Αποστολέας Θέμα: Ελληνικά Φτερά - Νέο περιοδικό  (Αναγνώστηκε 13205 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Vasilis 07

• Scale 1/48
  • *
Ελληνικά Φτερά - Νέο περιοδικό
« στις: Φεβρουαρίου 23, 2007, 01:34:34 πμ »
Ένα νέο περιοδικό έκανε την εμφανισή του στα περίπτερα.

Ελληνικά Φτερά ονομάζεται και το 1ο τεύχος είναι αφιερωμένο στην ΠΑ κατά την περίοδο του 1940.

Μειονέκτημα η τιμή του 10Ε :shock:.Με τον ανταγωνισμό που υπάρχει άν δέν ρίξουν την τιμή βλέπω να πέφτει το περίπτερο :twisted:

Αποσυνδεδεμένος Rambo

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΠΑΤΡΑ
Απ: Ελληνικά Φτερά - Νέο περιοδικό
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 23, 2007, 01:47:34 πμ »
δε σκαναρεις την πρωτη σελιδα να παρουμε μια γευση. Απο υλη, φωτογραφιες κτλ τι λεει?
the devil lies in the details

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 23, 2007, 01:53:56 πμ »
Βασίλη, πολύ ενδιαφέροντα νέα, ευχαριστούμε! Ποια είναι η εκδοτική εταιρία;
Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Αποσυνδεδεμένος Xristos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 23, 2007, 03:56:35 πμ »
einai apo tin Amintiki Grammi tou Xristogianaki.....pou vgazei kai to Elliniki Amina....to periodiko einai triminiaio
Ανδρών γάρ όντων,έρκος εστίν ασφαλές.

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Χωματερή της Ευρώπης
  • Keep modeling !
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 23, 2007, 11:54:56 μμ »
το πηρε κανεις :?: εντυπωσεις; :?:

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 24, 2007, 12:01:18 πμ »
Καλό φαίνεται... Περισσότερα μόλις το διαβάσω...

Αποσυνδεδεμένος Lman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 24, 2007, 12:58:07 πμ »
Καλό φαίνεται... Περισσότερα μόλις το διαβάσω...

ομοίως.....
ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ

Αποσυνδεδεμένος KostasT

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ουαλλια/Αθηνα
  • Κωστας Τσιπας
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 24, 2007, 01:01:03 πμ »
Τι λεει απο φωτογραφικο υλικο?
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness."
Τι τραβαει η ανθρωποτητα...................................

Αποσυνδεδεμένος prokroust

• H.A.F. Fanatic
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Σαλαμίνα
  • Η Ελλάς πρέπει να Ζήσει κ θα Ζήσει..(Χ. Τρικούπης)
    • ModelMania
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 26, 2007, 12:50:00 μμ »
Παιδιά είναι αρκετά καλό και το έχει γράψει πιλότος της ΠΑ που είναι σε ενεργεία. Καλογραμμένο με μεράκι και αγάπη για την ΠΑ.

Καλό reference για εκείνους που φτιάχνουν ελληνικά θέματα. Πλούσιο σε φωτογραφικό υλικό και με μεγάλη μου χαρά - αν κατάλαβα και καλά - θα είναι τριμηνιαίο.

Το συνιστώ...
 :D
Κρουστάλλης (Πάκης) Προκόπης

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 26, 2007, 02:42:10 μμ »
Να περιμένουμε λογικά σε επόμενο τεύχος αφιέρωμα στην πρώτη εποχή των jets στην ΠΑ; Εκεί θα γίνει ΤΟ προσκύνημα στα περίπτερα...

Αποσυνδεδεμένος siva

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη - Σπάρτη
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 26, 2007, 02:54:40 μμ »
Το αγόρασα και εγώ προχθές. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό περιόδου 40-41 τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ιταλικά αεροσκάφη που έλαβαν δράση στο αλβανικό μέτωπο. Γίνεται μνεία και σε βρετανικά. Επίσης αναφέρονται και αρκετά στατιστικά στοιχεία με αναλυτικούς πίνακες.

Θεωρώ ότι η τιμή είναι καλή αν αναλογιστούμε ότι είναι τριμηνιαίο περιοδικό με πολλή καλή ποιότητα εκτύπωσης. Δεν το έχω διαβάσει για να κρίνω την εγκυρότητά του όσον αφορά το ιστορικό περιεχόμενο. 

Το μοναδικό που με χάλασε ελαφρώς είναι ότι αναφέρεται αυστηρά στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν πρόσεξα καλά τον τίτλο και το αγόρασα πιστεύοντας ότι πρόκειται για ολόκληρο τον WWII.

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Μπανανία
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 26, 2007, 08:31:49 μμ »
Ειναι καλο λεει πραγματα που δεν εχουν πολυσυζητηθει.Αντε να δουμε τι θα τα κανω τοσα περιοδικα :roll:
Το μοντελίζειν εστί φιλοσοφείν!

Αποσυνδεδεμένος ΣΜΗΝΑΡΧΟΣ(Ι)ΚΑΚΑΛΟΣ

• at Ormond VOR, radial 260, 3500ft...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Daytona Beach
  • Παντέλας
    • http://www.airclub-larissa.gr
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 27, 2007, 01:11:44 πμ »
Να περιμένουμε λογικά σε επόμενο τεύχος αφιέρωμα στην πρώτη εποχή των jets στην ΠΑ; Εκεί θα γίνει ΤΟ προσκύνημα στα περίπτερα...
Μακάρι!!!! :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 28, 2007, 09:39:29 πμ »
Το αγόρασα κι εγώ χτές.

Εχει πολύ καλοφτιαγμένες και "ψαγμένες" πλάγιες όψεις, αλλά οι φωτογραφίες είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία μούφα. Θυμίζουν το αλήστου μνήμης "λεύκωμα" που είχε εκδώσει το ΓΕΑ το 1980 όπου ξένα αεροσκάφη παρουσιάζονται για Ελληνικά ή είναι απο άλλες εποχές (πχ Anson της εποχής 46-49 εμφανίζεται ως α/φος της 13ης μοίρας το 1940) κλπ.
Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί δεκάδες αυθεντικές φωτογραφίες απο την περίοδο 40-41, είναι ανάγκη να εξακολουθούν να εμφανίζονται μετά από τόσα χρόνια αυτές οι μαιμούδες?

Δεν συνηθίζω να κάνω κριτική και μάλιστα αρνητική αλλά ξέρω οτι πολλοί απο το μοντελιστικό χώρο θα το αγοράσουν κυρίως για τις φωτογραφίες...

Καλύτερα να έβαζαν μόνο τις πλάγιες όψεις ή καλύτερα και 3 όψεις απο κάθε α/φος. Ο δημιουργός τους κάνει θαυμάσια δουλειά και δείχνει να κατέχει σε βάθος το θέμα.

Για το κείμενο επιφυλάσσομαι, δεν το έχω διαβάσει όλο ακόμα.

Αποσυνδεδεμένος Fantasma337

• ACIG Team Member
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • http://acig.org
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 28, 2007, 01:20:16 μμ »
Ο δημιουργός τους κάνει θαυμάσια δουλειά και δείχνει να κατέχει σε βάθος το θέμα.

"Οι δημιουργοί" να λες... Αρκετές είναι ήδη δημοσιευμένες στο διαδίκτυο και ξένα περιοδικά, δυστυχώς λίγες είναι original...
ACIG Team Member
http://hafcphotos.cs.net/

ΜΑΧΙΜΩΤΑΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ (Αριστοτέλης)

Αποσυνδεδεμένος Sjmygian

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουαρίου 28, 2007, 01:48:58 μμ »
δε σκαναρεις την πρωτη σελιδα να παρουμε μια γευση. Απο υλη, φωτογραφιες κτλ τι λεει?

Afti einai i diafimisi gia to periodiko "Ellinika Ftera" se alla periodika tis Amyntikis Grammis.

To exwfyllo toy periodikou einai schedon idio me tin diafimisi

"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια
--------------------------------------------------
clopy & paste
επειδή και η αντιγραφή θέλει μυαλό

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουαρίου 28, 2007, 03:31:49 μμ »
Ο δημιουργός τους κάνει θαυμάσια δουλειά και δείχνει να κατέχει σε βάθος το θέμα.

"Οι δημιουργοί" να λες... Αρκετές είναι ήδη δημοσιευμένες στο διαδίκτυο και ξένα περιοδικά, δυστυχώς λίγες είναι original...

Δηλαδή εννοείς οτι αυτός που υπογράφει κάτω από ΟΛΑ τα profiles τα έχει (έστω οχι όλα) "απαλλοτριώσει"??

(Για τις φωτογραφίες δεν το συζητάω, είναι προφανές, και δεν αναφέρεται πουθενά τουλάχιστον η πηγή...)

• H.A.F. Fanatic
  • Scale 1/35
  • *
    • ModelMania
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουαρίου 28, 2007, 03:45:02 μμ »
Το αγόρασα κι εγώ χτές.
Εχει πολύ καλοφτιαγμένες και "ψαγμένες" πλάγιες όψεις, αλλά οι φωτογραφίες είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία μούφα. Θυμίζουν το αλήστου μνήμης "λεύκωμα" που είχε εκδώσει το ΓΕΑ το 1980 όπου ξένα αεροσκάφη παρουσιάζονται για Ελληνικά ή είναι απο άλλες εποχές (πχ Anson της εποχής 46-49 εμφανίζεται ως α/φος της 13ης μοίρας το 1940) κλπ.
Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί δεκάδες αυθεντικές φωτογραφίες απο την περίοδο 40-41, είναι ανάγκη να εξακολουθούν να εμφανίζονται μετά από τόσα χρόνια αυτές οι μαιμούδες?

θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου....

Οι φωτογραφίες είναι από πολύ παλιά αρχεία και δεν είναι δυνατόν να είναι και σε πολύ καλή κατάσταση. Μιλάμε για αρχείο σχεδόν 100 χρόνων. Μην έχουμε και απαιτήσεις!

Μόνο και μόνο το wildcat με τα ελληνικά εθνόσημα είναι όλα τα λεφτά....

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη...

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουαρίου 28, 2007, 04:13:40 μμ »
Ισως να μην έγινα κατανοητός...

Στο περιοδικό υπάρχουν φωτογραφίες αεροσκαφών με καταφανώς βρετανικά η γαλλικά εθνόσημα (Potez, Bloch, Gladiator, πχ) που παρουσιάζονται στις λεζάντες για Ελληνικά, ή με παραποιημένα (όπως αυτή με τα σκούρα Hs126 Luft με εθνόσημα που μοιάζουν με μεταπολεμικά Φινλανδικά διότι η μαιμουδιά είχε γίνει το 1980 που δεν υπήρχε photoshop...)
Ας μην πούμε και για το Βουλγάρικο Ρ24Β που παρουσιάζεται σαν P24G (τι δουλειά έχει τωρα το Βουλγάρικο σε ένα τέτοιο αρθρο...)
Οπως προανέφερα οι πιο πολλές είναι απο το περίφημο "λεύκωμα" του 1980. Μερικές έχουν πρωτοδημοσιευτεί κατ' αποκλειστικότητα στο περιοδικό της IPMS (πχ Do22 με τροχούς)...
Oσο για τα Wildcat -στη μία φωτό (δεξιά) στο δεύτερο α/φος φαίνεται καθαρά το εθνόσημο της ουράς οτι είναι βρετανικό, για δε την δεύτερη έχω αμφιβολίες και θα το ψάξω...

Τώρα το αν είναι παλιές οι φωτο και απο παλιά "αρχεία" :roll: τι σχέση έχει?

EDIT: το τσεκάρισα, η αριστερή φωτο απο τα Wildcat όντως πρέπει να δείχνει ένα απο α/φη που προοριζόταν για την Ελλάδα. Φωτο του α/φους με το ιδιο νηολόγιο απο διαφορετική γωνία υπάρχει και στο βιβλίο της IPMS Ελλάδος.

• H.A.F. Fanatic
  • Scale 1/35
  • *
    • ModelMania
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουαρίου 28, 2007, 04:23:10 μμ »

Στο περιοδικό υπάρχουν φωτογραφίες αεροσκαφών με καταφανώς βρετανικά η γαλλικά εθνόσημα (Potez, Bloch, Gladiator, πχ) που παρουσιάζονται στις λεζάντες για Ελληνικά, ή με παραποιημένα (όπως αυτή με τα σκούρα Hs126 Luft με εθνόσημα που μοιάζουν με μεταπολεμικά Φινλανδικά διότι η μαιμουδιά είχε γίνει το 1980 που δεν υπήρχε photoshop...)
Ας μην πούμε και για το Βουλγάρικο Ρ24Β που παρουσιάζεται σαν P24G (τι δουλειά έχει τωρα το Βουλγάρικο σε ένα τέτοιο αρθρο...)
Οπως προανέφερα οι πιο πολλές είναι απο το περίφημο "λεύκωμα" του 1980. Μερικές έχουν πρωτοδημοσιευτεί κατ' αποκλειστικότητα στο περιοδικό της IPMS (πχ Do22 με τροχούς)...
Oσο για τα Wildcat -στη μία φωτό (δεξιά) στο δεύτερο α/φος φαίνεται καθαρά το εθνόσημο της ουράς οτι είναι βρετανικό, για δε την δεύτερη έχω αμφιβολίες και θα το ψάξω...

Ok mate!

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #20 στις: Φεβρουαρίου 28, 2007, 05:07:03 μμ »

Δηλαδή εννοείς οτι αυτός που υπογράφει κάτω από ΟΛΑ τα profiles τα έχει (έστω οχι όλα) "απαλλοτριώσει"??

(Για τις φωτογραφίες δεν το συζητάω, είναι προφανές, και δεν αναφέρεται πουθενά τουλάχιστον η πηγή...)
Δεν ξέρω για ποιες και πόσες φωτογραφίες έχει πάρει άδεια,αλλά στο τέλος αναφέρει σαν βιβλιογραφία από που έχει πάρει στοιχεία και ίσως κάποιες φωτό.
Τα profiles γράφουν από ποιον είναι.Ο Fantasma δεν εννοεί τίποτα για τα profiles.Μιλάει για τις περισσότερες φωτό που λίγο πολύ είναι γνωστές σε όσους από εμάς ασχολούμαστε.
Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο κος Χαρούσης,εν ενεργεία Ιπτάμενος Αξιωματικός της ΠΑ,και ως εκ τούτου ίσως είχε κάποια πρόσβαση να χρησιμοποιήσει κάποιες απ αυτές με άδεια της Υπηρεσίας Ιστορίας.
Για το θέμα των αυθεντικών Ελληνικών φωτό,πραγματικά με στεναχώρησε πολύ,μιας και το βιβλίο σίγουρα απευθύνεται σε λάτρεις και γνώστες της Αεροπορικής μας Ιστορίας,και είναι προφανές ότι ο αναγνώστης θα καταλάβει σχεδόν αμέσως τα λάθη σε εθνόσημα και λεπτομέρειες.
Τρανό παράδειγμα οι φωτογραφίες με το Bloch και Potez 633 που κάνουν κρα ότι έχουν διαφορετικών τόνων εθνόσημα,και το Βουλγαρικό PZL χωρίς σπίνερ,όπως πολύ σωστά τόνισε και ο Theios Nontas.

Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

• H.A.F. Fanatic
  • Scale 1/35
  • *
    • ModelMania
« Απάντηση #21 στις: Μαρτίου 01, 2007, 11:28:02 πμ »

EDIT: το τσεκάρισα, η αριστερή φωτο απο τα Wildcat όντως πρέπει να δείχνει ένα απο α/φη που προοριζόταν για την Ελλάδα. Φωτο του α/φους με το ιδιο νηολόγιο απο διαφορετική γωνία υπάρχει και στο βιβλίο της IPMS Ελλάδος.

Με  πρόλαβες σήμερα και το διόρθωσες γιατί εχτές κατάφερα και μελέτησα το περιοδικό και διαπίστωσα ότι είχες άδικο σχετικά με το wildcat ότι δηλαδή είναι βρετανικό και όχι Ελληνικό. Το δεύτερο πράγματι είναι βρετανικό.

Επίσης μελετώντας με ιδιαίτερη προσοχή το περιοδικό άρχισε να μου γίνεται ακόμη πιο συμπαθητικό με το τρόπο που γράφετε και με την παρουσίαση των σπάνιων φωτογραφιών του.

Δεν έχω δει το λεύκωμα της ΠΑ του 80 που λες αλλά οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικής ιστορικής σημασίας που δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο καθώς τις μελετάει. Περιέχει και φωτογραφικό υλικό από Ιταλικά α/φοι καθώς Γερμανικά κ.α. άλλα οι περισσότερες φωτογραφίες είναι σχετικές με την αεροπορική Ελληνική ιστορία. Και προσωπικά μου άρεσε που αναφέρει και το χρόνο-τόπο που έχουν τραβηχτεί οι φωτογραφίες και δεν νομίζω να υπάρχουν στο internet τέτοιες φωτογραφίες ελεύθερες για τον καθένα μας.

Δεν έχω κάποιο συμφέρον να υποστηρίξω το συγκεκριμένο περιοδικό, ούτε καν ξέρω τους συγγραφείς του αλλά θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή δουλεία και ωραίο reference για εμάς τους μοντελιστές. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη χωρίς κάποιο κίνητρο και εύχομαι να υπάρχει συνέχεια σε αυτήν την σειρά.

Αποσυνδεδεμένος Fantasma337

• ACIG Team Member
  • Scale 1/48
  • *
    • http://acig.org
« Απάντηση #22 στις: Μαρτίου 01, 2007, 01:48:03 μμ »
Οι φωτογραφίες των Ελληνικών Wildcats είχαν δημοσιευτεί στα 2 άρθρα του Κυριάκου Παλουλιάν στις Ιστορικές Σελίδες και στην Αεροπορική Επιθεώρηση... Είναι γεγονός ότι αρχικά οι Βρετανοί έβαψαν κόκιννη τη μιά λωρίδα των Ελληνικών Εθνοσήμων 2 χρόνια πριν εμείς κάνουμε το αντίστροφο στα Hurricanes και στα Spifires στις Μοίρες της Ερήμου...

Για τα προφίλ δε θέλω να αναφερθώ περισσότερο, οι αρμόδιοι στο περιοδικό έχουν ενημερωθεί...
ACIG Team Member
http://hafcphotos.cs.net/

ΜΑΧΙΜΩΤΑΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ (Αριστοτέλης)

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #23 στις: Μαρτίου 01, 2007, 05:35:20 μμ »

Δεν έχω δει το λεύκωμα της ΠΑ του 80 που λες αλλά οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικής ιστορικής σημασίας που δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο καθώς τις μελετάει. Περιέχει και φωτογραφικό υλικό από Ιταλικά α/φοι καθώς Γερμανικά κ.α. άλλα οι περισσότερες φωτογραφίες είναι σχετικές με την αεροπορική Ελληνική ιστορία. Και προσωπικά μου άρεσε που αναφέρει και το χρόνο-τόπο που έχουν τραβηχτεί οι φωτογραφίες και δεν νομίζω να υπάρχουν στο internet τέτοιες φωτογραφίες ελεύθερες για τον καθένα μας.

Δεν έχω κάποιο συμφέρον να υποστηρίξω το συγκεκριμένο περιοδικό, ούτε καν ξέρω τους συγγραφείς του αλλά θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή δουλεία και ωραίο reference για εμάς τους μοντελιστές. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη χωρίς κάποιο κίνητρο και εύχομαι να υπάρχει συνέχεια σε αυτήν την σειρά.

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά έχε υπ΄ όψιν σου ότι οι περισσότερες λεζάντες γράφουν μπαρούφες και είναι εκτός τόπου. χρόνου και αεροπορίας...
Μερικά πολύ χοντρά γιατί δεν έχω χρόνο να κάθομαι να τα γράφω όλα:

-Ο εικονιζόμενος ως Pattle στο 8ο κεφάλαιο είναι ο Douglass  Bader
-To "αεροσκάφος ΜΒ151 της 24ης Μοίρας Διώξεως" όπως γράφει η λεζάντα στο 4ο κεφάλαιο δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διακρίνει το Γαλλικό εθνόσημο και να καταλάβει οτι πρόκειται για το πρωτότυπο...
-Το "αεροσκαφος ναυτικής συνεργασίας Avro Anson MKI  της 13ης Μοιρας Ναυτικής Συνεργασίας" όπως γράφει η λεζάντα πάλι στο 4ο κεφάλαιο στην πραγματικότητα είναι μεταφορικό άνηκε στην 355 Μοίρα μεταφορών και η φωτογραφία χρονολογείται μετα το 1947...
-για το Βουλγάρικο ΄Ρ24Β τα είπαμε... και άλλα πολλά...

Για τη ιστορία και "για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι":
Το 1980 η αεροπορία εξέδωσε ένα λεύκωμα με τα αεροσκάφη που είχαν υπηρετήσει το όπλο. Εκτός απο το οτι  είχαν παραληφθει πολλοί τύποι, οι εξυπνάκηδες που το είχαν σχεδιάσει και εκδώσει αντί να κάτσουν να σκάσουν να βρούν καμμιά αυθεντική φωτογραφία (σαν επίσημη ΠΑ είχαν τις διασυνδέσεις να βγουν μια γύρα σε απόστρατους...) κατέφυγαν στη εύκολη λύση: αντέγραψαν απο εγκυκλοπαίδειες και απ όπου αλλού βρήκαν φωτογραφίες αεροσκαφών (ξένων φυσικά) και τα παρουσίασαν για Ελληνικά. Σε μερικές περιπτώσεις έκαναν και ένα κακής ποιότητας φωτομοντάζ γιατι όσο νάναι τη σβάστικα τη ξέρει όλος ο κόσμος...

Διότι "πολλοί θα το δούνε λίγοι θα το καταλάβουνε" και "ποιός μπορεί να ξέρει καλύτερα απο εμάς που είμαστε της αεροπορίας για να μας αμφισβητήσει"

Απο τότε πέρασαν πολλά χρόνια και ευτυχώς τα πράγματα φτιάξανε, αλλά όταν τα βλέπω να αναβιώνουν ώς πιο παλιός τα παίρνω στο κρανίο με το συμπάθειο  :) :)

Αποσυνδεδεμένος phantom_phixer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: LGTG
« Απάντηση #24 στις: Μαρτίου 04, 2007, 04:02:20 μμ »
Χωρίς να θέλω να παραγνωρίσω το μέγεθος της δουλειάς που έχει γίνει από τον συγγραφέα του τεύχους, τείνω να συμφωνήσω με τον «Θειο Νώντα».

Και εξηγούμαι. Ο συγγραφέας σαφώς και αφιέρωσε πολύ χρόνο στην σταχυολόγηση των πληροφοριών εκείνων που άπτονται του θέματος από τις πήγες που παραθέτει στο τέλος. Δεν αποτελεί όμως το πόνημα του αποτέλεσμα πρωτότυπης έρευνας.

Πράγματι οι λεζάντες σε μερικές φωτογραφίες είναι λάθος. (Η οι φωτογραφίες είναι λάθος για τις συγκεκριμένες λεζάντες). Σε καμία φωτογραφία δεν αναφέρεται το copyright ή έστω η πηγή. Ανεξάρτητα με το εάν είναι Crown copyright / IWM archives ή Υπηρεσία Ιστορίας Π.Α. όφειλε σαφώς να το αναφέρει.

Παράθεση

Τέλος, σχετικά με το τι είναι πλέον «σπάνιο» και τι όχι, η άποψη του «prokroust» απηχεί την σύγχρονη εκδοχή: σπάνιο είναι ότι δεν υπάρχει στο internet. Δεν εκφέρω άποψη στο συγκεκριμένο και ίσως κάπως φιλοσοφικό ζήτημα. Ίσως πράγματι πλέον αυτός να είναι ο ορισμός. Απλά θα ήθελα να θυμίσω σε όσους το έχουν ξεχάσει ότι ακόμη ευτυχώς υπάρχουν κάτι πολύ όμορφα αντικείμενα που λέγονται βιβλία. Και επί τη ευκαιρία μια ακόμη επισήμανση. Ότι είναι στο internet ΔΕΝ είναι ελεύθερο για τον καθένα μας να το χρησιμοποιήσει.

Κώστας Πάντιος
Some of my military aviation photos here

Tags: