Αποστολέας Θέμα: VW Beetle " Ολυμπιακη αεροπορία" 1/32 Airfix  (Αναγνώστηκε 3221 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • Use the Force
VW Beetle " Ολυμπιακη αεροπορία" 1/32 Airfix
« στις: Ιουνίου 19, 2025, 04:34:17 μμ »
Τελειώνοντας την περιπετειώδη κατασκευή του VW Transporter T3 του ΠΝ ( https://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,36940.0.html  για οσους δεν το εχουν διαβάσει) έψαχνα να δω ποιο θα ήταν το επόμενο project Έψαχνα κατι εύκολο να ξεκουραστώ και να ηρεμίσω από την καμιονετούλα Σκαλιζα το αποθεμα στο κελάρι χωρίς σε αυτή τη φάση να βλέπω κατι που  μου προκαλούσε το ενδιαφέρον για άμεση κατασκευή και ο χρόνος κυλουσε έτσι Ωσπου μια μερα ξαναβλέπω στην τηλεόραση μια ταινια με τίτλο « O Ξεροκέφαλος »  στην οποία εμφανιζεται σε ένα και μοναδικό πλάνο ένας σκαραβαίος με τα χρώματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και μου ξαναφούντωσε η επιθυμία να τον φτιάξω  Ωραία ευκαιρία λέω θα πάρω έναν από τους σκαραβαίους που έχω στο στοκ και θα φτιαξω στο τακα τακα ένα ομορφο μοντέλο

Η ταινία ασπρόμαυρη στις πόρτες του οχήματος εμφανίζεται και το παλιο σήμα της ΟΑ το επονομαζόμενο και «πουλί» εκτίμησα - μια και από την σκηνή δεν ήταν εμφανές - ότι το εικονιζόμενο όχημα ήταν σκαραβαίος μεταξύ του 1960 με 1967 Με αυτή τη λογική αλλά και και λόγω κλίμακας (1/32) που θα μου επέτρεπε να τον εκθέσω δίπλα στην καμιονετούλα αλλά και στα άλλα οχήματα που έχω επέλεξα από το "κελάρι" με τα άφιαχτα το VW beetle της Airfix
   «Ω!!  σφαλμα ασυγχώρητον, Ω!!!  επιπολαιότης απροσμέτρητως, συντελόντι  ειπείν ύψος βλακείας δυσθεώρητον»   

Όσο έψαχνα για στοιχεία όλοι οι σκαραβαίοι ήταν του 1967 και μετέπειτα (Υπαρχει δε και στην ταινία «Πέστα βρωμόστομε» ένας σκαραβαίος της ΟΑ μετα το 1975)

Η μόνη μου ελπίδα ήταν ότι όλες οι φωγραφίες που είχα βρει είχαν το σήμα της ΟΑ χωρίς το «πουλί»  Ώσπου δυο γεγονότα μου γκρέμισαν και τις τελευταίες μου ελπίδες
α) έψαξα και είδα ότι η ταινια «ο ξεροκέφαλος» γυρίστηκε το 1970 άρα ανετα οι σκαραβαίος που έπαιρνε μέρος στη ταινια θα μπορούσε να είναι μετα το 1967 και
β) αυτό που με αποτελείωσε είναι ότι μου έδειξαν φωτογραφία σκαραβαίου της ΟΑ του 1967 με το «πουλί»
Τέλος δεν υπήρχε αμφιβολία οι σκαραβαίοι της ΟΑ είναι μοντέλα του 1967+  και αφου είχα επιλέξει τον σκαραβαίο της Airfix θα έπρεπε να κάνω μετατροπές

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
Απ: VW Beetle " Ολυμπιακη αεροπορία" 1/32 Airfix
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 19, 2025, 06:59:11 μμ »
Πες μου πώς θα το γυρίσεις σε αριστεροτίμονο γιατί θέλω να γυρίσω κι εγώ το τιμόνι σε ένα Rav4.
Καλή επιτυχία στο project, εγώ απλά θα το έβαφα στα χρώματα της Ολυμπιακής και θα κότσαρα τις χαλκομανίες, αλλά μάλλον δεν είναι εκεί το θέμα, οπότε καλές μετατροπές. Δεν κατέχω ποιες είναι οι διαφορές του σκαραβαίου πριν και μετά το 1967, για λέγε...

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 19, 2025, 08:38:02 μμ »
Ωραιο θεμα,πρωτοτυπο,καλη συνεχεια,θα παρακολουθουμε με ενδιαφερον! ::thumbleft::

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 19, 2025, 11:08:03 μμ »
Πες μου πώς θα το γυρίσεις σε αριστεροτίμονο γιατί θέλω να γυρίσω κι εγώ το τιμόνι σε ένα Rav4.
Καλή επιτυχία στο project, εγώ απλά θα το έβαφα στα χρώματα της Ολυμπιακής και θα κότσαρα τις χαλκομανίες, αλλά μάλλον δεν είναι εκεί το θέμα, οπότε καλές μετατροπές. Δεν κατέχω ποιες είναι οι διαφορές του σκαραβαίου πριν και μετά το 1967, για λέγε...

Εννοείται ότι θα γίνει αριστεροτίμονο Έχει γίνει ήδη για να ακριβολογουμε Δεν ξέρω για το RAV αλλά εδώ βοήθησε πολύ η απλότητα του ταμπλό Δυστυχώς πάντως πέρα από τις μετατροπές που γίνονται ακόμα απαιτηθηκε και η διόρθωση πραγμάτων και προσθήκες στο απλοϊκό κιτ Θα τα λέμε σιγά σιγά όσο θα προχωράει και η δουλεια

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 20, 2025, 10:57:33 πμ »
Ας ξεκινησουμε με το κιτ Το καλούπι είναι του 1966 Νομίζω ότι δεν χρειαζεται να προσθέσουμε τίποτα παραπάνω Τα ελαχιστα κομματια βρισκονται σε ένα κεντρικο δεντρο με ΑΦΘΟΝΟ φλας τρυπες από κακη έκχυση όλα αυτά που εχουν κανει γνωστή την Airfix Μια και το κιτ είναι μεγαλύτερο μου μου θύμησε έντονα τα παιδικα μου χρόνια και τα μοντελα που εφτιαχνα τότε Με τη διαφορα ότι τοτε δεν με ενδιεφερε ουτε η λεπτομέρεια ούτε εφαρμογή ουτε τα χρωματα Ομορφα χρόνια

Ας αφήσουμε όμως το flash back και ας έρθουμε στο σήμερα Περαν από την κατάσταση των κομματιών η πρώτη ματια αποκάλυψε ότι:
α) η airfix μια και λειτουργουσε κατω από την επικράτεια της Αυτου Μαγαλειότητας στην βρετανική αυτοκρατορία ως όφειλε έδινε το μοντέλο δεξιοτίμονο χωρίς εναλλακτικό ταμπλό για τα αριστεροτίμονο (όπως πολυ σωστα έχει επισημανει και ο φίλος @Kostis Pap  ) 
β) Εσωτερικά περαν των καθισμάτων δεν δίνεται τίποτα Ούτε τα εσωτερικά από τις πόρτες ούτε τον καθρεφτη ούτε τα σκιάδια ούτε τα πετάλια ενώ στο τιμόνι λείπει το χαρακτηριστικό μεταλλικο ημικύκλιο για να  ενεργοποιεί το κλάκσον
γ) εννοειται δεν υπάρχει μοτερ αλλα δίνεται ενσωματωμένο στο σασί το κατω μέρος του
δ) δεν δινεται ούτε ο εξωτερικός καθρέφτης
ε) οι καθαριστήρες είναι ενσωματωμένοι στην καρότσα
στ) Ενώ στην εικονογράφηση φαίνονται οι ζάντες τρυπητές στο κιτ δίνει τις μασίφ
ζ) και μια και το ξέχασα πριν στο σασί δεν δίνει καν τις μπάρες της κρεμαγιέρας
Καλα θα πάει και αυτό  λέω και ακόμα δεν πιάσαμε να δούμε το τι θα χρειαστεί για να γινει 7 χρόνια νεώτερο
Για να πουμε και δυο καλα Πάντα εντυπωσιάζομαι με το πόσο «λαμπερά» να το πω "γυαλιστερα» να τα πω είναι τα διαφανα κομμάτια σε καποια παλια κιτ σε σχέση με τα σημερινά Και επιτελους το σημα της VW είναι σωστό και καλα αποτυπωμενο στη θέση του ΑΚΟΥΣ  ΑΘΛΙΕ ΚΑΡΜΙΡΗ ΚΙΝΕΖΕ ΤΗΣ ΤΑΚΟΜ !!!!!   ΤΟ 1966  !!!!! 

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 23, 2025, 12:18:36 πμ »
Αφου πηρα την κρυάδα με το τιμόνι κυρίως αλλα και τις άλλες ελλείψεις του κιτ άρχισα να ψάχνω για πληροφορίες τόσο για τους σκαραβαίους του 1967+ όσο και για τους συγκεκριμένους της ΟΑ.
Για τους σκαραβαίους γενικά είχα δύο παρα πολύ μεγάλες βοήθειες Η μία ηταν το site www.thesamba.com στο οποίο υπάρχουν απίστευτες πληροφορίες για κάθε μικρη λεπτομέρεια από κινητήρα μέχρι τα χρώματα και τα είδη της ταπετσαρίας ακόμα και για τα χρώματα για το χειροφρενο το τιμόνι τα χερούλια ανα ετος κατασκευής ανα παρτιδα ανα εργοστάσιο Πραγματικά ένας παραδεισος για κάθε Beetle - fun Αξίζει να το  περιηγηθεί κανείς ακόμα και εάν δεν είναι θαυμαστης του σκαραβαίου
Η δεύτερη βοήθεια είναι τα μοντέλα της Hasegawa και της Tamiya στην 1/24 που είναι πραγματικά εξαιρετικά και με βοήθησαν στο να κανω διαφορες μετρήσεις όπου χρειάστηκα Το μοντέλο της Tamiya αν και αναπαριστά μοντέλο παλιοτερο του 1967 πέραν της ακρίβειάς του, στις οδηγίες του έχει όλες τις αναλογίες για την δημιουργία όλων των χρωμάτων που βαφονταν οι εργοστασιακοι σκαραβαίοι ακριβώς όπως τα βρήκα ψάχνοντας για πληροφορίες.

Οι αναζήτηση των πληροφοριών ανέδειξε τις εξής αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν
α) Πρέπει να αλλάξουν τα μπροστινά φώτα Να αποκτήσουν χρωμιωμένο δαχτυλίδι που να εξέχει από φτερά και να μικρύνουν τα μπροστινά τζάμια
β) να μικρύνει ελάχιστα το μπροστινό καπό
γ) να μικρύνει το πίσω καπό αρκετά και να αλλάξει το χερούλι που ανοιγει
δ) να αλλάξει το εξόγκωμα που βρίσκεται το φωτάκι που φωτίζει τον αριθμό
ε) Θα πρέπει το νεύρο που είναι εξογκωμένο στο πίσω καπό να εξαφανιστεί και να δημιουργηθεί στο σημείο που είναι ο αριθμός μια «γούβα» για να μπορεί ο αριθμός να τοποθετηθεί πιο κάθετα από τα προηγούμενα μοντέλα
στ) και φυσικά να γίνουν οι τρύπες εξαερισμού στις ζάντες 

1962                                             1967

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 23, 2025, 08:09:02 πμ »
οκ, έχει κάποιες αρκετά ορατές διαφορές η πριν και η μετά έκδοση. προχώρα γερά

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 23, 2025, 06:06:38 μμ »
Πωω ειδα τι σε περιμενει και ειπα τελικα υπαρχουν και χειροτερα απ τα δικα μου,χαχα καλη συνεχεια ::salut::

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 23, 2025, 07:02:56 μμ »
Προσωπικά θα έπαιρνα ένα 24άρι του '67 - το έχει η Χάσε -
και δεν θα έμπλεκα με τόσο εκτεταμένες μετατροπές με
αμφίβολο αποτέλεσμα. Μπορείς να κρατήσεις το υπάρχον
κιτ γι άλλο πρότζεκτ.
Αλλά περί ορέξεως...

Συνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 24, 2025, 10:48:39 πμ »
Οι αναζήτηση των πληροφοριών ανέδειξε τις εξής αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν
α) Πρέπει να αλλάξουν τα μπροστινά φώτα Να αποκτήσουν χρωμιωμένο δαχτυλίδι που να εξέχει από φτερά και να μικρύνουν τα μπροστινά τζάμια
β) να μικρύνει ελάχιστα το μπροστινό καπό
γ) να μικρύνει το πίσω καπό αρκετά και να αλλάξει το χερούλι που ανοιγει
δ) να αλλάξει το εξόγκωμα που βρίσκεται το φωτάκι που φωτίζει τον αριθμό
ε) Θα πρέπει το νεύρο που είναι εξογκωμένο στο πίσω καπό να εξαφανιστεί και να δημιουργηθεί στο σημείο που είναι ο αριθμός μια «γούβα» για να μπορεί ο αριθμός να τοποθετηθεί πιο κάθετα από τα προηγούμενα μοντέλα
στ) και φυσικά να γίνουν οι τρύπες εξαερισμού στις ζάντες 
Kαλημέρα, διαβαζοντας τα παραπάνω,μήπως είναι προτιμότερο να πάρεις το κιτ της Revell του σκαραβαίου στην 1/32 που είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο ?? Και να αγοράσεις και κανένα φθηνό diecast για να προμηθευτείς  τις ζάντες που είχε το όχημα της Ολυμπιακής? Γιατί από οτι βλέπω στην φωτογραφία που έχεις παραθέσει, θές την έκδοση με τις 8 οπές αερισμού στο τάσι της ζάντας

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 24, 2025, 12:03:37 μμ »
Kαλημέρα, διαβαζοντας τα παραπάνω,μήπως είναι προτιμότερο να πάρεις το κιτ της Revell του σκαραβαίου στην 1/32 που είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο ?? Και να αγοράσεις και κανένα φθηνό diecast για να προμηθευτείς  τις ζάντες που είχε το όχημα της Ολυμπιακής? Γιατί από οτι βλέπω στην φωτογραφία που έχεις παραθέσει, θές την έκδοση με τις 8 οπές αερισμού στο τάσι της ζάντας

κατα βάση δεν εχεις άδικο Αν και ο συγκεκριμένος που αναπαριστά οχημα που 1968 θα χρειαζόταν και αυτός μετατροπές Φυσικά όχι τόσο εκτεταμένες και θα γλύτωνα και από την δημιουργία εσωτερικού από το μηδες αλλά θα χρειαζόταν επέμβαση στα πίσω φωτα και κυρίως στα διαφανη κατι που πάντα με τρομάζει Υο κακό ξεκινάει απο την αρχικη υπόθεση ότι οι πρώτοι σκαραβαίοι της ΟΑ ήταν παλιότεροι του 1967 κάτι που δυστυχώς διαψεύστηκε απο όλα τα στοιχεία που καταφερα να συγκεντρώσω και αφού είχα αρχίσει να κανω καποιες προπαρασκευαστικές εργασίες στον Airfix Δεν μου αρέσει να πετάω μοντέλα  πόσο μάλλον όταν προκειται για αγαπημένους  σκαραβαίους  που έχω τουλαχιστον 10 και 3-4 μεταλλικούς και αποφάσισα να πορευτω με αυτόν Αν ξεκινούσα σήμερα θα έκανα τον Hasegawa που είναι ακριβώς και σε όλα του χωρίς καμία επεμβαση ίδιος με τα οχήματα της ΟΑ

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 24, 2025, 12:08:22 μμ »
Προσωπικά θα έπαιρνα ένα 24άρι του '67 - το έχει η Χάσε -
και δεν θα έμπλεκα με τόσο εκτεταμένες μετατροπές με
αμφίβολο αποτέλεσμα. Μπορείς να κρατήσεις το υπάρχον
κιτ γι άλλο πρότζεκτ.
Αλλά περί ορέξεως...

Δεν διαφωνώ Και εγω αυτόν θα έκανα που δεν χρειάζεται απολύτως τίποτα Τον προορίζω όμως για κατι άλλο  Μου έδωσε όμως πολύτιμες πληροφορίες για τις απαραίτητες αλλαγές που έπρεπε να κανω  σε αυτόν της Airfix Το κακό είναι ξεκινησα με λαθος εντύπωση για την χρονολογία των οχημάτων της ΟΑ

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 25, 2025, 06:20:17 μμ »
Και ενώ για το σκαραβαίο οι πληροφορίες ήταν πλούσιες και αναλυτικότατες μεχρι βίδας για τα οχηματα της ΟΑ μαυρη μαυρίλα Η αναζήτηση στο διαδίκτυο απέδωσε μια φωτογραφία από ένα μοντέλο της Herpa στην 1/87 και that''s it . Τι εχουμε λοιπόν; Ένα πλανο από μια ταινία και μια φωτογραφία από ένα λευκωμα για τα αεροσκάφη της ΟΑ ασπρόμαυρα Στον γενικό συναγερμό που προκάλεσα σε φίλους αλλά και σε μοντελιστικά σάιτ και σε Forum για την ΟΑ ήρθε καποιο υλικό κατά βάση ασπρομαυρο και υπερβολικά φτωχό που αποσαφήνισε μεν την χρονολογία κατασκευής των σκαραβαίων αλλά άφηνε αναπάντητα δύο πολύ σοβαρά ερωτήματα
α) τι χρώμα είχε το εσωτερικό του οχήματος και από τι υλικό ηταν η ταπετσαρία δερματίνη η υφασμα;
β) τι χρώμα ηταν βαμμένος; Με το χρώμα Sea Blue που έβγαζε εκεινη την εποχή η VW τους σκαραβαίους ή βαφτηκε κατευθειαν με το χρώμα της ΟΑ
Το αγαπητο σαιτ που βρήκα για τους σκαραβαίους μπορούσε να μας δωσει απίστευτες πληροφορίες για συνδυασμούς χρωμάτων και  εσωτερικών επενδύσεων αλλά χωρίς να έχω έστω ένα VIN ενός οχήματος δεν μπορούσα να είμαι σίγουρος για το τι πραγματικά ειχε γίνει
Ήταν φανερο ότι εδώ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε λίγο φαντασία  για να ανασυνθέσουμε την πραγματικότητα Μετά από brain beetle storming με «εγνωσμένου κύρους μοντελιστές» που λεει και ένας φίλος καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα :
α) Παρατηρώτας τις δυο έγχρωμες φωτογραφίες που είχαμε κακής ποιότητας και φωτογραφίες έγχρωμες σκαραβαίων βαμμένων με το αυθεντικό Sea Blue του εργοστασίου καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μαλλον οι σκαραβαίοι βαφτηκαν με το χρώμα της ΟΑ Σε αυτό το συμπέρασμα μαλλον συνηγορει και το ότι σε όλες τις φωτογραφίες εμφανίζονται οι ζάντες να είναι άβαφες ενώ σύμφωνα με το σαιτ thesamba.com αλλά και από άλλες πληροφορίες που μαζεψα οι ζάντες εργοστασιακα ήταν βαμμένες με το χρώμα της καρότσας Τωρα βαφτηκε στο εργοστάσιο πριν παραδοθει στην ΟΑ βαφτηκε στο βαφείο της ΟΑ άγνωστο Το κονκλάβιο αποφάσισε το χρώμα της ΟΑ τέλος

β) Για το εσωτερικό τα πράγματα είναι χειρότερα Το μονο που φαίνεται είναι ένα τιμόνι μαύρο (και όχι ολόκληρο ένα κομμάτι του) και μια γωνία από το πίσω καθισμα που δεν μπορείς να καταλαβεις εάν είναι ανοιχτοχρωμο ή είναι αντανάκλαση του ήλιου. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι όποιος παρηγγειλε τους σκαραβαίους μια και θα αποτελούσε utility car θα επέλεξε κατι αντοχής φτηνό και ευκολο στο καθάρισμα άρα δερματίνη Και για χρώμα μια και το αυτοκίνητο θα βαφόταν όπου βαφόταν μπλέ σκούρο τι ποιο φυσικό να χρησιμοποιησαν τον ίδιο συνδυασμό με τα αχήματα που βαφονταν μπλέ στο εργοστάσιο δηλαδη ένα γκρι σύμφωνα με τα όσα έχω βρει Τυχαία αυτήν την λογικη φαίνεται να έχει ακολουθήσει και η Herpa στο μοντελάκι της χωρίς φυσικά αυτό να αποτελεί ένδειξη για το τι ισχυε στην πραγματικότητα

Αφου λοιπόν αυτές ήταν οι αποφάσεις του «κονκλαβίου των μοντελιστών» ησυχος ΄τι τα έχω όλα ξεκαθαρισμένα ξεκίνησα τις «επεμβάσεις» στο μοντέλο   

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 25, 2025, 11:22:17 μμ »
Οι επιλογές σου είναι πολύ πειστικές. Προχώρα γερά!

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 26, 2025, 11:51:34 πμ »
Αφου λοιπόν τελείωσε όλο το επίπονο έργο της αναζήτησης πληροφοριών έφτασε η στιγμή που πρέπει να κανω τα λόγια πράξεις . Πιάνω επιτέλους το μοντέλο !!!!!
Η πρώτη εργασία που εμφανίστηκε με το που είχα ανοίξει το κιτ ήταν η μετατροπή του από δεξιοτίμονο σε αριστεροτίμονο. Αποφάσισα να ξεκινήσω από εκεί Η δουλεια αυτά θα ήταν βαρόμετρο για την συνέχεια του project Μια και πετάλια δεν υπήρχαν το τιμονι δεν αλλάζει παρα μονο θέση ουσιαστικά μιλάμε για μετατροπή του ταμπλό Κοιτάζοντας το λοιπόν νοητά χωρίζεται σε τρια μερη Στο αριστερό που βρίσκεται το ντουλαπάκι το κεντρικό που βρίσκονται κάποιοι διακόπτες και το ραδιόφωνο και το δεξιό που βρίσκεται το ταχύμετρο και ένα μικρό όργανο δίπλα του που είναι σε καποια μοντελα μετρητης βενζίνης και σε άλλα νεώτερα μετρητης θερμοκρασίας η ενδεικτικό της μπαταρίας Δεξια και αριστερά από ταχύμετρο υπάρχει μια κατασκευη με γρίλιες νομίζω περισσότερο ως design παρα για εξαερισμό Δεν ξερω εάν το χρησιμοποιούσαν και για να παρέχει αέρα στον οδηγό όταν λειτουργούσε το καλοριφέρ Στον οικογενειακό σκαραβαίο πάντως που είχαμε έτους κατασκευής 1958 δεν υπήρχε  Τέλος πάντων
Το ντουλαπάκι έχει ένα σχήμα σαν δάκρυ και ακολουθεί την καμπύλη όλου του ταμπλό. Το ίδιο και το συγκρότημα ταχύμετρο - γρίλιες  Ενώ ένα διακοσμητικό χρωμιωμένο φιλετάκι διατρεχει όλο το ταμπλό από το ντουλαπάκι στο κεντρο του ραδιοφώνου μέχρι το ταχύμετρο και τις γρίλιες. Στο μοντέλο τα δυο αυτά συγκροτήματα (ντουλαπάκι - ταχυμετρο γριλιες) οριοθετούνται από υπερυψωμένη γράμμωση Παίρνοντας πατρόν από τα δυο αυτά συγκροτηματα έκοψα δύο κομμάτια σχήματος «δακρυ» από πολύ ψιλο φυλλο πλαστικου Εβαλα και στα δύο γυρω γυρω ένα πολύ ψιλο τεντωμενο πλαστικό (ΖΤΠ) για να τα οριοθετήσω όπως και στο ταμπλό του μοντέλου Στο δεξί έβαλα με ΖΤΠ το φιλετακι και το κουμπάκι στο επάνω μέρος Στο αριστερό για να αναπαραστήσω τις γρίλιες έβαλα πολύ ψιλά κομματάκια ΖΤΠ το ένα δίπλα στο άλλο σχεδόν σε όλη την επιφάνεια Όταν στέγνωσαν καλά το ετριψα λιγο με ντουκόχαρτο ώστε να αποκτήσουν το ίδιο ύψος (λιγο ισα ισα) και περασα από επάνω το οριζόντιο φιλετάκι
Αφου λοιπόν είχαν τελειώσει τα δυο συγκροτήματα το δεξι και το αρίστερο και μετά την επίσκεψη σε οφθαλμίατρο και ψυχίατρο πήγα στο κομμάτι του κιτ και με φρέζα αφαίρεσα στα όρια τα δύο κομμάτια στα όρια της υπερυψωμένης γράμμωσης. Μετά και αφού πολλές φορές δοκίμασα ξαναέτριψα με τη φρέζα ώστε να ταιριάζουν απόλυτα έβαλα τα δυο από πριν προετοιμασμένα συγκροτήματα Αφού αφέθηκαν να στεγνώσουν καλά έκανα με το τρυπάνι μια τρύπα στο σημείο που θα μπεί το ταχύμετρο και στο σημείο εκείνο κολλήθηκε ένα μεταλλικό δαχτυλίδι που φτιάχτηκε από πολύ ψιλό μουστάκι καλωδίου Το όργανο θα προστεθεί σε σήμα στο τέλος της κατασκευής
Τέλος από πλαστικό σωληνάκι φτιάχτηκε η βάση του τιμονιού κάτω από ταχύμετρο ενώ από ΖΤΠ φτιάχτηκε ένα χερούλι και κολλήθηκε στο ταμπλό πάνω από το ντουλαπάκι
Η μετατροπή κρίθηκε ικανοποιητική και μου έδωσε το πράσινο φως για να συνεχιστεί το project

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #15 στις: Ιουνίου 26, 2025, 12:35:19 μμ »
Καλά το πας, δυστυχώς στο RAV4 είναι πιο πολύπλοκο το ταμπλό. Τίποτα δεν είναι αδύνατο αλλά θέλει πολλή δουλειά. Θα χρειαστεί να αλλάξεις και την κρεμαγέρα (ή όπως το λένε) από κάτω ή δεν φαίνεται;

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 26, 2025, 01:57:58 μμ »
Καλά το πας, δυστυχώς στο RAV4 είναι πιο πολύπλοκο το ταμπλό. Τίποτα δεν είναι αδύνατο αλλά θέλει πολλή δουλειά. Θα χρειαστεί να αλλάξεις και την κρεμαγέρα (ή όπως το λένε) από κάτω ή δεν φαίνεται;

Δεν τη δίνει καν  :lol: :lol: :lol: :lol: Ούτε τις μπάρες που καταλήγουν στους τροχούς  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ειναι πάντως πολυ απλη Καμία σχέση με τα σύγχρονα οχήματα Ασε που κρύβεται σε μια εσοχη που κάνει η καρότσα

Αποσυνδεδεμένος KonstantinF

• Scale 1/35
  • *
  • Κλίμακα 1/12 και άνω...
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 28, 2025, 06:59:16 μμ »
Πεδίον δόξης λαμπρόν... Θαυμάζω το κουράγιο σου και εύχομαι ολόψυχα ευόδωση του εγχειρήματος (και των εγχειρήσεων...)!

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 30, 2025, 12:14:36 πμ »
Αααα και μια που την βρήκα να την βαλουμε και αυτή Ειναι η φωτογραφία απο την προεργασία για το ταμπλό με τα μηκη πλαστικού το ενα διπλα στο άλλο κολλημένα σε δυο οριζόντια μήκη πλαστικού πρίν κολλήσει πανω τους το κομμάτι σχήματος "δακρυ" Μετά και αφού στέγνωσαν καλά κοπηκαν τα περισεύματα και με λίγο ντουκόχαρτο ελαφρα τρίφτκε η κατασκευή πριν πάρει τη θέσητης στο σκαμμένο ταμπλό 'οπως εξηγησα πιο πάνω
Αυτή τη φωτογραφία έδειξα και στο γιατρό όταν με ρώτησε πως καταντησες 'ετσι  αγόρι μου  :lol: :lol: :lol: :lol:

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #19 στις: Ιουνίου 30, 2025, 12:17:58 πμ »
Ηθικό ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟ !!! Το ταμπλό με ανεβασε ψυχολογικά και ξεκινησα για την επόμενη μετασκευή το καπό της μηχανής
Σε πρώτη φάση κόντυνε το καπό Στο μοντελο το καπώ φτάνει χαμηλά σχεδόν μεχρι ανάμεσα στις εξατμίσεις Απο τις φωτογραφίες αλλά και από τα στοιχεία που ειχα μαζέψει ήταν φανερό ότι το καπό εφτανε λίγο πιο πάνω από τον προφυλακτήρα Με ταχυτροχό και φρέζα αφαιρέθηκε το επιπλέον κομμάτι γύρω στα 2,5 χιλιοστά . Υστερα χρησιμοποιήθηκε υγρός στόκος και ντουκόχαρτο ώστε να αποκατασταθεί η καμπυλότητα του άκρου του καπό 
 Όπως εξηγησα και πιο πάνω το καπό της μηχανης στο μοντέλο εχει ένα νευρο εξογκωμένο στο μεσον που ξεκινάει από πάνω και σταματάει συο σημείο που βρίσκεται η κατασκευη που κρύβει το φωτάκι που φωτίζει την πινακίδα και το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί Επέλεξα να μην χρησιμοποιήσω φρέζα μια και το πάχος δεν ήταν μεγάλο σε αντίθεση με το κατω μερος του καπό. Ξεκίνησα λιπόν να το τρώω με ντουκόχαρτο ξεκινώντας με 220 και καταλήγοντας σε 600.
Αφου εγινε και αυτό έφτιαξα το φωτακι της πινακίδας Αυτό που εδινε το κιτ ήταν πολύ μικρό και αφορουσε τα παλιότερα μοντέλα Κοπηκε ένα ημικυκλικό κομμάτι περιπου στις διαστασεις κολλήθηκε καλά στο καπό και εκεί του δόθηκε το τελικό σχήμα τρίβοντας το με ντουκόχαρτο Αφου αφέθηκε να στεγνωσει καλα καλα περάστηκε από την κατω μεριά ένα πολύ ψιλό φιλετακι πλαστικού
Όσο εφτιαχνα και έβλεπα φωτογραφίες παρατηρουσα ότι το καπό στο σημείο του αριθμου και κατω ήταν σαν να το εχει τρακάρει καποιος και είχε μπει μεσα Προφανως για να είναι πιο καθετα ο αριθμός (ίσως για να είναι και συμβατοί με καποια αλλαγη στον ΚΟΚ )  στο σημειο αυτό άλλαξαν την καμπύλη του καπό και έγινε πιο απότομη Για να αποτυπωθεί αυό τριφτηκε το καπό και κυρίως το σημείο του αριθμού ώστε να δώσει την σωστή αίσθηση

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 30, 2025, 07:08:28 μμ »
Xαρα στο κουραγιο σου!! ::thumbleft:: ::thumbleft:: ::thumbleft::

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #21 στις: Ιουνίου 30, 2025, 07:50:42 μμ »

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #22 στις: Ιουνίου 30, 2025, 07:55:41 μμ »
Xαρα στο κουραγιο σου!! ::thumbleft:: ::thumbleft:: ::thumbleft::

Και που να δεις μια kinder έκπληξη δουλεια που μου βγήκε ξαφνικά  8) 8)  Θα τα πούμε σιγά σιγα

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #23 στις: Ιουνίου 30, 2025, 11:09:34 μμ »
Σχετικά με τον αεραγωγό: Την επόμενη φορά που θα θες να κολλήσεις
πολλά τμήματα παράλληλα σε ευθεία, κόλλα το σύνολο σε χαρτί mm.

Το καπώ: Το εξόγκωμα φαίνεται πιο καμπύλο αριστερά και πιο κοφτό δεξιά.
Ίσως να ήταν ευκολότερο να του δώσεις σχήμα πριν το κολλήσεις επάνω.
Μπορεί βέβαια να φταίει και η γωνία της φωτό. Στο επισημάνω γιατί στο
τελειωμένο μοντέλο το μάτι θα πέφτει εκεί και δεν υπάρχει χειρότερο
πράγμα σε σκρατσιά, όσο τέλεια λεπτομέρεια και να βάλεις ολόγυρα, να
έχεις ασυμμετρίες και λάθος αποστάσεις από σημείο σε σημείο.

Καλή συνέχεια.

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #24 στις: Ιουλίου 02, 2025, 01:59:46 πμ »
Σχετικά με τον αεραγωγό: Την επόμενη φορά που θα θες να κολλήσεις
πολλά τμήματα παράλληλα σε ευθεία, κόλλα το σύνολο σε χαρτί mm.

Το καπώ: Το εξόγκωμα φαίνεται πιο καμπύλο αριστερά και πιο κοφτό δεξιά.
Ίσως να ήταν ευκολότερο να του δώσεις σχήμα πριν το κολλήσεις επάνω.
Μπορεί βέβαια να φταίει και η γωνία της φωτό. Στο επισημάνω γιατί στο
τελειωμένο μοντέλο το μάτι θα πέφτει εκεί και δεν υπάρχει χειρότερο
πράγμα σε σκρατσιά, όσο τέλεια λεπτομέρεια και να βάλεις ολόγυρα, να
έχεις ασυμμετρίες και λάθος αποστάσεις από σημείο σε σημείο.
Θα
Καλή συνέχεια.
Ωραία ιδέα με το χαρτί mm δεν την είχα σκεφτεί
Έχεις δίκιο   Δεν είναι ευκολο κομμάτι Πέραν του σχήματος έχει και μια περίεργη καμπυλη που στο κέντρο είναι πιο φουσκωτό για να μην  στέκεται το νερό  φαντάζομαι Γι αυτό και κολληθηκε και από πάνω μπήκε στόκος και τριφτηκε μετά για να έρθει. Εκεί Ίσως το ντοκοχαρτο έφαγε λίγο τη γωνία

Tags: