Αποστολέας Θέμα: V60 - Κρουπάκι του ΟΣΕ - Μετατροπή  (Αναγνώστηκε 3194 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Andreas

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Γερμανία τώρα - Καλαμάτα Κανονικά...
V60 - Κρουπάκι του ΟΣΕ - Μετατροπή
« στις: Απριλίου 15, 2007, 01:01:41 μμ »
Γειά σας Παιδία!!!!

Ασχολούμε με τον μοντελισμό από 7 χρονών (ξεκίνησα από αεροσκάφη στην 1/72) αλλά τα τελευταία 7 χρόνια περίπου έχω επικεντρωθεί στον μοντελισμό τραίνων και συγκεκριμένα μόνο Ελληνικά θέματα.

Πριν από κάμποσο καιρό απέκτησα μια V60 της Fleischmann από το eBay για 25 Ευρώ για να την μετατρέψω σε μια του ΟΣΕ. Ο ΟΣΕ (τότε ΣΕΚ) είχε αφοράσει 30 από αυτές τις γνωστές μηχανές ελιγμών και πολλές από αυτές είναι ακόμα σε υπηρεσία κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Εδώ θα σας δείξω μερικές φωτό από τις μετατροπές οι οποίες δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Σημερα θέλω να βάψω το κόκκινο (RAL3004) και κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες να την τελειώσω.

Χαλκομανίες πήρα από τον φίλο και γνωστό σιδηροδρομόφιλο Στέφανο Γουλάκο (που τις σχεδιάσε και παρείγγειλε τύπωμα στην Αμερική), αλλά δεν θα τις δείτε ακόμα... :roll: :roll:

Εδώ πρώτα η μετατροπή της σε ψηφιακή.

Για να μπεί το decoder έπρεπε να φρεζαριστεί το μπροστά βαρίδι.

Το κέλυφος της Fleischmann έχει μόνο ανάγλυφες χειρολαβές οι οποίες δεν μου αρέσαν. Έτσι τρύπησα της θέσεις τους και της λύγισα από λεπτό σύρμα μπρούτζου...2 ημέρες δουλειά...

Αυτά για τώρα
Ανδρέας...έπεται και συνέχεια...

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: V60 - Κρουπάκι του ΟΣΕ - Μετατροπή
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 15, 2007, 01:23:25 μμ »
Είμαι εντελώς άσχετος με το θέμα και πρωτού πάθω το εγκεφαλικό θα ήθελα σε παρακαλώ να μου λύσεις κάποιες απορίες:

- Τι διαστάσεις έχει η εν λόγω μηχανή; Ή τι κλίμακα είναι;
- Το εννοείς μετατροπή σε ψηφιακή;  :shock:
- Το μοτεράκι που έχει τι είναι; Μη μου πεις επίπεδο βηματικό! Και που είναι ο controller;
- Τι κόστος έχει η μηχανούλα με τη μετατροπή;

Σε έπηξα μάλλον! Αλλά φίλε μου αν δεν έχω πέσει έξω στις προβλέψεις μου τα πράγματα πρέπει να έχουν αλλάξει πολύ από το 1975 και το τότε ηλεκτρικό τραινάκι μου της Lima...
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 15, 2007, 01:30:24 μμ »
Τώρα μετρατροπές και στα τρένα... Δώσε μας μια φώτο του πραγματικού Αντρέα, να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης... Καλή επιτυχία, καλή συνέχεια και καλώς όρισες...

Αποσυνδεδεμένος Andreas

• Scale 1/144
  • *
Απορίες
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 15, 2007, 01:48:07 μμ »
Παράθεση από: gkontog
Τι διαστάσεις έχει η εν λόγω μηχανή; Ή τι κλίμακα είναι;

Συγνώμη ξεχάστηκα.... :oops: :oops:.Η κλιμακα είναι ΗΟ ή 1/87. Το μήκος της μηχανής είναι περίπου 12 εκατοστά.

Το εννοείς μετατροπή σε ψηφιακή;

Ψηφιακός έλεγχος. Μπορώ να ρυθμίζω speed steps, μήκος πέδησης, φώτα, άλλες λειτουργείες εάν επιθυμώ (π.χ. ήχο - αυτή δεν έχει) και μπορώ να προσθέσω και φυσικά η μηχανή παίρνει μια ψηφιακή διευθύνση και ανταποκρίνετε μόνο όταν την καλέσω. Ουσιαστικά στις γραμμές περνάνε συνέχεια 16V σταθερά μαζί με παλμούς. Όταν έχω τον σωστό παλμό που ανταποκρίνετε στην διεύθυνση (της λέμε και αντρέσα ελληνιστή) που έχω ορίσει αυτή κινείτε και κάνει και τις λειτουργείες που έχω ορίσει-προγραμματίσει.

Το μοτεράκι που έχει τι είναι; Μη μου πεις επίπεδο βηματικό! Και που είναι ο controller;

Χμ...δεν είμαι ηλεκτρολόγος-ηλεκτρονικός αλλά το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι πρόκειτε για ένα τριπολικό DC μοτέρ που στην τρενομοντελιστική γλώσσα λέγετε και μοτέρ τηγανήτα... :lol:

Τι κόστος έχει η μηχανούλα με τη μετατροπή;

25 Ευρώ η μηχανούλα από το eBay + 29,5 Ευρώ το decoder (ESU LokPilot 3.0 DCC) + 10 Ευρώ κάτι άλλα εξαρτήματα και χρώματα. Φυσικά και πολλές ώρες δουλειά....

Παράθεση από: melpas1013
Δώσε μας μια φώτο του πραγματικού Αντρέα, να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης

Δες το fotopic μου που έχω μερικές φωτό από V60 του ΟΣΕ.

http://www.andreaskapaklis.fotopic.net/p39959142.html
http://www.andreaskapaklis.fotopic.net/p39959173.html

Και εδώ δες με πολλές μα πολλές φωτό!!

http://station.amnizia.com/gallery2/main.php?g2_view=core.ShowItem&g2_itemId=1160

Ανδρέας

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 15, 2007, 01:59:42 μμ »
Το ήξερα οτι θα πάθω εγκεφαλικό!

Ψηφιακός έλεγχος. Μπορώ να ρυθμίζω speed steps, μήκος πέδησης, φώτα, άλλες λειτουργείες εάν επιθυμώ (π.χ. ήχο - αυτή δεν έχει) και μπορώ να προσθέσω και φυσικά η μηχανή παίρνει μια ψηφιακή διευθύνση και ανταποκρίνετε μόνο όταν την καλέσω. Ουσιαστικά στις γραμμές περνάνε συνέχεια 16V σταθερά μαζί με παλμούς. Όταν έχω τον σωστό παλμό που ανταποκρίνετε στην διεύθυνση (της λέμε και αντρέσα ελληνιστή) που έχω ορίσει αυτή κινείτε και κάνει και τις λειτουργείες που έχω ορίσει-προγραμματίσει.
:shock: :shock: :shock: :shock:
Δηλαδή μπορείς να έχεις 2 μηχανές (ή ν μηχανές) στην ίδια γραμμή και να κινήσεις αυτή που θέλεις; Μάλιστα!
 ::icon_antegeia::

Αποσυνδεδεμένος Andreas

• Scale 1/144
  • *
Ψηφιακά
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 15, 2007, 02:07:14 μμ »
Υπάρχουν συστήματα και decoders που υποστηρίζουν 9999 διευθύνσεις. Αυτό που φοράει το Κρουπάκι είναι ένα τέτοιο. Βέβαια θέλεις και τα ανάλογα Αμπέρ επομένως θεωρητικά το πολύ μέχρι 10 με την κάθε κεντρική μονάδα (η κεντρική μονάδα είναι η μονάδα έλεγχου - παλιότερα ο μετασχηματιστής). Μπορεί να γίνει και από υπολογιστή ο χειρισμός όπως και ο προγραμματισμός.

http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Command_Control

Ιδού και το άρθρο στην Βικιπαιδεία. Υπάρχει και το Motorola format που χρησιμοποιεί η Mearklin αλλά το θέμα είναι λίγο.......  ::offtopic::

Ανδρέας

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 15, 2007, 02:22:04 μμ »
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Εχω μείνει ποοοοοοοοολύ πίσω...  :shock:

Αντε. στείλε πράμα να μας τρελάνεις!  ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος angkouf

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 25, 2010, 10:36:27 πμ »
ΦΙΛΕ ΑΝΔΡΕΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΡΚΕΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ ΤΟ ΠΟΣΤ ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΑΝΟΙΓΕΙ .ΓΙΑΥΤΟ ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΓΓΕΛΟΣ

[modbreak]Θερμή παράκληση ʼγγελε, να μη χρησιμοποιείς κεφαλαία. Είναι σα να φωνάζεις. Καλώς όρισες.[/modbreak]

Αποσυνδεδεμένος Κώστας Α.Β.

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μαρούσι
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 25, 2010, 10:12:09 μμ »
Φιλαράκι ωραία και εντυπωσιακά όλα αυτά!!! ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Το fotopic δυστυχώς αρνείται να συνεργαστεί (No such photograph!) και έτσι ξεμείναμε από εικόνες  :(

Tags: