Λοιπόν, Φτιάχνω αυτή την εποχή ένα Viggen σε 1/72 . Νορμαλ καμουφλάζ, ένα χρώμα πάνω , ένα χρώμα κάτω. Επρόκειται να κάνω μάλιστα το πρώτο μου βάψιμο με αερογράφο . Θα βάψω με χρώματα σμάλτου (humbrol). Το μοντέλο μόλις έχει στοκαριστεί (ο θεός να το κάνει στοκάρισμα)...
1). Αραιώνω το χρώμα 1 προς 1 με white spirit.
2). Ψεκάζω αφού έχω μασκάρει τις ανεπιθύμητες επιφάνειες με την ταινία που ΔΕΝ έχω βρει ακόμα...
3). Στεγνώνει καλά, (1 μέρα?), μασκάρω τα βαμμένα σημεία και κάνω το υπόλοιπο...
4). Ξαναστεγνώνει καλά. Τώρα αρχίζουν οι απορίες
. (όχι ότι είμαι σίγουρος ότι τα παραπάνω είναι σωστά...αλλά τεσπα)
Ως εδώ άψογα!
-) . Είναι ανάγκη να περάσω βερνίκι? Αν ναι ποιο? εσείς ποιο θα περνάγατε? Οι χαλκομανίες μπαίνουν μετά τα βερνίκια?
Λοιπόν, θα σου πω εγώ τι κάνω, ο καθένας έχει την τεχνική του. Μετά το τελευταίο χέρι χρώμα περνάω με το πινέλο ένα χεράκι παρκετίνη Long Shine της Jonshon αραιωμένη με λίγο Azax. Οι λόγοι είναι τρεις:
1. Μόλις η παρκετίνη στεγνώσει γίνετε τσιμέντο και επιτρέπει να πιάνω το μοντέλο χωρίς να φοβάμαι για δακτυλιές και άλλες εικαστικές παρεμβάσεις! Και αν το μοντέλο είναι διπλάνο, τότε το περιμένει πολύ πιάσιμο...
2. Αποτελεί προστατευτικό των χρωμάτων από το επερχόμενο wash.
3. Οταν στεγνώσει (σε 24 ώρες περίπου, τόσο την αφήνω) έχει γυαλιστερή επιφάνεια και ως εκ τούτου λεία. Στη λεία αυτή επιφάνεια "κολλάνε" πολύ καλύτερα τα σήματα και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να παγιδευτεί αέρας από κάτω τους με αποτέλεσμα το αντιαισθητικό silvering.
Για το wash ειδικά τι θα χρησιμοποιούσατε? υπάρχει φόβος με λάθος συνδυασμό βερνικιών - wash να "σηκώσω" το τέλειο χρώμα (και καλά..) που θα έχω περάσει?!?!
Μετά την παρκετίνη χρησιμοποιώ οποιοδήποτε χρώμα ΔΕΝ έχει τον ίδιο διαλύτη με αυτήν, δηλαδή ο διαλύτης του να ΜΗΝ ελιναι Azax ή/και οινόπνευμα. Αρα μας μένουν τα enamel. Τώρα αν χρησιμοποιήσεις λάθος χρώματα και χουβαρντάδικα τότε ναι, μπορείς καλλιστα να σηκώσεις το υποκείμενο χρώμα. Και αν αυτά τα χρώματα έχουν διαλυτικό νίτρου να σηκώσεις το χρώμα και να λιώσεις το πλαστιό και γενικάνα γίνει μαντάρα η δουλειά, σου μιλάω εκ πείρας

Ποιες είναι οι διαφορές ,ή μάλλον ακριβείς μεταφράσεις των "ματ", gloss", κτλ?
Τα ματ και gloss χρώματα διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένη η επιφάνειά τους όταν στεγνώνουν, άρα και στον τρόπο με τον οποίο αντανακλούν και σε πιο ποσοστό το φως (αν θυμάμαι καλά ο σχετικός όρος στη φυσική είναι "άλβεδο"). Ετσι τα gloss χρώματα έχουν όταν στεγνώσουν μία συνεχή επίπεδη επιφάνεια και αντανακλούν την προσπίπτουσα φωτεινή ακτινοβολία σε μεγάλο ποσοστό και προς την ίδια γενικά κατεύθυνση. Τα ματ χρώματα έχουν επιφάνεια που στο μικροσκόπιο είναι σαν ντουκόχαρτο, οπότε το προσπίτων φως αντανακλάται προς όλες τις κατευθύνσεις και μικρό μέρος αυτού επιστρέφει στον παρατηρητή δίνοντας την εντύπωση ενός πιο μουντού και όχι γιαλιστερού χρώματος. Συγγνώμη αλλά οι γνώσεις μου στη φυσική σταματούν εδώ...
Πότε γενικά βάζουμε gloss, Και πότε ματ βερνίκι σε ένα μοντέλο?....
Gloss αμέσως μετά το βάψιμο για να κάτσουν καλά τα σήματα, εγώ βάζω παρκετίνη (τελικά μόνο στον καφέ ΔΕΝ βάζω παρκετίνη!). Τώρα με το που θα τελειώσει η παλαίωση (wash, dry brush, σκόνες, βωμολοχίες κλπ) αν το μοντέλο πρέπει να είναι ματ, ρόχνω ένα ματ βερνίκι (Humbrol) Αν όχι ρόχνω ένα gloss (Humbrol πάλι).
Συνονόματε κλείνουν τα μάτια μου! Θα τα πούμε πάλι αύριο και σίγουρα όχι πρις τις 10 το πρωί. Ρώτα οτι άλλο θες, για αυτό είμαστε όλοι εδώ, για να αλληλοβοηθάμε. Και μη μασάς πουθενά, αν δε σου βγει με την πρώτη δεν έγινε και τίποτα, ΟΛΟΙ την έχουμε πατήσει.
ΥΓ
- ΚΑΛΟ ΑΕΡΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ.
- Πολύ καλό ανακάτεμα το χρώμα, αρχικά με μία πχ οδοντογλυφίδα και μετά ταρακούνημα μέχρι μυικής κράμπας!
- Πολύ καλό ανακάτεμα το χρώμα με το διαλυτικό (και άλλη μυική κράμπα).
- Χρώμα απο το μπουκαλάκι της Humbrol βγάζουμε με να σταγονόμετρο, αν δεν έχεις έχουν τα φαρμακεία αλλά είναι πανάκριβα, 2 EUR τα 4

- Δεν θυμάμαι αν το τόνισα αλλά πρέπει να έχεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΕΡΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ.