Αποστολέας Θέμα: Βοηθεια ξεφλουδιζουν τα χρωματα!?  (Αναγνώστηκε 4987 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος U-47 Commander

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα
Βοηθεια ξεφλουδιζουν τα χρωματα!?
« στις: Φεβρουαρίου 05, 2007, 09:02:53 μμ »
Ειμαι καινουριος στον χωρο και βαφω με φιαλη και εναν απλο αερογραφο.προσφατα αγορασα ενα κιτ german u-boat type xxi της revell και αποφασια να το βαψω.χρησιμοποιησα ακρυλικα χρωματα της model master και δυστυχως τα χρωματα ξεφλουδιζουν σαν τρελα κανοντας το μοντελο χαλια.τι να κανω;CQD (come quick danger)

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
Απ: Βοηθεια ξεφλουδιζουν τα χρωματα!?
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 05, 2007, 09:06:03 μμ »
Ψέκασε το μοντέλο με καθαριστικό φούρνου, (Mr Muscle, κτλ), βάλε το σε μια σακούλα μέχρι την επόμενη μέρα, βγάλε το και πλύνε το με σαπούνι και τρίβοντας με οδοντόβουρτσα... Αν απομείνει κάτι, επανέλαβε τη διαδικασία... Δεν διατρέχει κίνδυνο το πλαστικό...

Αποσυνδεδεμένος LIVERPOOL

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 05, 2007, 09:17:30 μμ »
Με την  παραπάνω διαδικασία που περιγράφει ο φίλος μας ο Κωνσταντίνος, εννοεεί πως να το ξεβάψεις. Όταν το ξαναβάψεις πέρασέ το πριν ένα χέρι αστάρι για να κρατήσει το χρώμα που θα βάψεις απο πάνω.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 05, 2007, 09:18:14 μμ »
Αφού ξεβάψεις σύμφωνα με τις οδηγίες του melpas1013, πρωτού ξαναρχίσεις, καθάρισε καλά το μοντέλο με χαρτί κουζίνας και οινόπνευμα, πέρνα ένα enamel άσπρο ματ (πχ Humbrol 34), άστο να στεγνώσει 1 μέρα, τρίψτο ελαφρά με χαρτί κουζίνας, φύσα με τον αερογράφο να φύγουν τυχόν σκόνες και μετά ξεκίνα τα ακρυλικά.
Το πρόβλημα με τα ακρυλικά είναι οτι οι διαλύτες τους δεν είναι και διαλύτες του πλαστικού, οπότε τα χρώματα απλώς  "κάθονται" πάνω στο μοντέλο ενώ στα enamel ο διαλύτης (πχ white spirit) διαλύει και το πλαστικό, οπότε το χρώμα "γαντζώνει" πάνω στο μοντέλο και όντας ματ επιτρέπει στα επόμενα ακρυλικά να "κάτσουν" πολύ καλύτερα.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 06, 2007, 10:40:58 πμ »
Σημερα θα προσπαθησω να το ξεβαψω.Ευχαριστω για τις οδηγιες.Αυτο ομως που αδυνατω να καταλαβω ειναι τι σειρα εχει το βαψιμο.αν ειναι να χρειαζεται ασταρι το μοντελο πως ακριβως πρεπει να γινουν οι εργσιες;Επισης που θα βρω ασταρι;Κανει το primer που βρισκουμε στα χρωματοπωλεια;Εστω ομως οτι καταφερνω και περναω ασταρι στο κυριως μοντελο,τι θα κανω με τα μικροτερα κομματια;Αυτα συνηθως τα βαφουμε απευθειας με πινελο και αδιαλυτο χρωμα.Θα χρειαστουν κι αυτα ασταρι η οχι;Καθε βοηθεια ειναι καλοδεχουμενη.

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 06, 2007, 10:57:13 πμ »
Όπως σου είπε και ο gkontog αφού πρόκειται να βάψεις με κύριο χρώμα ακρυλικό πρώτα θα περάσεις αστάρι. Ψέκασε λοιπόν πρώτα ένα χέρι σμάλτο της Humbrol λευκό (34) ή γκρι (64). Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ το 2ο. Μετά θα ψεκάσεις κανονικά με το βασικό σου ακρυλικό της Model master και δεν θα'χεις πρόβλημα. Στα μικρότερα κομμάτια δεν νομίζω να'χεις πρόβλημα καθώς εκεί η πρόσφυση είναι καλύτερη. Αν όμως δεις το παραμικρό κάνε το ίδιο.

Αποσυνδεδεμένος Master

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Γλυφαδα
    • Αερομοντελισμός
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 06, 2007, 10:43:21 μμ »
Καλα αυτοι που πουλανε τα χρωματα αυτα δεν θα πρεπει να πουνε "Φιλαρακο θελει ασταρωμα πρωτα..."???????
Εκνευριζομαι ολο και περισσοτερο με τους καταστηματαρχες που θα πρεπε να καθοδηγουν τον κοσμο,τι επαγγελματιες ειναι?
Καλα που υπαρχει το http://www.modelclub.gr και ρωταμε καποια πραγματα που ειναι αυτονοητα!
Εχω παιδευτει κ γω αρκετα και ειμαι αρκετα απαγοητευμενος! :twisted:

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 06, 2007, 11:13:23 μμ »
Κάτι άλλο επίσης που θα ήθελα να ρωτήσω τον U-47 Commander είναι με τι αναλογια διαλυτικού αραιώνεις το χρώμα πριν το ψεκάσεις, και τι είδους διαλυτικό χρησιμοποιείς.
Το αραιωμένο χρώμα πρέπει να έχει γαλακτώδη μορφή πριν ψεκαστεί. Επίσης εάν με οδοντογλυφίδα ανακατεύεις καλά το χρώμα στο μπουκαλάκι πριν το αναμείξεις με το διαλυτικό.
Εάν τα κανεις όλα αυτά αρχικώς τότε προχωρα και με τις παραπάνω οδηγίες που είπαν οι φίλοι συνφορουμιτες.
Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 07, 2007, 09:06:04 πμ »
Κάτι άλλο επίσης που θα ήθελα να ρωτήσω τον U-47 Commander είναι με τι αναλογια διαλυτικού αραιώνεις το χρώμα πριν το ψεκάσεις, και τι είδους διαλυτικό χρησιμοποιείς.
Το αραιωμένο χρώμα πρέπει να έχει γαλακτώδη μορφή πριν ψεκαστεί. Επίσης εάν με οδοντογλυφίδα ανακατεύεις καλά το χρώμα στο μπουκαλάκι πριν το αναμείξεις με το διαλυτικό.
Εάν τα κανεις όλα αυτά αρχικώς τότε προχωρα και με τις παραπάνω οδηγίες που είπαν οι φίλοι συνφορουμιτες.
Τα χρωματα τα αραιωνω σε αναλογια 2:1 και με διαλυτικο της tamiya.To χρωμα το ανακατευω οσο πιο καλα γινεται.Η αληθεια ομως ειναι οτι τελικα ουτε στα μικρα κομματια καθεται το χρωμα...

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 07, 2007, 09:21:19 πμ »
Τα χρωματα τα αραιωνω σε αναλογια 2:1 και με διαλυτικο της tamiya.To χρωμα το ανακατευω οσο πιο καλα γινεται.Η αληθεια ομως ειναι οτι τελικα ουτε στα μικρα κομματια καθεται το χρωμα...

Χμμμμμμμ! Διαλυτικό Tamiya, χρώματα Model Master. Δεν ξέρω, δεν το έχω ποτέ δοκιμάσει. Κάποιος άλλος συνάδελφος;
Σα γενικό κανόνα δεν ανακατεύω διαλυτικά με χρώματα άλλης εταιρείας. Και από ένα σημείο και μετά όλα τα ακρυλικά, πλην των βερνικών, τα αραιώνω με Azax.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 07, 2007, 10:37:16 πμ »
Αρχικα τα αραιωνα με azax αλλα δεν ειδα διαφορα.Μαλλον θα το γυρισω σε σμαλτα enamel και θα παρατησω τα ακρυλικα.Δεν μπορω να ψεκαζω ολα τα κξομματια του μοντελου με primer αι μετα να καθομαι να βαφω με τον αερογραφο.Ειναι σχεδον απιθανο να καταφερεις να κανεις σωστη δουλεια.δεν νομιζω να εχω το ιδιο προβλημα με τα σμαλτα.Αφου ομωσ τα ακρυλικα εχουν τετοιες δυσκολες διαδικασιες δεν καταλαβαινω γιατι τα χρησιμοποιει ο κοσμος...

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 07, 2007, 08:03:09 μμ »
Commander πιστεύω πως το πρόβλημα του ξεφλουδίσματος είναι στο ότι χρησιμοποίησες διαλυτικό διαφορετικής εταιρίας σε σχέση με τις μπογιές. Αν μπορείς πάρε το διαλυτικό της Model Master για την ακρυλική της σειρά και θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Πάντως τα Model Master δε φημίζονται για ποιότητα στα ακρυλικά. Τα ακρυλικά της Tamiya και Gunze είναι τα καλύτερα, στεγνώνουν γρήγορα, καθαρίζονται εύκολα και δε μυρίζουν έντονα όπως χρώματα σμάλτου.
Ξαναδοκίμασε λοιπόν και εδώ είμαστε για ότι άλλη βοήθεια χρειάζεσαι.  :)
Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 10, 2007, 09:11:00 μμ »
Ημαρτον!Περασα ασταρι το μοντελο και οχι μονο καλυτερα δεν εγινε αλλα ξεφλουδιζει χειροτερα απο ποτε.ουτε το ασταρι δεν καθεται πανω στο μοντελο.μαλλον θα τα παρατησω και θα πουλησω οτι αγορασα σε κανεναν γκαντεμη οπως εγω.δεν ξερω πια τι αλλο να κανω. :( :( :(

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 10, 2007, 09:23:46 μμ »
Ημαρτον!Περασα ασταρι το μοντελο και οχι μονο καλυτερα δεν εγινε αλλα ξεφλουδιζει χειροτερα απο ποτε.ουτε το ασταρι δεν καθεται πανω στο μοντελο.μαλλον θα τα παρατησω και θα πουλησω οτι αγορασα σε κανεναν γκαντεμη οπως εγω.δεν ξερω πια τι αλλο να κανω. :( :( :(

Τι αστάρι πέρασες; Και μην τα χάνεις, αυτά είναι συνηθισμένα!

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 11, 2007, 01:25:51 μμ »
Primer της model master.μου ειπαν απο το καταστημα οτι θα κανει δουλεια αλλα τπτ.Λεω να δοκιμασω primer για αυτοκινητα απο χρωματοπωλειο.

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουαρίου 11, 2007, 01:34:54 μμ »
      Τί θα κάνουμε με εσένα ρε παλλικάρι μου.Με έχεις αγχώσει.Φτιάχνω μοντέλα από 8 χρονών και κοντεύω τα 40 και αυτό το πράγμα δεν μου έχει τύχει ποτέ.Έχω χαλάσει πολλά,έχω πετάξει άλλα τόσα,αλλά αυτό.......

Να δεις που κάνεις κάποιο λάθος που θα είναι τόσο απλό και οφθαλμοφανές που δεν μπορεί να το σκεφτεί κανείς μας.Θα πρέπει να γίνει "ιατρικό meeting" για δούμε την κλινική εικόνα και να αποφασιστεί επί τόπου η θεραπεία.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουαρίου 11, 2007, 01:36:04 μμ »
Τι έχεις από Humbrol; Οτιδήποτε από τα 28, 64, 67, 33, 34 κάνει για primer. Καθάρισε ΚΑΛΑ το μοντέλο με χαρτί κουζίνας και οινόπνευμα, Ανακάτεψε το χρώμα πρώτα με οδοντογλυφίδα και μετά με κούνημα, ΠΟΛΥ κούνημα. Αραίωσε το χρώμα 1:1 με white spirit. Ανακάτεψε χρώμα και διαλυτικό ΠΟΛΥ καλά. Καθάρισε καλά τον αερογράφο σου (λύσιμο, καθάρισμα, δέσιμο). Βάλε το χρώμα μέσα και ψέκασε. Δοκίμασε σε κάποιο κομμάτι που δε χρειάζεσε αν γίνετε. ΔΕΝ μπορεί να μην πετύχει.
Πες μας τι έγινε γιατί κάτι σε μαγεία μου θυμίζουν οι ατυχίες σου...

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουαρίου 11, 2007, 05:48:51 μμ »
Θα προσπαθησω να το γυρισω σε humbrol αν δεν δω αποτελεσμα.Το κακο με αυτα ειναι οτι τα κοβουν απο την αγορα απ οτι ακουσα.Ας τελειωσει και η εξεταστικη και θα το παλεψω με καθε μεσο...

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουαρίου 12, 2007, 05:06:37 μμ »
Σημερα το μοντελο του viib u-boat και xxi u-boat βουτηχτηκαν ξανα στο καθαριστικο φουρνου.μολις κανω καλο ξεβαμμα αρχιζω με humbrol.Κομμενα τα ακρυλικα :D.Αναμενω λεπτομερεις οδηγιες για να μην κανω καμμια βλακεια παλι και αναμεινατε post με υποβρυχιο σε κανα μηνα περιπου.Θα πετυχει ο διαολας που θα παει...

Αποσυνδεδεμένος d`art design

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουαρίου 15, 2007, 02:13:41 μμ »
Επειδή η δουλειά μου είναι οι αερογραφίες, η σκέψη να στραφείς σε χρωματοπωλείο είναι καλή.
Σε πλαστικά μοντέλα πάντα η διαδικασία απαιτεί δυο προϊόντα.
α) antisil: υγρό ελαφρυ ειδικό δυαλιτικό καθαριστικό.Θα σου κρατήσει για κανα δυο χρόνια φαντάζομαι(ανάλογα τη χρήση)
β)plastico: πλαστικοποιητής σε spray.Ετοιμάζει δομικά το πλαστικό να δεχτεί οποιαδήποτε χρωματική επεξεργασία.
Μετά απο αυτά δεν χρειάζεται αστάρι και τα χρώματα δένουν με το πλαστικό.
Για τυχών λοιπές απορίες το studio airbrushing D`art design είναι εδώ.

Tags: