
Όσο για την επιγραφή "Δαίδαλος" στο άλλο προφίλ, πριν την έναρξη των Βαλκανικών, δεν γνωρίζω κάποια φωτογραφία που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.
Henry Farman 20Στην ίδια φωτογραφία φαίνεται η ουρά του H.F. 20 Μέσα στο υπόστεγο. Το rudder είναι άβαφο.
Σε άλλη λίγο μεταγενέστερη φωτογραφία, μαζί με δύο Maurice Farman στο μέτωπο της Ηπείρου, το ίδιο HF20 φαίνεται άβαφο, ενώ τα MF είναι βαμμένα όπως το HF.
Η γνώμη μου: Το HF20 έφτασε αργότερα στο μέτωπο και χρησιμοποιήθηκε κατευθείαν στις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι δεν βάφτηκε ποτέ... Αν δεν βρεθεί φωτογραφική τεκμηρίωση, η υπόθεση ότι βάφτηκε είναι αβάσιμη.
Maurice Farman HydroplaneΟι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο του Η. Νταλούμη στην "Πτήση" (2/95) και στο περιοδικό "Περίπλους" (#10) δείχνουν ένα εντελώς άβαφο αεροπλάνο. Δεν υπάρχει καμία σήμανση στο rudder ή αλλού.
Short 184Οι μόνες φωτογραφίες που γνωρίζω είναι ελάχιστες και χρονολογούνται στη διάρκεια του Α. Π.Π. Είναι σχεδόν απίθανο να χρησιμοποιήθηκε από ελληνικά χέρια μετά τον πόλεμο, αν και παραχωρήθηκε από τους άγγλους. Και εδώ τα ελληνικά εθνόσημα δεν τεκμηριώνονται. Μάλιστα, πολλά άλλα αεροπλάνα συνέχισαν να πετάνε χωρίς να αλλάξουν χρώματα στα εθνόσημά τους, τόσο στην αεροπορία στρατού, όσο και στην ναυτική αεροπορία...
H.F. 27το ίδιο με παραπάνω...
Sopwith Pupτο ίδιο με παραπάνω, σε ότι αφορά στα χρώματα...
Nieuport IV Gήδη εξέθεσα τις απόψεις μου σε προηγούμενο μήνυμα. Ελλείψει φωτογραφικής ή άλλης τεκμηρίωσης, κάθε εκτίμηση είναι τελείως υποκειμενική και αβάσιμη.
Sopwith Batboat
Το εικονιζόμενο στο profil είναι το Sopwith Batboat I του 1913. Μια παραλλαγή του συγκεκριμένου την έχω φτιάξει και ως ιπτάμενο μοντέλο

Το ελληνικό Batboat ήταν η δεύτερη "έκδοση" ένα μεγαλύτερο σκάφος από το 1914.
Το σχέδιο 3 όψεων εμφανίστηκε στο περιοδικό της IPMS το 1991 και με διορθώσεις το 1995. Μια απλοποιημένη μορφή του ακολουθεί εδώ (εκτός κλίμακας):

Και αυτό δεν φέρει κανένα βάψιμο, τουλάχιστον από τις ελάχιστες γνωστές φωτογραφίες.
Κλείνοντας το μύνημα αυτό, να επαναλάβω ότι δεν επιθυμώ να φανώ επικριτικός, απλά επισημαίνω κάποια πράγματα που θεωρώ λανθασμένα και που μπορεί να οδηγήσουν άλλους σε λάθος συμπεράσματα.
Ευχαρίστως να ακούσω αντίλογο και να προχωρήσουμε σε επικοδομητική συζήτηση. Πολιτισμένα πάντα

φιλικά,
Γιώργος