Καλησπέρα,
Ακολούθησα το link και είδα το προφίλ, οφείλω να ομολογήσω ότι με "ξένισε" πολύ.
Δεν γνωρίζω καμία πηγή που να αναφέρει ότι το Bleriot βάφτηκε ποτέ σε Ελληνικά χρώματα όταν άρχισε να χρησιμοποιείται για πτήσεις.
Ή ότι έφερε Ελληνικη σήμανση.
Δεν υπάρχει καμία φωτογραφία για κάτι τέτοιο ή άλλη γραπτή αναφορά, εκτός και αν μου ξεφεύγει, οπότε πολύ ευχαρίστως να τη δω, γιατί με ενδιαφέρει αφάνταστα το θέμα.
Αντίθετα μάλιστα, από όσο γνωρίζω, η μόνη "λεπτομερής" περιγραφή - αναφορά που γίνεται για το Bleriot, βρίσκεται στο βιβλίο "Οι Πρωτοπόροι" του Αλέξανδρου Αυδή, το οποίο βέβαια δεν διεκδικεί βραβείο ιστορικής ακρίβειας. Παραδέχομαι όμως ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στις διηγήσεις του Δ. Καμπέρου στον νεαρό τότε Αυδή, που είναι ότι πιο κοντινό με την εποχή εκείνη. Εκεί αναφέρεται ότι το Bleriot εξακολούθησε να πετάει με τα αρχικά του χρώματα, το κόκκινο ή "κεραμόχρουν". Που σίγουρα είναι πολύ διαφορετικό από οποιοδήποτε αποχρωματισμό του πανιού λόγω ήλιου και χρήσης. Το αεροπλάνο πιθανότατα ήταν βαμμένο σε κόκκινωπή απόχρωση (αν δεχτούμε τον Αυδή αλλά και την διαταγή του Επιτελείου τότε)
Μια βοήθεια για την απόχρωση μπορεί να δοθεί από το αεροπλάνο R.E.P. που επίσης εξόπλισαν αρχικά την Τουρκική αεροπορία, (με μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας φυσικά...)
http://www.ctie.monash.edu.au/hargrave/rep.htmlΗ φωτογραφία που υπάρχει στο βιβλίο της I.P.M.S. δεν δείχνει ένα σκουρόχρωμο αεροπλάνο. Ούτε φαίνεται καλά το rudder, που έχει τσακίσει κτά την πρόσκρουση με το έδαφος
Συμπερασματικά, και πάντα με δικά μου υποκειμενικά κριτήρια ελλείψει άλλων στοιχείων, θεωρώ το σχέδιο τουλάχιστον αναληθές που μπορεί να παρασύρει και άλλους σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Ίσως το πιο σωστό είναι η απεικόνισή του με ασπρόμαυρο γραμμικό σχέδιο, με σαφή αναφορά στην αβεβαιότητα του χρωματισμού. Αν δεν βρεθούν φωτογραφίες, δεν θα μάθουμε ποτέ...
φιλικά,
Γιώργος