Γιάννη το πώς εκφράζει τον καθένα το μέγεθος του μοντέλου που φτιάχνει, εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες.
Η προσωπική μου άποψη για την κλίμακα 1/48, πιστεύω ότι είναι μια ενδιάμεση λύση μεγέθους, ιδανική για όποιον θέλει να αναδείξει επιπρόσθετες λεπτομέρειες με ρεαλιστικό αποτέλεσμα του μοντέλου, χωρίς υπερβολές και τελειομανίες. Δηλαδή αλλιώς θα φτιάξεις έναν κινητήρα C-130 στην 1/72, αλλιώς στην 1/48 και αλλιώς στην 1/32!
Πιστεύω ότι και στο βάψιμο του μοντέλου μπορείς να "ελιχθείς" λόγω κλίμακας με διάφορες δύσκολες παραλλαγές και φθορές, δίνοντας ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα.
Αν μεγαλώσεις τώρα την κλίμακα π.χ 1/32, πρέπει να κάνεις πολύ ποιο προσεκτική δουλειά επάνω στο μοντέλο. Είναι σαν να έχεις μια φωτογραφία με 8Μpixels ανάλυσης και να ζουμάρεις ένα συγκεκριμένο σημείο του μοντέλου.
Ο περιορισμένος χώρος που διαθέτει ο καθένας μας για τα τελειωμένα μοντέλα του, είναι ένας άλλος παράγοντας που η κλίμακα παίζει ρόλο.
Όσο για την κλίμακα 1/72 πιστεύω ότι σε περιορίζει στην ανάδειξη της λεπτομέρειας, λόγω μεγέθους, με αποτέλεσμα να χάνει και σε ρεαλιστική εμφάνιση.
Αυτές είναι οι προσωπικές μου απόψεις χωρίς να θέλω να πω ότι δεν έχω δει και πολύ όμορφα μοντέλα σε κλίμακες 1/72 και 1/32.