Η αποψή μου είναι η εξής:
Όσον αφορά α/φοι και ρέπλικες πολιτικών α/φων, οι εταιρείες κατασκευής δεν έχουν κανένεα απολύτως δικαίωμα... Αν πάρεις άδει α από την εταιρεία που έχει το αεροσκάφος και το εκμεταλλεύεται τότε είσαι οκ... Τα δικαιώματα τα έει χάσει η κατασκευάστρια.. Είναι όπως με τη φωτογραφία... Άδεια θα πάρεις από την Ολυνπιακή και όχι από τη Airbus, για να φωτογραφήσεις το αεροσκάφος....
Για τα μαχητικά είναι περίεργη η υπόθεση... Αυτό με το ότι έχει πληρωθεί φόρος για την κατασκευή τους και δε μπορείς να το ξαναζητήσεις δεν ευσταθεί και πολύ... Αλλά δεν τους αφορά κι όλας... Ποιός από όλους μας έχει φτιάξει ποτέ α/φος όπως το παραδίδει η Lokheed Martin στην ΠΑ, η όπως βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής... Μάλλον η ΠΑ και η εκάστοτε Πολεμική Αεροπορία χώρας θα μπορούσε να ζητά δικαιώματα... Για τα κιτ που υπάρχουν της Fokker για παράδειγμα, ποιός θα ζητήσει δικαιώματα, αφού η εταιρεία δεν υπάρχει πλέον;;;
Ρε παιδιά, μη λέμε ό,τι θέλουμε αυθαίρετα!!!!
Ποιος σας είπε ότι δεν έχουν δικαίωμα οι εταιρείες??? Τα σχέδια είναι πατενταρισμένα, copyright!!!
Αντιθέτως, καμία αεροπορία δεν πατεντάρει τα βαψίματά της!!
Και στο κάτω κάτω, ποιος σας είπε ότι εγώ θέλω να βάψω το F-16 μου με χρώματα κάποιας αεροπορίας?? Εγώ μπορεί να θέλω να το κάνω φούξια με πράσινα πουά!
Όσο για τις φωτογραφίες, μη μπλέκουμε ανόμοια πράγματα, δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Κι εκεί υπάρχουν πολλοί και πολύ συγκεκριμένοι κανόνες (το αν επιβλέπει κανείς την εφαρμογή τους είναι άλλο)
Χμμμ....μαλλον δεν ειδες το βιντακι στα δεξια. Ο John Long ειναι ο CEO της Revell Αμερικης και σιγουρα οχι καποιος "μικροεμπορος"
Όχι, δεν είδα το βίντεο. Δικό μου λάθος, αλλά το κείμενο δεν ανέφερε τίποτα (κακώς)
Οσον αφορα τα δικαιωματα, δεν ειναι ανεκδοτο που λεει ενας πενταχρονος.
δεν είπα ότι το θέμα των δικαιωμάτων είναι ανέκδοτο 5χρονου. Το επιχείρημα περί φόρων είπα ότι είναι τέτοιο και επιμένω!
Στα συμβολαια κατασκευης, περιλαμβανονται αρθρα που απαγορευουν την πωληση/διαθεση/παραχωρηση υλικου χωρις την συμφωνη γνωμη της γερουσιας. Επισης ολα τα σχεδια, ητε ειναι χρηματοδοτουμενα με ιδια κεφαλαια, ητε με κρατικα, μετα το περας των διαγωνισμων ερχονται στην κυριαρχια του αμερικανικου κρατους. Πραγμα που σημαινει οτι αυτοματα η Lockheed χανει τα δικαιωμτα επι της σχεδιασης.
αυτό δεν έχει να κάνει με το copyright! Έχει να κάνει με τη φύση του αντικειμένου (όπλο) και τον έλεγχο για τη διάθεσή του. Και δεν έχει σχέση με τα δικαιώματα σχεδίασης, αλλά -ξαναλέω- με τον έλεγχο της διάθεσής του. Για να μη μπορεί πχ αύριο η Lockheed να πουλήσει F-16 στην Κίνα ή στον Ushama.
δηλαδη γιατι να ειναι αθεμιτη η κατασκευη ενος α/φ υπο κλιμακα και οχι η πχ η ενα σχεδιο τριων οψεων του α/φ σε ενα περιοδικο..δηλαδη η matchbox τι πρεπει να καταβαλλει για τα αυτοκινητακια που φτιαχνει τοσα χρονια?
πάλι μπερδεύουμε ανόμοια πράγματα. Αν κάνω εγώ ένα σχέδιο με το μολύβι μου, αυτό είναι ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΡΓΟ και έχω την πνευματική ιδιοκτησία για το συγκεκριμένο έργο. Ένα περιοδικό που το δημοσιεύει, πληρώνει το σχεδιαστή. Δε μπορεί όμως να δημοσιεύσει τα blueprints της εταιρείας χωρίς άδεια. Ένα σκάφος F-16 υπό κλίμακα (στο χώρο κι όχι στο χαρτί), εφόσον είναι "πιστό αντίγραφο", αποτελεί ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ενός άλλου σκάφους (του F-16 1/1). Και μόνο για το "F-16" και τα "Lockheed" και λοιπά trademarks, απαιτούνται τυπικά άδειες.
Καταλαβαίνω να πληρώνεις για τα logos και τα trademarks αλλά γιατί να πληρώσεις το σχέδιο.Εξάλου αφού είναι υπό κλίμακα έχει τρομερές διαφορές από το κανονικό οπότε κάλιστα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οι εταιρίες πως τα μοντέλα που φτιάχνουν δεν είναι ίδια με τα full scale αλλα όμοια.Το θέμα είναι πως στις συσκευασίες χρησιμοποιούν και τα logos και τα trademarks για εύκολο και σαφή προσδιορισμό του κιτ.Λογικό λοιπόν να τα σκάνε(και δυστηχώς και εμείς).Έχει δει κανείς σας την κονσόλα polystation?Είναι σχεδόν ίδια με το γνωστό playstation1 αλλά χρησιμοποιεί άλλο logo οπότε κανείς δεν τους ακουμπάει.
ξαναλέω, και τα σχέδια είναι πατενταρισμένα, όπως τα ονόματα και τα λογότυπα. Τα υπόλοιπα που λες είναι αυτά που προσπαθώ να εξηγήσω κι εγώ. Με μία λεπτομέρεια: "όμοια", δεν υπάρχει! Αν θέλουν οι εταιρείες να κυκλοφορούν μοντάλα του "Lokhid F-16,1", θα πρέπει να τα κάνουν τριθέσια ή τρικηνητήρια ίσως, αλλά "όμοια" δε θα μπορούν να είναι.